Crnogorci izbrisali Nemanjiće?

Iz Statuta Narodnog muzeja Crne Gore, iz dela koji obuhvata istraživanje, prikupljanje, stručnu obradu i prezentaciju muzejskih predmeta koji se odnose na dinastije koje su vladale Crnom Gorom, izbrisani su Nemanjići, pišu "Novosti".

Izvor: novosti.rs

Petak, 13.10.2017.

09:15

Crnogorci izbrisali Nemanjiće?
Printscreen YouTube/Телевизија Храм

Ta dinastija, čiji je rodonačelnik Stefan Nemanja rođen u današnjoj Podgorici, vladala je Zetom skoro dva veka. "Novosti" su bezuspešno pokušavale da od nadležnih u Muzeju dođu do odgovora zašto je to učinjeno.

Akademik CANU dr Zoran Lakić je zapanjen ovom vešću.

"Prosto neverovatno! Ali moguće! Legenda kaže da je svoju istoriju Crna Gora počela kao zemlja bogova. Odista Crna Gora ima beskrajno mnogo prošlosti. Na brojnim istorijskim raskršćima alternativna istorija nudila je svoja tumačenja. Bojim se da i u ovom slučaju alternativni istoričari imaju zadnju reč. Iza njih stoji aktuelna politika, zato Podgorica više nije Nemanjin grad", kaže za "Novosti" profesor Lakić.

"Odista bi trebalo proveriti šta piše u novom statutu Muzeja Cetinje i šta je pisalo u ranijem statutu. Kako je i zašto došlo do ovih izmena? U protivnom, Crna Gora je na putu da postane zemlja čuda, iako je počinjala svoju istoriju kao zemlja bogova! Nemanjićki period je moguće izbrisati iz statuta Narodnog muzeja, ali ne i iz istorije Crne Gore."

Profesor Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo deo kulturocida koji se sprovodi nad srpskim narodom u Crnoj Gori.

"Izbacivanjem Svetog Save, Teodosija, Domentijana, Jefimije, Stefana Lazarevića iz nastavnog programa režim poručuje da u Crnoj Gori nema srpskih pisaca ni srpskog jezika, a ni Srpske pravoslavne crkve. To znači da nema ni srpskog naroda, a neki bi očigledno voleli da ga nikad nije ni bilo", kaže Matović.

Izbačene su čak i epske narodne pesme "Ženidba kralja Vukašina", "Kosovka Devojka", "Marko Kraljević ukida svadbarinu", "Deoba Jakšića", "Ropstvo Janković Stojana", "Hasanaginica"...

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: