16. pozorišne svečanosti "Žanki u čast"

Udruženje građana "Žanka Stokić" iz Rabrova već 16 godina organizuje pozorišne svečanosti "Žanki u čast", u znak sećanja na, po mnogima, najveću srpsku glumicu 20. veka Živanu Žanku Stokić.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

12:56

16. pozorišne svečanosti
foto: promo

Svetlana Kuzmanović, predsednica Udruženja građana "Žanka Stokić" iz Rabrova i predsednica Organizacionog odbora manifestacije, povodom predstojećih svečanosti govorila je o ovoj svečanosti. Njenu izjavu vam prenosimo u celosti:

"Desetogodišnji period života koji je glumica provela u Rabrovu ostavio je neizbrisiv trag u njenom životu, čega se sama glumica vrlo rado i često prisećala. Za nas je to bila obaveza da doprinesemo čuvanju sećanja na lik i delo ove velike glumice. Ovogodišnje 16. svečanosti održaće se od 19. do 22.oktobra 2017. u Centru za kulturu Veljko Dugošević u Kučevu. Po prvi put od osnivanja manifestacije, zbog rekonstrukcije krova na Domu kulture u Rabrovu, manifestacija će se održati van Rabrova, odnosno u Kučevu. Opština Kučevo pokrovitelj je 16. pozorišnih svečanosti a pokroviteljstvom iznova dokazuje kako se treba odnositi prema znamenitim ličnostima. Pozorišne svečanosti prerasle su u festival glume na kome se dodeljuje nagrada Plaketa Žanka Stokić za najbolje glumačko ostvarenje a po oceni Umetničkog saveta Festivala. Ovogodišnji festival obeležiće četiri pozorišne predstave. U pitanju su male pozorišne forme koje neguju tradicionalan pristup pozorištu. Prvog festivalskog dana, u četvrtak, 19.oktobra na repertoaru je predstava 'U agoniji' u koprodukciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta i agencije Beo art. Po tekstu Miroslava Krleže, adaptaciju i režiju potpisuje Ana Đorđević a igraju Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić. U petak, 20.oktobra gledaćemo predstavu 'Frenki i Džoni', koprodukcija Narodnog pozorišta iz Beograda i Somborskog pozorišta. Po tekstu Terens Meknelija u režiji Tee Puharić igraju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević. U subotu , 21.oktobra , publika će biti u prilici da pogleda predstavu 'Art' u koprpdukciji Beogradskog dramskog pozorišta i produkcije Tri za groš. Tekst Jasmina Reza, režija Miljan Prljeta a igraju Milan Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta. Poslednjeg festivalskog dana u nedelju 22. oktobra gledaćemo Daru Džokić, Isidoru Minić i Branku Šelić u predstavi 'Ručni rad' sa repertoara Ustanove kulture Vuk Karadžić iz Beograda. Tekst Žan Klod Dano, režija Milan Nešković. Još jednom pozivam sve ljubitelje i poštovaoce teatra da svojim prisustvom na 16. pozorišnim svečanostima 'Žanki u čast' doprinesu atmosveri kojom se i ovom prilikom određuje veličina i delo dive srpskog pozorišta Živane Žanke Stokić."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: