Angažman ili izolacija: Veče garažnog filma u Domu omladine Beograda

Garažni film je filmski srodnik garažnog roka. Garažni film se zasniva na snimanju sa malom ekipom, malim budžetom, ali sa neograničenom autorskom slobodom.

Izvor: B92

Petak, 06.10.2017.

09:36

Angažman ili izolacija: Veče garažnog filma u Domu omladine Beograda

Garažni film pokazuje respekt prema klasičnoj i avangardnoj filmskoj umetnosti, ali istovremeno konstantno preispituje rad filmskih velikana. Garažni film je esencija filma.

Četvrto veče predstavljanja garažnog filma u Domu omladine Beograda, koje će se održati u utorak 10. oktobra sa početkom u 17 časova, nudi dva ostvarenja Milutina Petrovića.

17h - Novo je da sam bila zlostavljana (Srbija, 2009)

Režija: Milutin Petrović
Scenario: Nadežda Milenković
Uloge: Mirjana Karanović, Jelena Velkovski, Dragana Nenadić

Dugometražni dokumentarni film snimljen sa celom klasom glume Mire Karanović, u kome mlade glumice pripremaju predstavu po svedočenjima autentičnih žena koje su doživele seksualno nasilje u detinjstvu. 19h - Razgovor: Angažman ili izolacija

Učestvuju: Milutin Petrović, Saša Radojević, Jelena Marković, Amra Latifić, Vladimir Kolarić

Nova umetnička praksa, ukoliko nije u službi političke ili finansijske oligarhije, nalazi se pred dilemom – angažman ili izolacija. Šta znači pojam angažovane umetnosti u današnje vreme? Postoji li subverzivnost?. Kako umetnik može biti svedok vremena u represivnim režimima? Aktuelno stanje filma u Srbiji nudi mnogo odgovora na ova pitanja.

21h - Petlja (Srbija, 2015)

Režija: Milutin Petrović
Uloge: Ljuma Penov, Saša Radojević, Ivan Zarić, Daniel Kovač

Susret Holivuda i evropskog andergraunda u radu Milutina Petrovića. Film posvećen delu Ljubomira Šimunića, autora avangardnih filmova i fotografija. "Petlja" je vizuelno istraživanje o fenomenu erotike na filmu. Odabrani elementi filmskog jezika prikazuju potragu za nestalim šamanom filma, velikim čarobnjakom slike – Šimetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: