"Istrebljenje" zatvara ovogodišnji Bitef

Beogradski internacionalni teatarski festival Bitef biće završen večeras predstavom "Istrebljenje" mladog nemačkog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga, posle koje će biti dodeljene festivalske nagrade.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.09.2017.

08:52

Foto: Birgit Fupgeld / Bitef.rs

Za razliku od prošlogodišnjeg jubilarnog Bitefa kada je publika mogla da vidi 12 predstava u dužini od 18 sati, ovogodišnjih sedam trajalo je 40 sati, što je ovom 51. izdanju festivala u skladu sa nazivom "Epic Trip" (epsko putovanje) dodalo dimenzije epskog trajanja.

"Istrebljenje", predstava u izvođenju teatra iz Berna drugo je Mondtagovo delo koje se našlo u glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa koji je 23. septembra svečano otvorio prošlog vikenda flamanski reditelj Jan Fabr, 24-časovnom predstavom "Olimp" zasnovanom na grčkoj tragediji.

Prva Mondtagova predstava "Sneg" rađena po delu nobelovca Orhana Pamuka na repertoaru je bila u četvrtak, a izveo je teatar iz Hamburga.

Prema rečima organizatora "Istrebljenje" je Mondtag u "najtripoznijem izdanju, rastočena pastorala o današnjim mladima, njihovom osećanju da ne mogu da žive realnost ... to je predstava koja odlično zaokružuje ovogodišnji Bitef".

Posle predstave biće proglašeni dobitnici nagrada Gran pri Bitefa "Mira Trailović", specijalne nagrade "Jovan Ćirilov", na osnovu odluka žirija koji čine teatrolog Marija Ševcova (predsednik), dramska spisateljica Ivana Sajko, pozorišna kritičarka Margareta Sorensen, kompozitor Draško Adžić i koreograf Igor Koruga.

Publika je na ovogodišnjem festivalu mogla da vidi i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija "Carstvo nebesko" i "Biblija, prvi pokušaj", kao i predstavu specifične poetike Iranca Amira Reza Kuhestanija "(Sa)slušanje".

Na programu je bila i šestočasovna predstava "Kvizula" u izvođenju britanske pozorišne trupe "Forsdentertejment", koja u originalnoj verziji traje 24 časa. Osnivači festivala su Mira Trajlović i Jovan Ćirilov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: