Luvr Abu Dabi biće otvoren u novembru

Abu Dabi Luvr, projekat za čiju su dozvolu Ujedinjeni Arapski Emirati platili Francuskoj više od milijardu dolara, a na koji se čeka već čitavu deceniju, biće otvoren 11. novembra, najavljeno je u glavnom gradu Emirata.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.09.2017.

10:49

Luvr Abu Dabi biće otvoren u novembru
Foto: Gettyimages

"U vremenima kada je kultura na udaru... ovo je naš zajednički odgovor", rekao je danas francuski ministar kulture Fransoa Nisen na konferenciji za štampu, prenele su agencije.

Ovo je prvi put da neko zdanje ponese ima Luvra van onog u Parizu, a namera je da privuče turiste iz susednih arapskih zemalja i celog sveta, rekao je ministar kulture UAE šeik Najhan bin Mubarak al-Najhan.

"Kao što je Luvr kruna Pariza, želimo da Luvr Abu Dabi bude to bude u našem gradu", zaključio je ministar Najhan. Galerija je smeštena na takoreći pustom, ogromnom ostrvu Saadijat u blizini Abu Dabija (veoma blizu obale Persijskog zaliva), a tokom gradnje, koja je trajala desetak godina, bilo je mnogo problema, ekonomskih previranja i kritika na račun uslova u kojima su radnici radili.

Potporni plafon, težak 7,500 tona (identično kao i Ajfelov toranj) dizjanirao je čuveni francuski arhitetkta Žan Nuvel, a sastoji se od osam slojeva geometrijskih oblika urađenih u arapskom stilu, zamišljen je kao plutajuča kupola koja oslikava igru svetlosti i senki. Luvr Abu Dabi nalazi se na 40 metara nadmorske visine, a kupola je 36 metara iznad zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: