U Modernoj galeriji otvoren Ljubin spomen atelje

U valjevskoj Modernoj galeriji danas je obeležena prva godišnjica smrti slikara Ljube Popovića (1934 - 2016) otvaranjem njegovog spomen ateljea sa bibliotekom prenetom iz njegovoh ateljea u Parizu.

Izvor: Beta

Subota, 12.08.2017.

21:40

U Modernoj galeriji otvoren Ljubin spomen atelje
Foto: YouTube screenshot

Otvorena je i nova postavka Ljubinih slika, takođe na spratu Moderne galerije, koju je pre 35 godina osmislio i do smrti kao njen "spiritus movens" vodio Ljuba Popović.

"Godinu dana bez Ljube Popovića sigurno je najtežih godinu dana Moderne galerije. Teško je kad neko ko da boju i ton Modernoj galeriji ode, a vi ostanete sami da tu boju i ton poštujete, čuvate, negujete i pokušavate da to na neki način nastavite", rekao je danas direktor Moderne Galerije Vojislav Jovanović.

On je kazao da se nada da je Moderna galerija za godinu dana uspela da sačuva i boju i ton, koju joj je Ljuba dao.

"Imali smo to zadovoljstvo da u Modernoj galeriji vidimo jednu od najvećih izložbi Ljube Popovića organizovane na prostorima bivše Jugoslavije, koju je videlo preko 12.000 posetilaca, a od toga je preko 10.000 ljudi bilo van Valjeva", dodao je Jovanović. Ljubina supruga Slavica Batos kazala je danas kako mu je bilo jednako važno da, kao i slike, budu sačuvane i njegove knjige, odnosno njegova biblioteka. "Za života se nebrojeno puta pitao, šta će biti sa mojom biblitekom? Zato nam je bilo bitno da se nađe neko mesto koje je lepo i sugurno, da ta Ljubina biblioteka nastavi da postoji. Na isto mesto želeli smo da prenesemo i de Ljubinog ateljea da se vidi kako je i sa čime je radio, svi ti njegovi slikarski rekviziti", navela je ona.

Prema njenim rečima tu je i mala izložba sa fotografijama na kojima se vidi kako su njegovi ateljei izgledali, od prvog do poslednjeg, stripovima, publikacijama, časopisima koje je Ljiba čitao, kao i knjige iz njegovog detinjstva. Ljubina porodica je Modernoj galeriji poklonila i dve Ljubine slike, jedna je skoro završena, dok je druga u početnoj fazi, a obe su rađene nedugo pre nego što se slikar razboleo.

"Počeo je istovremeno da radi na četiri slike. Dve smo doneli u Valjevo, dve su ostale u Parizu, pokazaćemo i njih jednog dana", rekla je Slavica Batos. Dodala je kako je novi prostor u Modernoj galeriji "zahvalan za male i intimne izložbe" i da će verovatno i ubuduće organizovati izlobe.

U Modernoj galeriji danas se okupio veliki broj Ljubinh prijatelja i poštovalaca na omažu povodom godišnjice njegove smrt, kao i porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: