"Beograđanke su fatalne"

Beograđanke jesu fatalne i to sam nekolko puta iskustveno proživeo, zato glavni junak mog filma na kraju nalazi sreću baš u prestonici Srbije, kazao je Tanjugu Anđelo Jurkas reditelj filma "Fuck off I love you" koji važi za favorita iz potaje na 64. Pulskom filmskom festivalu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

20:31

Foto: YouTube Screenshot

Jurkas je među nekoliko najdarovitijih filmskih reditelja u Hrvatskoj i napravio je film koji u sebi spaja pseudo dokumentarnu i pseudo igranu formu. Osim velikih zvezda hrvatske kinematografije Jelene Perčin, Doris Pinčić Rogoznica, Judite Franković u filmu igra i lepa glumica iz Srbije Jana Ilić Milić.

Jurkas se u filmu bavi, različitim nivoma ljubavnih odnosa između muškaraca i žena istovremeno na surov, intiman, fatalan i nežan način.

"Srećan kraj je moguć i u životu, baš kao i u mom filmu. Ako nije tako onda nek se nosi sve u materinu...", kaže Jurkas.

Cenjeni reditelj napominje da se sve što zna na početku snimanja filma je da će završiti da će biti "zadovoljan kako je ispao".

"Već na koji način ću to postići, na početku snimanja nemam pojma. Ova cela kaskadna dramska struktura je rezultat nedostatka para koje bi nam omogućile mesec dana neprekidnog snimanja. Prinuđen sam da u delovima snimam film pa radimo u segmentima od po nekoliko dana, pa onda spajamo materjale", rekao je on. Najveća prednost takvog načina rada je, dodaje, što veliki deo vremena odlazi na probe.

"Tada su nam sve situacije koje želimo snimati skoro stoprocentno jasne i tako nastaje film u nekoliko žanrovskih i psihološkoh nivoa", kazao je Jurkas.

Prema njegovim rečima, model glume "roll playing" je najefektniji na filmu. "To je način na koji mogu izbeći glumu glumaca. Film je samo dest posto režija a čitavih 90 procenata je psihologija. Volim da napišem scenario ali da ga dovršim sa glumcima na setu kako bi proizveo momenat prirodnosti u koji veoma verujem u procesu stvaranja filma. Nema plastične glume", kazao je Jurkas.

Za modele pseudo realizma i pesudo dokumentarizma u njegovim filmovima kaže da su krivi Džarmuš, Tarantino, Vudi Alen...

"To su moji filmski roditelji. Na setu mnogo probamo ne bili našli tu mali nit koju pretvaramo u gradivno tkivo filma", kazao je Jurkas. Osim što je reditelj on igra i glavnu ulogu u filmu "Fuck off, I Love you".

Jurkas napominje da je ulogu naratora želeo što više da minimalizuje. "Moja namera je bila da muškarac otvara pitanja, a da ih žene iz svojih pozicija razrešavaju. Film ima psihološki okvir i nisam želeo da pogrešim. Naracija jeste vodič kroz film. Da moram glumiti Vina Dizela koji nosi mitraljez okolo bilo bi lakše. Ovako kada sam montirao samog sebe nije bilo velike mogućnosti da pogrešim jer sam bio iskren. Kada si iskren onda praktično i ne glumiš. Nekome će film svideti, nekome ne, ali mi niko neće reći da sam lažnjak", kazao je Jurkas.

Poruka u filmu je da mlađi moraju "popravljati stvari" pa će tako opstajati u vezama. "To je rečenica koja je razvalila ceo film. Starci su u 20. veku čuvali i popravljali stvari, pa su bili u brakovima po 40 godina... Sada se ljudi odnose prema vezama kao prema pokvarenom DVD aparatu. Bace ga ili zamene. Glupo je ako nešto krene krivo, da se odmah odbaci. Ako ti je do nečeg stalo onda to i čuvaš," kazao je Jurkas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: