Studenti na Boljšoj festivalu: Učimo, stičemo iskustvo, družimo se

Boljšoj festival u Drvengradu okupio je 60 studenata i učenika muzičkih škola iz Rusije, Srbije i Republike Srpske, koji u Drvengradu stiču nova iskustva, uče od priznatih umetnika, takmiče se za jednu od nagrada i druže se, a za sve njih, kako ističu, to predstavlja važan korak u daljem usavršavanju, ličnom i profesionalnom razvoju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.07.2017.

19:15

Studenti na Boljšoj festivalu: Učimo, stičemo iskustvo, družimo se
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

“Kroz druženje i muziku mi se svi razvijamo i muzika zapravo oblikuje našu dušu i svest, a ovaj festival je odličan za to. Okuplja mnogo dobrih muzičara zahvaljujući čemu stičemo vredno iskustvo”, kaže Adem Mehmedović (22), student klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Treći put učestvuje na “Boljšoj” festivalu, gde je, kako ističe, stekao vredna i trajna prijateljstva, a takmičenja smatra značajnim jer mladi umetnici mogu da uvide svoje mesto na muzičkoj sceni, gde se nalaze i na čemu treba da rade. Za mnoge izvođače “Boljšoj” predstavlja prvu priliku da nastupe na sceni, da razgovaraju sa maestrima, razmene iskustva i znanja sa vršnjacima iz drugih zemalja. “

Učešće na takmičenjima donosi priliku za nove kontakte, takmičenja usmeravaju, dobra su motivacija za vežbanje, upozna se mnogo novih ljudi”, kaže violinistkinja Marija Radovanović (15), učenica srednje muzičke škole “Vatroslav Lisinski” u Beogradu i student u Gracu.

Prošle godine je osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju “Ohridski biseri” u Makedoniji, ove godine drugu nagradu na Međunarodnom festivalu muzičke kreativnosti u Jekaterinburgu (Rusija) i drugu nagradu na takmičenju “Jaroslav Kocijan” za mlade violiniste do 16 godina. Natupa u Galeriji SANU i galeriji “Artget”, ali ističe da joj takmičenja daju priliku da je čuju značajni ljudi, te su joj tako “Ohridski biseri” otvorili put ka Austriji, gde trenutno studira.

Radovanović, koja će svirati u takmičarskom programu u subotu, kaže da je sam boravak na Mećavniku vredan i da se u njegovoj jedinstvenoj atmosferi zaboravi da su tu zbog takmičenja. Za neke učesnike “Boljšoj” festival je polazna tačka za razvoj buduće karijere. “Ideja festivala je odlična, svako takmičenje i poznanstvo znače jer donose nova znanja, raste se, šire se prijateljstva.

Divna jedna prilika, koja može biti prelaz ka nečem većem”, smatra sopran đurđica Gojković (22), studentkinja Konzervatorijuma “Rihard Vagner” u Beču. Ovih dana u Drvengradu se na svakom koraku čuju violina, klavir, arije, smenjuju se na Trgu Nikole Tesle kompozicije Rahmanjinova, Lista, Mocarta, Čajkovskog, Šopena, Bramsa.

Vežba se za klavirom na terasi “Prokleta avlija”, u “Kapor baru” su svoju salu za probe pronašli violinisti, ulicama Drvengrada prolaze mladi flautisti i operske pevačice u svečanim haljinama, sve je do 15. jula podređeno klasičnoj muzici.

“Odavno sanjam da na brdu Mećavnik, gde su nekad biili samo bandera i plast sena i gde je sada čitav drveni grad, ugledam klavir i filharmoniju koja izvodi dela velikih ruskih autora. Tako se još jedan od mojih snova ostvaruje i tako ta bandera i taj plast sena postaju prošlost”, ističe osnivač “Boljšoj” festivala Emir Kusturica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: