Spektakl na Ušću: 20.000 posetilaca slušalo Filharmoniju / VIDEO

Koncert Beogradske filharmonija na otvorenom završen je na Novom Beogradu izvođenjem tradiconalnih marševa - Radecki marša i Marša na Drinu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.06.2017.

19:55

Spektakl na Ušću: 20.000 posetilaca slušalo Filharmoniju / VIDEO
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Pre toga je, na kraju koncertnog spektakla, pod dirigentskom palicom specijalngo gosta, maestra Zubina Mehte izvedeno finale Pete simfonije Ludviga van Betovena.

Pred više od 20.000 ljubitelja muzike koncertni spektakl počeo je uvertirom za operu "Karmen" Žorža Bizea, a potom su se ređala dela koju su posetioci sami izabrali, glasajući za repertorar. Beogradska filharmonija sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom izvela je izabrane numere, Danson br. 2 meksičkog kompozitora Artura Markesa, Valcer Dmitrija Šostakoviča kao i kompozicije Kamija Sen Sansa i Stevana Hristića...

Na najvećem, kako je ocenjeno, spektaklu klasične muzike u Srbiji čula su se i dela Riharda Vagnera, Petra Iliča Čajkovskog, ali i "Imperijalni marš" iz filma "Ratovi zvezda".
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Felc je rekao okupljenima u Bloku 13 na Novom Beogradu na srpskom jeziku da su najbolja publika na svetu.

Koncertu je prisustvovalo 20.000 ljudi, koji su uživali slušajući Hadžaturijanovu "Igru sablji", Vagnerovu "Valkiru", Ravelov "Bolero", muziku iz baleta "Krcko Orašćić" i ostale kompozicije sa repertoara.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
O numerama koje su izvedene na ovom, kako je ocenjeno, najvećem spektaklu i najvećem koncertu klasične muzike u istoriji Srbije, odlučivala je publika.

U drugoj polovini koncerta na otvorenom, publika je najglasnije reagovala na taktove remek dela Stevana Hristića "Ohridska legenda", koju je Beogradska filharmonija fantastično izvela.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Nešto više od 20.000 ljudi burno je pozdravilo u 21:30 sati izlazak maestra Zubina Mehte na pozornicu u Bloku 13 na Novom Beogradu.

Cenjeni dirigent vodio je Beogradsku filharmoniju kroz završetak trijumfalne Betovenove "Pete simfonije". Usledio je bis u kojem je Beogradska filharmonija odsvirala "Marš na Drinu" Stanislava Biničkog.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Usledio je još jedan bis u kojem je publika imala priliku da se oseća kao da je na koncertu u Bečkoj filharmoniji, koja svake godine, svoj nastup 1. januara završava uz Štrausovu muziku.

Besplatni koncert održan je na prostoru između TRC "Ušće" i Palate "Srbija", na kome se planira izgradnja buduće zgrade Beogradske Filharmonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: