Bregoviću uručen srebrnjak Narodnog pozorišta

Kompozitoru i muzičaru Goranu Bregoviću sinoć je u Narodnom pozorištu u Beogradu uručen srebrnjak nacionalnog teatra.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.06.2017.

09:00

Bregoviću uručen srebrnjak Narodnog pozorišta
Foto: Tanjug / J. Pap / arhiva

Na Velikoj sceni posle izvođenja baleta „Kraljica Margo", postavljenog pre nepunih 12 godina na njegovu muziku, u koreografiji i režiji Krunislava Simića, Bregović je priznanje primio iz ruku upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića.

Obraćajući se publici u prepunoj sali, Savić, koji je u vreme premijere baleta "Kraljica Margo" obavljao prvi mandat kao upravnik nacionalnog teatra, ispričao je kako je sa Bregovićem, u njegovoj kući na Senjaku, jednog jesenjeg kišnog dana za veoma kratko vreme dogovorio saradnju.

"To je trajalo, otprilike, pola sata. Napravili smo odličnu predstavu, a ostalo je istorija. Sa ovim sjajnim ansamblom i orkestrom, igra se već skoro 12 godina. Tim povodom, u ime Narodnog pozorišta i kompletnog ansambla ovog baleta, dodeljujem Goranu Bregoviću srebrnjak Narodnog pozorišta", rekao je Savić.

On je istakao da priznanje dodeljuje Bregoviću povodom 10 godina od premijere "Kraljice Margo" sa opravdanim zakašnjenjem "zato što su ga više od godinu dana jurili da nađe slobodan termin i dođe do Narodnog pozorišta".

Pozdravljen dugim i burnim aplauzom od strane publike, ali i kompletnog ansambla, Bregović je zahvalio svima na prijatnom dočeku.

"Tokom dosadašnje karijere dobio sam mnogo aplauza, ali aplauz u Narodnom pozorištu u Beogradu je nešto drugo i ja vam se iskreno zahvaljujem", istakao je on.

Bregović je kazao da njegov doprinos predstavi nije veliki, ali da su svi zajedno uspeli da naprave nešto veliko.

Poznati muzičar zahvalio je Saviću na ukazanom poverenju.

"Direktore, hvala ti puno. Ja sam imao vrlo malo porudžbina za pozorište. Zapravo, ovo je jedina. Valjda će biti još neka", dodao je Bregović koga je publika još jednom pozdravila gromoglasnim aplauzom.

U popularnom baletu "Kraljica Margo", izvedenom pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, u glavnim ulogama nastupili su Mila Dragičević (Kraljica Margo), Dejan Kolarov (Šarl IX ), Tejlor Klou (Anri IV), Milan Rus (La Mola) , Olga Olćan (Katarina Mediči), Nikola Bjanko (Vojvoda Anžu) , Aleksandar Ilić (Vojvoda Alanson ), Miloš Marjan (Vojvoda Giz), Rafaiele Diliđente (Rene), Dušanka Đorđević (Arijeta), Ada Raspor (Šarlota), Miloš Kecman (Vepar), Stevan Hadži Slavković (Kardinal)

U predstavi je učestvovao celokupni ansambl Baleta, Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i ansambl „Renesans".

Dekor je uradio Boris Maksimović, a kostime Božana Jovanović.

Svetska praizvedba baleta "Kraljica Margo", sa prvakinjom Baleta Duškom Dragičević u naslovnoj ulozi, koja je time obeležila 20 godina umetničkog rada, i uz učešće više od 200 umetnika, održana je 1. decembra 2005. godine na Velikoj sceni.

Libreto za predstavu, nastalu prema istoimenom romanu Aleksandra Dime, uradio je Boško Milin, a veliki publicitet donela joj je i nova Bregovićeva muzika koji je 1994. godine komponovao muziku i za istoimeni film.

Na matičnoj sceni i gostovanjima, na dosadašnja 72 izvođenja, tu intrigantnu priču o ljubavi, verskoj podeljenosti i katarzičnom krvoproliću koje istorija pamti kao Bartolomejsku noć videlo je više od 65.000 gledalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: