Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade

Dobitnik 63. NIN-ove nagrade za najbolji roman godine je Ivana Dimić za roman "Arzamas", u izdanju Lagune, saopštio je žiri.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.01.2017.

12:09

Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade

U najužem izboru za nagradu bili su i Vladan Matijević za roman "Susret pod neobičnim okolnostima" (Laguna), Vladimir Tabašević za roman "Pa kao" (Laguna) i Vladislav Bajac za "Hroniku sumnje" (Geopoetika). Odluku o dobitniku nagrade doneo je žiri u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić, koji je odlučivao između četiri knjige iz najužeg izbora.

Autorka nagrađenog dela Ivana Dimić rekla je da je "Arzamas" jednostavna priča o dementnoj majci koja umire i ćerki koja je čuva, navodeći da je nesvakidašnja i zanimljva forma romana koji predstavlja priču o tom da je ljubav jača od smrti.

"Forma romana je zanimljiva i nesvakidašnja, budući da je to mozaik dijaloške forme koja se smenjuje sa proznom formom. Ako se dijaloška forma tiče horizontale - banalnog življenja, a vertikala - prozna forma tiče se metafizike razmatranja u samoći o smrti, ljubavi, bolesti, onda od početka do kraja imate razapinjanje glavne junakinje na jedan krst koji se pravi od te forme - od horizontale i vertikale", rekla je ona.

Istakla je da je reč "Arzamas", koji je grad u Rusiji u kojem su naučnici pravili atomsku bombu, uzela za moto jer je priča o bolesti i smrti, priča o "arzamaskom užasu" u kojem se nalazi ćerka koja čuva bolesnu majku.

"Viktor Šklovski kaže u teorijskoj knjizi o Tolstoju - 'Energija zablude': Grof Tolstoj je otišao u Arzamas da kupi imanje i skoro kad se dogovorio s trgovcem ostao je tamo da prespava, a u sred noći ga je probudio užas i smrt mu je na uvo šapnula - to se ti mene plašiš. Šklovski komentariše da su sreća i smrt 'arzamaski užas'", objasnila je ona.

Član žirija Mihajlo Pantić je obrazlažući odluku rekao da roman "Arzamas" tematizuje jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija - odnos kćeri i majke.

"Taj i takav odnos je u srpskoj književnosti retko kada izdašnije i umetnički uspelije obrađivan. Pripovedanje u 'Arzamasu' teče smenom dramskih, dijaloških i proznoeseističkih pasaža, dok se u dramskoj kolokvijalnoj formi i njoj imanentnoj graničnoj situaciji predočava sva složenost ljubavi dva bliska, a tako različita bića, od kojih je jedno u zenitu, a drugo na kraju života", rekao je on.

Pantić je kazao da se u romanu promišljaju ključna egzistencijalna pitanja u misaonoj i simboličkoj vezi sa glavnom pričom, navodeći da roman "Arzamas" ispripovedan svedenim i dramski ekonomičnim načinom u stalnoj smeni komičnog, apsurdnog i setnog tona roman postepeno prerasta u "proznu fugu" o ljubavi i smrti.

"Prozna fuga o ljubavi i smrti u kojoj je ljubav uprkos smrti ona sila koja iskupljuje i osmišljava sam život", rekao je on.

Članica žirija Tamara Krstić ocenila je da je nije lako "živeti i pisati na premisama jednog sveta kog više nema i u onom svetu u kojem ništa više ne važi ".

"Odabrana knjiga Ivane Dimić je dokazala da je jezik jedino prisustvo ukorenjenosti u stvarnost, a da je jezik taj kojim se oblikuje najviše književnost", rekla je ona i pohvalila roman Vladimira Tabaševića "Pa kao".

Nagrada će biti uručena 23. januara na obeležavanju 82 godine postojanja NIN-a.

Ivana Dimić rođena je u Beogradu 1957. godine. Autorka je pet knjiga kratkih priča, drama i TV scenarija.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine Dobrici Ćosiću za roman "Koreni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: