Dilanov Nobel podelio svet: Da li je nagrada zaslužena?

Bob Dilan je osvojio Nobelovu nagradu za književnost, za “kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije", a iznenađujuća odluka Nobelovog komiteta je podelila javnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

15:58

Dilanov Nobel podelio svet: Da li je nagrada zaslužena?
Foto: Gettyimages

Dilan je prvi muzičar koji je nagrađen za poeziju, što je pokrenulo brojna negodovanja i pitanje da li je slavni kantautor zaista zaslužio da se nađe rame uz rame sa velikanima svetske književnosti.

Od 1901. godine do danas dodeljeno je 108 Nobela za književnost, od kojih je oko 20 bilo za poeziju. Među dobitnicima nagrade za poeziju našli su se velikani poput Pabla Nerude, Rabindranata Tagore, Hermana Hesea, Borisa Pasternaka, Salvatora Kvazimoda, Gabrijele Mistral, T.S. Eliota, Oktavija Paza.

Bob Dilan je često kroz svoje pesme izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegovog vremena, a mnogi njegove stihove nazivaju umetničkim delima i više ga vide kao pesnika nego kao muzičara.

Dilan je želeo da pravo značenje njegovih pesama ostane misterija, a u jednom intervjuu je izjavio da “ne zna o čemu pesme govore”.

“Bob Dilan je pesnik. To što je svoju poeziju pretopio i u muziku govori samo o njegovoj svestranosti za umetnost”, piše čitalac "Ja" u jednom od komentara na vest o dodeli nagrade na B92.net.

Istovremeno, čitalac Milanče smatra da je ova nagrada “ozbiljan blam i šamar svetskoj književnosti”.

Osnivač i vlasnik "Geopoetike" Vladislav Bajac kaže da je "prijatno iznenađen jer se već godinama u krugovima muzičara i pisaca vodi bitka da li je to što piše Dilan književnost".

Vladislav Bajac dočekao je da vidi svog idola Boba Dilana ovenčanog Nobelovom nagradom za književnost. „Geopoetika" je objavila 2005. godine Dilanove "Hronike" (Prvi deo) i tada je Bajac izjavio da je najzad dočekao da "Dilan svoj život i pero uzme u svoje ruke i dao nam na uvid i fragmente svog bogatog stvaralaštva".

"Ja mislim da je nagrada između ostalog aktivistička više nego literarna, ali to ne znači da ne zasluzžje i taj osnovni epitet, povodom kog je i dobio nagradu. Reč je ipak o čoveku koji je živuća istorija ne samo rokenrola nego i poezije pre svega, jer ova nagrada pre svega se odnosi na tu višedecenijsku poeziju koju je ispisivao. On je objavio nekoliko knjiga pesama, pesme kao pesme, iako su neke od njih kantautorske kako bi se reklo", izjavio je Bajac.

Dilan se kao umetnik, sem poezijom, bavio i slikarstvom, glumom i pisanjem scenarija.

"To govori o nečemu što se može nazvati kao zaslužni građanin, ne samo generalno kao generacijski simbol nego kao i čovek koji je upisao u literaturu dosta toga dobrog i da je u krajnjoj liniji i zaslužio nagradu, ona jeste neočekivana vrlo verovatno, ali već smo naučili da Nobelov komitet često odluči o autoru za kog se ne veruje da će dobiti", zaključuje Bajac.

Brojne kolege i slavne ličnosti javno su podržale izbor i čestitale Dilanu.

Čuveni američki pisac Stiven King napisao je na svom Tviter nalogu da je presrećan što je Dilan osvojio nagradu, kao i da je to "divna i dobra stvar u sezoni nemorala i tuge".

Dilanu je nagradu čestitao i trenutni predsednik SAD, Barak Obama, koji je na svom Tviter nalogu napisao da je nagrada zaista zaslužena.

Svetski mediji su takođe podeljenog mišljenja.

Novinar Tim Stenli iz britanskog Telegrafa veruje da je "svet koji je dao Bobu Dilanu Nobela, isti onaj koji je nominovao i Donalda Trampa za predsednika".

S druge strane, Ričard Vilijams iz "Guardiana" jedan je od onih koji podržavaju izbor Nobelovog komiteta, navodeći da Dilan svojim pesmama i dalje "širi mogućnosti pesme na način koji razoružava sve kritike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: