Vreme je za poverenje

"Moja čovečnost je povezana sa vašom, jer jedino zajedno činimo čovečanstvo". Desmond Tutu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2016.

12:22

Vreme je za poverenje

Piše: Milena Trobozić Garfild

Ako još uvek prodajete robu i usluge tako što zasipate svet reklamama, pokušavajući da ubeđivanjem, humorom ili podilaženjem namamite potrošače, na pogrešnom ste putu. Jer svet se promenio. Mnogo.

Ti stari načini komunikacije pripadaju prošlosti, isto kao video kasete i Jugoslavija. Mnoge delatnosti se i dalje grčevito drže poslednjim snagama za ostatke status quo-a, ali njihov stitsak je svakog dana sve slabašniji. Digitalna revolucija je dovela do velikog zaokreta koji nas je odveo pravo u novu eru: eru građenja odnosa.

Ali ne brinite. Iako je promena zbunjujuća sa stanovišta biznisa, ovo je priča sa srećnim krajem. Tehnologija nas nije sunovratila u Matrix ili neku sličnu tehno-distopiju. Naprotiv, u neočekivano srećnom paradoksu, transponovani smo nazad u humaniju budućnost. Digitalna revolucija koja je poremetila uobičajene načine poslovanja nije samo umnožila naše kanale komunikacije između potrošača i brendova, ona nas je katapultirala u doba u kome će ljudske potrebe, ljudske vrednosti i ljudska povezanost odlučivati o upehu ili neuspehu tih istih brendova. Merilo vrednosti u eri relationshipa nije vidljivost, nije čak ni kvalitet. Merilo vrednosti je: autentičnost, poverenje, lojalnost, ponos koji brend u vama izaziva zbog svog ponašanja. Tačno, proizvod je i dalje neophodan, ali su se očekivanja javnosti promenila i ove vrednosti danas moraju biti deo proizvoda. Suština prodaje nije više u tome kako da navedete ljude da kupe proizvod. U eri novih odnosa, marketing stručnjaci ne vide svoje kupce kao nekoga koga treba da osvoje ili privuku. Oni ih vide kao svoje prijatelje, članove iste zajednice, posvećene ne samo istim stvarima, već i istim idealima.

A ta zajednica nije ograničena samo na potrošače, to jest na potencijalne kupce, kao što ni svet nije ograničen samo na kupce i potrošače. U relationship eri, suština poslovanja odražava se na sve koji su u bilo kakvoj vezi sa brendom i prizvodima, na zaposlene, na dobavljače, na deoničare, na susede, jednom rečju na ceo svet. Ukratko rečeno, kroz sve funkcije svog pooslovanja, korporacije i njihovi brendovi sada mogu i moraju da se ponašaju prema svim zainteresovanim stranama na način koji u potpunosti odslikava odnose među ljudima.

I nikakvo građenje imidža kroz reklamu, ma kako intenzivna i efektna bila, ne može više da zakrpi jaz između retorike i ponašanja. Ovo nije vreme da očajavate zbog nastalih promena. Pre svega, kao kakva zaobilaznica na putu koji se gradi, i ovaj zaokret je samo privremena nelagodnost kojoj moramo da se prilagodimo da bismo došli do permanentno boljih okolnosti. Bez obzira da li ste zaduženi za jedan jedini brend, ili imate malo preduzeće ili multinacionalnu kompaniju, prihvatanjem prakse građenja dobrih odnosa, biće daleko dugoročniji, direktiniji i na kraju ekonomičniji marketing nego što je bilo koja, pa i najefikasnija, kampanja masovnog medijskog reklamiranja. Građenje odnosa dodatno obogaćuje svako poslovanje, dajući mu vrednost i značenje koje stari model nikad nije posedovao.

Pored toga, najubedljiviji argument za prihvatanje nove ere odnosa nije u vezi sa prednostima koje ovaj model donosi. On ima veze sa neumitnom činjenicom da je ova era već nastala, hteli mi da je prihvatimo ili ne.

Četiri sile koje su se udružile u jednom jedinom trenutku, odlučile su buduću sudbinu marketinga.

Kraj masovnih medija koji se upravo odvija pred našim očima i pad efikasnosti medijskog reklamiranja koji ga prarti, preokrenuli su celokupnu ekonomiju naopačke. Cena prizvodnje i emitovanja reklama i dalje raste, i u suprotnosti je sa tolerancijom i pažnjom milenijumskih potrošača, prema istim tim porukama. U međuvremenu, internet je srušio nepremostive barijere koje su razdvajale mračne hodnike poslovnih moćnika od nevidljive mase potrošača. Nekad su korporacije i brendovi operisali iza gotovo neprobojnih tvrđava. Danas, nema nijednog događaja – pogotovu negativnog događaja - koji nije izložen očima celog sveta, odmah i zauvek, neprekidno i istovremeno.

Zahvaljujući razvoju društvenih mreža, svaka vest postaje predmet razgovora širom sveta. A sve ovo zajedno se dogodilo u trenutku kada je stasala nova, milenijumska generacija, kojoj je itekako važno ne samo koje proizvode i uluge konzumira, već i ko su, u šta veruju i kako se ponašaju oni koji im te proizvode i usluge nude. Poverenje danas u mnogo slučajeva nadmašuje važnost i kvaliteta i cene.

Kraj masovnosti + hiper-konektovanost + povećana transparentnost + važnost društvene odgovornosti = doba relationshipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: