Šta "Beogradski čitač" čita Beograđanima?

Beograd je nedavno dobio novu statuu - "Beogradski čitač" će ubuduće krasiti Čuburski park na Vračaru. Autor statue, mladi vajar Andrija Vasiljević, za B92 kaže da zbog toga i dalje živi između jave, opisuje kakav ga je prizor koji je video pored statue oduševio i otkriva šta to njegov čitač čita Beograđanima.

Izvor: Slobodan Marièiæ

Petak, 25.12.2015.

19:00

Default images
Foto: Vladan Aleksiæ

“Statua za mene lično simboliše profesionalni izazov, osećanje da sam deo jedne velike, plemenite ideje i da sam uz pomoć svih onih koji su podržali projekat ‘Beogradski čitač’ dobio šansu da poklonim svoje delo ovom gradu i to na samom početku karijere. Ovo je moja prva skulptura izlivena u bronzi, a u slavu čitanja i kulture, pa još postavljena na divnoj lokaciji u samom centru grada…”, navodi Vasiljević.

Kako kaže, “osećaj je kao sedeti na obali reke i namerno ne otvarati oči od izlaska do zalaska sunca”.

“Naravno, ja sam još uvek ‘između jave i sna’, a prošlo je tek tri dana. Moje kolege vajari takvu šansu, da im delo bude postavljeno u javnom prostoru u centru prestonice, čekaju i po čitav život ili je dočekaju u zrelom profesionalnom dobu. Kakav je osećaj… Pitajte me ponovo za koji mesec, kad dođem sebi”, ističe Vasiljević.

Na pitanje šta Beograđanima čita njegova devojka izlivena u bronzi odgovara da je saglasan sa tezom da je lepota u oku posmatrača i da umetnik nema “tu apsolutnu moć da individualni doživljaj usmeri ili kontroliše, niti je to poželjno”.
Foto: Vladan Aleksiæ
“Deca će verovatno videti da im skulptura čita bajke, mladi da je to možda ljubavna poezija, zreliji da se radi o nekom kapitalnom proznom delu u koje je udubljena i čita im ga sa puno uvažavanja, a stranci možda pomisle da im naglas čita neko opšte poznato književno delo na njihovom jeziku”, ističe 24-godišnji vajar kome je pomoć u radu na devojci koja čita pružio profesor vajarstva na FPU Dragoljub Dimitrijević.

Podsećamo, statua “Beogradski čitač” otkrivena je u sredu u Čuburskom parku u Beogradu. Spomenik je građanska inicijativa književnica Gordane Pešaković i Gordane Vlajić i novinarke RTS-a Tanje Šikić.

“Htele su da autor dela bude mladi umetnik, da podrže i stvaralaštvo mladih. Konkurs je bio za postdiplomce Fakulteta primenjenih umetnosti. Zatim su našle brojne istomišljenike, svako od njih je nešto doprineo i evo - rezultat je sada trajno vidljiv. Moj rad izabran je kao najbolji na konkursu 'Beogradski čitač', a zatim su dobrotvori iz Srbije i čitavog sveta (Amerike, Nemačke, Švedske, Australije, Austrije...) upućivali donacije za troškove livenja skulpture u bronzi”, kaže Vasiljević.

Dva dana nakon otkrivanja, navodi on, bio je ponovo u parku i video devojčice koje maze i ljube figure ptičica uz skulpturu, kao i dečaka koji se trudio da nekako sedne u krilo devojci od bronze.

“To je bio stvarno divan prizor. Nadam se da će skulptura postati i mesto sastanaka i susreta, kako literarnih i prijateljskih, tako i ljubavnih. Leti je hlad ispod ona dva stable javora, pa će sigurno biti i čitalaca knjiga na tom brežuljku gde je skulptura. Nadam se da će je Vračarci dobro čuvati, i da će uskoro dobiti i lepo osvetljenje”, navodi on.
Foto: Vladan Aleksiæ
Autor “Beogradskog čitača” za sebe lično izdvaja Andrića i knjigu “Jelena, žena koje nema” i navodi da je projekat čiji je bio učesnik “dokazao je da još ima onih koji prepoznaju prave vrednosti”.

“Da postoje ljudi koji još uvek slušaju i vide druge a ne samo sebe, da postoji vera u zajedništvo, da i te kako ima onih koji hoće da ulože svoj trud, znanje i vreme za neki viši cilj, a bez materijalnih ili nekih drugih interesa. Gordana Pešaković, Gordana Vlajić i Tanja Sikić nisu osnovale neku NVO ili tome slično, one su ovo izgurale kao čistu i transparentnu građansku inicijativu u kojoj su učestvovale punim srcem i bez ličnih interesa”, kaže Vasiljević za B92.

Kako kaže, kultura se oduvek borila i boriće se za svoju samostalnost i svoju slobodu.

“Umetnik mora biti čist i jak pred samim sobom da bi njegovo delo odisalo što većom energijom. Mnogo je zla oko nas, kao što znamo, tako da se zlo sigurno umešalo i u kulturu. Da bi jedno drvo raslo mora biti ukorenjeno, da bi napredovalo mora se napajati vodom, a da bi donosilo rod mora imati svetlosti i toplotu Sunca. Očigledno se neke stavke ovde i dalje preskaču”, navodi Vasiljević.

Inače, ispred figure mlade žene koja sedi na ljuljašci i čita knjigu uskoro će se naći i ploča na kojoj će biti ispisana misao Dositeja Obradovića: “Onaj ko čita može razum prosvetiti, poboljšati srce i ulepšati narav”.
Foto: Vladan Aleksiæ
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: