Najveća krađa u istoriji: Ko nađe ove slike, dobija 10 miliona dolara

Direktori bostonskog muzeja “Izabela Stjuart Gardner” prošlog meseca su, praktično iz očaja, objavili da će udvostručiti novčanu nagradu za sve informacije koje će dovesti do umetničkih dela ukradenih još 1990. godine.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 09.06.2017.

16:04

Najveća krađa u istoriji: Ko nađe ove slike, dobija 10 miliona dolara
Koncert Jana Vermera (Foto: Wikimedia Commons / public domain)

Muzej sada nudi čak 10 miliona dolara, ali ponuda važi samo do kraja ove godine, kada se suma vraća na "samo" pet miliona.

Godine 1990, tačnije 18. marta, oko ponoći su u muzej ušetali nikad identifikovani pljačkaši. Vezali su čuvare i tokom sat vremena birali umetnine koje će odneti. Odneli su ukupno 13 umetničkih dela, a procenjuje se da vrednost ukradenih stvari iznosi više od 500 miliona dolara.

"Dobro veče. Mi smo policajci i došli smo zbog dojave o remećenju javnog reda i mira".

Tim rečima su dvojica kriminalaca započela najveću krađu privatnog vlasništva u svetskoj istoriji. Usprkos svim naporima američkih istraživača, usprkos nagradi od pet miliona dolara za informacije o pljačkašima, slučaj do danas nije rasvetljen.

Izabela Stjuart Gardner bila je pomalo netipična bogatašica. Volela je umjetnost i skupljala je vrhunska dela gde god je stigla.

Umrla je davne 1924. godine, a iza sebe je ostavila bogatu kolekciju umetnina i drugih vrednosti. Muzej koji i danas nosi njeno ime nije menjao postavku otkako ga je Gardner osnovala, a prazni okviri ukradenih slika i danas stoje tamo.

Među ukradenim delima nalazi se “Koncert” holandskog slikara Jana Vermera, trenutno najskuplja ukradena slika svih vremena. Procenjuje se da vredi oko 200 miliona dolara.

Pretpostavlja se da je Vermer naslikao “Koncert” oko 1664. godine, a na slici nalaze se muškarac i dve žene koji sviraju.

“Koncert” je poseban i po tome što je Vermer u pozadini naslikao i dve slike. Jedna od njih je “Prokuratorka” holandskog slikara Dirka van Baburena, nastala desetak godina pre “Koncerta”.

Američki FBI otpočeo je intenzivnu istragu odmah nakon krađe, a u njoj su učestvovale brojne ostale istraživačke agencije poput Skotland Jarda.

Ispitano je na stotinu svedoka, napisano je na hiljade stranica izveštaja, ali konkretnih dokaza nije bilo.

Pojedini istraživači smatraju da su sva dela uništena i da zbog toga nikad nisu pronađena. Pre nekoliko godina pojavio se i snimak noći pre pljačke. Njujork tajms je tada pisao da se na snimku pojavljuje jedan od čuvara, što je bacilo dodatnu sumnju na čuvare. Međutim, zaključak policijske istrage bio je da su čuvari nedovoljno maštoviti da bi izveli tako nešto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: