Izložba Grejsona Perija u Muzeju savremene umetnosti

Izložba "Taština malih razlika" dobitnika prestižne Tarnerove nagrade Grejsona Perija biće otvorena sutra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 06.04.2017.

16:25

Izložba Grejsona Perija u Muzeju savremene umetnosti
Grejson Peri (foto: screenshot)

Kustoskinja u Odeljenju za vizuelne umetnosti "Britianskog savetal" u Londonu Fej Blanšard rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da Peri zasniva svoj rad na ljudskom iskustvu.

"Radi u širokom spektru medija, uključujući crtež, keramiku i tapiserije, koje i čine izložbu 'Taština malih razlika'. Nadam se da će publika u Srbiji uživati u Perijevim radovima", dodala je ona.

Nakon velikog uspeha "Nove religije" Dejmijana Hersta, izložbom dela Grejsona Perija, "Britanski savet" nastavlja saradnju sa muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unapredio muzejske prakse i pospešio razmenu iskustava srpskih i stručnjaka iz Velike Britanije.

Direktorka "Britanskog savetal" za Zapadni Balkan Kler Sirs istakla je da takve izložbe dovode novu publiku u muzej, ali i razvijaju nove veštine u kulturnim institucijama koje će pomoći uspostavljanju međunarodnih veza, dodavši da je to upravo i suština rada "Britanskog saveta".

Vršilac dužnosti direktora MSUV Radovan Jokić naglasio je da je "Grejson Peri veliki poklon za našu publiku".

"Ono što publika u velikim svetskim centrima ima prilike da vidi svakodnevno, u petak uveče biće predstavljeno i u Novom Sadu", primetio je on.

Izložba "Taština malih razlika" sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama.

Inspirisane ciklusom slika "Život razvratnika" Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela - od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći.

Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji - od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti.

Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Podršku izložbi pružila je Pokrajinska vlada, a novinarima na konferenciji obratio se i sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodina Miroslav Štatkić i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je kazao da je velika čast što je Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2021. prvi od pet gradova u kome će "Taština malih razlika" biti predstavljena.

Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler.

"Taština malih razlika" sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova dela Vilijama Hogarta, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije "Britanskog savetal" i kolekcije "Arts saveta" kojom upravlja londonski "Sautbank centar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: