Velika izložba mladih umetnika u Londonu

Contemporary Balkan Art (CoBA) predstavlja izložbu Interruption u londonskom klubu LIBRARY. Postavku čine slike, crteži, grafike, skulpture, fotografije i video radovi, koji do sada nisu izlagani na ovim prostorima.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2017.

17:20

Velika izložba mladih umetnika u Londonu

Ova izložba proširuje fokus aktivnosti CoBA ka individualnom stvaralaštvu savremenih balkanskih umetnika koji su prepoznatljivi po svom društvenom angažmanu i jedinstvenom razumevanju različitih apsurda koji čine savremeni život i politiku. Period tranzicije Balkana, od kolapsa jugoslovenskog socijalizma do danas, karakteriše se različitim oblicima prekida, uključujući ekonomske neizvesnosti, kulturne preokrete i demografske promene. Pritisci i neizvesnosti koji nastaju usled turbulencija na svetskoj političkoj sceni, kao što su Brexit, izbor Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih država i sve prisutnija desnica u Evropi, poručuju da se “balkansko iskustvo” može zapravo posmatrati kao svojevrsni mainstream.

Svi umetnici se bave odnosima u kontekstu specifičnog geografskog i kulturnog prostora Balkana, bilo da su iz Rumunije, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine ili Crne Gore. CoBA prvi put na jednom mestu okuplja umetnike – susede koje karakteriše zajednička autorefleksija kao posledica stanja i procesa kroz koje prolaze. Doživljaj realnosti i vlastito pozicioniranje u njoj svedoči o položaju umetnika u aktuelnom trenutku. Izložba istražuje uticaj različitih smetnji kako na samospoznaju, tako i na životne teškoće koje proizilaze iz složenog nacionalnog identiteta, muškog feminizma, paganske tradicije i sujeverja i, na kraju, brutalizma. U ovim radovima primetne su relacije prema sadržajima koji ističu intimne i svakodnevne momente, zabežene u vidu jednostavnog i blago apstraktnog. S druge strane, postoje autori u čijim se radovima registruje aproprijacija kodova popularne kulture. Negdje je prisutna i jasna promena uslovljena sukobom društvenih i političkih odnosa. To su sve elementi koji se provlače kroz prostore bivših socijalističkih zemalja, gdje se ta pitanja i danas intenzivno istražuju.

Izložba Interruption je otvorena u londonskom klubu LIBRARY, na adresi 112 St Martin’s Lane, WC2N 4BD, od 6. aprila do 11. maja 2017. godine. Za više informacija, molimo Vas da se obratite Dr Ani Russell-Omaljev na russell-omaljev@contemporarybalkanart.com.

Contemporary Balkan Art (CoBA) zastupa i promoviše umetnike sa Balkana čiji je značaj uveliko potvrđen na domaćoj i međunarodnoj umetničkoj sceni.

Umetnici: Dragos Burlacu, Mirza Dedać, Lidija Delić, Aleksandar Dimitrijević, Stanimir Genov, Nemanja Golijanin, Nina Ivanović, Tadija Janičić, Žolt Kovač, Iva Kuzmanović, Petar Mirković, Jovana Mladenović, Nemanja Nikolić, Emir Šehanović, Marija Šević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: