U Pančevu izložba "Poslednja decenija Save Šumanovića"

Izložba "Poslednja decenija Save Šumanovića", koju je priredila direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" Vesna Burojević, biće otvorena sutra u Narodnom muzeju Pančevo.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.03.2017.

18:25

U Pančevu izložba
Foto: Tanjug / Narodni muzej Panèevo

Pančevačka publika će biti u prilici da vidi dela nastala u periodu od 1931. do 1942. godine, koji kritičari ocenjuju kao najznačajni deo Šumanovićevog stvaranja, kao suštinu njegove ličnosti i umetničke vere.

Jedan od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka, Šumanović je pripadao slikarskoj generaciji koja je posle Prvog svetskog rata uvela našu umetnost u savremene evropske tokove.

Kao mlad umetnik, tokom prvog boravka u Parizu, 1920. godine, prihvatio je savremene tendencije u slikarstvu i postao najznačajniji predstavnik konstruktivizma u srpskom slikarstvu.

Poslednja decenija u stvaralaštvu Save Šumanovića predstavlja zaokruženu celinu koja je počivala na veoma čvrstim osnovama.

To su, kako navode iz muzeja, pre svega talenat i obrazovanje umetnika, zatim iskustvo stečeno u Parizu koje se istovremeno odnosi na bogatstvo tradicije koja se čuva u muzejima i snagu internacionalne atmosfere koja je vladala u umetničkim krugovima.

Nemerljiv uticaj na umetnikov rad imalo je i neposredno okruženje.

U poslednjoj deceniji Šumanovićevog stvaralaštva dominira pejzaž, a druga njegova omiljena tema bio je akt.

Najviše dela naslikao je tokom 1939. godine, kada se pripremao za veliku izložbu, i sledeće 1940. godine, ponesen uspehom izložbe.

Nije bilo vremena da uživa u uspehu, rat je došao i u Šid i neka od svojih najboljih dela uradio je upravo tih ratnih godina.

Kod Šumanovića su život, rad, umetnost, slikarstvo, neraskidivo povezani.

Slikao je do samog kraja - kada su došli po njega, rano ujutro 28. avgusta 1942. godine, na štafelaju je ostala upravo dovršena slika, poslednja iz triptiha "Beračice".

Izložba u Narodnom muzeju u Pančevu biće otvorena do 1. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: