Danijela Vanušić o izložbi Direrovih dela u Beogradu

Posle više od 15 godina beogradska publika će imati priliku da pogleda dela velikog nemačkog umetnika, grafičara Albrehta Direra, zahvaljujući saradnji Muzeja grada Beograda i Istočnoslovačkog muzeja iz Košica.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

11:15

Default images
Foto: Tanjug / Screenshot

Posle više od 15 godina beogradska publika će imati priliku da pogleda dela velikog nemačkog umetnika, grafičara Albrehta Direra, zahvaljujući saradnji Muzeja grada Beograda i Istočnoslovačkog muzeja iz Košica.

Od 4. septembra do 31. oktobra u Konaku kneginje Ljubice biće predstavljena internacionalna izložba "Albreht Direr i njegovi savremenici - Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I", koja je do sada gostovala u više od 10 gradova Evrope.

Publika će imati priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike - Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih.

Izložbu, koja se početkom novembra seli u Galeriju Matice srpske, čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine.

Prva celina sačinjena je od 20 Direrovih dela i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika, dok drugi deo - kompoziciju "Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I" čini 40 drvoreza plus cetiri drvoreza velike trijumfalne kočije koje je radio Direr.

Prema rečima kustoskinje Danijele Vanušić biće to premijerno predstavljanje pomenute kompozicije u Srbiji, podsetivši i da je poslednja izložba Direrovih grafika u Beogradu bila još krajem devedesetih u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

"Trijumfalna povorka je bila porudžbina cara Maksimilijana i trebalo je da slavi njegove uspehe i uspehe njegove dinastije Habsburg", objasnila je Vanušić Tanjugu, dodavši da je ukupan broj drvoreza, urađen za "Trijumfalnu povorku" nešto više od 130, ali se u kolekciji Muzeja u Košicama čuva 40.

Vanušić je rekla da je predstavljanje izložbe dela Albrehta Direra i njegovih savremenika rezultat saradnje sa istočnoslovačkim muzejom, koja je započeta pre tri godine.

"Prošle godine je naša izložba "Vinča-fragmenti prošlosti" gostovala u Muzeju u Košicama. Pošto je to dobro prošlo i naša kulturna razmena lepo prihvaćena, došli smo na ideju da nastavimo saradnju i ugostimo njihovu izložbu", ispričala je kustoskinja.

Autor izložbe Ivan Havlice, pažljivim odabirom radova koji se čuvaju u kolekciji Istočnoslovačkog muzeja u Košicama, uspeo je da oživi "duh vremena" i da prikaže odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe.

Vanušić posebno skreće pažnju na, javnosti najpoznatija, Direrova dela "Nosorog" i "Vitez, smrt i đavo", kao i na grafičke listove iz ciklusa "Apokalipsa", koji su, kako je naglasila, vrlo zanimljivi jer je to prvo vizuelno prikazuvanje tih tema.

"Izdvojila bih i dela Antonija Salamanke jednog od Direrovih savremenika i njegov niz grafičkih listova inspirisanih antičkom umetnošću i mitologijom", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: