Pozitivan ritam u Puli tokom leta

Pozitivan ritam je novi subjekat na regionalnoj nezavisnoj muzičkoj sceni, koji sa svojim aktivnostima na polju muzike okupira pulske meštane, ali i turiste već 10 godina organizacijom muzičkih festivala različitih pravaca. Otvaranje nove sezone zakazano je za 19. jula i to Seasplash festivalom, od koga je sve i počelo pre deset godina.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2012.

14:20

Default images

Seasplash festival 19-22.07.2012.
Za sve koji vole ritmove reggae, dub, ska, rocksteady, dancehall, dubstep, jungle, drum’n’bass, hip-hop, elektronske i plesne muzike, pozitivnu i veselu atmosferu, ples do ranojutarnjih sati, sunce i more, jubilarni Seasplash je osigurao uslove za idealno festivalsko ljetovanje: 4 dana celodnevnog glazbenog programa koncerata, dj-eva, vj-eva i soundsystema na 6 pozornica, dnevne programe na plaži, propratni kulturni program, rasta basket cup, radionice, bazar, chill out zonu, prijevoz posjetitelja do Pule i natrag autobusom i brodom...i 4 dana besplatnog organizovanog kampovanja za posjetioce festivala!

SLURP! festival 03-04.08.2012
Slurp! je novi festival elektronske muzike pokrenut u vlastitoj produkciji, uz partnere festivala Sirup, Radio 808, Klub K4, promoteri i DJ-i s istarsko-primorskog područja Bebetto i Boodale. Proizašao iz prošlogodišnjeg Sirup Nation festivala koji je u prvoj godini ostvario vredne rezultate i na čijim temeljima razvijamo novi festivalski brand naslonjen na najpoznatija imena domaće i regionalne elektronske produkcije, uz cijenjene goste iz inozemstva.

Outlook festival 31.08-03.09.2012.
Najveći evropski festival "bass glazbe i sound system kulture, pokrenut u suradnji nekoliko engleskih promotera i Seasplash organizacije. U malo vremena ostvario je svjetsku popularnost zahvaljujući vrhunskom programu, odličnoj organizaciji i neverovatnoj lokaciji. Ove je godine na UK festival awards proglašen najboljim europskom festivalom. Program se odvija na više od 12 dnevnih i noćnih lokacija, uključujući zabave na plažama i brodovima. U manje od sedam dana očekuje se hiljade gostiju, uglavnom iz Velike Britanije i ostalih evropskih zemalja, ali i iz Australije, Kanade i sa Novog Zelanda

Dimensions festival 06.-09.09.2012.
Dimensions je novi festival elektronske muzike, pokrenut u saradnji s već svjetskim poznatim Outlook festivalom i produkcijom Pozitivnog ritma. Na jednoj od najatraktivnijih lokacija i za ovu priliku opskrbljenu ponajboljim ozvučenjima, Dimensions je festival u sklopu kojeg možete uživati u najkvalitetnijim producentima i izvođačima recentne svjetske elektronske scene, u rasponu od techno-a, house-a, preko dubstep-a i drum'n'bass-a do ostalih srodnih stilova.

Seasplash Summer Club
Lokacija: tvrđava Punta Christo, Štinjan / Pula
Trajanje sezone 19.05.-29.09.2012.
Seasplash Summer Club je novouređeni multifunkcionalni spoljni i unutrasnji klubski prostor u okviru tvrđave Punta Christo u Puli, jedne od najljepših i najatraktivnijih lokacija tog tipa u svetskim okvirima.

Tvrđava Punta Christo sagrađena je 1862. godine na istoimenom poluotoku u blizini Štinjana i Pule godine i preko puta Nacionalnog parka Brijuni. Muzickoj javnosti postaje poznata kao kolevka Seasplash festivala, gde su se održala prva dva izdanja (2003./2004.) i gdje će se održati ovogodišnje jubilarno 10. izdanje, a nakon što je ugostila Outlook festival, najveći europski festival bass glazbe i sound system kulture, postaje popularna daleko izvan granica Hrvatske, posebice u Velikoj Britaniji, ali i u Skandinaviji, Australiji, Novom Zelandu, oduševljavajući u globalu sve koji su je do sada posetili.

Dokaz je kako se uz dozu entuzijazma i puno rada ova nekad napuštena i zapuštena tvrđava, deo istoriskog i kulturnog nasljeđa iz doba Austro-Ugarske, pretvorila u atraktivan i koristan društveni prostor, postavši nezaobilazna destinacija za ciljanu publiku i specijalizirana događanja, upotpunjujući hrvatsku i europsku kulturno-turističku ponudu.

Otvorenje nove sezone zakazano je za 19.05.2012. uz 3ple Dubble Trubble Party na 3 pozornice na kojima će nastupiti Confusion crew- CFSN koji povodom 10. godišnjice planiraju slavljeničku turneju, Seasplash Pula Crew (L Jay, Sheco, 207) koji ovime prebacuju svoj Showcase klubski program u program Seasplash Summer Club, te dodatna lokalna podrška: King Shango Sound, DJ Kovach i Mmmeniga.
Seasplash festival
10. Seasplash festival će se održati od 19.-22.07.2012. na tvrđavi Punta Christo u Štinjanu kraj Pule
Za sve koji vole ritmove reggae, dub, ska, rocksteady, dancehall, dubstep, jungle, drum’n’bass, hip-hop, elektronske i plesne glazbe, pozitivnu i veselu atmosferu, ples do ranojutarnjih sati, sunce i more, kao i svake godine Seasplash je osigurao uslove za idealno festivalsko ljetovanje: 4 dana cjelodnevnog muzickog programa koncerata, dj-eva, vj-eva i soundsystema na 5 pozornica, dnevne programe na plaži, propratni kulturni program, rasta basket cup, radionice, bazar, chill out zonu, prevoz posetioca do Pule i nazad autobusom i brodom...i 4 dana besplatnog organiziranog kampovanja za posetioce festivala!

Na šest pozornica Seasplash festivala: Livesplash, Soundsplash, Dubsplash, Electrosplash, Chillsplash i Beachsplash nastupiti će legendarni reggae punk rockeri Ruts DC, britanska reggea-dub atrakcija Dreadzone, kultni dub sastav Vibronics, veteran UK duba Jah Free, najpoznatiji poljski reggae dub bendovi: Paprika Korps i Ragana, francuski veseljaci Joke, hrvatski sastavi: Brain Holidays, Dubble i Digitron Sound System i brojni drugi izvođači.

Novost je da se jubilarni Seasplash festival vraća na svoje prvobitno mjesto održavanja: štinjansku tvrđavu Punta Christo, koja je u međuvremenu preuređena i s događanjima kao što su Outlook festival i Seasplash Summer Club postala svjetski poznata festivalska lokacija, jedinstvenog istoriskog-kulturnog značaja i prirodnih ljepota, uz neposrednu blizinu plaža i prekoputa Nacionalnog parka Brijuni.

Festivalske ulaznice su u pretprodaji i mogu se kupiti u poslovnicama Ticket Pro-a ili putem interneta na www.ticketpro.hr po cijeni od 40 eura koja obuhvata 4 dana festivala,besplatan kamp ,a postoji i mogucnost prevoza.

Ulaznice uključuju besplatno kampiranje, a uskoro kreću u ponudu i dodatne mogućnosti smještaja (autokamp & hostel Brijuni, apartmani, hoteli...) koje će se kroz desetak dana moći rezervirati putem www.pozitivanritam.hr službene stranice.Telefon za informacije je 069 3000 200

Izvođači na 10. Seasplash festivalu
Ruts DC su legendarna reggae punk rock grupa koja je utjecala na nastanak i razvoj punk scene u Velikoj Britaniji uz The Clash, The Damned i Sex Pistols.Od samih početaka kao Ruts doživjeli su nevjerovatan uspjeh singlovima Babylon's Burning, Jah War, Something That I Said, Staring At The Rude Boys, te albumima Crack i The Grin & Bear It. Nakon smrti pjevača Malcolma Owena nastavljaju raditi i nastupati kao Ruts DC od 1981.-1983. kada su izdali dva albuma: Animal Now i kultni Rhythm Collision u suradnji s Mad Professorom. Ekskluzivno se okupljaju 2007. za humanitarni koncert za svog člana Paula Foxa, te nastupaju s Henry Rollinsom kao pjevačem i uz podršku legenda punka The Damned, UK Subs, Misty in Roots, Tom Robinson, Buzzcocks...o čemu je Henry Rollins snimio kratak film “The Gig”. Ponovno su aktivni od 2011., a svoju su bezvremensku kvalitetu dokazali nedavnom koncertnom turnejom u Velikoj Britaniji. Trenutno završavaju novi album Rhythm Collision Volume 2 , a mi se nadamo da će nas počastiti premijernim izvedbama na 10. Seasplash festivalu, budući da im je ovo prvi nastup u Hrvatskoj.

Dreadzone su trenutno jedan od najboljih dub-reggae bendova i prava koncertna atrakcija. Ovi pioniri elektro duba svojim su jedinstvenim zvukom: spojem dub, reggae, techno-trance, electro-ska, dubstep, jungle, breakbeat i folk glazbe ostvarili uspješnu karijeru i kvalitetim nastupima osigurali pozornice najvećih svjetskih festivala. Legenda BBC-a, John Peel, uvrstio ih je na top listu 10 najdražih bendova. Izdali su šest studijskih albuma: 360, Second Light,Biological Radio, Sound, Once Upon A Time and Eye On the Horizon 2010. Početkom ožujka EMI je reizdao njihov kultni album «Second light» s posebnim dodacima: John Peel session track ‘Maximum’ i live snimkom nastupa na Glastonbury festivalu čiji su česti gosti. Trenutno se nalaze na turneji «The Good, The Bad And The Dread» promovirajući istoimeni best of album izdan 2011, a i započeli su rad na novom albumu. Nema mirovanja za Dreadzone.

Vibronics su od svog osnivanja devedesetih predvodnici britanske roots i dub eksplozije. Nakon što ih je otkrio Neil Perch iz Zion Triona i izdao na labelu Universal Egg ubrzo su nastupali diljem Europe: od Portugala do Finske. Izdali su šest albuma: Outernational Dub Conference Volume I, Dub Italizer, Dubliftment, Heavyweight Scoops Selection, Heavyweight Scoops Selection Chapter II, te mnogobrojne singlove i kompilacije diljem svijeta. Surađivali su s glazbenim imenima kao što su Zion Train, Ranking Joe, Macka.B, The Mad Professor, Jah Free, Fun Lovin' Criminals i The Warsaw Village Band. Zadnjih nekoliko godina aktivni su i u izdavaštvu kroz svoj label Scoop. Od svog prvog nastupa u Hrvatskoj na 1. Seasplash festivalu prošlo je 10 godina i od tada su postali miljenici hrvatske dub publike, te će sa Seasplashom prigodno proslaviti festivalski jubilej.

Jah Free uvijek rado viđen gost, veteran britanske dub scene, pjevač, glazbenik i dj, dub aktivist, kojemu će mu ovo biti drugi nastup na Seasplashu i tvrđavi Punta Christo. Poznat je i po suradnjama s brojnim glazbenicima Jah Shaka, Iration Steppaz, Zion Train, Lee Scratch Perry & Mad Professor...

Paprika Korps koji nam donose originalnu reggae, dub i punk kombinaciju i predstavljaju novi šesti album "Metalchem". Jedan su od najpoznatijih reggae i alternativnih bendova iz srednje i istočne Europe i iza sebe imaju nastupe u 25 zemalja.

Joke iz Francuske u postavi bubnjevi, bas, gitara, brass sekcija, pjevač i DJ-a, na jedinstven način spajaju rock, funk, dub, reggae, hip-hop, ska, punk... Najpoznatiji su po veselim, energičnim nastupima i odličnoj i pozitivnoj koncertnoj atmosferi.

Ragana su nastali kao session bend članova renomiranih poljskih reggae sastava: Bakshish, Paprika Korps i Lion Vibration, da bi se proslavili uspješnim debijem "Many Reverbs To Cross" izdanim u UK-u. Ovo im je prvi nastup u Hrvatskoj, gdje dolaze s aktualnim drugim albumom "A Long Delay Ago"

Brain Holidays su autori prvog "čistokrvnog" hrvatskog reggae albuma «Stereo Roots». U doba sveopće digitalizacije i dizajniranja zvuka, vraćaju se na ishodište Roots-a, zvuka s početka 70-tih, i trenutno snimaju novi materijal "Save piece - Babylon delete".

Dubble su novi sastav na hrvatskoj sceni koji su osnovali Vanja O. i Jadranko K. - Dubolik (ex Radikal Dub Kolektiv), karakterističan po tzv. UK Dub zvuku, bržeg tempa, protkan efektima i čvrstim bas linijama, uz primjese dubstepa i trancea.

Digitron Sound System - Balkan Dub Defenders nastao je od članova Radikal dub kolektiva i Bamwise-a s ciljem promocije tradicionalne dub/reggae soundsystem kulture, UK dub/steppas i heavy dub glazbe.

Ovom prilikom najavljujemo novih 12 izvođača:

St!llnes s novim trećim albumom «St!lness» otvaraju najuzbudljivije poglavlje u svojoj priči koju prekaljena sedmorka prenosi na koncerte i festivalske s reputacijom jednog od najboljih hrvatskih live bandova. U to je ugrađeno iskustvo iz gotovo 200 svirki na domaćim i regionalnim pozornicima, kao i s nedavne turneje po Njemačkoj i Francuskoj. Stari prijatelji Seasplash festivala jači su nego ikad!

O.B.F. Sound System su poznati francuski dub «warriorsi», selektori, promoteri i Dj-.Inspirirani britanskim dub i jamajkanskim sound systemima stvorili su vlastiti zvuk u kojem miješaju spomenute stilove s roots, reggae i rock glazbom s novim trendovima u digitalnoj glazbi. Nastupali su diljem Europe, u Meksiku

Shalamanda HiFi je nezavisni soundsystem koji izvodi root & culture glazbu u UK soundsystem stilu. Trojica selektora, producenata i MC iz Austrije uz česte nastupe po Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, voditelji su klubskih večeri Dubquake Vienna gdje su ugostili Channel One, King Shiloh, Bush Chemists...Pokretači su prvog austrijskog reggae dub festivala Rise & Shine.

OM Unit je eksperimentalni beats projekt DJ i britanskog dubstep producenta Jim Colesa koji je aktivan na elektronskoj sceni od 90-tih godina. Izdaje za brojne poznate izdavačke kuće: Fabric, All City, Terrorhythm, Stretched i Civil Music. Surađivao je s nekoliko rap sastava Foreign Beggars, Jehst, Kashmere i Kyza. Zadnjih godina sudjelovao je u Red Bull Music Academy u Madridu i izdao je poznati EP «Transport».

Dubzilla je slovenski sastav koji miješa dub reggae zvuk sa elektronikom, rockom, hip hopom, post rockom i tradicionalnom narodnom glazbom. Svoj prvi album Dubzilla izdali su 2011. za izdavačaku kuću ljubljanskog Radio Študenta. Ovo im je drugi nastup na Seasplash festivalu.

Nabrojenim izvođačima pridružuju se i poznati hrvatski soundsystem sastavi Bass Culture , Kingston Sound, Trip To Zion, Bass Matters, Homegrown Sound, One Woman Army In Dub i Seasplash Pula Crew.
Slurp! festival (ex Sirup Nation festival) 03.-04.08.2012.Tvrđava Punta Christo, Štinjan/Pula, Hrvatska
Slurp! je novi festival elektronske glazbe pokrenut u vlastitoj produkciji, uz partnere: klub Sirup, Radio 808, Klub K4, promotere i DJ-e s istarsko-primorskog područja Bebetta i Boodale. Slurp! je proizašao iz prošlogodišnjeg Sirup Nation festivala koji je u prvoj godini ostvario vrijedne rezultate i na čijim temeljima razvijamo novi festivalski brand naslonjen na najpoznatija imena domaće i regionalne elektronske produkcije, uz cijenjene goste iz inozemstva.

U razdoblju od 2 dana i na nekoliko različitih pozornica, nastupiti će brojni producenti, DJ-i, ali i bendovi, često potpisani iza kolektiva koji tokom godine održavaju brojna popularna clubbing događanja koja će se kroz ovakav tip festivala dodatno predstaviti prisutnima.

Ovom prilikom najavljujemo prve izvođače: legende regionalne elektronske scene Eddy Ramich i Marko Nastić koji su ostvarili uspješne inozemne karijere, te veseli zagrebački sastav ABOP - After je bolji od party-a.

Ulaznice po cijeni od 200 kuna biti će u pretprodaji kroz nekoliko dana putem TicketPro-a.

Izvođači:

Eddy Ramich
Poznati zagrebački DJ s bogatim glazbenim iskustvom jedna je od ključnih figura centralne i jugoistočne europske elektronske glazbene scene. Inozemnu pažnju privukao je remiksima Sun Ra, Ennio Morricone, Arthur Verocai, Tania Maria koji su ga predstavili glazbenom svijetu future jazza, kao dio house dvojca «Eddy & Dus» 90-tih i s projektom «Eddy Meets Yannah» koji izdaje za Compost Records. Nastupao je diljem svijeta: u poznatim klubovima The Room i Yellow u Tokiju , Plastic People i Cargo u Londonu, Noon u Osaki, Raw Fusion u Stockholmu, Cielo u New Yorku…te na festivalima: Glastonbury, Outlook, Southport Weekender, GP Worlwide Festival…
Karakterizira ga svjež zvuk i sklonost k istraživanju klubske glazbe, mješajući čisti house s dubstepom i jazzom. Eddy se bavi i organizacijom - 13 godina bio je zaslužan za uspješne klubske večeri Kontrapunkt u Aquariusu u Zagrebu gdje je ugostio brojne DJ-e kao što su Gilles Peterson, 4Hero, Carl Craig, IG Culture, Theo Parrish, Martyn...te radijskom djelatnošću, prvo na Radio 101, a danas na Radio 808. Trenutno radi na svom solo projektu.

Marko Nastić je najnovije je ime koje je isplivalo na površinu europske techno scene. Glavni je akter promocije techno zvuka u Srbiji i najaktivniji srpski DJ u inozemstvu...Nastupao je od Brazila do New Yorka s brojnim globalnim techno facama kao što su: Carl Cox, Richie Hawtin, Marco Carola, Kevin Saunderson, Green Velvet, Adam Beyer, Billy Nasty, Umek. Pridruživanjem timu Recycled Loops, kao i potpisivanjem za berlinsku DJ agenciju „Kne'Deep“, Nastićeva internacionalna karijera počinje cvijetati. Veliku ulogu u karijeri imao je i DJ Rush, kao i najjača europska booking kuća “Kne’ Deep“ koja je usmjerena na tvrđi techno i zahvaljući kojoj je Nastić imao prilike nastupati sa svim velikanima techna i obići sve veće europske gradove. Također, radio je i remixe za Martina Harea za “Dark House Music”. O njemu su pisali poznati svjetski časopisi Mixmag, The Face, DJ i NME

ABOP - After je bolji od party-a
ABOP čine redom: Erol (bas), John (bubanj), Levi (bubanj), Božanski (sampleovi, synth i gitara), Churend (synth), Darac (miks pult) i I.M. Klif (video art), iskusni glazbenici čija je osnovna misija ples i zabava. Nakon što su zastali nad ogromnim natpisom “tridesete su nove dvadesete”, petorica izmoždenih činovnika koji su zakoračili u treću dekadu (od kojih su neki stigli i izgubiti kosu) prisjetili su se lijepih vremena presnimavanja kazeta Chemical Brothersa, puštanja korijenja uz Moon Safari i znojenja uz Born Slippy…i napravili bend.

Najveći europski festival bass glazbe i soundsystem culture 30.08.-03.09.2012. Punta Christo, Štinjan, Pula

Outlook festival, najveći europski festival bass glazbe i sound system kulture i osvajač nagrade UK festival awards 2011. za najbolji festival europskog kontinenta, održati će se od 30. avgusta do 3. septembra 2012. na jedinstvenoj lokaciji poluotoka i tvrđave Punta Christo u Štinjanu kraj Pule.

Usmjeren na aktualna i poznata svjetska imena dub, dubstep, drum'n'bass, reggae, dancehall, jungle, hip-hop, roots, soul, house, techno, garage, grime i elektronske glazbe i s impresivnim brojem od preko 500 izvođača, glazbeni program Outlook festivala će se odvijati na 12 dnevnih i noćnih pozornica, uz zabave na plažama i brodovima.

Festivalskoj avanturi Outlooka i već najavljenim izvođačima: Fat Freddy’s Drop, Skream, Andy C, Jah Shaka, Phife (A Tribe Called Quest), Digital Mystikz – May & Coki, Twinkle Brothers, Friction, Zinc, Hatcha, DJ Marky, The Beatnuts, Gold Panda, Congo Natty Live, Scuba, Goldie, Kode 9, Joker, N-Type, Pearson Sound, Loefah, The Bug, Flowdan & Daddy Freddy, Iration Steppas, Mungos Hifi, Zion Train, Gentleman’s Dub Club, Iration Steppas, Souls Of Mischief Pinch, Dbridge, Calibre, Youngsta, Pinch...pridružuju se legende reggae, dub i soundsystem scene: Lee Scratch Perry, Max Romeo, Prince Fatty, Plastican, Chefal, Rudimental, Trim i mnogi drugi. Cijeli popis izvođača možete naći ovde.

U malo vremena Outlook festival je ostvario nevjerovatan festivalski «boom» i svjetsku popularnost, zahvaljujući vrhunskom glazbenom programu i organizaciji, odličnoj atmosferi i jedinstvenoj lokaciji. Stoga ne čudi što se ove godine očekuje više tisuća inozemnih posjetitelja iz Velike Britanije, svih europskih zemalja, Australije, Kanade, Japana, s Novog Zelanda i SAD-a, te stotine inozemnih medija uključujući BBC, Guardian, Resident Advisor, Time Out, MTV, Virtual Festivals...Nedavno je britanski list The Sun uvrstio Outlook u osam najboljih svjetskih festivala 2012, a pohvale stižu svakodnevno sa svih strana svijeta.

Promotivna kampanja Outlook festivala odvija se na svim kontinentima, uz rekordan broj preko 150 promotivnih zabava koje se održavaju u Amsterdamu, Barceloni, Christchurchu, Dublinu, Hong Kongu, Kijevu, Londonu, New Delhiju, New Yorku, Oslu, Parisu, Sydneyu, Tel Avivu, Tokiju, Varšavi...kao i u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Budimpešti i Rimu.

O samom fenomenu Outlooka najbolje svjedoče priložene video snimke s festivala koje je na Youtube pogledalo preko 500 tisuća ljudi.

Iako se očekuje se da će festival biti uskoro rasprodan u inozemstvu, za posjetitelje iz Hrvatske i zemalja regije osiguran je zasebni kontingent ulaznica i to po povoljnijoj cijeni od 750 kuna, koje se mogu kupiti u svim poslovnicama TickerPro-a.
Dimensions festival 06.-09.2012. Fort Punta Christo, Štinjan, Pula

Dimensions festival je novi festival koji će se održati na tvrđavi Punta Christo u Štinjanu kraj Pule od 06. do 09. rujna u organizaciji britansko-hrvatskog tima koji je zaslužan za uspjeh Outlook festival, najvećeg bass događanja posljednjih godina o kojem bruji svjetska glazbena i elektronska scena.

Dimensions festival, manjeg kapaciteta i intimnije atmosfere nego Outlook, ugostiti će techno, house, deep dubstep, drum & bass i izvođače srodnih elektorničkih stilova koji će nastupati na pozornicama tvrđave Punta Christo, dnevnim chill out pozornicama na plaži i na zabavama na brodovima.

Potvrđeni izvođači prvog Dimensions festivala su: Carl Craig presents 69 Live, Little Dragon, Moodymann, Four Tet Live, Theo Parrish, Mount Kimbie Live, Marcel Dettmann, Ben Klock, Joy Orbison, Dyed Soundorom, Gold Panda, Cassy, Scuba, Surgeon, Shackleton, Jimmy Edgar, Todd Terje, Levon Vincent, Roman Flügel, Floating Points, Andrew Weatherall, Mala – Digital Mystikz, Kode 9, John Talabot, Boddika, Axel Bowman, Kassem Mosse, Kyle Hall, Blawan, Andrew Weatherall, 2562, Jimmy Edgar... Cjelokupan popis izvođača možete naći na www.dimensionsfestival.com/line-up/

Na Dimensions festivalu se očekuje par tisuća gostiju iz inozemstva, a za posjetitelje iz Hrvatske i zemalja regije osiguran je posebni kontingent jeftinijih ulaznica po cijeni od 650 kuna koje se mogu kupiti u svim poslovnicama Ticketpro ili putem interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: