Zvezdara Teatar prvih 25 godina

Predstavom “Mrešćenje šarana” Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača 8. oktobra 1984. godine, počeo je sa radom "Zvezdara Teatar".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2009.

12:13

Default images

Prvobitno osnovan u okviru doma kulture "Vuk Karadžić" i specifičan u programskom, organizacionom, tehnološkom smislu, zasnovan na komercijalno-umetničkim principima, bez stalno angažovanog umetničkog ansambla, koncipiran da prezentuje praizvođenja dela savremenih srpskih pisaca i pisaca sa prostora bivše Jugoslavije, “Zvezdara teatar” je započeo svoj život 8. oktobra 1984. godine predstavom “Mrešćenje šarana” Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača.

Od tada neguje taj put i tokom godina igrani su komadi mnogih velikana naše književnosti. Eminentni reditelji, ostavili su neizbrisiv trag u rediteljskom pozorišnom postupku, kao što su i najslavnija imena našeg glumišta odigrala nezaboravne uloge, a učestvovanje na gotovo svim festivalima, smotrama, pozorišnim svečanostima u zemlji, donela su mnogobrojne nagrade predstavama, piscima, rediteljima, glumcima, scenografima, kostimografima.

Osnivači “Zvezdara teatra” su Nenad Brkić, Pero Djurdjević, Živorad Žugić, Milan Obradović i drugi.

”Zvezdara teatar” je gostovao u gotovo svim gradovima Srbije i bivše Jugoslavije, a u poslednjih nekoliko godina sve su učestalija gostovanja u inostranstvu.

Zaštitni znak pozorišta, pored dramskog pisca Dušana Kovačevića, čija su dela najizvodjenija na scenama "Zvezdara Teatra" je i legendarni srpski glumac Danilo Bata Stojković koji je i apsolutni rekorder po broju odigranih predstava (1102).

Pored njega nezaboravna ostvarenja na scenama “Zvezdara Tetatra” ostvarili su i Ljiljana Dragutinović, Bogdan Diklić, Lazar Ristovski, Branimir Brstina, Bora Todorović, Miodrag Krivokapić, Jelisaveta Sablić, Danilo Lazović, Milena Dravić i drugi.

U okviru programa obeležavanja jubileja 8. oktobra u 20.00 časova biće predstavljena luksuzna monografija “Zvezdara Teatar” 1984-2009” koju je priredio Feliks Pašić, kao i promocija video-izdanja predstava Danila Bate Stojkovića, i prikazivanje dokumentarnog filma “Zvezdara teatar” 1984-2009” Darka Bajića.

Proslava rodjendana se nastavlja i u narednim danima, paralelno sa početkom nove jubilarne 25. pozorišne sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: