Dodeljen Gran pri 43. Bitefa

Gran pri "Mira Trailović" na 43. Bitefu dobila je predstava "Sanjari" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Miloša Lolića, saopštio je predsednik žirija, francuski teatrolog Patris Pavis.

Izvor: Tanjug.

Petak, 25.09.2009.

17:00

Default images

Specijalnu nagradu dobila je predstava "Odmor od povijesti" hrvatske trupe "Bacači sjenki".

Obe odluke donete su većinom glasova, a članovi žirija bili su nemački dramski pisac Ronald Šimelfenig, hrvatski reditelj Oliver Frljić i srpski umetnici - glumac Vladimir Aleksić i dramska autorka Maja Pelević.

Odluka o Gran priju se, po tradiciji Bitefa, ne obrazlaže. Što se tiče Specijalne nagrade, žiri je ocenio da "Odmor od povijesti" - "preispituje klasičnu poziciju gledaoca, igra se granicama percepcije i obogaćuje gledaoca na čulnom nivou".

U konkurenciji je, od 15. septembra, bilo devet predstava koje su odabrali selektori Jovan Ćirilov i Anja Suša.

Na svečanosti u Bitef teatru proglašen je i dobitnik "Politikine" nagrade za režiju - kanadski umetnik Rober Lepaž za predstavu "Plavi zmaj".

Pozorišna kritičarka "Politike" Ana Tasić istakla je da je "rediteljski pristup Lepaža određen raskošnom vizuelnom ekspresijom i precizno promišijenom sintezom različitih medija".

Ona je dodala da je žiri "Politike" odluku doneo većinom glasova, a da će nagrada - slika "Biserna svetlost" autorke Slobodanke Rakić Šefer, biti dodeljena početkom oktobra.

Umetnički direktor Bitefa Jovan Ćirilov objavio je rezultate glasanja gledalaca. Nagradu publike dobila je predstava "Pisac" (Norveška) sa prosečnom ocenom 4,62. Na drugom mestu je predstava "Aerodromski klinci" (Švajcarska) - 4,59, a na trećem "Sutra" (Velika Britanija) - 4,58.

Ćirilov je istakao da su sve do osmog mesta prosečne ocene iznad četvorke.

"Doviđenja na 44. Bitefu", rekao je on, ali ovogodišnji festival nije sasvim gotov.

Nemačka predstava "Karl Marks: Kapital, prvi tom", koja je izvedena kao poslednja u glavnom programu, biće reprizirana u petak uveče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a u subotu u "Sava centru" gostovaće još jedna nemačka predstava - "Bure baruta" čime se završava i prateći program 43. Bitefa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: