"Maratonci" pobednici Dana komedije

Na 38. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Danima komedije" u Jagodini, koji je počeo 20. marta, odigrana je poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji, a stručni žiri i publika su potom za najbolju proglasili predstavu "Maratonci trče počasni krug".

Izvor: Tanjug

Petak, 27.03.2009.

13:02

Default images

Ovaj mjuzikl Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, 26. marta je izvelo Pozorište na Terazijama.

Žiri, koji je pobednike proglasio oko ponoći, radio je u sastavu Vladimir Jevtovic, predsednik, glumci Mina Lazarević i Toma Trifunović, a najbolja predstava po njihovoj oceni dobila je nagradu "Mija Aleksić", a po oceni publike nagradu "Jovanča Micić".

Publika je predstavu "Martonci" ocenila sa 4,78.

Obrazlažući odluku žirija Jevtović je istakao da je reč o "velikom projektu pretvaranja poznate drame u film i domaći mjuzikl koji je potpuno uspeo".

Ostvareni su u svim aspektima visoki profesionalni dometi, pa je ova predstava obeležila festival i prestavlja orginalan i značajan doprinos našem pzorištu, ocenio je žiri.

Nagrada "Mija Aleksić" ustanovljena je 1995. godine u znak sećanja na velikana srpskog glumišta a dodeljuje je, po tradiciji, supruga pokojnog glumca Beba Aleksić.

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo, koja je ustanovljena 2001. godine, dobio je glumac Vlastimir Đuza Stojiljković.

Statuetu "Ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje, stručni žiri je dodelio Kokanu Mladenoviću za predstavu "Maratonci trče počasni krug", a tri ravnopravne nagrade -"Ćurane" za najbolja glumačka ostvarenja Branimiru Brstini za uloge kapetana, biznismena, psihijatra i advokata u predstavi "Generalna proba samoubistva" Dušana Kovačevića, koju je izveo Zvezdara teatar.

Ova priznanja dodeljena su i Janošu Totu za uloge ribara u predstavi "Generalna proba samoubistva", Aksentiju Topaloviću u predstavi "Maratonci trče počasni krug" i Ivanu Jevtoviću za ulogu Bilija Pitona u istoj predstavi.

Nagradu "Nikola Milić" za najbolju epizodnu ulogu, žiri je dodelio Maraku Živiću, za ulogu Đenke Đavola u "Maratoncima".

Priznanje za najboljeg mladog glumca žiri je dodelio Ivanu Bosiljčiću za lik Marka takođe u "Maratoncima".

Za najbolju mladu glumicu žiri je proglasio Martu Bereš za ulogu u predstavi "Terapija" Kristofera Đuranga pozorišta "Kostalanji Deže" iz Subotice, a nagradu za najbolju scenografiju dodelio je Mariji Kalabić za rad u predstavi "Maratonci trče počasni krug".

Za najbolju kostimografiju u tom delu žiri je nagradio Lanu Cvijanović a specijalna nagrada za koreografiju i scenski pokret pripala je Mojci Horvat u toj predstavi.

Selektor ovogodišnjeg festivala bila je teatrolog i pozorišni kritičar "Politike" Ana Tasić.

Nagrade će biti uručene 27. marta, kada će festival biti i zvanično završen, a u čast laureata Gradsko pozorište iz Jagodine izvešće predstavu Olivere Pantović Kolarić "Srodne duše" u režiji Milana Jovanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: