Premijera:Figarova ženidba i razvod

Predstava "Figarova ženidba i razvod" u režiji Slobodana Unkovskog premijerno će biti izvedena 16. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izvor: Beta

Petak, 14.11.2008.

12:00

Default images

Predstava je zasnovana na "Figarovoj ženidbi" Pjera Ogista Karona de Bomaršea i istoimenoj operi Volfganga Amadeusa Mocarta iz 1874. i na drami Edena fon Horvata "Figaro se razvodi", napisanoj tridesetih godina 20. veka.

"U predstavi su pomešani različiti žanrovi - komedija, drama i opera. Predstava govori o revoluciji, ali i o životu i ljubavi. To je politički angažovan komad koji, međutim, ne potencira događaje, već se bavi stanjem duha, dajući materijal za razmišljanje", rekao je reditelj Unkovski na konferenciji za novinare.

U postavci Unkovskog Bomaršeov i Horvatov "Figaro" ne izvode se po hronološkom redosledu, kako je uobičajeno, nego se radnja oba komada odvija paralelno.

U isto vreme kada Horvatovi likovi prelaze granicu bežeći od revolucije, počinje da se odvija zaplet Bomaršeove komedije koji prethodi revoluciji.

"Bomaršeov komad napisan je pre Francuske revolucije, dok je Horvat svoj komad napisao neposredno pred početak Drugog svetskog rata, najavljujući velike događaje", rekao je Unkovski.

U brojnoj glumačkoj ekipi su Nataša Ninković, Igor Đorđević, Dušanka Stojanović, Olga Odanović, Miloš Đorđević, Boris Komnenić, Nada Šargin, Vojislav Brajović i desetak novih mladih glumaca, kao i operski pevači Predrag Milanović, Sofija Pižurica, Vladimir Andrić i Dubravka Arsić.

Muziku je komponovala Irena Popovoć koja je rekla da će originalna Mocartova operska muzika biti izvođena uživo, dok će muzika koja prati dramski deo predstave biti emitovana s trake.

Popovićeva je komponovala muziku za dramski deo predstave, dok je arije iz Mocartove opere aranžirala za manji kamerni ansambl. Scenografiju za predstavu osmislio je Miodrag Tabački, a kostime je kreirala Angelina Atlagić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: