Stanislav Milojković: Šerlok i Sigur Ros

Stanislav Milojković, jedan od najboljih srpskih rok fotografa, posetiocima sajta kulture B92 otkriva svoje aktuelne omiljene pop kulturne sadržaje.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 22.01.2011.

01:26

Default images

Preporučujem novu BBC-jevu seriju 'Šerlok Holms', gde vidimo jednog savremenog Holmsa, tj. kako bi izgledalo da je napisan i da živi u današnje vreme. Od malena gledam Šerloka, što u filmovima, što u serijama, čitao sam naravno i knjige, ali ovo sad je baš ludilo, imate savremene tehnologije - internet, mobilne telefone, a opet je ista priča, on je ostao onakav kakav treba da bude.
Čuo sam da je planiran i nastavak, pošto su u ovom serijalu snimljene samo 3 jednoipočasovne epizode, i to baš jedva čekam.



Za čitanje preporučujem knjige 'Pad Kolumbije' Saše Ilića i 'Mi različiti' Veselina Markovića. U pitanju su dva izuzetna romana, koja vas prosto uvuku i ne puštaju do poslednje stranice, čitaju se u dahu. Prvi pokušava da razjasni našu bližu istoriju, kroz jedno fiktivno raspetljavanje mita o 'Vojku i Savlu', tj. o slučaju nastanka tog teksta kroz više nivoa u priči.
U knjizi 'Mi različiti' Veselin je pisao o teoriji verovatnoće, ali tamo gde se ona javlja u veoma malom procentu - onda kada se nešto što je po svim procenama skoro nemoguće da se desi, ipak dešava. U knjizi su isprepletane priče muškog i ženskog lika, da bi se one na kraju spojile u jednu. I zaista, kada razmislim ima puno tih neverovatnih stvari u životu koje zovemo sreća ili slučajnost, kada nešto nije uopšte moralo da se desi, ali se nekako nameste kocke i ti prođeš tamo i budeš deo te priče.



Za slušanje uvek preporučujem Sigur Ros. Ja volim Skandinaviju i ta atmosfera se baš oseća u njihovoj muzici. Naravno, onima kojima je stalno hladno, to ništa ne znači. Ja sam sticajem okolnosti bio na Polarnom krugu i tamo je minus trinaest u oktobru, ti stojiš napolju, sve oko tebe je belo... Kod Sigur Ros ponekad čujem i tišinu , koje naravno nema u samoj muzici, ali mi na to liči. To možda imaju i Residents da albumu 'Eskimo' - to kad pustiš leti na 40 stepeni, misliš da je napolju sneg. Meni je to super i Sigur Ros mogu uvek da slušam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: