Preminuo Vladimir Savčić Čobi

Pevač pop muzike Vladimir Savčić-Čobi preminuo je 20. marta u 61. godini, saopštila je produkcijska kuća "Mjuzik star" (Music Star).

Izvor: Beta

Petak, 20.03.2009.

15:12

Default images

Ne navodeći uzrok i mesto smrti, "Mjuzik star" je saopštio da će se sahrana održati na Novom groblju, u Aleji velikana, u ponedeljak 23. marta u 12:30.

Savčić je postao poznat u Jugoslaviji krajem 1960-ih i početkom 1970-ih godina pevanjem u izuzetno tiražnoj grupi "Pro arte" koja je imala velike hitove poput "Pruži mi ruku ljubavi", "Sam na svijetu", "Nemoj draga plakati", "Jedna mala plava", "Lola" i "Anka Kotoranka".

"Bio je u samom vrhu naše muzičke scene što nedvosmisleno dokazuju brojne nagrade i priznanja u zemlji i van nje. U svojoj bogatoj karijeri sa grupom 'Pro arte' i samostalno ostvario je tiraž od oko osam miliona ploča, što ga svrstava među najpopularnije izvođače svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije", podseća "Mjuzik star".

Rođen u Nišu 1948. godine, Savčić je kao dete vojnog lica proveo detinjstvo i mladost u Sarajevu gde je muzičku karijeru počeo kao bubnjar.

Osnovao je 1967. godine sastav "Vokins" a zatim kao pevač "Čobi i njegove sjenke", dobivši nadimak po tada popularnoj svetskoj zvezdi Čabi Čekeru (Chubby Checker).

U dugogodišnjoj karijeri što sa "Pro arte", što samostalno snimio je 50 singl ploča, 30 albuma i tri CD-a, za koje je dobio brojne estradne nagrade.

Prošle decenije u žižu javnosti vratio se maestralnom ulogom gazda Fike u humorističkoj tv seriji "Složna braća" autora Neleta Karajlića.

Poslednje godine života Savčić je proveo nastupajući na prostoru bivše Jugoslavije sa obnovljenom grupom "Pro arte" koja je povratnički koncert posle skoro dve decenije održala u Beogradu septembra 2007. godine.

Savčić je priređivao i brojne humanitarne koncerate za decu, invalide i obolela lica, a bio je dobitnik "Estradne nagrade Srbije" i "Estradne nagrade Jugoslavije". Bio je dugogodišnji član Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: