Morikone zatvorio GAF

Proslavljeni italijanski kompozitor i dirigent Enio Morikone 14. februara je pred više od 6.000 posetilaca u Beogradskoj areni sa svojim orkestrom „Roma simfonieta" od 96 članova i 150 članova Hora "Obilić" održao koncert kojim je spektakularno zatvorio jubilarni 10. Gitar Art festival.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.02.2009.

23:15

Default images

Jedan od pet najvećih živih muzičara na svetu, maestro Morikone (80) na prvi susret sa beogradskom publikom došao je, na radost brojnih poklonika njegove muzike, sa puno emocija i snage, želje da koncert bude "nešto posebno", kako je najavio na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Izuzetan kulturni događaj, nesvakidašnji koncert za dugo pamćenje poklonio je Morikone, najprepoznatljiviji i najvoljeniji po svojoj fimskoj muzici koju je, kao krunu jubilalarnog Gitar Art festivala, na Dan zaljubljenih.

Morikone je kao dirigent rukovodio najvećim svetskim orkestrima kao što su Filharmonijski orkestar i hor milanske Skale, Orkestar rimske opere, Londonski simfonijski orkestar i Nacionalni orkestar Španije.

Njegovi retki nastupi spadaju među vrhunske kulturne događaje, što potvrđuje i njegov nastup 2007. godine sa orkestrom „Roma sinfonieta" u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija prilikom svečane inauguracije generalnog sekretara Ban Ki Muna.



Sa 200 vrhunskih muzičara na prelepo osvetljenoj i cvećem dekorisanoj sceni Beogradske arene skoro dva sata pomno je pratio svaki ton izvođenja svojih kompozicija, nekih od najromantičnijih filmskih melodija našeg vremena.

Koncert je počeo Morikoneovom muzikom za gitaru, njegovim kompozicijama napisanim pre 50 godina, koje je izveo italijanski gitarista Karlo Markione, jedan od najboljih gitarista nove generacije i predavač na uglednom Konzervatorijumu u Mastrihtu.

Sa orkestrom Roma simfonijeta kao solista nastupio je i italijanski gitarista Roberto Fabri, a publiku je podigla na noge fantastična solistkinja, sopran iz Švedske Suzana Rigači u izvođenju popularne muzike iz filma "Dobar, loš, zao".

Uz zvuke muzike iz filmova "Sinema paradizo", "Bilo jednom u Americi", "Za šaku dolara", "Lolita", "Misija na Mars", "Malena", "Nesalomivi", "Pereira tvrdi da..." i brojnih drugih kultnih filmova beogradska publika je veoma zadovoljno proslavila Dan zaljubljenih, Svetog Trifuna i kraj festivala koji 10 godina prati sa nesmanjenim interesovanjem.

Foto: Beta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: