Gardijan o Šabanu Bajranoviću

U današnjem izdanju londonski "Gardijan" objavljuje nekrolog posvećen srpskom muzičaru i "kralju romske muzike" - Šabanu Bajramoviću.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.08.2008.

10:25

Default images

Jedan od najuticajnijih umetnika na Balkanu od Drugog svetskog rata, piše list, čitavog života je "dopunjavao" urbane legende o samom sebi - ne samo sjajnim pevanjem, već i kockanjem, tučama i odbijanjem da se povinuje bilo kakvim zabranama ili pravilima.

Šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka postao je Džems Braun romske muzike, piše Gardijan - glas Roma čitavog regiona.

S jedne strane bio je u stanju da u pesmama kritkuje policiju koja "tuče njegov narod", a da s druge gostuje na prijemima i peva pred Josipom Brozom ili Indirom Gandi.

Njegova popularnost preživela je balkanske ratove i nadživela bivšu Jugoslaviju.

Godine 2006. je nastupao i u jednom popularnom londonskom klubu, a odnedavno se u Velikoj Britaniji može kupiti i DVD sa dokumentarnim filmom o njegovom životu, navodi "Gardijan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: