Serbia Sounds Global All Stars

Novo izdanje iz serijala "Serbia Sounds Global" objavljeno je 22. aprila u izdanju Muzičke produkcije B92.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2008.

17:24

Default images

Serija albuma „Srbija Sounds Global“ u okviru koje su do sada objavljena tri izdanja zasnovana je na ideji prezentovanja različitih formi tradicionalne i komponovane etno muzike Srbije , kao i bogatstva autorskih pristupa i poetika, od dokumentarističkog reinterpretiranja baštine do inovativnih fuzija muzičkih idioma ukrštenih na ovim prostorima.

Album „All Stars“ nastao je kao svojevrsna retrospektiva prva dva odavno rasprodata izdanja, ali istovremeno i kao nastavak istraživanja na terenu kako muzičkog nasleđa, tako i savremenih tumačenja etno uticaja u našem regionu. Tako, naporedo, stoje neke od najupečatljivijih numera sa prva dva albuma (Boban Marković Orkestar i Lajko Felix, Dragoslav Pavle Aksentijević, Boris Kovač, Ognjen i prijatelji...), ali i numere koje do sada nisu bile objavljivane na domaćem tržištu poput pesme Šabana Bajramovića, kao i nove nade u vidu sastava "Vrelo", po BBC izboru drugog najperspektivnijeg "World Music" koncertnog izvođača u svetu ili pak fantastičnog kontrabasiste Đorđa Stijepovića. Posebno zadovoljstvo je i prvo prisustvo na "Srbija Sounds Global" kompilacijama još jednog velikana, Zvonka Bogdana.

O ovom izdanju kritičar Dragan Kremer je naveo: „U zemljama sretnijim od naše, ljudi pametniji od nas čuvaju se u jeziku i muzici, duh im živi u pesmi a ne u politici, ni slučajno se ne stide sopstvenog folklora, ubeđeni da je umetnost najbolje što (nam; od nas) ostaje“.

Album je realizovan u saradnji sa Erste Bank.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: