Thank you in Serbian

Legendarni australijski muzičar Nik Kejv, u pratnji sastava "Bad Seeds", održao je 4. juna nezaboravan koncert u Beogradskoj areni.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2008.

22:06

Default images

18 godina posle njegovog poslednjeg nastupa u Beogradu, Nik Kejv je 4. juna u Areni održao koncert u okviru promotivne turneje za novi album "Dig, Lazarus, Dig!!!", koji je izašao 3. marta ove godine.

Kejv i "Bad seeds" su svirali preko 2 sata, a najveće oduševljenje izazvalo je izvođenje dobro poznatih numera "Mercy seat", "Deanna", "Let love in", "Stagger Lee", kao i "Weeping song", za koju je Kejv rekao da je nije izvodio godinama unazad, što ju je učinilo još posebnijom.

Uprkos tome što je u Beograd došao bolestan, Kejv je sve vreme savršeno izvodio pesme, držao pažnju publike: kretao se (prepoznatljivo) kao divlja mačka u kavezu, najavljivao, zahvaljivao se ("Thank you in Serbian"), zapitkivao publiku šta želi da čuje...

Koncert je otvoren pesmom sa novog albuma, "Night of the lotus eaters", da bi se nastavio sa "Dig!!! Lazarus dig!!!", "Tupelo", "Today's lesson", "Red right hand", "Your funeral my trial", "Midnight man", "Mercy seat", "Deanna", "We call upon the author", "Get ready for love", "Moonland", "The ship song", "Papa won't leave you Henry" i "More news from nowhere", koja je zatvorila zvanični deo koncerta.
Za prvi bis Kejv je izveo "The lyre of Orpheus", zatim pomenutu "The weeping song", "Hard on for love" sa albuma "Your funeral my trial", baladu "Into my arms" sa "Boatmans call", "No body's baby now" sa albuma "Let love in", kao i "Lovely creature" i "Stagger Lee" sa "Murder ballads".

Kao poslednju numeru ove večeri, na drugom bisu, "Nick Cave and the Bad Seeds" izveli su "Wanted man", pesmu koju je, kako je i Nik najavio, Bob Dilan napisao za Džonija Keša (originalno objavljena 1969. na ploči "At Sen Quentin), a koju je Kejv obradio na albumu "The firstborn is dead".

Opraštajući se od publike u Areni, Kejv se podsetio svog prethodnog gostovanja u Beogradu i u šali rekao "Vidimo se za deset godina...ne, za dve godine".

Veče pre beogradskog koncerta "Nick Cave and the Bad Seeds" nastupili su u okviru "VipIn festivala" na zagrebačkom Jarunu u Hrvatskoj.

Na turneji „Dig! Lazarus! Dig!“ predgrupa je gitarsko-bubnjarski duo Ed Kuper i Džefri Vegener.
"Dig, Lazarus, Dig!!!" je 14. studijski album u karijeri benda "Nick Cave and The Bad Seeds".

O svom novom albumu Kejv je izjavio da on ponovo priča priču o vaskrslom novozavetnom Lazaru: „Otkako sam prvi put čuo priču o Lazaru, kada sam bio još dete, bio sam veoma uznemiren i zabrinut. Svi smo zapanjeni čudima koja je stvarao Isus, ali ne mogu a da ne pomislim šta je sve o tome mislio Lazar“, izjavio je Nik Kejv povodom izlaska novog albuma i dodao: „Uzeli smo lik Lazara i stavili ga u Njujork, kako bi pesma imala moderan prizvuk i savremenu pozadinu“, dodao je Kejv.

Četrnaesti album po redu producirali su članovi sastava "Nick Cave and The Bad Seeds" u studiju u Londonu.

Sastav "Nick Cave and The Bad Seeds" osnovali su 1984. pevač i gitarista Nik Kejv i multi instrumentalista Mik Harvi, nekada članovi benda "The Birthday Party".

Docnije im se priključuju i Bliksa Bargeld, Hugo Rejs, Beri Adamson i Kejvova bivša devojka Anita Lejn. U ovoj postavci objavili su debi album "From Her to Eternity".

Usledila su izdanja "The Firstborn Is Dead" (1985), "Kicking Against the Pricks" (1986), "Your Funeral, My Trial" (1986), "Tender Prey" (1988), "The Good Son" (1990), "Henry's Dream" (1992), i "Let Love In" (1994).

Bend su 1984. napustili Anita Lejn i Hugo Rejs, a 1985. priključio im se bubnjar Tomas Vajlder.

1996. pojavio se njihov najkomercijaniji album u karijeri "Murder Ballads", sa koga su se izdvojili dueti sa Pi Džej Harvi – "Henry Lee" i Kajli Minog – "Where the Wild Roses Grow".

Sledeći album bio je svedeniji, intimniji, "Botmans call" iz 1997. godine, nakon koga je sastav napravio pauzu do 2001. kada je objavljen "No More Shall We Part".

Po izlasku albuma "Nocturama" (2003), Bliksa Bargeld je saopštio da napušta "Bad Seeds", ostavljajući Kejva i Harvija kao jedine preostale članove iz originalne postave.

2004. pojavio se dvostruki album "Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus", koji je dobio odlične ocene kritičara.

Od 2005. do 2007. objavljen je disk sa raritetnim numerama i B stranama singlova, a Kejv se posvetio i uspešnoj muzičkoj avanturi u okrilju sastava "Grinderman".

Tokom njihove duge karijere kultnom statusu benda "Nick Cave and The Bad Seeds", doprineo je i bogati umetnički angažman Nika Kejva; pored toga što je muzičar, tekstopisac i pesnik (objavio je 1 roman i 4 knjige pesama), radio je muziku za nekoliko filmova Vima Vendersa u kojima se i pojavljivao kao poseban gost: "Nebo nad Berlinom", "Do kraja sveta", "Duša čoveka", "Tako daleko a tako blizu", kao i za filmove "Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa" i "Ponuda", za koji je napisao i scenario.

Organizator koncerta sastava "Nick Cave and The Bad Seeds" u Beogradu 4. juna je Beogradska arena.

Foto: FoNet

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: