State of exit dobija valutu

Sredstvo plaćanja tokom ovogodišnjeg Egzita biće token, posebna valuta kojom će, prema rečima organizatora, biti olakšana kupovina pića i smanjiće se gužve na šankovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2007.

08:30

Default images

Token je zvaničan novac "State of Exit", liven u gvozdenim apoenima u Zavodu za izdavanje novca. Svi posetioci festivala Egzit moći će da zamene dinare za tokene na 45 prodajnih punktova koji se nalaze na Petrovaradinskoj tvrđavi kao i na pet prodajnih mesta u "Exit" kampu.

Pred festival, tokene će biti moguće kupiti tokom poslednja tri dana Filmskog festivala Srbije od 6. do 9. jula u Novom Sadu, a na rođendanskoj "Reload" žurci Egzita koja će se održati 7. jula u Novom Sadu tokeni će prvi put biti pušteni u upotrebu.

Tokom Egzita 007 piće će se svuda na Petrovaradinskoj tvrđavi, osim na VIP terasi, plaćati isključivo tokenima.

Samo dinare moguće je menjati za tokene. Jednom kupljene tokene neće biti moguće ponovo zameniti za dinare pošto je, kako navodi organizator, “povraćaj novca, po našim zakonima izuzetno komplikovan proces”.

Neiskorišćene tokene neće biti moguće ponovo zameniit za dinare na kraju festivala, ali će posetioci moći da ih sačuvaju, i iskoriste, na narednom Egzit festivalu.

U potpunosti vam prenosimo zvanično saopštenje koje je izdao "State of Exit" povodom uvođenja nove valute:

Šta su to tokeni?

Tokeni su valuta "State of EXIT". Ipak, oni nisu pravi novac, već zamena za robu. Jedan novčić vredi tačno određenu količinu određene vrste pića. Praksa festivalskog „novca“ postoji na mnogim svetskim festivalima.

Zašto ih uvodimo? Čemu služe?

Tokeni će ukinuti probleme sa sitinim novcem i kusurom i na taj način značajno smanjiti gužvu na šankovima. Do željenog osveženja moći ćete da dođete mnogo brže nego do sada. Takođe, ovaj način prodaje osigurava mnogo efikasniju fiskalizaciju koja se obavlja prilikom kupovine tokena, a ne na šanku.

Šta je moguće kupiti za tokene? Koliko vrede?

Piće na svim šankovima na festivalu, izuzev VIP prostora u kojima će piće biti skuplje. Takođe i piće na šankovima na rođendanskoj "Reload" žurci Egzita u Novom Sadu.

Ima pet vrsta tokena:
REC – Vredi 80 dinara i za njega na šanku možete dobiti negaziranu ili gaziranu vodu.
EJECT – Vredi 100 dinara i za njega na šanku možete dobiti sok ili vino.
PLAY – Vredi 120 dinara i za njega na šanku možete dobiti pivo.
PAUSE – Vredi 150 dinara i za njega na šanku možete dobiti energetski napitak.
ZVEZDA (Six Pack) – Vredi 600 dinara i za njega na šanku možete dobiti 6 piva.

Ukoliko se odlučite da kupite takozvani KOKTEL, odnosno od svakog novčića po jedan, platićete 1000 dinara i uštedeti ukupno 170 dinara – Six Pack vam štedi 120 dinara + još pedeset štedite kupovinom kompleta. Ovo bi teško bilo moguće bez tokena.

Važna napomena: Svaki novčić vredi isključivo za određenu količinu određene vrste pića koje su navedene ovde. Na primer: Za ZVEZDU na šanku možete dobiti isključivo 6 piva, ali ne i 6 sokova ili 6 vina, iako je njihova dinarska vrednost jednaka vrednosti Zvezde. Prilikom kupovine ZVEZDE na šalteru, na vašem fiskalnom računu biće zabeleženo da ste kupili 6 piva i zbog toga kombinovanje novčića nije moguće.

Gde ih je i kada moguće nabaviti?

Tokom festivala na samoj Tvrđavi će raditi 45 šaltera za prodaju tokena, a u kampu još 5. Pred festival, tokene će biti moguće kupiti tokom poslednja tri dana Filmskog festivala Srbije od 6. do 9. jula u Novom Sadu, a na rođendanskoj "Reload" žurci Egzita koja će se održati 7. jula u Novom Sadu tokeni će prvi put biti pušteni u upotrebu.

Ko ih je napravio?

Tokeni su izliveni u Zavodu za izdavanje novca Srbije i zbog toga ih je praktično nemoguće falsifikovati.

Da li ću moći da kupim tokene i za neku drugu valutu osim za dinare?

Ne. Tokeni nisu pravi novac – oni su zapravo roba pretvorena u simboličnu valutu. Kako je u Srbiji jedino legalno sredstvo plaćanja domaći dinar, tokene možete kupiti jedino za dinare.

Da li će postojati mesta na kojima ću moći da plaćam i dinarima i tokenima?

Ne, takav način prodaje bi komplikovao neophodnu fiskalizaciju i stvorio nepotrebne gužve.

Da li ću preostale tokene moći posle festivala da zamenim za dinare?

Ne, ali ćete moći da ih sačuvate za iduću godinu. Povraćaj novca, po našim zakonima je izuzetno komplikovan proces. Uostalom, da li ste baš sigurni da će vam ostati tokena na kraju festivala?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: