AC/DC sigurno nastupaju u Beogradu

Australijska grupa "AC/DC", jedna od najslavnijih u istoriji rokenrola, nastupiće krajem maja ili početkom juna u Beogradu, na stadionu fudbalskog kluba Partizan, potvrđeno je agenciji Beta u produkcijskoj kući “Komuna”.

Izvor: Beta.

Utorak, 13.01.2009.

16:00

Default images

Na zvaničnom sajtu grupe još nema podataka o gostovanju u Beogradu, ali je uočljivo da između 24. maja i 12. juna nema zakazanih koncerata.

Prema rečima predstavnika “Komune”, konačni ugovor sa bendom je potpisan a za mesto nastupa izabran je Partizanov stadion, jer je procenjeno da bi izgradnja tunela za unos opreme na stadion Crvene zvezde bio previše zahtevan projekat.

"Komuna" je predlagala da beogradski koncert bude na Hipodromu ili na Ušću, ali je menadžment sastava “AC/DC”, koji je u decembru bio u Beogradu, rekao da australijski hard rokeri insistiraju na stadionskim svirkama.

"AC/DC" postoji od 1973. godine i najslavniji je bend iz Australije. Svrstava se, takođe, među najvažnije i najuticajnije bendove hard roka i hevi metala, premda njegovi članovi tvrde da sviraju rokenrol.

Pesme sastava "AC/DC" kao što su "TNT" (1975), "Dirty Deeds Done Dirt Cheap" (1976), "Let There Be Rock", "Whole Lotta Rosie" (1977), "Highway To Hell" (1979), "You Shook Me All Night Long", "Back In Black" (1980), "For Those About To Rock" (1981) i "Thunderstruck" (1990) postale su deo globalne rok lektire.

"AC/DC" je peti najprofitabilniji sastav i deseti najprofitabilniji izvođač muzike na teritoriji SAD, sa više prodatih primeraka albuma nego što ih imaju Madona, Maraja Keri i Majkl Džekson.

Grupu su u Sidneju formirali gitaristi, braća Malkolm i Angus Jang od kojih je scensko odevanje potonjeg - školska uniforma i kratke pantalone - postalo zaštitni znak "AC/DC".

Grupa je počela da stiče kultni status 1976. godine, kada je njen drugi australijski album "TNT" objavljen na tržištu SAD i Evrope, pod izmenjenim nazivom "High Voltage". Ali, istinski komercijalni uspeh u Americi i svetu je ostvarila s albumom "Highway To Hell" (1979).

Potom je "AC/DC" zadesila tragedija, kada je njen drugi zaštitni znak, pevač Bon Skot, preminuo sticajem nesrećnih okolnosti. Bend je, međutim, našao srećnu zamenu u Brajenu Džonsonu i s njim snimio bestseler album "Back In Black" (1980) - danas, posle Majkl Džeksonovog "Trilera", drugi najprodavaniji album na planeti, koji je prodat u 45 miliona primeraka.

Ostali albumi grupe "AC/DC", prodati u više od pet miliona kopija, su "Dirty Deeds Done Dirt Cheap" (1976/1981), "Highway To Hell" (1979), "For Those About To Rock" (1981), "Who Made Who" (1986) i "The Razor's Edge" (1990).

"AC/DC" trenutno promovišu novi album "Black Ice" (2008), koji je uprkos velikoj krizi diskografske industrije postao bestseler - u novembru je, samo dve nedelje nakon objavljivanja, prodat u više od milion primeraka, a u međuvremenu je ta cifra upetostručena.

Slušajte "AC/DC" na B92.fm

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: