Pank legende Sex Pistols na Egzitu

Pank velikani, britanski sastav "Sex Pistols" nastupiće na ovogodišnjem Egzit festivalu na glavnoj bini 13. jula 2008. godine.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2008.

16:00

Default images

Bend koji je za samo tri godine postojanja, četiri singla i jednim albumom promenio muzičku scenu zauvek, nastupiće na Egzitu u originalnom sastavu koji čine pevač Džoni Roten (Džoni Lajdon), gitarista Stiv Džouns, basista Glen Metlok i bubnjar Pol Kuk.

Publika će na Egzitu pored starih i dobro poznatih numera koje su obeležile ceo jedan period britanske kulture imati priliku i da čuje nove numere.

Grupa “Sex Pistols” nije prvi pank bend, ali jeste bend koji je velikim delom učestvovao u stvaranju masovne nezavisne andergraund scene u Engleskoj i Americi. Objavljivanje albuma „Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols“ smatra se za jedan od najvažnijih događaja u istoriji popularne muzike, a album se redovno nalazi na svim listama najboljih albuma.

Magazin “Rolling Stone” 1987. godine smestio je ovaj album na drugo mesto 100 najboljih albuma u poslednjih 20 godina, a 2004. godine na 58 mesto među 100 najboljih albuma svih vremena. Magazin “Q” uvrstio je jedini album Pistolsa na 27 mesto liste 100 najboljih albuma svih vremena.
Nastupi sastava “Sex Pistols” ušli su u legendu, pa je tako nastup pred samo 42 ljudi u junu 1976. u Mančesteru postao jedan od najvažnijih i najlegendarnijih nastupa u rok istoriji zato što su u publici bila muzička imena, koja danas mnogo znače i čiji rad i dan danas pokreće nove, i mlade izvođače širom sveta, kao što su Anthony H. Vilson,osnivac izdavačke kuće “Factory Records” za koju su izdavali bendovi poput "Joy Division”, “New Order” i “Happy Mondays”, Bernard Sumner (osnivač sastava "New Order"), Ian Kertis (pevač sastava “Joy Division”), Piter Huk (član sastava "New Order"), Adam Ent, Morisi, Mick Haknal...

Bez ovog benda ne bi bilo nekih muzičara, koji često čak i nisu direktni nastavljači inicijalnog Sex Pistols trominutnog izliva besa. Članovi sastava “Sex Pistols” direktno su uticali na bendove kao što su “The Clash”, “The Offspring”, “Siouxsie & the Banshees”, “Nirvana”, “NOFX”, “Oasis”, “Green Day”...
Kada se Džoni Roten pridružio prvobitnoj postavi, koju su činili Stivi Džouns, Glen Metlok i Pol Kuk, bend je svirao jednostavni rok end rol, a Roten je odmah arogantno počeo da peva o anarhiji, nasilju, fašizmu i apatiji. Na taj način dao je bendu koncept – što više suprotstavljanja britanskoj kraljevskoj porodici i vlasti.

Ubrzo su izašli singlovi „Anarchy in the U.K.“ i "God Save the Queen", a zatim i album „Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols“, BBC je odbio da emituje drugi singl, a Metlok je izbačen iz benda. Prema urbanoj legendi zbog toga što je slušao Bitlse.

Umesto njega u bend dolazi Sid Višiz, dete sa ulice, momak koji nije znao da svira, samozvani ultimativni fan “Sex Pistolsa”... Primljen je u bend zbog pank stava i zbog izgleda.

Menadžer benda “Sex Pistols” Malkolm Meklaren objasnio je: „Ako je Roten glas panka, Sid je njegov stav“. Sid Višiz umro je od prekomerne doze heroina, 2. februara, 1979. godine.
“Sex Pistols”” raspali su se veoma brzo posle objavljivanja prvog i jedinog albuma „Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols“, posle samo 14 dana američke turneje, 14. januara 1978. godine.

1996. godine članovi sastava "Sex Pistols" ponovo su se okupili povodom dvadesetogodišnjice benda i od tada povremeno nastupaju.

Ulaznice za četiri festivalska dana ovogodišnjeg Egzit festivala, koji se održava od 10. do 13. jula 2008. godine, u pretprodaji koštaju 5.490 dinara i mogu se rezervisati samo na zvaničnom sajtu Egzit festivala.

Broj ulaznica za ovogodišnji Egzit festival ograničen je, i svaki kupac može rezervisati najviše četiri kompleta.
U redovnoj prodaji, komplet karata za Egzit koštaće 7.790 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: