Pankrti u Beogradu

Legendarna slovenačka pank grupa Pankrti održaћe koncert 9. decembra u Studentskom kulturnom centru u Beogradu u okviru turneje kojom proslavlja 30 godina postojanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2007.

14:00

Default images

Pankrti su prvi pank bend na Balkanu, a nedavno su, tačno na dan svog prvog koncerta, 18. oktobra 1977. godine u Moste gimnaziji, prisustvovali otvaranju foto retrospektive povodom 30 godina od početka delovanja, koja je otvorena do 30. novembra u Muzeju novije istorije Slovenije u Ljubljani.
Povodom ponovnog susreta sa Pankrtima Mirko Ilić je pred dolazak u Beograd izjavio: "Nakon moje izlozbe i nastupa Pankrta, ugledni kritičar, te 1977. godine je izjavio da panku nema mjesta u Jugoslaviji. Trideset godina nakon toga se ispostavilo da je pank jos uvijek tu, ali da Jugoslavije vise nema".

Na koncertu će sa članovima sastava ”Pankrti” nastupiti i Ivan Kral iz Njujorka, legendarni gitarista koji je svirao sa Peti Smit, i sarađivao kao kompozitor na jednoj od najboljih rok ploča svih vremena ”Horses”, koju je Smit objavila 1975. godine.

Sastav “Pankrti” predstavlja jednu od najuticajnijih pank grupa u bivšoj SFRJ i na Balkanu, koja je svojim prvim, već pomenutim, legendarnim nastupom u Zagrebu pre 30 godina u dvorani Studenskog centra u Zagrebu, zajedno s izložbom stripova svetski poznatog grafičkog dizajnera Mirka Ilića, uticala na celokupnu muzičku i kulturnu scenu.

Ove godine slavi se 30 godina od početka panka kao, ne samo relevantnog muzičkog, već i sociološkog i kulturološkog pokreta koji je uticao na istorijske, temeljne i dugoročne promene na svetskoj muzičkoj i kulturnoj sceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: