Bili smo na festivalu Sonar 2015.

U Barseloni se svakog juna, poslednje 22 godine dešava Sonar festival. Počeo je kao festival ograničenog kapaciteta, koji se godinama održavao ispred Muzeja savremene umetnosti (MACBA), da bi se poseldnjih par godina preselio na mnogo veći prostor sajam Monžuik (Plaça d’Espanya).

Kultura

Izvor: Barbara Garèeviæ

Četvrtak, 25.06.2015.

09:15

Default images

Neretko je slučaj da se sa masovnošću izgubi čar koju je imala neka intimnija priča, ali to nije slučaj sa Sonarom. Godine iskustva učinile su da organizator osmisli tako ovaj prostor, koji ni jenog momenta nije izgubio na kvalitetu.

Za one koji ne znaju, koncept ovog jedinstvenog festivala je bogati dnevni muzički program, koji podrazumeva najaktuelnije umetnike iz sveta elektronke muzike, koji se odigrava u periodu od 12h do 22h (Sonar by Day), i noćni program (Sonar by Night), koji se dešava od 22 do 7h. Poseban program, Sonar D+, koji je doživeo svoje treče izdanje, prati nove tehnologije u umetnosti i muzici i sastoji se iz brojnih prezentacija, predavanja, debata i radionica.

Ono što ovaj festival čini zaista posebnim je upravo Sónar by Day. Veštačka trava je uredno postavljena na svakom stejdžu, što publici omogućava da sedi, leži, sunča se i uživa u nastupima vodećih imena svetske muzičke scene.

Proteklog vikenda, od 18. do 20 juna, ovaj internacionalni festival savremene muzike i novih medija, pod sloganom: Muzika, kreativnost i tehnologija, ugostio je preko 119.000 posetilaca iz 104 zemlje sveta.
Lista izvođača i ove godine je opravdala velika očekivanja publike, a kao i prethodnih godina Sónar povezuje velike mejnstrim zvezde, kao što su to ovoga puta Duran Duran, sa dobro poznatim I nekim novim predstavnicima plesne muzike kao i uobičajenim eksperimentalnim duhom festivala.

Jasno je da je nemoguće ispratiti sve, jer se nastupi preklapaju i redak je slučaj da ostanete od početka do kraja na nekom koncertu/ nastupu. A ako na to dodamo i činjenicu da se paralelno sa Sonarom dešavaju mngobrojne Off Sonar žurke tokom sva tri dana I noći, koje orgaizujeu najpoznatiji lejblovi, DJ-evi I promoteri na najatraktivnijim lokacijma u Barseloni, onda je prava umetnost ispratiti što veći broj izvođača. Što se tiče dnevnog programa, najveći utisak ostavili su:

Intercut, Kindness, J.E.T.S. (Machnedrum & Jimmy Edgar), Hot Chip, La Mverte, Kasper Bjorke, Autechre, Lorenzo Senni, Headbirds, Owen Pallet, Arthur Baker, Dorian Concept, Kate Tempest, Voices from the Lake, Gramatil, Bomba Estereo, Henrik Schwarz, Wife, Zebra Katz, Jimi Tenor & Jori Hulkkonen .
U okviru programa Sonar D+ pored brojnih zanimljivih predavanja predstavnika najpoznatijih aplikacija, lejblova i platformi, dešavale su se I prezentacije, radionice i debate, a veliki broj učesnika prepoznali smo sa Resonate festivala. Ono što je sve prisutne oduševljavalo su bile instalacoje u prostoru: COD.ACT: Nyloid i Sonar planta, koja je rađena u saradnji sa berlinskim studijom Art+Com.

Sonar by Night je imao dve večeri bogatog programa, koji je otvorio čuveni američki reper A$ap Rocky, posle čega su usledili nastupi Roisin Murphy, Die Antwoord, Skrilex, Hot Chip, Jamie XX, Sophie. Poslednji sati Sonar festivala 2015 biće zapamćeni najdivnijim nastupom legendarnih Duran Duran, zatim FKA Twigs, izuzetno zanimljivog performansa Flying Lotusa, da bi sve kulminiralo spektaklom benda Chemical Brothers, u skoro dvočasovnom nastupu, praćenom bogatim video projekcijama, svetloosnim efektima, koji se ne zaboravljaju.
Muzika, kreativnost i tehnologija će biti deo Sonar priče tokom naredih meseci i u četiri grada Latinske Amerike (Buenos Aires, Santiago, Sao Paolo i Bogota) kao I u tri skandinavksa grada (Rejkjavik. Stokholm I Kopenhagen)

Sonar Brcelona nas očekuje ponovo sledeće, 2016. godine 16. 17 I 18. Juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: