Šlager renesansa, VIS Limunada

Vokalno-instrumentalni sastav za XXI vek: VIS Limunada nije pojava koja nas vraća u prošlost već radije govori o onome što se događa danas.

Kultura

Izvor: Piše: Vesna Radman

Utorak, 17.12.2013.

11:35

Default images

U dnevnom listu Večernje novosti 1959. godine pisalo je da je Šarl De Gol poslao Titu zahvalnicu za podrušku u vojno-političkom angažmanu; Luj Armstrong održao je koncert u Beogradu; u Ulici 27.marta gradila se prva višespratnica. Kada uporedimo vesti iste medijske kuće nekad i sad svima nam se više dopada ono što pripada prošlosti. Svaka kultura u krizi ispituje svoju istoriju, pa se tako i mi vraćamo nazad. Brojne televizijske emisije, filmovi, knjige, studije i muzika svedoče o tome da je kultura Jugoslavije ponovo u modi.

U periodu kada je američka čitaonica poklanjala rokenrol ploče, prvi beogradski disk-džokeji puštali Elvisa, a Megi i Džordž vladali beogradskim igrankama, na našem jeziku pevale su se rokenrol pesme i nastajali su tzv. šlageri. Danas kad više ni tehno DJ-evi ne puštaju ploče, a mladi traže drugu vrstu zabave, pojavio se vokalno-instrumentalni sastav koji revitalizuje duh jugoslovenske omladine, igranki i plesa - VIS Limunada.

Vokalno-instrumentalni sastav Limunada zauzima jedinstvenu poziciju na srpskoj muzičkoj sceni. Orijentisani na muziku koja se, u eri elektronike, zaista svira i peva, oni nam predstavljaju dve muzičke struje pedesetih i šezdesetih – rani američki i evropski bit kao ritmičniji i savremeniji odraz muzike naroda (bluz i folk) i šlager koji potiče iz operskih arija. Muziku ranog bita i šlagera VIS Limunada izvodi na potpuno drugačiji način – ritam sekcija koja donosi tvrđi zvuk, raspevani vokali, gitara koja vuče na surf i udaraljke koje doprinose autentičnoj atmosferi pesme, omogućuju nam da čujemo savremene aranžmane starih numera. Pesme koje bi današnjoj generaciji bile spore ili dosadne postale su brze i snažne te se može reći da ovaj vokalno-intrumentalni sastav donosi pravu zabavljačko-šlager renesansu. U muzičkoj mešavini gde elitno koketira s popularnim, staro s novim, Limunada nam pruža doživljaj karnevala pomešan s klasičnim koncertom. Spoj staromodnog sa modernim oličen je i u prefiksu VIS (vokalno-instrumentalni sastav) koji su članovi Limunade svom imenu dodali kao relacija između modernog naziva bend i ozbiljnog ansambla.

Muzika ovog sastava beleži istorijsku činjenicu da je Zapad u Jugoslaviju ulazio preko Italije, njene muzike i mode. Prateći autore koji su na našem jeziku obrađivali velike italijanske autore ranog roka i modernih šansona, na njihovom repertoaru možemo naći pesme 24 000 baci Adriana Ćelentana, Una lacrima sul viso autora Bobija Soloa i Que sas Trinija Lopeza iznova aranžirane za savremenu publiku. Atmosfera letnjih festival odiše i u domaćim obradama poznatih italijanskih pesama iz pedesetih godina. Maj, maj, maj, Ekspres kafa, O kakav mesec Đorđa Marjanovića, Gitara i more Riste Milovanovića, Perfidia Zvonimira Krkljuša za Limunadu predstavljaju polazište u stvaranju muzičke estetike i mogućnost da ove obrade odsviraju na svoj način.

U misiji spajanja mladalačkih igranki i kabarea sa koncertima ozbiljne muzike VIS Limunada poseže za velikim rokenrol hitovima koji su ispitivali snagu devojačkog vriska poput pesama ranih Bitlsa Devil in her hart, Craing waiting hoping Badija Holija i Carol Nila Sedake. Temelj koji su pronašli u muzici pedesetih i šezdesetih obogatili su modernim ritmovima te se u njihovim pesmama mogu se naći elementi bita, rokabilija, surfa i mamba, a sve to prožeto je duhom festivala i uličnih svirki. Izvodeći poznate numere u novom aranžmanu, duhovitom prepevu i sa više energije, članovi Limunade postaju savremeni kraljevi džuboksa. Posebnu celinu u opusu Limunade čine numere koje se izvode horski. To su pesme preuzete iz muzičke estetike Fila Spektora i koncepta zvučnog zida. Tehnika da mnoštvo instrumenata izvode istu deonicu uz pomoć brojnih efekata poput buke, groma i naglašenog ritma učinila je da se simfonije za decu pretvaraju u tinejdž rokenrol kakav su izvodili Ronets i Kristals. Sledeći Spektrov način produkcije, naročito upotrebom udaraljki i efekata, Limunada uspeva da postigne vokalno-instrumentalno bogatsvo, a njihovi glasovi se stapaju u jedan stvarajući uspavanke za odrasle.
VIS Limunada nije pojava koja nas vraća u prošlost već radije govori o onome što se događa danas. Kao što je moda pedesetih oživljavala kult mladosti, druženja i ljubavi, oni se opiru usamljeničkom stilu života u kapitalističkom svetu. U njihovoj muzici stihijski provejava atmosfera Buntovnika bez razloga pomešana sa ljubavnom čežnjom. Obrada Shakin' all over nazvana Gromovi u glavi maestralno kombinuje surf gitaru sa tekstom koji opisuje ljubav kao talas koji se kovitla u oluji. U ovoj i sličnim pesmama VIS Limunada pokazuje da nije neki šalala bend koji peva o mesecu i letnjim avanturama već ljubavne talase pretvara u eksplozovne oscilacije koje komešaju naša čula.

Vreme jugoslovenske omladine i kulture kada su zgradu saveznog izvršnog veća krasile slike Paje Jovanovića i Petra Lubarde, u bioskopima se prikazivao film Ljubav i moda, a muzika slušala na radio Luksemburgu stoji zapečaćeno u arhivama. Duh rivijera, šlagera i rokenrol igranki ipak je uspeo da opstane. Zato umesto vinampa biram gramofon, umesto televizijskih rijalitija biram La dolce vita, umesto cirkona biram tufne, umesto elektronske muzike biram rokenrol i VIS Limunadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: