"Devojka iz voza": Film bez pravih uzbuđenja

Iako Tejt Tejlor već ima nekoliko ostvarenja u svojoj pređašnjoj karijeri, bez sumnje se može reći da je „Devojka iz voza“ film koji ga čini vidljivim na mapi savremenih holivudskih reditelja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.04.2017.

08:32

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Piše: Isidora Milosavljević

Adaptacija svetskog bestselera Paule Hokins svakako je ovom ostvarenju nudila put do najšire publika. Ipak, reakcije kritike donekle su razočarale, izuzimajući ocene glumačkog angažmana Emili Blant, koja definitivno ima razloga da bude zadovoljna onim što je donela ovom filmu.

Priča „Devojke iz voza“ ispričana je u prvom licu – ali tri različita lika, tri žene koje su htele, ne htele sudbinski povezane. Rejčel je na prvi pogled sasvim obična žena koja svaki dan iz predgrađa putuje do centra grada vozom na posao. Ona u tom vozu zamišlja živote ljudi iz kuća pored kojih prolazi. Pre svega tu je Megan, mlada, lepa devojka koja živi sa svojim dečkom s kojim je, po zamišljanju Rejčel, u skladnoj ljubavi. Rejčel svaki dan, dva puta dnevno prolazi pored njene kuće, gleda Megan, razmišlja o njoj, ko je, šta je, čime se bavi, o čemu ona razmišlja. Rekli bismo, to je nešto što svi ponekad radimo. Međutim, tih putovanja i razmišljanja o Megan, Rejčel se uvek trudi da ne pogleda u kuću pored Meganine. Naravno, i mi uvek skrenemo pogled na ono što nam je zabrenjeno, zar ne? Tako i Rejčel. I tada kada je pogleda, nama je jasno da Rejčel nikako nije jedna sasvim prosečna žena koja se vraća sa posla. Ona beži od pogleda na kuću u kojoj je nekada živela, u koju se uselila sa svojim bivšim mužem i u kojoj planirala začetak svoje porodice. U toj kući sada je sve isto, samo nema Rejčel. Nju je zamenila Ana, nova supruga njenog bivšeg muža. Beg od pogleda ka toj kući ona traži u alkoholu. Njen pogled je sve mutiniji. Ona je povređena, zbunjena ali i veoma uplašena žena.

Ana (u filmu je tumači Rebecca Ferguson) je nezaposnela majka, svojom odlukom ostala je u kući da vaspitava dete. Megan (u filmu igra je Haley Bennett) je njihova komšinica, ali i dadilja Aninog deteta. Megan odlučuje da prekine da radi za njih i kada izgovara rečenicu da Ana i onako ne radi i da može sama da brine o detetu, jasno je da Ana nije baš sasvim svojom odlukom i voljom „domaćica“, nagoveštava nam se da njenim životom, više nego što ona u tom trenutku shvata, upravlja njen muž. Megan je samouverena mlada, veoma samosvesna žena, koja zavodi svakim svojim pokretom i svakom izgovorenom reči. Već na prvi pogled jasno nam je da izbor glumica koje jako liče nije slučajan.

Činjenica da je Rejčel napuštena i prevarena supruga još više kod nje budi bes i razočarenje kada u jednoj od svojih vožnji ona ugleda Megan kako se na svom tremu ljubi sa drugim muškarcem. Tada Rejčel izlazi iz voza, odlazi u svoj stari kraj da nađe Megan. Te noći kada je Rejčel pijana izašla iz voza, Megan je nestala. Tada nastaje pakao za sve ali pre svega za Rejčel koja zbog svojih gubitaka pamćenja od alkohola ni sama ne zna da li je ona odgovorna za nestanak Megan.

Sve tri su emotivno zbunjene ili osakaćene, svaka na svoj način. Reditelj je takva njihova emotivna stanja pokušao da naglasi krupnim kadrovima, kamerom iz ruke, kao i subjektivnim kadrovima likova. Sve to na kraju izgleda samo kič i previše vidljivo. Da, reditelj jeste ostavio trag, ali suviše upadljiv.

Film opisuje nasilje i beznađe, ali bez dovoljno autentičnosti i hrabrosti. Muškarci jesu nasilni nad svojim ženama, oni nad njima vrše i fizičko i psihičko odnosno emotivno nasilje. Za Megan to je muž koji je isuviše posesivan, za Rejčel i Anu to manipulativni muž, koji ume da bude i veoma agresivan. Međutim, čini se kao da ih je reditelj pravdao, ili barem nedovoljno osudio.

Čak i u odnosu na žanr, odnosno triler, ovaj reditelj nije bio preterano hrabar. On nas više zbunjuje komplikovanošću narativa. Autori filma jesu pokušali da prenesu borbu unutar likova romana Paule Hawkins, i tu borbu svakako čine alkohol i nasilje, ali čini se da ovom reditelju ipak fali autorskog iskustva, da bi uspeo da prenese sve kompikovanosti koje ovaj žanr nosi.

7/10

Autorka je student treće godine dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: