Oproštaj od Vulverina

Prethodna dva filma o Vulverinu, pašće u senku nakon Logana, i to iz više razloga. Kada bih vam rekao da je Logan mešavina čuvenog vesterna Šejn, filma Darena Arfonskog Rvač i Mala mis sanšajn, pomisli biste da sam lud. Ali, zapravo je tako, što potvrđuje reditelj govoreći da su mu upravo ovi filmovi bili inspiracija, što dodatno dokazuju i reference kojima se on koristi tokom filma.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.04.2017.

13:07

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Piše: Stefan Andrejić

Zapitali biste se, zar to nije onaj čuveni čikica sa kandžama što stalno vrišti i ponekad obuče onaj čudni kostim? Očekivali biste film prepun viuzualnih efekta (koji nužno nisu loši), nekim čuvenim akcionim scenama prepunim eksplozija? Daleko od toga. Film Logan je znatno depresivniji, suroviji i melanholičniji od svih superherojskih filmova do sad.

Priča se zasniva na stripu „Old Man Logan“ Marka Milera koji prikazuje ostarelog Vuvlevirna u budućnosti gde su mutanti gotovo istrebljeni. Vulverin radi kao privatni vozač kako bi njemu i profesoru Ksavijeru, nemoćnom poludelom starcu koji se bori sa alchajmerom, osigurao miran život na moru. Pored Ksavijera sa kojim jedva izlazi na kraj, Vulverin takođe mora da se bori sa bolešću koja ga izjeda iznutra, zbog čega on bol ublažava alkoholom. On i dalje ima moć da se regeneriše, ali potpuno sporije i bolnije, dok mu ostaju vidni ožiljci.

Pored akcionih scena, film Logan zasnovan je na emotivnom odnosu prvobitno Vulverina i Ksavijera , a zatim i Lore i Vulverina. Kada su uveliko na putu do obećanog raja za mutante, oni deluju poput porodice, što dodaje dodatnu dramsku notu u priči, stavljajući akciju po strani. Tokom celog filma odnos između Vulverina i Ksavijera, više je na bazi otac-sin, nego na učitelj-učenik. Vulverin se brine o Ksavijeru, isto kako bi se brinuo o bolesnom ocu. Srceparujuće je videti nemoć Ksavijera, nekada najjačeg mutanta, kako se bori sa starošću. On nije u stanju da drži kontrolu nad sobom, zbog čega ga Vulverin stalno drži na lekovima, ali i podalje od ljudi. Treba napomenuti i Loru, mladog mutanta, koja u Loganu vidi svog zaštitnika, a kasnije i očinsku figuru.

Reditelj se dosta referiše na vestern. Vulverin je arhetip vestern junaka bez sumnje. On je „odmetnik“, koji pokušava da živi rutinskim životom, radeći posao koji nije u njegovoj „struci“, kako bi sebi osigurao miran život. Ali ipak, kasnije, biva prinuđen da radi ono što radi najbolje. Pomalo ova priča, podseća na Klint Istvudom „Unforgiven“, za koji bismo rekli da je sve ono što jedan vestern treba da bude.

U domenu akcije, ovaj film se i te kako razlikuje od drugih X-Men filmova. Etiketa „R“(18+) cenzora znači da je reditelj Mangold imao odrešene ruke, zbog čega po prvi put vidimo koliko je Vulverinov način borbe zverski i brutalan. Odmah u prvoj sceni se može primetiti promena u pristupu Vulverina, gde on, mamuran, kasapi protivnike pred sobom na veoma surov način. U filmu ne postoji toliko „nabudženih“ akcionih scena, već je stvar više relistična čak i u domenu borbe.

Ovo nije oproštaj samo od Vulverina, već i od profesora Ksavijera, kojeg tumači fantastični Patrik Stjuart, koji sjajno dočarava ostarelog profesora koji više nije ni senka onog najmoćnijeg čoveka na planeti. Dafni Kin je neverovatna u ulozi Laure, ili X-23, devojčice mutatna napravljenom po uzoru na Vulverina. Ona je birljirala i u akcionim i dramskim scenama, gde je bez izgovorene reči uspevala da prenese svoju frustraciju prema odraslima i svetu u kome živi.

Pored svih pohvala, treba se osvrnuti i na nekoliko očiglednih mana filma. Postoji niz nelogičnosti i neuverljivosti u vezi karaktera, odluka heroja i same priče. Najpre, scena u kojoj Logan saznaje Laurinu prošlost preko mobilnog telefona je neuverljiva, i složećimo se, mogla biti spretnije urađena. Negativci su pomalo stereotipni, ali fanovi Vulverina su već naviknuti na to (setite se Deadpool-a iz X-men Origins i Doktora robota sa samurajskim mačem). Parodično je da se čitava vojska plaši sedmogodišnje devojčice (Laure) sa adamantijumom, koja po svemu sudeći nije ni blizu onoga sa čime su se sukobljavali ranije. Ali, sve ove greške padaju u drugi plan zbog odlične tematike Logana.

Logan je 10. film u serijalu o X-Men junacima, treći o Vulverinu, i poslednji za Hju Džekmana i Patrika Stjuarta. Bez pogovora, najbolji film o Vulverinu do sada.

Ocena: 8/10

Autor je student treće godine dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: