Da, Suicide Squad zaista nije ništa posebno

Jedan od najiščekivanijih filmova ove godine nije ono jedino što bi trebalo da bude - lud i zabavan.

Kultura

Izvor: Slobodan Marièiæ

Utorak, 09.08.2016.

09:53

Da, Suicide Squad zaista nije ništa posebno
Foto: Getty Images

UPOZORENJE, OVAJ TEKST SADRŽI SPOJLERE

Fredi peva, scena, dve od svakog lika. Vokerova priča o tome da želi da napravi jedinicu "najgorih od najgorih", nekoliko fora, helikopteri pucaju, čaure padaju, Džoker skače u hemikalije i preti da će nekome da pokaže svoje igračke, a Harli Kvin lomi izlog da bi uzela torbicu.

"Hej, mi smo negativci, to je ono što mi radimo".

Trejler je bio super i sama ideja da se grupa negativaca iz stripova okuplja, makar i pod prisilom, zvuči odlično. Ipak, film je izazvao burne reakcije.

Treći nastavak iz DC univerzuma posle Man of Steel (2013) i Betman vs Superman: Dawn of justice (2016) objavljen je na 50. godišnjicu Džokerovog debija - onog u verziji Cezara Romera iz 1966. godine. Osim toga, Ben Aflek je ovim filmom postao prvi Betmen koji je glumio u dva filma pod različitim režiserima i prvi Betmen u dva filma u istoj godini.

E sad, naravno da bez obzira na sve film zarađuje gomilu novca, ipak je to letnji blokbaster i jeste da kritičari napadaju, ali i oni ne pogode uvek - kod njih su loše prošli i "Alien" i "Blade Runner". Međutim, film na IMDB ima 7,1 i to u ne zadugo od izlaska filma, u vreme kada su te ocene uglavnom više nego kasnije kad hajpa ne bude.

Na Rotten tomatto znamo kako je prošao - toliko loše da su DC fanovi pokrenuli ofanzivu da se sajt ugasi.

Isto je bilo i sa "borbom čoveka i boga" koja je proglašena za neuspeh, iako je to sasvim ok film. Ben Aflek je odličan kao Betmen, isto kao Džeremi Ajrons kao Alfred.

Problem sa Betmen vs Supermen filmom jeste u tome što se vidi da je DC razmišljao kako da u tih tri sata ugura nešto što bi zadovoljilo i kritiku i fanove, zaradilo dosta, napravilo uvod za niz filmova, uvod u Justice league... Plus su ljudi imali prevelika očekivanja i film je proglašen za loš.

Suprotan primer je Dedpul. Fokus je bio na tom jednom filmu koji je ispao toliko dobar da svi sada traže drugi deo. Zabavan je. Nisu još pre prvog planirali sledećih deset.

Suicide squad nije imao toliki pritisak na leđima kao Betmen i Supermen (iako Džered Leto jeste), samo je bilo potrebno napraviti zabavan film o eventualno malo provući priču o Justice league.

Ima nekoliko zanimljivih stvari, ali film većim delom i pored svih tih boja, akcije, gomile negativaca na jednom mestu - nije zabavan. Čak nije ni tako mračan i nasilan koliko bi moglo da se očekuje i nema nekih tabua.
Foto: Screenshot
Uz nekoliko problema sa samom pričom (ako je Supermen, na primer, opravdano odsutan u trenutku kada veštica i njen brat žele da zavladaju svetom, gde je Betmen? Ima slobodan dan?), prevelikim "davljenjem" i lošom naracijom, u filmu punom negativaca paradoksalno postoji problem nedostatka kvalitetnog negativca.
Nije slučajno to što je "Mračni vitez" tako visoko na svim listama u našim glavama - ima Ledžerovog Džokera. Dobar film zasnovan na stripu mora da ima dobrog negativca, a veštica i njen brat nisu ništa vredno pamćenja.

Vil Smit kao Dedšot je odličan, uloga mu leži, ali je i što bi svet rekao "lajkabl". Opasan je, puca na sve strane, ona scena kad se popne na automobil je opasna, a on kao lik ima I taj ljudski deo oko ćerke. Kako da ga čovek ne zavoli? Inače, za ulogu je trenirao za Fokama i kojekakvim još komandosima.

Odlična je i Viola Dejvis u ulozi Amande Voker, surova i jeziva, a dobri su i Margot Robi kao Harli Kvin i Džej Hernandez kao Diablo. To su sve likovi čija je priča i pozadina donekle objašnjena u filmu.

Diablo je pobio svoju porodicu, on pati, ima nešto u njemu, neko osećanje nam je prikazano. Ostali su tu samo da popune rupu. Kapetan Bumerang se sastoji samo od niza klišea o Australijancima, a priča Katane, mača u kojem je duša zarobljena i braće koja su u nju zaljubljena nije ispričana, iako ima potencijala.

Kiler Krok osim one jedne fore da je lep nije ništa posebno. Ne priča mnogo, ne radi mnogo toga... Nešto mu fali. Grut iz "Guardians of the Galaxy" poput Hodora ponavlja samo jednu stvar iznova i iznova i opet nekako je simpatičan. Ovom jednostavno nešto fali.

Doduše, scene koje objašnjavaju priču Kiler Kroka izbačene su iz finalne verzije filma. Izbačeno je svo "meso", nešto za šta gledalac može da se uhvati. Kako je on celog života bio izgnanik iz društva zbog svog izgleda, kako je za više kriminalaca radio kao "masl", da je potajno želeo da preuzme posao...

Inače, Adevale Akinuje Agbaje, glumac koji glumi Kiler Kroka ozbiljno se bacio u istraživanje kada je dobio ulogu. Čitao je sve moguće materijale o svom liku, sve moguće stripove, posmatrao krokodile i istraživao o kanibalizmu.

Jedna stvar u filmu je baš dobra - muzika. Doduše, teško da neko može da promaši sa "Bohemian Rapsody", "Simpathy for the devil", Kanjeom i Eminemovom "Without me". Zanimljivo je da u tom spotu on i Dre nose kostime Betmena i Robina. Slučajnost?

Ipak, možda je i najviše bure izazvao jedan od najvećih negativaca u filmu i stripovima svih vremena. Internet se dosta okomio na Džered Letovog Džokera i svi govore isto - nisi kao Hit Ledžer.
Foto: Getty Images
Tačno - nije i ne može da bude. Zato on svoj lik gradi u nekom svom fazonu. A koliko je mogao da se pokaže u tih dobrih desetak scena koliko se ukupno pojavljuje na filmu? Maltene smo sve njegove scene videli u nizu trejlera i tizera.

Neke scene odatle se čak ni ne pojavljuju u filmu, poput rečenice "can't wait to show you my toys" koje nema, a u skoro svakom je trejleru.

Treba biti popustljiv prema njemu, Džered Leto je dobar glumac, videćemo šta će biti kada Džoker bude imao neku veću ulogu od ove. Najvažnije, ne treba ga porediti sa Hit Ledžerom.

Doduše, po jednoj stvari je sličan Hitu Ledžeru - opsednutosti u pripremanju lika. Toliko se uneo u lik da je kolegama sa seta slao poklone koje bi Džoker nekome poslao. Tako je Margot Robi dobila živog pacova, Vil Smit metke, Kiler Krok je dobio Plejboj časopis, a ostatak ekipe između ostalog i iskorišćene kondome.

Leto je na primer u Njujorku i Torontu javno isprobavao Džokerov smeh kako bi video od kojeg je ljudima bilo najneprijatnije, Skot Istvud je jednom izjavio da ga je Leto plašio svojim ponašanjem, dok je Vil Smit rekao da nikada nije uspoznao pravog Leta.

Inače, navodi se da je Rajan Gosling bio u opticaju za ulogu Džokera, ali da je odbio jer nije hteo da potpiše ugovor koji ga obavezuje na nekoliko filmova. Osim toga, Tom Hardi je bio uži izbor za ljubitelja veštica Rika Flega, ali je odustao da bi glumio u Revenantu. Dobra odluka.

Posle svega ostaje samo da se vidi da li će DC izvući pouke iz svega i napraviti jedan odličan film. Ipak je Justice league tu iza ugla.

Slobodan Maričić (@SlobodanMaricic)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: