Tintin: Indiana Jones za decu

Baš kao i epizode od kojih je satkana ova avantura i Spielbergov Tintin nekako previše eskapistički ostaje van vremena u kome ga ponovo srećemo.

Kultura

Izvor: Piše: Slobodan Vujanoviæ

Četvrtak, 03.11.2011.

15:24

Default images

PRVO O BESMISLICAMA: Prejadno je pisati o nekim stvarima. Ali neko mora. Da li vi znate da je dan pre početka Cinemanije karte za istu bilo moguće kupiti jedino u Tuckwoodu (nije oglašeno na sajtu) i na specijalnoj blagajni Sava Centra koja radi od 10h do 17h?!! Pretpostavljam da su taj momenat i strategijski dobro izabrano vreme za početak projekcije (19h) jer to najviše pasuje svima koji rade od 9 do 5 i idu metroom do SC, najviše uticali na to da na otvaranju Cinemanije bude čak 400 ljudi (slobodna procena)!

WIKIPEDIŠEM ZA VAS: Tintin je reporter-avanturista koga je 1929. osmislio belgijski crtač Herge. Spielberg je na ideju da ekranizuje neku od avantura Tintina došao još početkom osamdesetih. Međutim, smrt Tintinovog crtača i problemi sa scenarijom odgodili su snimanje, a produkcijski uslovi za novi početak istog stvorili su se praktično tek tridesetak godina kasnije. Kao materijal za ovaj film Spielbergu su poslužile tri epizode koje je Herge napisao tokom nemačke okupacije: The Crab With The Golden Claws (1941), The Secret Of The Unicorn (1943) i Red Rackham’s Treasure (1944). Kritičari za ove epizode u Hergeovom opusu kažu da su pisane bez, za Tintina, uobičajenih osvrta na aktuelna društvena i politička dešavanja- verovatno u nameri da se izbegne cenzura. Epizoda The Crab With The Golden Claws je već filmovana kao „stop-motion“ animacija 1947. u Belgiji.

O FILMU: U većini Spielbergovih neozbiljnih filmova neko dete ili osoba koja se oseća tako u prilici je da uzme učešće u nečemu magičnom i neverovatnom, polu-pulp dešavanju od koga su obično sazdane jeftine avanture i B-fantastika. Ono čime Spielberg ovaj drugorazredni materijal izdiže u više sfere jeste iskrena, naivna i neiskvarena snaga snivača. Svi njegovi likovi punim srcem veruju u avanturu koja ih je zatekla ili kojoj su se prepustili. Njima je mogućnost sveta koji postoji skriven od našeg podjednako važna koliko i svet u kome provode svoje, obično žalopojne dane. Zato nije teško pogoditi zbog čega se Spielberg pronašao u Tintinu. Iako je non-stop u nekakvim potragama za materijalnim blagima, Tintin je zapravo očaran misterijom avanture. Njegov život izgleda onako kako je Hitchock definisao film- kao život lišen dosadnih momenata. U ostalom, Spielberg ga nije bez razloga nazvao „Indianom Jones za decu“. I Tajna Jednoroga je baš to- Indiana Jones za decu povremeno scenaristički i vizuelno stilizovan u duhu Pirates Of The Caribbean, tek da podseti na koju vrstu zabave se oslanja.
Film je realizovan kao 3D animacija koja je korišćena u Avataru samo sa daleko manje aspiracija ka realizmu. Peter Jacksonova firma za kompjuterske efekte, Weta Digital, je odradila posao, on sam se pojavljuje kao konsultant, a čak postoji mogučnost da on i Spielberg zajedno urade treći nastavak (pod uslovom da serijal bude uspešno lansiran). Animacija zaista izgleda besprekorno, a uvodna scena u kojoj Herge portretiše Tintina na ulici jasno nam pokazuje koliko se udaljilo od polazne osnove. Možda to vama neće biti problem, ali baš kao i u većini recentnih Zemeckisovih postavki sa istim tipom animacije (Pollar Express, Beowulf) ja ne vidim poentu u kreiranju realističnosti koja je na korak od „igrane, žive“ slike, i to naročito u ekranizaciji jednog strip junaka. Ona možda ostavlja dosta prostora da se junacima lakše dešavaju nemoguće stvari, ali gledajući (i) ovaj film svim akterima nedostaje ono malo da zažive ljudskim šarmom. Kao da su uhvaćeni u neki vakum između animiranog i živog junaka, zbog čega su ostali bez mogućnosti da ovladaju manama i vrlinama jednog odnosno drugog sveta. Nemaju dušu, da budem skroz banalan.

Čak tri britanska autora su radila na scenariju (Steven Doctor Who Moffat, Edgar Shaun Of The Dead Wright i Joe Attack The Block Carnish) i oni su od tri epizode napravili jednu kompaktnu priču koja ima sve klasične elemente avanture. Iz treće strip epizode, nažalost, izbačen je supersmešni nagluvi profesor Calculus, ali zato smo počašćeni nastupom izmišljene operske dive Biance Ciastafore koje u ovim epizodama nema, a koja je, inače, jedan od najpoznatijih sporednih likova u Tintinovim avanturama. Neki momenti u priči (poput bekstva sa broda ili leta avionom) efektno i duhovito su razrađeni kako bi se pojačao akcioni potencijal filma. Noarovska atmosfera koja boji prvu trećinu filma evocira epohu Third Mana i drugih noir klasika, ali se lagano gubi i prerasta u animiranu verziju Indiane Jones uz flešbekove u gusarsko vreme Haddakovog pretka koji duhom neodoljivo liče na ono što je Verbinski radio u Piratima.

S obzirom da je zamišljen kao porodični film koji, pre svega, treba da animira decu, Tintin ni jednog trenutka ne staje sa akcijom, a neke sekvence, poput scene bekstva iz sultanove palate, raskošću i pitkošću svoje režije već sada spadaju u antologiju filma i predstavljaju nešto što nesrećni Cameron koliko god HD kamera da mu date nikada neće moći ni da zamisli ni da realizuje. Spielbergu se jedino može zameriti što i dalje pokušava da bude slepstik režiser, ali jalovost takvih scena biće najveća mana i Hergeovih stripova ako im se ovih dana posvetite. Osim ako nemate 5 i manje godina. Sam Tintin u izvesnoj meri ostaje u drugom planu, jer je neprekidno okružen likovima koji su komičniji ili bujniji od njega. Nešto što Indijani nikada ne bi moglo da se dogodi.

Utisak kompletnosti je čini mi se najjasniji i najupadljiviji nakon gledanja. Iako je Tintin njegov dečački san, rekao bih da je Spielberg neplanirano projekat realizovao sa malo više rutine nego što je i sam želeo, možda čak i malo više računajući sa time da današnjoj deci ova vrsta „bezazlene“ avanture (u kojoj je realno najstrašnija stvar koliki je Haddock alkos) može da bude dovoljna (da, znam da tuča dizalicama podseća na Transformerse!). Dodajte na sve to i specifičnost ove vrste animacije i možda ćete i vi imati utisak nekakve nepremostive distance koja vas sprečava da se do kraja prepustite avanturi.

SELEKTAH: 6plus/ 10

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: