Ponedeljak, 06.04.2015.

12:26

Dan sećanja na rušenje Narodne biblioteke Srbije

Izvor: Tanjug

Dan seæanja na rušenje Narodne biblioteke Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Petar Prvi

pre 9 godina

Vecito kukamo sto nas siledzije tuku a stalno im guramo prst u oko.
Posle se ispostavi da su glavni krivci ipak “nasi”!

Ko je “turio” PROTIV AVIONSKU BATERIJU pored biblioteke?

Ko je odgovoran zašto knjige, koje su danima stajale spakovane u sanducima, nisu izmestene na bezbedno mesto?

I pitanje svih pitanja da, da li je neko ikada, neka komisija, proverila šta se tačno krije ispod tog šuta?!

Njujorik...ac

pre 9 godina

E, neka ju je Bajac nazvao kako ju je nazvao al što propustiše priliku da se, recimo, Geteov Institut zauzme da se sredi neka godišnja stipendija, na primer za - baštovana. Da se bar trava ne šiša o državnom budžetu. I da bar neko Javno okrene neku lovu iz te priče.

Pa kad opet kabadahije dođu da ruše i ruju svoju rundu ... da mogu ljudi lepo da nastave ... da kopaju gde su stali. Da ne bude posle da nismo ni trave pošišali kad budu opet tražili nekakvo "predavanje dužnosti".

@

pre 9 godina

@Drzavo, pocni da postojis, 6. april 2015 15:54
Slazem se.
Ali nije 6. april jedini dan kad smo bombarodavani. To se desilo u I svetskom ratu i 1944. i 1999.
Tzv. "humanitarne intervencije".
Iste te sile koje su nas rusile i dan danas mogu da dovedu na vlast koga hoce i da vode i kulturnu politiku kakvu oni hoce i da pisu udzbenike kakve oni hoce i uredjuju nase medije kako oni hoce i da nas uce kako "nas treba denacifikovati" itd. Mi smo u njihovim kandzama.

@BG, 6. april 2015 17:41
Procitaj samo ovu glupost."Pa hteli smo rat i uzvikivali bolje grob nego rob. Ne znam šta sad kukamo."
To nema nikakve veze sa istinom. Puc 27. marta je platila Britanija, Srbija nije luda da zeli da izgine.

To je to ispiranje mozga, da nas nauce da mrzimo sebe i da smo mi krivi za sve i da smo divljaci sa Balkana za razliku od "kulturne" "Evrope". Zato nas uce izrazima "balkanizacija". Ko je koga bombardovao, Srbija Nemacku ili obrnuto?
Zato hoce da nam izbrisu secanje na nase knjige od pre 800 godina. Zato ovaj eucitizen predlaze da se taj plac proda preduzetniku, da bi nas unistili, jer ih mrznja i bahatost rukovodi.

vidoje

pre 9 godina

Za ovolike godine su mogli bar da urede I okolne kuće,ulice.Da naprave "nešto" od stakla,da postoji neki dugotrajniji natpis...ovako,dobro da su bar počistili đubre.

EU Citizen

pre 9 godina

@posmatrac
Svaka čast na komentaru, pogodili ste dve stvari koje zdravorazumskom i praktičnom čoveku odmah upadaju u oči: na prvom mestu, zašto se tamo nešto ne izgradi, i to, ni u kom slučaju nekakav muzej, kao što neki komentatori predlažu, koji ionako niko neće posećivati i koji će samo da bude još jedna, stohiljadita rupa bez dna za novac poreskih obveznika, već nešto praktično i korisno za Beograđane, bilo da to radi država ili da se plac proda nekom preduzetniku. Na drugom mestu, ministar kulture zaista izgleda kao potpuna nakarada, mogu da razumem ljude koji žele da se razlikuju od okoline, ali, na prvom mestu, frizura koju nosi nije nikakav uspeo pokušaj u tom smeru, već nešto intenzivno neukusno i smešno, kao nekakva camp parodija na imidž raščupanog "ludog umetnika", a na drugom mestu, čak i da je uspela, čovek je danas državni činovnik, mogao bi, kad već nema ukusa, što je za jednog umetnika samo po sebi loše, da ima nešto poštovanja prema poslu za koji je plaćen od naših para i da makar malo prilagodi "ličnu estetiku" toj činjenici i ne izigrava strašilo iz filmova C-produkcije :))

perica

pre 9 godina

svakog 6. aprila ova vest me dovede do ludila... ispade da je važnija biblioteka od izgubljenih života...
a performans donesite staru knjigu i stavite je na kamen je podjednako loš kao kačenje časovnika na zgrade u kojima su nekad bili muzeji. ministru da neko predstavi posleratne (II sv. rat) umetničke tendencije makar ukratko pošto ih loše kopira i ne kapira.

хаџија

pre 9 godina

Pa hteli smo rat i uzvikivali bolje grob nego rob. Ne znam šta sad kukamo.
(BG, 6. april 2015 17:41)
da, da i turili PROTIV AVIONSKU BATERIJU, koju su inače nemci i gadjali. to je ista fora ko sadam kada je topove turao na vrhove stambenih zgrada, pa posle objašnjavao da zlotvori oće da unište narod.
postoje zapisi o tome

bgd

pre 9 godina

za sve ove godine placa i proklinjanja svaba mogli su napraviti novu biblioteku.
....
(posmatrac, 6. april 2015 16:35)

Pa i napravili su je - u Karađorđevom parku, i to pravu, namensku zgradu, za razliku od ove, kupljene od ratnog profitera koji se dodatno obogatio na ratnoj šteti.


Jeste, nacisti su uništili biblioteku i ubili hiljade Beograđana. "Iznenadio" nas rat. Jugoslovenska diplomatija je bila toliko nesposobna i neuka da nije videla šta se sprema. Razbili su nas Nemci ko dete zvečku za nedelju dana.
(poreski obveznik, 6. april 2015 17:16)


Diplomatija ne da "nije videla", već je grčevito i do poslednjeg trenutka radila sve moguće da sačuva zemlju od rata. Obrazujte se malo.

за дуго памћење

pre 9 godina

Није то била једина библиотека коју су нам Немци током II светског рата уништили. До последњег дана "боравка" у Србији и Београду, то им је био један од приоритета. У уводу текста "Кроз васиону и векове" Милутун Миланковић каже да су запалили нову библиотеку математичког факултета. Њима су требали само "арбајтери", и то у ограниченим количинама. Није чудо што су тада за таоце прво узимали и најпре стрељали образоване људе. Идеал им се, ево, испуњава: земља смо простих надничара, којих је при том све мање, а сваког паметног врло брзо протерамо.

драгоуб

pre 9 godina

Дан сећања на то разарање треба да изгледа много садржајније.За то нам не требају сликања министра и остале свите.

poreski obveznik

pre 9 godina

Jeste, nacisti su uništili biblioteku i ubili hiljade Beograđana. "Iznenadio" nas rat. Jugoslovenska diplomatija je bila toliko nesposobna i neuka da nije videla šta se sprema. Razbili su nas Nemci ko dete zvečku za nedelju dana.

MB

pre 9 godina

Ono sto je sramota, a sto se na ovaj dan podsecamo, jeste da od zavrsetka II sv. rata nije pokrenuto nista konkretno da se na tom mestu napravi muzej koji bi obelezio ovaj tuzan dogadjaj. Bilo je ideja u nekim periodima: tu ispod biblioteke ima i rimskih ostataka, pa bi i oni mogli biti ukljuceni u muzej. Pomislite, kad se danas na Zapadu zgrazaju sto ID rusi kulturne spomenike i institucije po Iraku, Siriji, itd., zaboravlja se da je danas najjaca zemlja EU u jednom trenutku i sama bila jedna od takvih rusitelja. Zasto mi nemamo nekog kao Cipras da pokrene inicjativu da se od Nemacke trazi da ucestvuje u podizanju muzeja na tom mestu!? Ovako, svake godine prazne price i lamenti.

dolibra

pre 9 godina

Kolege zaštitari, vidim znamenito mesto je upristojeno PO ZAHTEVU SA "GORNJEG MESTA", lepo bi bilo da se stalno održava pristojnim, do skora je bilo PARLOG!

Laki

pre 9 godina

Dakle, nas je bombardovala drzava koja se zove Nemacka, sa nemackim avionima kojima su upravljali nemacki piloti. Nemojte molim vas vise sa tim nacisti i to... Jasno i glasno!

posmatrac

pre 9 godina

za sve ove godine placa i proklinjanja svaba mogli su napraviti novu biblioteku.
rusevine stoje od kada znam za sebe i ta ograda, to sve ruzi taj, mozda najlespi deo grada. sramota.
ovako, nit moras da gradis, svake godine se ide na neku rusevinu i dalje kuka i place, sto iz drugog rata sto iz ovog onomad.....
koliko samo ovaj covek gubi vreme da bi se namontirao svakog jutra da bi izgledao drugacije od okoline, boze me sacuvaj. ja sam mislio da je on jako zauzet covek, sto ministar sto muzicar...

Nije Siera Leone ali je jednako daleko

pre 9 godina

To nije jedini zlocin. Pre nekoliko godina iz samo njima poznatih razloga, "Arhiv ex Jugoslavije" je stanovnicima Senjaka u BG oduzeo jedinu biblioteku zajedno sa "centrom za ucenje stranih jezika". Pisali smo peticije, pisma, okupljali se, protestvovali, molili, kukali, ali za ovih nekoliko godina je NISMO ponovo dobili.
Joca-Pirot je u komentaru sve divno rekao. Ministar mi se jako dopadao dok ne posta, sta posta. Od tad izgubi lucidnost, ostricu, i podosta onog divnog predjasnjeg duha. Zato ga sada i boli uvo i za nasu biblioteku i za strane jezike.

Rajko

pre 9 godina

Trebalo bi na tom mestu napraviti neki spomenik koji nekako upecatljivo pokazuje sta je izgubljeno. Nesto kao biblioteka sa katalogom, a knjiga nema. Mozda pored toga da tu bude i odeljenje Narodne biblioteke sa retkim i dragocenim knjigama.

z

pre 9 godina

Hajde da se prisetimo i naše greske. Hajde da nam neko kaze zašto knjige, koje su danima stajale spakovane u sanducima, niko nije izmestio na bezbedno mesto. Samo tako nam se istorija neće ponavljati - ako budemo znali koje su naše greške. Da se razumemo, Nemačka je apsolitno kriva!!! Ali mi smo mogli bolje. Hoću, bre, da prestanemo da oplakujemo sopstveni usud! I da, da li je neko ikada, neka komisija, proverila šta se tačno krije ispod tog šuta?! Jer, knjige su bile u podrumu. To što su ih Partizani tek tako rashodovali, meni ne znači mnogo!

Drzavo, pocni da postojis

pre 9 godina

Za drzavu je nista da opet podigne sruceno zdanje koje je bilo prelepo.
Samo ispred dodati knjigu koja gori u vecnoj vatri, a svakog 6. aprila kraj nje pustati sirenu.
Ovaj narod treba da pocne da uci da pamti, i tad ce mozda nesto biti od nas kad budemo znali sta smo i sta hocemo, mozda tada negde ova drzava i narod krenu s jasnim ciljem.

Vladimir

pre 9 godina

Неки кажу да је то покушај Немачке да уништи Српску историју, културу, наслеђе. Мислим да је СНС много ефикаснији у том погледу.

Vladimir

pre 9 godina

Неки кажу да је то покушај Немачке да уништи Српску историју, културу, наслеђе. Мислим да је СНС много ефикаснији у том погледу.

MB

pre 9 godina

Ono sto je sramota, a sto se na ovaj dan podsecamo, jeste da od zavrsetka II sv. rata nije pokrenuto nista konkretno da se na tom mestu napravi muzej koji bi obelezio ovaj tuzan dogadjaj. Bilo je ideja u nekim periodima: tu ispod biblioteke ima i rimskih ostataka, pa bi i oni mogli biti ukljuceni u muzej. Pomislite, kad se danas na Zapadu zgrazaju sto ID rusi kulturne spomenike i institucije po Iraku, Siriji, itd., zaboravlja se da je danas najjaca zemlja EU u jednom trenutku i sama bila jedna od takvih rusitelja. Zasto mi nemamo nekog kao Cipras da pokrene inicjativu da se od Nemacke trazi da ucestvuje u podizanju muzeja na tom mestu!? Ovako, svake godine prazne price i lamenti.

Laki

pre 9 godina

Dakle, nas je bombardovala drzava koja se zove Nemacka, sa nemackim avionima kojima su upravljali nemacki piloti. Nemojte molim vas vise sa tim nacisti i to... Jasno i glasno!

драгоуб

pre 9 godina

Дан сећања на то разарање треба да изгледа много садржајније.За то нам не требају сликања министра и остале свите.

за дуго памћење

pre 9 godina

Није то била једина библиотека коју су нам Немци током II светског рата уништили. До последњег дана "боравка" у Србији и Београду, то им је био један од приоритета. У уводу текста "Кроз васиону и векове" Милутун Миланковић каже да су запалили нову библиотеку математичког факултета. Њима су требали само "арбајтери", и то у ограниченим количинама. Није чудо што су тада за таоце прво узимали и најпре стрељали образоване људе. Идеал им се, ево, испуњава: земља смо простих надничара, којих је при том све мање, а сваког паметног врло брзо протерамо.

z

pre 9 godina

Hajde da se prisetimo i naše greske. Hajde da nam neko kaze zašto knjige, koje su danima stajale spakovane u sanducima, niko nije izmestio na bezbedno mesto. Samo tako nam se istorija neće ponavljati - ako budemo znali koje su naše greške. Da se razumemo, Nemačka je apsolitno kriva!!! Ali mi smo mogli bolje. Hoću, bre, da prestanemo da oplakujemo sopstveni usud! I da, da li je neko ikada, neka komisija, proverila šta se tačno krije ispod tog šuta?! Jer, knjige su bile u podrumu. To što su ih Partizani tek tako rashodovali, meni ne znači mnogo!

Rajko

pre 9 godina

Trebalo bi na tom mestu napraviti neki spomenik koji nekako upecatljivo pokazuje sta je izgubljeno. Nesto kao biblioteka sa katalogom, a knjiga nema. Mozda pored toga da tu bude i odeljenje Narodne biblioteke sa retkim i dragocenim knjigama.

Drzavo, pocni da postojis

pre 9 godina

Za drzavu je nista da opet podigne sruceno zdanje koje je bilo prelepo.
Samo ispred dodati knjigu koja gori u vecnoj vatri, a svakog 6. aprila kraj nje pustati sirenu.
Ovaj narod treba da pocne da uci da pamti, i tad ce mozda nesto biti od nas kad budemo znali sta smo i sta hocemo, mozda tada negde ova drzava i narod krenu s jasnim ciljem.

Nije Siera Leone ali je jednako daleko

pre 9 godina

To nije jedini zlocin. Pre nekoliko godina iz samo njima poznatih razloga, "Arhiv ex Jugoslavije" je stanovnicima Senjaka u BG oduzeo jedinu biblioteku zajedno sa "centrom za ucenje stranih jezika". Pisali smo peticije, pisma, okupljali se, protestvovali, molili, kukali, ali za ovih nekoliko godina je NISMO ponovo dobili.
Joca-Pirot je u komentaru sve divno rekao. Ministar mi se jako dopadao dok ne posta, sta posta. Od tad izgubi lucidnost, ostricu, i podosta onog divnog predjasnjeg duha. Zato ga sada i boli uvo i za nasu biblioteku i za strane jezike.

bgd

pre 9 godina

za sve ove godine placa i proklinjanja svaba mogli su napraviti novu biblioteku.
....
(posmatrac, 6. april 2015 16:35)

Pa i napravili su je - u Karađorđevom parku, i to pravu, namensku zgradu, za razliku od ove, kupljene od ratnog profitera koji se dodatno obogatio na ratnoj šteti.


Jeste, nacisti su uništili biblioteku i ubili hiljade Beograđana. "Iznenadio" nas rat. Jugoslovenska diplomatija je bila toliko nesposobna i neuka da nije videla šta se sprema. Razbili su nas Nemci ko dete zvečku za nedelju dana.
(poreski obveznik, 6. april 2015 17:16)


Diplomatija ne da "nije videla", već je grčevito i do poslednjeg trenutka radila sve moguće da sačuva zemlju od rata. Obrazujte se malo.

posmatrac

pre 9 godina

za sve ove godine placa i proklinjanja svaba mogli su napraviti novu biblioteku.
rusevine stoje od kada znam za sebe i ta ograda, to sve ruzi taj, mozda najlespi deo grada. sramota.
ovako, nit moras da gradis, svake godine se ide na neku rusevinu i dalje kuka i place, sto iz drugog rata sto iz ovog onomad.....
koliko samo ovaj covek gubi vreme da bi se namontirao svakog jutra da bi izgledao drugacije od okoline, boze me sacuvaj. ja sam mislio da je on jako zauzet covek, sto ministar sto muzicar...

poreski obveznik

pre 9 godina

Jeste, nacisti su uništili biblioteku i ubili hiljade Beograđana. "Iznenadio" nas rat. Jugoslovenska diplomatija je bila toliko nesposobna i neuka da nije videla šta se sprema. Razbili su nas Nemci ko dete zvečku za nedelju dana.

dolibra

pre 9 godina

Kolege zaštitari, vidim znamenito mesto je upristojeno PO ZAHTEVU SA "GORNJEG MESTA", lepo bi bilo da se stalno održava pristojnim, do skora je bilo PARLOG!

perica

pre 9 godina

svakog 6. aprila ova vest me dovede do ludila... ispade da je važnija biblioteka od izgubljenih života...
a performans donesite staru knjigu i stavite je na kamen je podjednako loš kao kačenje časovnika na zgrade u kojima su nekad bili muzeji. ministru da neko predstavi posleratne (II sv. rat) umetničke tendencije makar ukratko pošto ih loše kopira i ne kapira.

EU Citizen

pre 9 godina

@posmatrac
Svaka čast na komentaru, pogodili ste dve stvari koje zdravorazumskom i praktičnom čoveku odmah upadaju u oči: na prvom mestu, zašto se tamo nešto ne izgradi, i to, ni u kom slučaju nekakav muzej, kao što neki komentatori predlažu, koji ionako niko neće posećivati i koji će samo da bude još jedna, stohiljadita rupa bez dna za novac poreskih obveznika, već nešto praktično i korisno za Beograđane, bilo da to radi država ili da se plac proda nekom preduzetniku. Na drugom mestu, ministar kulture zaista izgleda kao potpuna nakarada, mogu da razumem ljude koji žele da se razlikuju od okoline, ali, na prvom mestu, frizura koju nosi nije nikakav uspeo pokušaj u tom smeru, već nešto intenzivno neukusno i smešno, kao nekakva camp parodija na imidž raščupanog "ludog umetnika", a na drugom mestu, čak i da je uspela, čovek je danas državni činovnik, mogao bi, kad već nema ukusa, što je za jednog umetnika samo po sebi loše, da ima nešto poštovanja prema poslu za koji je plaćen od naših para i da makar malo prilagodi "ličnu estetiku" toj činjenici i ne izigrava strašilo iz filmova C-produkcije :))

хаџија

pre 9 godina

Pa hteli smo rat i uzvikivali bolje grob nego rob. Ne znam šta sad kukamo.
(BG, 6. april 2015 17:41)
da, da i turili PROTIV AVIONSKU BATERIJU, koju su inače nemci i gadjali. to je ista fora ko sadam kada je topove turao na vrhove stambenih zgrada, pa posle objašnjavao da zlotvori oće da unište narod.
postoje zapisi o tome

@

pre 9 godina

@Drzavo, pocni da postojis, 6. april 2015 15:54
Slazem se.
Ali nije 6. april jedini dan kad smo bombarodavani. To se desilo u I svetskom ratu i 1944. i 1999.
Tzv. "humanitarne intervencije".
Iste te sile koje su nas rusile i dan danas mogu da dovedu na vlast koga hoce i da vode i kulturnu politiku kakvu oni hoce i da pisu udzbenike kakve oni hoce i uredjuju nase medije kako oni hoce i da nas uce kako "nas treba denacifikovati" itd. Mi smo u njihovim kandzama.

@BG, 6. april 2015 17:41
Procitaj samo ovu glupost."Pa hteli smo rat i uzvikivali bolje grob nego rob. Ne znam šta sad kukamo."
To nema nikakve veze sa istinom. Puc 27. marta je platila Britanija, Srbija nije luda da zeli da izgine.

To je to ispiranje mozga, da nas nauce da mrzimo sebe i da smo mi krivi za sve i da smo divljaci sa Balkana za razliku od "kulturne" "Evrope". Zato nas uce izrazima "balkanizacija". Ko je koga bombardovao, Srbija Nemacku ili obrnuto?
Zato hoce da nam izbrisu secanje na nase knjige od pre 800 godina. Zato ovaj eucitizen predlaze da se taj plac proda preduzetniku, da bi nas unistili, jer ih mrznja i bahatost rukovodi.

Njujorik...ac

pre 9 godina

E, neka ju je Bajac nazvao kako ju je nazvao al što propustiše priliku da se, recimo, Geteov Institut zauzme da se sredi neka godišnja stipendija, na primer za - baštovana. Da se bar trava ne šiša o državnom budžetu. I da bar neko Javno okrene neku lovu iz te priče.

Pa kad opet kabadahije dođu da ruše i ruju svoju rundu ... da mogu ljudi lepo da nastave ... da kopaju gde su stali. Da ne bude posle da nismo ni trave pošišali kad budu opet tražili nekakvo "predavanje dužnosti".

Petar Prvi

pre 9 godina

Vecito kukamo sto nas siledzije tuku a stalno im guramo prst u oko.
Posle se ispostavi da su glavni krivci ipak “nasi”!

Ko je “turio” PROTIV AVIONSKU BATERIJU pored biblioteke?

Ko je odgovoran zašto knjige, koje su danima stajale spakovane u sanducima, nisu izmestene na bezbedno mesto?

I pitanje svih pitanja da, da li je neko ikada, neka komisija, proverila šta se tačno krije ispod tog šuta?!

vidoje

pre 9 godina

Za ovolike godine su mogli bar da urede I okolne kuće,ulice.Da naprave "nešto" od stakla,da postoji neki dugotrajniji natpis...ovako,dobro da su bar počistili đubre.

poreski obveznik

pre 9 godina

Jeste, nacisti su uništili biblioteku i ubili hiljade Beograđana. "Iznenadio" nas rat. Jugoslovenska diplomatija je bila toliko nesposobna i neuka da nije videla šta se sprema. Razbili su nas Nemci ko dete zvečku za nedelju dana.

Vladimir

pre 9 godina

Неки кажу да је то покушај Немачке да уништи Српску историју, културу, наслеђе. Мислим да је СНС много ефикаснији у том погледу.

EU Citizen

pre 9 godina

@posmatrac
Svaka čast na komentaru, pogodili ste dve stvari koje zdravorazumskom i praktičnom čoveku odmah upadaju u oči: na prvom mestu, zašto se tamo nešto ne izgradi, i to, ni u kom slučaju nekakav muzej, kao što neki komentatori predlažu, koji ionako niko neće posećivati i koji će samo da bude još jedna, stohiljadita rupa bez dna za novac poreskih obveznika, već nešto praktično i korisno za Beograđane, bilo da to radi država ili da se plac proda nekom preduzetniku. Na drugom mestu, ministar kulture zaista izgleda kao potpuna nakarada, mogu da razumem ljude koji žele da se razlikuju od okoline, ali, na prvom mestu, frizura koju nosi nije nikakav uspeo pokušaj u tom smeru, već nešto intenzivno neukusno i smešno, kao nekakva camp parodija na imidž raščupanog "ludog umetnika", a na drugom mestu, čak i da je uspela, čovek je danas državni činovnik, mogao bi, kad već nema ukusa, što je za jednog umetnika samo po sebi loše, da ima nešto poštovanja prema poslu za koji je plaćen od naših para i da makar malo prilagodi "ličnu estetiku" toj činjenici i ne izigrava strašilo iz filmova C-produkcije :))

perica

pre 9 godina

svakog 6. aprila ova vest me dovede do ludila... ispade da je važnija biblioteka od izgubljenih života...
a performans donesite staru knjigu i stavite je na kamen je podjednako loš kao kačenje časovnika na zgrade u kojima su nekad bili muzeji. ministru da neko predstavi posleratne (II sv. rat) umetničke tendencije makar ukratko pošto ih loše kopira i ne kapira.

хаџија

pre 9 godina

Pa hteli smo rat i uzvikivali bolje grob nego rob. Ne znam šta sad kukamo.
(BG, 6. april 2015 17:41)
da, da i turili PROTIV AVIONSKU BATERIJU, koju su inače nemci i gadjali. to je ista fora ko sadam kada je topove turao na vrhove stambenih zgrada, pa posle objašnjavao da zlotvori oće da unište narod.
postoje zapisi o tome

bgd

pre 9 godina

za sve ove godine placa i proklinjanja svaba mogli su napraviti novu biblioteku.
....
(posmatrac, 6. april 2015 16:35)

Pa i napravili su je - u Karađorđevom parku, i to pravu, namensku zgradu, za razliku od ove, kupljene od ratnog profitera koji se dodatno obogatio na ratnoj šteti.


Jeste, nacisti su uništili biblioteku i ubili hiljade Beograđana. "Iznenadio" nas rat. Jugoslovenska diplomatija je bila toliko nesposobna i neuka da nije videla šta se sprema. Razbili su nas Nemci ko dete zvečku za nedelju dana.
(poreski obveznik, 6. april 2015 17:16)


Diplomatija ne da "nije videla", već je grčevito i do poslednjeg trenutka radila sve moguće da sačuva zemlju od rata. Obrazujte se malo.

posmatrac

pre 9 godina

za sve ove godine placa i proklinjanja svaba mogli su napraviti novu biblioteku.
rusevine stoje od kada znam za sebe i ta ograda, to sve ruzi taj, mozda najlespi deo grada. sramota.
ovako, nit moras da gradis, svake godine se ide na neku rusevinu i dalje kuka i place, sto iz drugog rata sto iz ovog onomad.....
koliko samo ovaj covek gubi vreme da bi se namontirao svakog jutra da bi izgledao drugacije od okoline, boze me sacuvaj. ja sam mislio da je on jako zauzet covek, sto ministar sto muzicar...

Laki

pre 9 godina

Dakle, nas je bombardovala drzava koja se zove Nemacka, sa nemackim avionima kojima su upravljali nemacki piloti. Nemojte molim vas vise sa tim nacisti i to... Jasno i glasno!

z

pre 9 godina

Hajde da se prisetimo i naše greske. Hajde da nam neko kaze zašto knjige, koje su danima stajale spakovane u sanducima, niko nije izmestio na bezbedno mesto. Samo tako nam se istorija neće ponavljati - ako budemo znali koje su naše greške. Da se razumemo, Nemačka je apsolitno kriva!!! Ali mi smo mogli bolje. Hoću, bre, da prestanemo da oplakujemo sopstveni usud! I da, da li je neko ikada, neka komisija, proverila šta se tačno krije ispod tog šuta?! Jer, knjige su bile u podrumu. To što su ih Partizani tek tako rashodovali, meni ne znači mnogo!

Petar Prvi

pre 9 godina

Vecito kukamo sto nas siledzije tuku a stalno im guramo prst u oko.
Posle se ispostavi da su glavni krivci ipak “nasi”!

Ko je “turio” PROTIV AVIONSKU BATERIJU pored biblioteke?

Ko je odgovoran zašto knjige, koje su danima stajale spakovane u sanducima, nisu izmestene na bezbedno mesto?

I pitanje svih pitanja da, da li je neko ikada, neka komisija, proverila šta se tačno krije ispod tog šuta?!

драгоуб

pre 9 godina

Дан сећања на то разарање треба да изгледа много садржајније.За то нам не требају сликања министра и остале свите.

Nije Siera Leone ali je jednako daleko

pre 9 godina

To nije jedini zlocin. Pre nekoliko godina iz samo njima poznatih razloga, "Arhiv ex Jugoslavije" je stanovnicima Senjaka u BG oduzeo jedinu biblioteku zajedno sa "centrom za ucenje stranih jezika". Pisali smo peticije, pisma, okupljali se, protestvovali, molili, kukali, ali za ovih nekoliko godina je NISMO ponovo dobili.
Joca-Pirot je u komentaru sve divno rekao. Ministar mi se jako dopadao dok ne posta, sta posta. Od tad izgubi lucidnost, ostricu, i podosta onog divnog predjasnjeg duha. Zato ga sada i boli uvo i za nasu biblioteku i za strane jezike.

MB

pre 9 godina

Ono sto je sramota, a sto se na ovaj dan podsecamo, jeste da od zavrsetka II sv. rata nije pokrenuto nista konkretno da se na tom mestu napravi muzej koji bi obelezio ovaj tuzan dogadjaj. Bilo je ideja u nekim periodima: tu ispod biblioteke ima i rimskih ostataka, pa bi i oni mogli biti ukljuceni u muzej. Pomislite, kad se danas na Zapadu zgrazaju sto ID rusi kulturne spomenike i institucije po Iraku, Siriji, itd., zaboravlja se da je danas najjaca zemlja EU u jednom trenutku i sama bila jedna od takvih rusitelja. Zasto mi nemamo nekog kao Cipras da pokrene inicjativu da se od Nemacke trazi da ucestvuje u podizanju muzeja na tom mestu!? Ovako, svake godine prazne price i lamenti.

dolibra

pre 9 godina

Kolege zaštitari, vidim znamenito mesto je upristojeno PO ZAHTEVU SA "GORNJEG MESTA", lepo bi bilo da se stalno održava pristojnim, do skora je bilo PARLOG!

за дуго памћење

pre 9 godina

Није то била једина библиотека коју су нам Немци током II светског рата уништили. До последњег дана "боравка" у Србији и Београду, то им је био један од приоритета. У уводу текста "Кроз васиону и векове" Милутун Миланковић каже да су запалили нову библиотеку математичког факултета. Њима су требали само "арбајтери", и то у ограниченим количинама. Није чудо што су тада за таоце прво узимали и најпре стрељали образоване људе. Идеал им се, ево, испуњава: земља смо простих надничара, којих је при том све мање, а сваког паметног врло брзо протерамо.

@

pre 9 godina

@Drzavo, pocni da postojis, 6. april 2015 15:54
Slazem se.
Ali nije 6. april jedini dan kad smo bombarodavani. To se desilo u I svetskom ratu i 1944. i 1999.
Tzv. "humanitarne intervencije".
Iste te sile koje su nas rusile i dan danas mogu da dovedu na vlast koga hoce i da vode i kulturnu politiku kakvu oni hoce i da pisu udzbenike kakve oni hoce i uredjuju nase medije kako oni hoce i da nas uce kako "nas treba denacifikovati" itd. Mi smo u njihovim kandzama.

@BG, 6. april 2015 17:41
Procitaj samo ovu glupost."Pa hteli smo rat i uzvikivali bolje grob nego rob. Ne znam šta sad kukamo."
To nema nikakve veze sa istinom. Puc 27. marta je platila Britanija, Srbija nije luda da zeli da izgine.

To je to ispiranje mozga, da nas nauce da mrzimo sebe i da smo mi krivi za sve i da smo divljaci sa Balkana za razliku od "kulturne" "Evrope". Zato nas uce izrazima "balkanizacija". Ko je koga bombardovao, Srbija Nemacku ili obrnuto?
Zato hoce da nam izbrisu secanje na nase knjige od pre 800 godina. Zato ovaj eucitizen predlaze da se taj plac proda preduzetniku, da bi nas unistili, jer ih mrznja i bahatost rukovodi.

Rajko

pre 9 godina

Trebalo bi na tom mestu napraviti neki spomenik koji nekako upecatljivo pokazuje sta je izgubljeno. Nesto kao biblioteka sa katalogom, a knjiga nema. Mozda pored toga da tu bude i odeljenje Narodne biblioteke sa retkim i dragocenim knjigama.

Drzavo, pocni da postojis

pre 9 godina

Za drzavu je nista da opet podigne sruceno zdanje koje je bilo prelepo.
Samo ispred dodati knjigu koja gori u vecnoj vatri, a svakog 6. aprila kraj nje pustati sirenu.
Ovaj narod treba da pocne da uci da pamti, i tad ce mozda nesto biti od nas kad budemo znali sta smo i sta hocemo, mozda tada negde ova drzava i narod krenu s jasnim ciljem.

vidoje

pre 9 godina

Za ovolike godine su mogli bar da urede I okolne kuće,ulice.Da naprave "nešto" od stakla,da postoji neki dugotrajniji natpis...ovako,dobro da su bar počistili đubre.

Njujorik...ac

pre 9 godina

E, neka ju je Bajac nazvao kako ju je nazvao al što propustiše priliku da se, recimo, Geteov Institut zauzme da se sredi neka godišnja stipendija, na primer za - baštovana. Da se bar trava ne šiša o državnom budžetu. I da bar neko Javno okrene neku lovu iz te priče.

Pa kad opet kabadahije dođu da ruše i ruju svoju rundu ... da mogu ljudi lepo da nastave ... da kopaju gde su stali. Da ne bude posle da nismo ni trave pošišali kad budu opet tražili nekakvo "predavanje dužnosti".