Nedelja, 01.02.2015.

17:28

Može li Tasovac da razdvoji kulturu od estrade?

Izvor: Izvor: Tanjug

Može li Tasovac da razdvoji kulturu od estrade? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Александар Џунић

pre 9 godina

У овом хаосу од либералног робовласништва, коме тепају из милоште -капитализам? Нема шансе.

Jim Jefferies

pre 9 godina

Kako odvojiti estradu od umetnosti u zemlji koja ima veronauku u osnovnim školama?! I, ko će to da uradi? Umetnik, koji dobar deo svakog jutra provede nameštajući frizuru, koja bi trebalo da mu obezbedi poseban status i trenutnu prepoznatljivost? Dajte, uozbiljite se, čovek samo daje legitimitet ovom institucionalizovanom primitivizmu koji Srbija, teritorijalno, duhovno i u svakom drugom smislu, predstavlja...

Joca 011

pre 9 godina

(I deo)

USLOVI KOJE ISPUNJAVAJU KULTURNI LJUDI

“Život ima svoje uslove. Kako bi čovek bio prihvaćen među obrazovanim ljudima, mora da bude kulturan”, poručuje u jednom pismu ruski pisac Anton Pavlovič Čehov svom mlađem bratu, sastavljajući spisak uslova koje ispunjavaju kulturni ljudi:

1. Oni poštuju ljudsku ličnost i zato su uvek ljubazni, pažljivi, učtivi i spremni da čine za druge.
2. Saosećajni su prema svima, ne samo prema prosjacima i mačkama. Brinu i o onome što se ne vidi, i spremni su da se žrtvuju kako bi pomogli drugima.
3. Poštuju tuđe vlasništvo, i zato vraćaju svoje dugove.
4. Iskreni su i preziru laž. Ne lažu čak ni kad su sitnice u pitanju. Laž vređa slušaoca i ponižava ga u očima govornika. Ne poziraju, ponašaju se isto i na ulici i u svom domu, ne prave se važni pred svojim skromnijim prijateljima. Nisu skloni blebetanju niti opterećuju druge svojim ničim izazvanim ispovestima. Iz poštovanja prema tuđim ušima više ćute nego što pričaju.
5. Ne ponižavaju sebe kako bi izazvali sažaljenje. Ne igraju na kartu tuđe osetljivosti da bi osvojili pažnju. Ne govore „Mene niko ne razume“ ili „Niko ne mari za mene,“ zato što su to jeftini i vulgarni trikovi.
.

Joca 011

pre 9 godina

(II deo)

6. Ne pate od plitke taštine. Ne mare za lažne vrednosti, poznanstva s poznatim osobama ili za to da sami budu poznati. Ako su učinili nešto značajno, ne prave od toga najvažniju stvar na svetu, i ne hvale se time da imaju pristup tamo gde ga drugi nemaju. Zaista talentovani ljudi se uvek klone mase i reklamiranja.
7. Ako imaju neki dar, poštuju ga. Zarad njega žrtvuju odmor, romanse, provod, sujetu. Ponosni su na svoj dar ali su mu i vrlo posvećeni.
8. Imaju razvijen osećaj za lepo, estetsko. Ne idu na spavanje u odeći, održavaju čistoću životnog prostora. Jako vode računa da kontrolišu svoje nagone i da u suprotnom polu ne vide samo seksualni objekt. Teže ka originalnosti, otmenosti, čovečnosti, dive se majčinskim osećanjima. Ne opijaju se već piju alkohol samo u posebnim prilikama, jer smatraju da nisu svinje. Drže se načela mens sana in corpore sano – u zdravom telu zdrav duh.
Tako izgledaju kulturni ljudi. Da bi čovek bio kulturan nije dovoljno da čita popularne romane i posećuje pozorište. On mora neprestano, danonoćno da radi na sebi, čita, uči, trudi se… i odmah odbacuje sujetu, jer se svaki izgubljeni sat računa, završava svoje pismo Čehov.
.

Nada

pre 9 godina

Verovatno je tačno da se kasni ali bar daje nadu da će nešto ispasti od toga. Nije ni lako, mnogo pritisaka biće, mnogi su izuzetno emotivno vezani za budžet. I samo odvajanje mora biti praćeno dodatnim aktivnostima, većim sredstvima za nove sadržaje i obezbeđivanjem većeg prisustva na državnim medijima. Naravno da i među radnicima u kulturi ima i onih koji tu nepripadaju i verovatno će se njih uhvatiti protivnici odvajanja ali to se izbeći ne može. Kao konzument kulture bio bih srećan da umesto plastificiranih osoba, raznoraznih serija, noći veštica, filmova sa nakaradnim likovima, raznih četvrtastih tipova... mogu gledati naše kulturne radnike, kakvi god da su. O izgledima pozorišta u manjim gradovima i ne treba pričati.

Ђорђе

pre 9 godina

Шта год написао нема смисла јер ћу се још више изнервирати и нема зиме за Београд, ја се секирам шта ће ови јужније да раде. Могла би БФ, Опера, СО РТС-а да се зезну па да одрже и неки концерт ван Београда. И ови људи, јужније, плаћају порез.

Ja

pre 9 godina

Ne može. I neće je nikad razdvojiti. A zašto? Zato što nije u stanju. A da bi bio u stanju mora prvo da nauči da ne parkira bahato:
http://pbs.twimg.com/media/B8x96FyCYAA0SXh.jpg
Njegov auto ispred pozorišta u Šapcu u sred pešačke zone.

stiv

pre 9 godina

A ko ce da odlucuje sta je kultura a sta ne? To automatski znaci davanje privilegija jednoj vrsti umetnosti (npr. sve sto je u vezi sa filharmonijom i Beogradom) i time unistiti 90% kulturnog zivota u Srbiji. Tuzno je, ali bez premca nas najgori ministar kulture u 21. veku...

danili

pre 9 godina

ne znam gde bi sam ministar pristo. Znam, umetnik je umetnik i sa kosom i sa bradom i stoji im ali ovaj je licio samo na nesto kad je pokisao na vojnoj paradi.

rani radovi

pre 9 godina

Nadao sam se da moze, ali otkako je nosio tepih Kusturici i ponosio se time, vise nisam siguran.
(Vojvodjanin, 01. februar 2015 18:14)Evidentno da mnogi nisu razumeli poentu"crvenog tepiha".Film i kinematografija su tzv. sedma umetnost.Kusturica je postigao najveće rezultate i najpriznatiji je u svetu od svih koji se bave kinematografijom na ovim prostorma.U ostalom što se tiče srpske kulture u svetu je najcenjenija naša kinematografija.

JoVo

pre 9 godina

Nisam strucan ni kompetentan ali moram i ja neku da prozborim. Voleo bih da od ministra cujem njegovo definiciju reci kultura. Dokom dugog i moram priznati mucnog skolovanja nikad nisam dobio jasno objasnjenje sta je to kultura, vec sam napamet ucio suvoparne definicije koje zaboravis u roku od nedelju dana. Samouk sam shvatio da je kultura slozenija od svih ostalih drustvenih dostignuca, pa tako imamo naprimer kulturu cistoce koja je u zemlji Srbiji na veoma niskom nivou. Kultura dijaloga koja je ocajna. Kultura zivota za koju je potrebno da pogledate fasade u zemlji Srbiji. Kultura ponasanja za koju su pravi predstavnici komunalni policajci i sverceri raznih vrsta. Radna kultura u minusu. Kultura postovanja zakona koja je "inzvaredna i za koju dobijamo pohvale od svih stranih kompetentnih institucija". Kultura diskriminacije koja je u Srbiji najrazvijenija oblast i kada bi bilo moguce da se izvozi bili bi na konju. Nisam poklonik estrade i kica ali nisam ni za to da se marginalizuju i zabranjuju. I oni su neka vrsta kulture. Zamislite samo Brazilce da ukidaju Sambu i karneval u Riju ili Argetince da se odreknu Tanga ili nedaj Boze Skoti gajda, Italijani koze koja nosi, Irci casice, Nemci vise rase, Englezi nadmenosti, Ameri Holivudske propagande i pendreka... Kuda bi ovaj svet onda otisao. Sta je to kultura? To ti je pun kazan pasulja. Neko pametno rece samo sto danas iz tog kazana zahvataju oni koji su izgudljeni u kordinatno sistemu konfuzije.

pozz svim nekulturnima

nema deda mraza

pre 9 godina

sa'cu ja vama kasti kako je i to je tako:
uz ovakvu kulturu i kulturne nije ni cudo sto du narodnjaci pobedili

promenite te 'kulturne' i zasvirace se drugacija muzika z pozorista i galerije ce biti pune

mikins

pre 9 godina

Slazem se sa ovom izjavom ministra. Potrebno je odvojiti kulturu od nekulture. Ceca je pevala u centru Novog Sada za srpsku Novu godinu. Taj koncert su finansirali brojni sponzori.Ti sponzori nisu videli na sta lici Srpsko Narodno pozoriste koje je odmah na desetak metara od mesta gde je vristala danasnja "kulturna" omladina Ceci, pevaljki sa silikonima. Majci nacije, kako to mnogi kazu. Ova zemlja je ne samo ekoloski, psiholoski vec i akusticno zagadjena. Kad bi mladi u takvom broju isli u muzeje, na normalne koncerte i svirke, i prestali da se ponosimo po "najboljim" nocnim provodima u Evropi po splavovima kojima vladaju domaci narko karteli i ostala mafija, svanulo bi nam i bili bi smo postovani. Ne postujuci svoju kulturu znaci da ne postujemo sami sebe. Kako mozemo onda ocekivati da nas drugi postuju i ne uslovljavaju nas?

olja

pre 9 godina

Kakve veze ima frizura sa sa ovim? A tek rijec o Kusturici? Stvoriste li vi bar nesto sto pripada umjetnosti? Ovakav zakon je nuzan, nuzniji no ikad. Zar mislite da je lako ocistiti smece koje se gomilalo dvije decenije? Potrajace to, samo neka je pocelo. Treba ga podrzati, a mi to izgleda bas ne umijemo.

Bulevarac

pre 9 godina

Uvedite dodatni porez za sve časopuse koji u svojim "novinama" reklamiraju estradu, većina domaćih informativnih dnevnih časopisa su puni estrade. Sve to nije slučajno, jer se tako fokus sa bitnih tema premešta u blato estrade.

krompir

pre 9 godina

Tasovac moze da pokusava sta hoce ali za promenu drustvene svesti - a to je ono sto je neophodno da se desi ovoj zemlji - su potrebne generacije.

Бојан Илић

pre 9 godina

Neko ko ide kod Kusturice i seta Vuka na crvenom tepihu ( Vuk kao divlja zivotinja na lancu, simbolika zar ne?) a Narodni muzej pod opsadom skela decenijama sve govori.
(manekenkadabudem, 01. februar 2015 19:27)

Нема везе што је то већ познати светски фестивал и што може само да побољша слику Србије у свету, битно је да си ти избацио дневну дозу фрустрација и покушао да барем на тренутак будеш "прихваћен у друштву":-))!
Опуштено...

dusanmal

pre 9 godina

Razdvojiti kulturu od drzave bar dok drzava ne postane dovoljno jaka ako ne i zauvek. Zaduzenje Ministarstva za Kulturu bi se moralo svesti na odrzavanje i zastitu kulturnog blaga u posedu drzave te pomoc odrzvanju i zastiti kulturnih vrednosti od najdubljeg znacaja za drzavu koji nisu u drzavnom posedu. Nista vise. Umetnici, pa bilo to u "kulturi" ili "estradi" se moraju nauciti da opstanu u slobodnom trzistu umetnosti svojim sopstvenim naporima a ne na jaslima siromasne drzave koja nema ni sta da jede. Kada drzava moze opet da podpomaze umetnost? - Nezaposlenost ispod 10%, srednje primanje iznad EU standarda za siromastvo, zaduzenost ispod 50%BDP. Pre tog trenutka, bez obzira koliko nam umetnost vredi, nema racionalnog razloga da siromah ne jede a ulaze u umetnost.

Ana

pre 9 godina

Gospodine Despotovicu, vase obrazlozenje za ukidanje nacionalnih priznanja je nakaradno, i ne znam kako sa takvom filozofijom uspevate da budete direktor tako znacajne institucije kao sto je Muzej savremene umetnosti. Po vama, ako je neka mera kulturne politike (a nacionalna priznanja su upravo to - podsticaj za stvaralastvo) u praksi pala na ispitu, onda je treba ukinuti! Pa nije bas tako, nego treba praksu promeniti i organizovati je tako (ostri kriterijumi, strucna, nepotkupljiva komisija itd.) da rezultat bude onakav kakav treba da bude i zbog cega je ova mera i uvedena. Ako vase razmisljanje primenimo na vas muzej, to bi onda znacilo da zbog losih rezultata (u svakom pogledu, i ovde ne mislim samo na to sto je muzej zatvoren vec na mnoge druge stvari, ukljucujuci i vas sramotan sajt, ukljucujuci i nedopustive subjektivne odabire koji se prikazuju u ime muzeja, kao npr, autorska postavka Z. Erica u Legatu) Muzej savremene umetnosti treba zatvoriti, analogno tome sto po vama treba ukinuti nacionalna prinanja. Ali ne, ja to ne mislim, mislim, naprotiv, da ga treba osposobiti da sto bolje sluzi svrsi zbog koje je i osnovan i u korist nas koji ga placamo zajedno s vama na celu.

manekenkadabudem

pre 9 godina

Neko ko ide kod Kusturice i seta Vuka na crvenom tepihu ( Vuk kao divlja zivotinja na lancu, simbolika zar ne?) a Narodni muzej pod opsadom skela decenijama sve govori.

Bojan

pre 9 godina

Zabranite zakonom Turske serije koje ispiraju mozak, Grand, Pink zvezde i slican trash i vec ste napravili ogromam korak ka opismenjavanju ovog naroda.

ice9

pre 9 godina

Tesko prevelika, smo seljana, ukorenilo se to u gene, sad je svima normalno da slusaju te kvazi muzicare, imao sam skoro jedan interesantan razgovor sa klincem komenije jasno kako se ja to veselim uz hard rok i kako je to u opate moguce, fantazoja, IQ-10

nije dovoljna frizura...

pre 9 godina

Ne moze, vec dve i po godine bleji, umesto da nesto uradi, a i ne sme, jer estrada potpomaze ovaj rezim, doglupljuje ionako glup narod, tako da vlasti nije u planu da promeni mentalni sklop gradjana, mozda bi neko poceo da shvata u kakvom moralnom paklu se nalazimo!!!

Bojan

pre 9 godina

Zabranite zakonom Turske serije koje ispiraju mozak, Grand, Pink zvezde i slican trash i vec ste napravili ogromam korak ka opismenjavanju ovog naroda.

nije dovoljna frizura...

pre 9 godina

Ne moze, vec dve i po godine bleji, umesto da nesto uradi, a i ne sme, jer estrada potpomaze ovaj rezim, doglupljuje ionako glup narod, tako da vlasti nije u planu da promeni mentalni sklop gradjana, mozda bi neko poceo da shvata u kakvom moralnom paklu se nalazimo!!!

manekenkadabudem

pre 9 godina

Neko ko ide kod Kusturice i seta Vuka na crvenom tepihu ( Vuk kao divlja zivotinja na lancu, simbolika zar ne?) a Narodni muzej pod opsadom skela decenijama sve govori.

mikins

pre 9 godina

Slazem se sa ovom izjavom ministra. Potrebno je odvojiti kulturu od nekulture. Ceca je pevala u centru Novog Sada za srpsku Novu godinu. Taj koncert su finansirali brojni sponzori.Ti sponzori nisu videli na sta lici Srpsko Narodno pozoriste koje je odmah na desetak metara od mesta gde je vristala danasnja "kulturna" omladina Ceci, pevaljki sa silikonima. Majci nacije, kako to mnogi kazu. Ova zemlja je ne samo ekoloski, psiholoski vec i akusticno zagadjena. Kad bi mladi u takvom broju isli u muzeje, na normalne koncerte i svirke, i prestali da se ponosimo po "najboljim" nocnim provodima u Evropi po splavovima kojima vladaju domaci narko karteli i ostala mafija, svanulo bi nam i bili bi smo postovani. Ne postujuci svoju kulturu znaci da ne postujemo sami sebe. Kako mozemo onda ocekivati da nas drugi postuju i ne uslovljavaju nas?

ice9

pre 9 godina

Tesko prevelika, smo seljana, ukorenilo se to u gene, sad je svima normalno da slusaju te kvazi muzicare, imao sam skoro jedan interesantan razgovor sa klincem komenije jasno kako se ja to veselim uz hard rok i kako je to u opate moguce, fantazoja, IQ-10

Bulevarac

pre 9 godina

Uvedite dodatni porez za sve časopuse koji u svojim "novinama" reklamiraju estradu, većina domaćih informativnih dnevnih časopisa su puni estrade. Sve to nije slučajno, jer se tako fokus sa bitnih tema premešta u blato estrade.

nema deda mraza

pre 9 godina

sa'cu ja vama kasti kako je i to je tako:
uz ovakvu kulturu i kulturne nije ni cudo sto du narodnjaci pobedili

promenite te 'kulturne' i zasvirace se drugacija muzika z pozorista i galerije ce biti pune

Ana

pre 9 godina

Gospodine Despotovicu, vase obrazlozenje za ukidanje nacionalnih priznanja je nakaradno, i ne znam kako sa takvom filozofijom uspevate da budete direktor tako znacajne institucije kao sto je Muzej savremene umetnosti. Po vama, ako je neka mera kulturne politike (a nacionalna priznanja su upravo to - podsticaj za stvaralastvo) u praksi pala na ispitu, onda je treba ukinuti! Pa nije bas tako, nego treba praksu promeniti i organizovati je tako (ostri kriterijumi, strucna, nepotkupljiva komisija itd.) da rezultat bude onakav kakav treba da bude i zbog cega je ova mera i uvedena. Ako vase razmisljanje primenimo na vas muzej, to bi onda znacilo da zbog losih rezultata (u svakom pogledu, i ovde ne mislim samo na to sto je muzej zatvoren vec na mnoge druge stvari, ukljucujuci i vas sramotan sajt, ukljucujuci i nedopustive subjektivne odabire koji se prikazuju u ime muzeja, kao npr, autorska postavka Z. Erica u Legatu) Muzej savremene umetnosti treba zatvoriti, analogno tome sto po vama treba ukinuti nacionalna prinanja. Ali ne, ja to ne mislim, mislim, naprotiv, da ga treba osposobiti da sto bolje sluzi svrsi zbog koje je i osnovan i u korist nas koji ga placamo zajedno s vama na celu.

krompir

pre 9 godina

Tasovac moze da pokusava sta hoce ali za promenu drustvene svesti - a to je ono sto je neophodno da se desi ovoj zemlji - su potrebne generacije.

rani radovi

pre 9 godina

Nadao sam se da moze, ali otkako je nosio tepih Kusturici i ponosio se time, vise nisam siguran.
(Vojvodjanin, 01. februar 2015 18:14)Evidentno da mnogi nisu razumeli poentu"crvenog tepiha".Film i kinematografija su tzv. sedma umetnost.Kusturica je postigao najveće rezultate i najpriznatiji je u svetu od svih koji se bave kinematografijom na ovim prostorma.U ostalom što se tiče srpske kulture u svetu je najcenjenija naša kinematografija.

Бојан Илић

pre 9 godina

Neko ko ide kod Kusturice i seta Vuka na crvenom tepihu ( Vuk kao divlja zivotinja na lancu, simbolika zar ne?) a Narodni muzej pod opsadom skela decenijama sve govori.
(manekenkadabudem, 01. februar 2015 19:27)

Нема везе што је то већ познати светски фестивал и што може само да побољша слику Србије у свету, битно је да си ти избацио дневну дозу фрустрација и покушао да барем на тренутак будеш "прихваћен у друштву":-))!
Опуштено...

JoVo

pre 9 godina

Nisam strucan ni kompetentan ali moram i ja neku da prozborim. Voleo bih da od ministra cujem njegovo definiciju reci kultura. Dokom dugog i moram priznati mucnog skolovanja nikad nisam dobio jasno objasnjenje sta je to kultura, vec sam napamet ucio suvoparne definicije koje zaboravis u roku od nedelju dana. Samouk sam shvatio da je kultura slozenija od svih ostalih drustvenih dostignuca, pa tako imamo naprimer kulturu cistoce koja je u zemlji Srbiji na veoma niskom nivou. Kultura dijaloga koja je ocajna. Kultura zivota za koju je potrebno da pogledate fasade u zemlji Srbiji. Kultura ponasanja za koju su pravi predstavnici komunalni policajci i sverceri raznih vrsta. Radna kultura u minusu. Kultura postovanja zakona koja je "inzvaredna i za koju dobijamo pohvale od svih stranih kompetentnih institucija". Kultura diskriminacije koja je u Srbiji najrazvijenija oblast i kada bi bilo moguce da se izvozi bili bi na konju. Nisam poklonik estrade i kica ali nisam ni za to da se marginalizuju i zabranjuju. I oni su neka vrsta kulture. Zamislite samo Brazilce da ukidaju Sambu i karneval u Riju ili Argetince da se odreknu Tanga ili nedaj Boze Skoti gajda, Italijani koze koja nosi, Irci casice, Nemci vise rase, Englezi nadmenosti, Ameri Holivudske propagande i pendreka... Kuda bi ovaj svet onda otisao. Sta je to kultura? To ti je pun kazan pasulja. Neko pametno rece samo sto danas iz tog kazana zahvataju oni koji su izgudljeni u kordinatno sistemu konfuzije.

pozz svim nekulturnima

Ja

pre 9 godina

Ne može. I neće je nikad razdvojiti. A zašto? Zato što nije u stanju. A da bi bio u stanju mora prvo da nauči da ne parkira bahato:
http://pbs.twimg.com/media/B8x96FyCYAA0SXh.jpg
Njegov auto ispred pozorišta u Šapcu u sred pešačke zone.

olja

pre 9 godina

Kakve veze ima frizura sa sa ovim? A tek rijec o Kusturici? Stvoriste li vi bar nesto sto pripada umjetnosti? Ovakav zakon je nuzan, nuzniji no ikad. Zar mislite da je lako ocistiti smece koje se gomilalo dvije decenije? Potrajace to, samo neka je pocelo. Treba ga podrzati, a mi to izgleda bas ne umijemo.

stiv

pre 9 godina

A ko ce da odlucuje sta je kultura a sta ne? To automatski znaci davanje privilegija jednoj vrsti umetnosti (npr. sve sto je u vezi sa filharmonijom i Beogradom) i time unistiti 90% kulturnog zivota u Srbiji. Tuzno je, ali bez premca nas najgori ministar kulture u 21. veku...

Ђорђе

pre 9 godina

Шта год написао нема смисла јер ћу се још више изнервирати и нема зиме за Београд, ја се секирам шта ће ови јужније да раде. Могла би БФ, Опера, СО РТС-а да се зезну па да одрже и неки концерт ван Београда. И ови људи, јужније, плаћају порез.

Joca 011

pre 9 godina

(I deo)

USLOVI KOJE ISPUNJAVAJU KULTURNI LJUDI

“Život ima svoje uslove. Kako bi čovek bio prihvaćen među obrazovanim ljudima, mora da bude kulturan”, poručuje u jednom pismu ruski pisac Anton Pavlovič Čehov svom mlađem bratu, sastavljajući spisak uslova koje ispunjavaju kulturni ljudi:

1. Oni poštuju ljudsku ličnost i zato su uvek ljubazni, pažljivi, učtivi i spremni da čine za druge.
2. Saosećajni su prema svima, ne samo prema prosjacima i mačkama. Brinu i o onome što se ne vidi, i spremni su da se žrtvuju kako bi pomogli drugima.
3. Poštuju tuđe vlasništvo, i zato vraćaju svoje dugove.
4. Iskreni su i preziru laž. Ne lažu čak ni kad su sitnice u pitanju. Laž vređa slušaoca i ponižava ga u očima govornika. Ne poziraju, ponašaju se isto i na ulici i u svom domu, ne prave se važni pred svojim skromnijim prijateljima. Nisu skloni blebetanju niti opterećuju druge svojim ničim izazvanim ispovestima. Iz poštovanja prema tuđim ušima više ćute nego što pričaju.
5. Ne ponižavaju sebe kako bi izazvali sažaljenje. Ne igraju na kartu tuđe osetljivosti da bi osvojili pažnju. Ne govore „Mene niko ne razume“ ili „Niko ne mari za mene,“ zato što su to jeftini i vulgarni trikovi.
.

Jim Jefferies

pre 9 godina

Kako odvojiti estradu od umetnosti u zemlji koja ima veronauku u osnovnim školama?! I, ko će to da uradi? Umetnik, koji dobar deo svakog jutra provede nameštajući frizuru, koja bi trebalo da mu obezbedi poseban status i trenutnu prepoznatljivost? Dajte, uozbiljite se, čovek samo daje legitimitet ovom institucionalizovanom primitivizmu koji Srbija, teritorijalno, duhovno i u svakom drugom smislu, predstavlja...

danili

pre 9 godina

ne znam gde bi sam ministar pristo. Znam, umetnik je umetnik i sa kosom i sa bradom i stoji im ali ovaj je licio samo na nesto kad je pokisao na vojnoj paradi.

Joca 011

pre 9 godina

(II deo)

6. Ne pate od plitke taštine. Ne mare za lažne vrednosti, poznanstva s poznatim osobama ili za to da sami budu poznati. Ako su učinili nešto značajno, ne prave od toga najvažniju stvar na svetu, i ne hvale se time da imaju pristup tamo gde ga drugi nemaju. Zaista talentovani ljudi se uvek klone mase i reklamiranja.
7. Ako imaju neki dar, poštuju ga. Zarad njega žrtvuju odmor, romanse, provod, sujetu. Ponosni su na svoj dar ali su mu i vrlo posvećeni.
8. Imaju razvijen osećaj za lepo, estetsko. Ne idu na spavanje u odeći, održavaju čistoću životnog prostora. Jako vode računa da kontrolišu svoje nagone i da u suprotnom polu ne vide samo seksualni objekt. Teže ka originalnosti, otmenosti, čovečnosti, dive se majčinskim osećanjima. Ne opijaju se već piju alkohol samo u posebnim prilikama, jer smatraju da nisu svinje. Drže se načela mens sana in corpore sano – u zdravom telu zdrav duh.
Tako izgledaju kulturni ljudi. Da bi čovek bio kulturan nije dovoljno da čita popularne romane i posećuje pozorište. On mora neprestano, danonoćno da radi na sebi, čita, uči, trudi se… i odmah odbacuje sujetu, jer se svaki izgubljeni sat računa, završava svoje pismo Čehov.
.

dusanmal

pre 9 godina

Razdvojiti kulturu od drzave bar dok drzava ne postane dovoljno jaka ako ne i zauvek. Zaduzenje Ministarstva za Kulturu bi se moralo svesti na odrzavanje i zastitu kulturnog blaga u posedu drzave te pomoc odrzvanju i zastiti kulturnih vrednosti od najdubljeg znacaja za drzavu koji nisu u drzavnom posedu. Nista vise. Umetnici, pa bilo to u "kulturi" ili "estradi" se moraju nauciti da opstanu u slobodnom trzistu umetnosti svojim sopstvenim naporima a ne na jaslima siromasne drzave koja nema ni sta da jede. Kada drzava moze opet da podpomaze umetnost? - Nezaposlenost ispod 10%, srednje primanje iznad EU standarda za siromastvo, zaduzenost ispod 50%BDP. Pre tog trenutka, bez obzira koliko nam umetnost vredi, nema racionalnog razloga da siromah ne jede a ulaze u umetnost.

Nada

pre 9 godina

Verovatno je tačno da se kasni ali bar daje nadu da će nešto ispasti od toga. Nije ni lako, mnogo pritisaka biće, mnogi su izuzetno emotivno vezani za budžet. I samo odvajanje mora biti praćeno dodatnim aktivnostima, većim sredstvima za nove sadržaje i obezbeđivanjem većeg prisustva na državnim medijima. Naravno da i među radnicima u kulturi ima i onih koji tu nepripadaju i verovatno će se njih uhvatiti protivnici odvajanja ali to se izbeći ne može. Kao konzument kulture bio bih srećan da umesto plastificiranih osoba, raznoraznih serija, noći veštica, filmova sa nakaradnim likovima, raznih četvrtastih tipova... mogu gledati naše kulturne radnike, kakvi god da su. O izgledima pozorišta u manjim gradovima i ne treba pričati.

Александар Џунић

pre 9 godina

У овом хаосу од либералног робовласништва, коме тепају из милоште -капитализам? Нема шансе.

ice9

pre 9 godina

Tesko prevelika, smo seljana, ukorenilo se to u gene, sad je svima normalno da slusaju te kvazi muzicare, imao sam skoro jedan interesantan razgovor sa klincem komenije jasno kako se ja to veselim uz hard rok i kako je to u opate moguce, fantazoja, IQ-10

manekenkadabudem

pre 9 godina

Neko ko ide kod Kusturice i seta Vuka na crvenom tepihu ( Vuk kao divlja zivotinja na lancu, simbolika zar ne?) a Narodni muzej pod opsadom skela decenijama sve govori.

Бојан Илић

pre 9 godina

Neko ko ide kod Kusturice i seta Vuka na crvenom tepihu ( Vuk kao divlja zivotinja na lancu, simbolika zar ne?) a Narodni muzej pod opsadom skela decenijama sve govori.
(manekenkadabudem, 01. februar 2015 19:27)

Нема везе што је то већ познати светски фестивал и што може само да побољша слику Србије у свету, битно је да си ти избацио дневну дозу фрустрација и покушао да барем на тренутак будеш "прихваћен у друштву":-))!
Опуштено...

rani radovi

pre 9 godina

Nadao sam se da moze, ali otkako je nosio tepih Kusturici i ponosio se time, vise nisam siguran.
(Vojvodjanin, 01. februar 2015 18:14)Evidentno da mnogi nisu razumeli poentu"crvenog tepiha".Film i kinematografija su tzv. sedma umetnost.Kusturica je postigao najveće rezultate i najpriznatiji je u svetu od svih koji se bave kinematografijom na ovim prostorma.U ostalom što se tiče srpske kulture u svetu je najcenjenija naša kinematografija.

olja

pre 9 godina

Kakve veze ima frizura sa sa ovim? A tek rijec o Kusturici? Stvoriste li vi bar nesto sto pripada umjetnosti? Ovakav zakon je nuzan, nuzniji no ikad. Zar mislite da je lako ocistiti smece koje se gomilalo dvije decenije? Potrajace to, samo neka je pocelo. Treba ga podrzati, a mi to izgleda bas ne umijemo.

Ana

pre 9 godina

Gospodine Despotovicu, vase obrazlozenje za ukidanje nacionalnih priznanja je nakaradno, i ne znam kako sa takvom filozofijom uspevate da budete direktor tako znacajne institucije kao sto je Muzej savremene umetnosti. Po vama, ako je neka mera kulturne politike (a nacionalna priznanja su upravo to - podsticaj za stvaralastvo) u praksi pala na ispitu, onda je treba ukinuti! Pa nije bas tako, nego treba praksu promeniti i organizovati je tako (ostri kriterijumi, strucna, nepotkupljiva komisija itd.) da rezultat bude onakav kakav treba da bude i zbog cega je ova mera i uvedena. Ako vase razmisljanje primenimo na vas muzej, to bi onda znacilo da zbog losih rezultata (u svakom pogledu, i ovde ne mislim samo na to sto je muzej zatvoren vec na mnoge druge stvari, ukljucujuci i vas sramotan sajt, ukljucujuci i nedopustive subjektivne odabire koji se prikazuju u ime muzeja, kao npr, autorska postavka Z. Erica u Legatu) Muzej savremene umetnosti treba zatvoriti, analogno tome sto po vama treba ukinuti nacionalna prinanja. Ali ne, ja to ne mislim, mislim, naprotiv, da ga treba osposobiti da sto bolje sluzi svrsi zbog koje je i osnovan i u korist nas koji ga placamo zajedno s vama na celu.

JoVo

pre 9 godina

Nisam strucan ni kompetentan ali moram i ja neku da prozborim. Voleo bih da od ministra cujem njegovo definiciju reci kultura. Dokom dugog i moram priznati mucnog skolovanja nikad nisam dobio jasno objasnjenje sta je to kultura, vec sam napamet ucio suvoparne definicije koje zaboravis u roku od nedelju dana. Samouk sam shvatio da je kultura slozenija od svih ostalih drustvenih dostignuca, pa tako imamo naprimer kulturu cistoce koja je u zemlji Srbiji na veoma niskom nivou. Kultura dijaloga koja je ocajna. Kultura zivota za koju je potrebno da pogledate fasade u zemlji Srbiji. Kultura ponasanja za koju su pravi predstavnici komunalni policajci i sverceri raznih vrsta. Radna kultura u minusu. Kultura postovanja zakona koja je "inzvaredna i za koju dobijamo pohvale od svih stranih kompetentnih institucija". Kultura diskriminacije koja je u Srbiji najrazvijenija oblast i kada bi bilo moguce da se izvozi bili bi na konju. Nisam poklonik estrade i kica ali nisam ni za to da se marginalizuju i zabranjuju. I oni su neka vrsta kulture. Zamislite samo Brazilce da ukidaju Sambu i karneval u Riju ili Argetince da se odreknu Tanga ili nedaj Boze Skoti gajda, Italijani koze koja nosi, Irci casice, Nemci vise rase, Englezi nadmenosti, Ameri Holivudske propagande i pendreka... Kuda bi ovaj svet onda otisao. Sta je to kultura? To ti je pun kazan pasulja. Neko pametno rece samo sto danas iz tog kazana zahvataju oni koji su izgudljeni u kordinatno sistemu konfuzije.

pozz svim nekulturnima

Bojan

pre 9 godina

Zabranite zakonom Turske serije koje ispiraju mozak, Grand, Pink zvezde i slican trash i vec ste napravili ogromam korak ka opismenjavanju ovog naroda.

dusanmal

pre 9 godina

Razdvojiti kulturu od drzave bar dok drzava ne postane dovoljno jaka ako ne i zauvek. Zaduzenje Ministarstva za Kulturu bi se moralo svesti na odrzavanje i zastitu kulturnog blaga u posedu drzave te pomoc odrzvanju i zastiti kulturnih vrednosti od najdubljeg znacaja za drzavu koji nisu u drzavnom posedu. Nista vise. Umetnici, pa bilo to u "kulturi" ili "estradi" se moraju nauciti da opstanu u slobodnom trzistu umetnosti svojim sopstvenim naporima a ne na jaslima siromasne drzave koja nema ni sta da jede. Kada drzava moze opet da podpomaze umetnost? - Nezaposlenost ispod 10%, srednje primanje iznad EU standarda za siromastvo, zaduzenost ispod 50%BDP. Pre tog trenutka, bez obzira koliko nam umetnost vredi, nema racionalnog razloga da siromah ne jede a ulaze u umetnost.

nije dovoljna frizura...

pre 9 godina

Ne moze, vec dve i po godine bleji, umesto da nesto uradi, a i ne sme, jer estrada potpomaze ovaj rezim, doglupljuje ionako glup narod, tako da vlasti nije u planu da promeni mentalni sklop gradjana, mozda bi neko poceo da shvata u kakvom moralnom paklu se nalazimo!!!

mikins

pre 9 godina

Slazem se sa ovom izjavom ministra. Potrebno je odvojiti kulturu od nekulture. Ceca je pevala u centru Novog Sada za srpsku Novu godinu. Taj koncert su finansirali brojni sponzori.Ti sponzori nisu videli na sta lici Srpsko Narodno pozoriste koje je odmah na desetak metara od mesta gde je vristala danasnja "kulturna" omladina Ceci, pevaljki sa silikonima. Majci nacije, kako to mnogi kazu. Ova zemlja je ne samo ekoloski, psiholoski vec i akusticno zagadjena. Kad bi mladi u takvom broju isli u muzeje, na normalne koncerte i svirke, i prestali da se ponosimo po "najboljim" nocnim provodima u Evropi po splavovima kojima vladaju domaci narko karteli i ostala mafija, svanulo bi nam i bili bi smo postovani. Ne postujuci svoju kulturu znaci da ne postujemo sami sebe. Kako mozemo onda ocekivati da nas drugi postuju i ne uslovljavaju nas?

nema deda mraza

pre 9 godina

sa'cu ja vama kasti kako je i to je tako:
uz ovakvu kulturu i kulturne nije ni cudo sto du narodnjaci pobedili

promenite te 'kulturne' i zasvirace se drugacija muzika z pozorista i galerije ce biti pune

stiv

pre 9 godina

A ko ce da odlucuje sta je kultura a sta ne? To automatski znaci davanje privilegija jednoj vrsti umetnosti (npr. sve sto je u vezi sa filharmonijom i Beogradom) i time unistiti 90% kulturnog zivota u Srbiji. Tuzno je, ali bez premca nas najgori ministar kulture u 21. veku...

Ja

pre 9 godina

Ne može. I neće je nikad razdvojiti. A zašto? Zato što nije u stanju. A da bi bio u stanju mora prvo da nauči da ne parkira bahato:
http://pbs.twimg.com/media/B8x96FyCYAA0SXh.jpg
Njegov auto ispred pozorišta u Šapcu u sred pešačke zone.

Nada

pre 9 godina

Verovatno je tačno da se kasni ali bar daje nadu da će nešto ispasti od toga. Nije ni lako, mnogo pritisaka biće, mnogi su izuzetno emotivno vezani za budžet. I samo odvajanje mora biti praćeno dodatnim aktivnostima, većim sredstvima za nove sadržaje i obezbeđivanjem većeg prisustva na državnim medijima. Naravno da i među radnicima u kulturi ima i onih koji tu nepripadaju i verovatno će se njih uhvatiti protivnici odvajanja ali to se izbeći ne može. Kao konzument kulture bio bih srećan da umesto plastificiranih osoba, raznoraznih serija, noći veštica, filmova sa nakaradnim likovima, raznih četvrtastih tipova... mogu gledati naše kulturne radnike, kakvi god da su. O izgledima pozorišta u manjim gradovima i ne treba pričati.

danili

pre 9 godina

ne znam gde bi sam ministar pristo. Znam, umetnik je umetnik i sa kosom i sa bradom i stoji im ali ovaj je licio samo na nesto kad je pokisao na vojnoj paradi.

Jim Jefferies

pre 9 godina

Kako odvojiti estradu od umetnosti u zemlji koja ima veronauku u osnovnim školama?! I, ko će to da uradi? Umetnik, koji dobar deo svakog jutra provede nameštajući frizuru, koja bi trebalo da mu obezbedi poseban status i trenutnu prepoznatljivost? Dajte, uozbiljite se, čovek samo daje legitimitet ovom institucionalizovanom primitivizmu koji Srbija, teritorijalno, duhovno i u svakom drugom smislu, predstavlja...

krompir

pre 9 godina

Tasovac moze da pokusava sta hoce ali za promenu drustvene svesti - a to je ono sto je neophodno da se desi ovoj zemlji - su potrebne generacije.

Bulevarac

pre 9 godina

Uvedite dodatni porez za sve časopuse koji u svojim "novinama" reklamiraju estradu, većina domaćih informativnih dnevnih časopisa su puni estrade. Sve to nije slučajno, jer se tako fokus sa bitnih tema premešta u blato estrade.

Joca 011

pre 9 godina

(I deo)

USLOVI KOJE ISPUNJAVAJU KULTURNI LJUDI

“Život ima svoje uslove. Kako bi čovek bio prihvaćen među obrazovanim ljudima, mora da bude kulturan”, poručuje u jednom pismu ruski pisac Anton Pavlovič Čehov svom mlađem bratu, sastavljajući spisak uslova koje ispunjavaju kulturni ljudi:

1. Oni poštuju ljudsku ličnost i zato su uvek ljubazni, pažljivi, učtivi i spremni da čine za druge.
2. Saosećajni su prema svima, ne samo prema prosjacima i mačkama. Brinu i o onome što se ne vidi, i spremni su da se žrtvuju kako bi pomogli drugima.
3. Poštuju tuđe vlasništvo, i zato vraćaju svoje dugove.
4. Iskreni su i preziru laž. Ne lažu čak ni kad su sitnice u pitanju. Laž vređa slušaoca i ponižava ga u očima govornika. Ne poziraju, ponašaju se isto i na ulici i u svom domu, ne prave se važni pred svojim skromnijim prijateljima. Nisu skloni blebetanju niti opterećuju druge svojim ničim izazvanim ispovestima. Iz poštovanja prema tuđim ušima više ćute nego što pričaju.
5. Ne ponižavaju sebe kako bi izazvali sažaljenje. Ne igraju na kartu tuđe osetljivosti da bi osvojili pažnju. Ne govore „Mene niko ne razume“ ili „Niko ne mari za mene,“ zato što su to jeftini i vulgarni trikovi.
.

Joca 011

pre 9 godina

(II deo)

6. Ne pate od plitke taštine. Ne mare za lažne vrednosti, poznanstva s poznatim osobama ili za to da sami budu poznati. Ako su učinili nešto značajno, ne prave od toga najvažniju stvar na svetu, i ne hvale se time da imaju pristup tamo gde ga drugi nemaju. Zaista talentovani ljudi se uvek klone mase i reklamiranja.
7. Ako imaju neki dar, poštuju ga. Zarad njega žrtvuju odmor, romanse, provod, sujetu. Ponosni su na svoj dar ali su mu i vrlo posvećeni.
8. Imaju razvijen osećaj za lepo, estetsko. Ne idu na spavanje u odeći, održavaju čistoću životnog prostora. Jako vode računa da kontrolišu svoje nagone i da u suprotnom polu ne vide samo seksualni objekt. Teže ka originalnosti, otmenosti, čovečnosti, dive se majčinskim osećanjima. Ne opijaju se već piju alkohol samo u posebnim prilikama, jer smatraju da nisu svinje. Drže se načela mens sana in corpore sano – u zdravom telu zdrav duh.
Tako izgledaju kulturni ljudi. Da bi čovek bio kulturan nije dovoljno da čita popularne romane i posećuje pozorište. On mora neprestano, danonoćno da radi na sebi, čita, uči, trudi se… i odmah odbacuje sujetu, jer se svaki izgubljeni sat računa, završava svoje pismo Čehov.
.

Ђорђе

pre 9 godina

Шта год написао нема смисла јер ћу се још више изнервирати и нема зиме за Београд, ја се секирам шта ће ови јужније да раде. Могла би БФ, Опера, СО РТС-а да се зезну па да одрже и неки концерт ван Београда. И ови људи, јужније, плаћају порез.

Александар Џунић

pre 9 godina

У овом хаосу од либералног робовласништва, коме тепају из милоште -капитализам? Нема шансе.