Četvrtak, 29.01.2015.

12:42

"Marko Polo" - istorijski netačna igra prestola

Izvor: Tanjug

"Marko Polo" - istorijski netaèna igra prestola IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Dario

pre 9 godina

Keti jedina cinjeni a koja je autenticna i bez pogovora, a koja se odnosi na Srbe i Dubrovnik jest ta da su isti opsjedali i unistavali taj grad kako u starijoj tako i u nedavnoj povijesti.

Keti S.

pre 9 godina

@dario

Sto se tice tvojih jeftinih i prizemnih diskvalifikacija,koje su verovatno najjasniji dokaz "jacine" tvojih "argumenata",pokusacu da budem konkretna pa da te uputim na relevantne povesne izvore koji spominju ili se pak bave etnickim fenomenom juznoslovenskih katolika,odnosno nacinom na koji su oni sebe,odnosno drugi njih dozivljavali.Odsutstvo bilo kakve etnicke odredjenosti istih sve do 19-og veka,ima svoje dokaze u izvorima pohranjenim od Vatikanske knjiznice i Zavoda Sv.Jeronima,pa sve do najnovijih izvora poput knjige jednog od najkredibilnijh savremenih balkanologa,John V.A.Fine Jr-a koji taj fenomen podrobno i vrlo analiticki i studiozno razradjuje u svom delu iz 2006e godine,a ciji je naslov dovoljno znakovit.Dakle,"When Ethnicity did not matter in the Balkans.A study of identity in pre-nationalist Croatia,Dalmatia and Slavonia in medieval and early-modern periods." Necu da ti je "dajem na tacni",nadji sam,ima na Google Books.Inace prvi,kratki pasus prvog poglavlja nakon uvoda je antologijski.Obavezno ga procitaj,spominje se cak i vas prvi pokojni predsednik.Nadam se da ti engleski nije problem te da ces razumeti sve "nebuloze i kvaziteorije"ovog eminentnog americkog strucnjaka za povest Balkana.A sto se tice Nikole Boskovica,on je otisao ne u tamo neke vec u manastire od kojih se mnogi nalaze na listi Svetske Bastine Unesca,jer se sa njima prosto receno identifikovao,te ih i darivao i nastojao da zastiti njihove riznice od turskih pljacki.Pametnom,dovoljno.

Keti S.

pre 9 godina

@cinjenica,dario

Ne znam da li ce mi prvi post kao odgovor na vase tvrdnje biti objavljen,ali bih jos dodala da je srpska kulturna matrica dovoljno autenticna jer je preplitanjem razlicitih kulturnih uticaja stvoren samosvojan kulturni izraz koji karakterise mesavina Istoka i Zapada.Primera radi,srednjovekovno rasko graditeljstvo i vajarstvo,slikarstvo na razini italijanskog trecenta,a sve to kao posledica pomesanih utucaja Vizantije i Venecije.U razdoblju nakon pada Srbije pod Turke,celokupna kulturna aktivnost se "seli" na prostor Mletacke,te Ugarske i H.Monarhije,gde se pod njihovim kulturnim i umetnickim uticajem javlja svojevrsna varijanta srpsko-slovenskog baroka,koja svoj vrhunac dostize u Sremskim Karlovcima i fruskogorskim manastirima.Inace,razdoblje ranofeudalne Trpimirovica Hrvatske sasvim dobro poznajem,i to smatram i jedinim pravim,autenticnim izrazom hrvatske politicke i kulturne povesti,koji je nazalost nedovoljno rasvetljen,jer je vama u Hrvatskoj lakse "da se kitite tudjim perjem"nego da svetu priblizite vrednosti sopstvene kulturne matrice.Primera radi velika je steta,sto u turistickim vodicima o Hrvatskoj nema prakticno ni pomena o necemu istinski hrvatskom,vec se svaki opis kulturnog nasledja svodi na izraze "Venetian,Austro-Hungarian,Habsburg"....Takodje nije zastupljena ni srpska kulturna bastina u danasnjoj Hrvatskoj(srpsko-pravoslavni manastiri,te bogate riznice istih)Za takvo stanje stvari ste sami krivi,a ne neko ko toboze ne poznaje povest.

Keti S.

pre 9 godina

@cinjenica,dario

Vase tvrdnje o Dubrovniku samo jos jednom potvrdjuju da su gradjani Hrvatske nespremni da prihvate multikulturalnost sopstvene drzave.Reci da je Dubrovnik hrvatski grad uz to potpuno prenebregavajuci njegovu mletacku i srpsku dimenziju je svojevrsni skandal.Hrvatska nacionalnaa svest i u Dubrovniku i generalno na podrucju danasnje Hrvatske se javlja tek u drugoj polovici 19-og veka,i to u uzem krugu intelektualaca okupljenih oko Ilirskog pokreta.Sve do tog doba juznoslovenski katolici uopste nisu imali osecaj pripadnosti nekoj naciji.Svako ko iole poznaje povest srednjeg veka zna da je Dubrovnik vekovima bio i u politickom i u kulturnom smislu povezan sa nemanjickom Srbijom,ciji su ga vladari obilato darivali raznim povlasticama.Mnogi uceni Dubrovcani i Dalmatinci u razdoblju od 16 do 19-og veka su se poistovecivali sa kulturnom i politickom tradicijom nemanjicke Srbije i dozivljavali je delom sopstvenog identiteta.U 19-om veku jedan veliki deo obrazovanih i ucenih Dubrovcana i Dalmatinaca su se izjasnjavali kao Srbi katolici,te je vase poistovecivanje hrvatstva sa katolicizmom,pogotovo u proslosti kada svest o podeli hriscanstva nije ni bila tako razvijena,predstavlja cistu besmislicu.Osim toga u Dubrovniku postoji i srpsko-pravoslavna crkva cije su podizanje pomagali i Srbi katolici,dok je srednjovekovna Srbija itekako bila pod uticajem Rima.Povest Hrvatske poznajem sasvim solidno,dok je Du.u svetu prepoznatljiv upravo zbog svoje multikulturalnosti.

činjenica

pre 9 godina

Apsolutno nikakav dokaz ne postoji da Marko Polo nije Korčulanin, a priloga toj teoriji ima napretek. Prirodno je da je živio u Veneciji jer je Korčula u to doba bila u sastavu Mletačke republike. S druge strane Dubrovnik je uvijek bio povijesno hrvatski grad koji su odvajkada dominantno nastanjivali Hrvati i iako je spletom povijesnih okolnosti znao pripadati i drugim državama, pa i biti samostalan ipak sunjegovi stanovnici znali očuvati svoje kulturno nasljeđe do današnjih dana i upravo su mu Hrvati dali prepoznatljiv pečat po kojemu je i danas prepoznat u svijetu. Ista stvar je i s Ruđerom Boškovićem koji se i zaredio za katoličkog svećenika upravo prema hrvatskom vjerskom i kulturnom nasljeđu kojemu je pripadao kao i Marko Polo.

dario

pre 9 godina

@dario

Po kojoj to osnovi zakljucujes da je Rudjer Boskovic Hrvat? Zato sto je Dubrovcanin,a Dubrovnik je danas u sastavu Hrvatske.U vreme R.Boskovica u Dubrovniku nije bilo ni H od "hrvatstva".

Dubrovnik je oduvijek bio hrvatski grad koji su nastanjivali dominantno Hrvati i kojemu su shodno tome dali i svoj kulturološki pečat po čemu je i prepoznatljiv u svijetu! O ocu Ruđera Boškovića nisam ni komentirao ali ta priča o boravku u pravoslavnom samostanu bi trebalo da po tebi posvjedoči o njegovom srpskom nasljeđu možda. Neznam kako se onda u tu tvoju teoriju uklapa to što je Ruđer Bošković bio katolički svećenik iz reda Isusovaca??

dario

pre 9 godina

''Otac R.Boskovica Nikola vodi poreklo od srpsko-hercegovacke loze Boskovica i tokom svog zivota u vise navrata je boravio u srpskim nemanjickim manastirima.Sto nije otisao u neki Trpimirovica manastir?

Takodje srpsku kulturu karakterise isprepletenost istocnih i zapadnih uticaja,te su uticaji Otomana samo jedan izraz te kulturoloske raznolikosti.Ne sumnjam da za tebe bilo sta u vezi sa politickom i kulturnom povescu Srba predstavlja "spanska sela,portugalske gradove".Nazalost!''
(Keti S., 1. februar 2015 01:44)

Kakve veze ima otac Ruđera Boškovića i njegov boravak u manastiru. Da li bi to trebalo da naglasi njegovu srpsko nasljeđe. Sam Ruđer je bio katolički svećenik. Da li je i to u duhu srpskog nasljeđa?

A srpsku kulturu kažeš karakteriše isprepletenost drugih kultura sa srpskom dok za tebe hrvatsku kulturu ne karakteriše isprepletenost već je dominantno tuđa. Ne samo da ne poštuješ tuđe kulturno nasljeđe već hrvatska povijest upravo za tebe predstavlja španjolska sela.

dario

pre 9 godina

@keti@ Od kuda ti ideja da se Dubrovčani nisu osjećali Hrvatima?? Zar misliš da su se preko noći počeli osjećati tako. Uostalom ti nisi odgovorila niti na jednu moju tezu već nekakvom kvazi istorijom i poluistinama nastojiš dokazati neznam šta, valjda kako su svi oko Srbije Srbi ili šta. Kakve veze ima što je otac Ruđera Boškovića otišao u nekakav manastir. Riječ je o njemu, a ne o ocu i on je otišao u Rim gdje se zaredio kao katolički svećenik. Valjda je to u duhu srpske vjere i tradicije ili šta?? Na moj raniji post o marku Polu i indicijama koje bacaju sumnju u njegovo Korčulansko porijeklo tvoj jedini protuargument je bio da ''svako pametan zna da nije tako'' i onda to ničim ne argumentiraš, a istovremeno meni imputiraš da nisam odgovorio na neke tvoje kvaziteorije.

Keti S.

pre 9 godina

@dario

Po kojoj to osnovi zakljucujes da je Rudjer Boskovic Hrvat? Zato sto je Dubrovcanin,a Dubrovnik je danas u sastavu Hrvatske.U vreme R.Boskovica u Dubrovniku nije bilo ni H od "hrvatstva".Dubrovcani,kao i svi juznoslovenski katolici nisu uopste imali osecaj pripadnosti naciji(uosatlom to su i u celoj Evropi bila "pre-ethnic times")vec su sebe nazivali Slovenima ili Slovinima ili prosto Dubrovcanima.Otac R.Boskovica Nikola vodi poreklo od srpsko-hercegovacke loze Boskovica i tokom svog zivota u vise navrata je boravio u srpskim nemanjickim manastirima.Sto nije otisao u neki Trpimirovica manastir?Subici(bribirski,a ne hrvatski knezovi,koji su inace slavili Sv.Jovana)su bili u rodbinskim vezama sa Nemanjicima,a njihovi izravni potomci Zrinjski i Frankopani sa Brankovicima.Inace,Zrinjski su se vremenom potpuno "utopili" u madjarsko plemstvo,te povesno pravo na njih polazu i Madjari.A koga to mi u Srbiji svojatamo? Mozda Teslu ili Milankovica?!Inace,u sustini uopste nisi odgovorio na kljucne stavke moga prethodnog posta.Shodno tome,kako bih ja za razliku od tebe izbegla "offside zamku",jos jednom cu apostrofirati multidimenzionalnost Dalmacije u cemu i jeste njena velicina kao povesne regije.Takodje srpsku kulturu karakterise isprepletenost istocnih i zapadnih uticaja,te su uticaji Otomana samo jedan izraz te kulturoloske raznolikosti.Ne sumnjam da za tebe bilo sta u vezi sa politickom i kulturnom povescu Srba predstavlja "spanska sela,portugalske gradove".Nazalost!

dario

pre 9 godina

Shodno tome,nikome u Srbiji na pamet ne pada da svojata tudje,a i sto bismo to cinili kad imammo svoje slavne dinastije poput Nemanjica,Lazarevica,Brankovica,Obrenovica,Karadjordjevica.Pozz!

Ima i kod Hrvata Zrinskih, Frankopana i mnogih drugih. A šta je onda s Ruđerom Boškovićem, ako se ne svojata. Da ne pominjem mnoge druge... Ove koje nabroja slobodno si zadržite!

Keti S.

pre 9 godina

@dario

Prvo i osnovno,potpuno je nebitno gde je neko rodjen,vec je sustina u njegovoj etnickoj pripadnosti. Vuk Karadzic je rodjen u Otomanskom carstvu,ali to ne znaci da je Turcin. Naprotiv,zna se kom narodu i kojoj kulturnoj matrici doticni pripada. Drugo,Dalmacija je potpuno zasebna i izrazito multikulturna teritorija koja bastini nasledje mnogih naroda koji su u njoj vekovima ziveli,odnosno zive i danas nezavisno od konkretne brojnosti. Moja opaska da je Dalmacija(uz njenu neospornu slovensku dimenziju)izrazito kulturoloski italijanska,odnosi se na dominantnost italijanske kulturne matrice koja je veoma uticala i na tamosnje slovenske kulture,ukljucujuci i srpsku. Trece,to sto je Dalmacija danas u sastavu Hrvatske ne cini je nista manje ni srpskom ni italijanskom,jer se njena visedimenzionalnost u povesno-politickom i kulturnom smislu mora postovati. Zar to nije jedno od osnovnih nacela savremene politicke filozofije? Konacno,u danasnje vreme razvijene tehnologije citavu zemaljsku kuglu mozes da posetis iz sopstvene dnevne sobe,zar ne? Inace na teritoriji danasnje Srbije,kada od Slovena nije bilo "ni traga ni glasa" rodjeno je 17 rimskih imperatora,ukljucujuci i cara Konstantina.Po vasoj "hrvatskoj"logici svi su oni Srbi,sto je za bilo koga iole pismenog,"utter nonsense".Shodno tome,nikome u Srbiji na pamet ne pada da svojata tudje,a i sto bismo to cinili kad imammo svoje slavne dinastije poput Nemanjica,Lazarevica,Brankovica,Obrenovica,Karadjordjevica.Pozz!

Zagrepcanin

pre 9 godina

Marko Polo je zaista rođen kao Hrvat, a prezime mu je italijanizirano u "Polo", dok mu je pravo ime i prezime Maffeo (vjerojatno Mateo) Pilic . O tome su pisali brojni svjetski mediji, uključujući i britanski "Telegraf" (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/8471174/Italians-furious-as-Croatia-lays-claim-to-Marco-Polo.html)

Nije to nista cudno, moj pradjed je bio trgovacki putnik iz Venecije koji se ozenio za Dalmatinku, s time da je on vjerojatno bio baš Talijan, no po prezimenu je jako teško znati pravo porijeklo. To pokazuje i slučaj Marka Polo-a. Nemojte zaboraviti da će Talijani sve svojatati, lukava je to nacija.

Dejan

pre 9 godina

Ne znam kakve veze ima da li je neka igrana serija istinita ili ne. Igrane serije uzmu malo istine a malo vise maste, jer poenta dobre serije je da ima dobar scenario, dramaturgiju, da su likovi dobro razradjeni, da se autenticno glumi...
Kome je do istorije, neka gleda dokumentarce a ne igrane filmove i serije.

dario

pre 9 godina

keti@ Vuk Karadžić je rođen u Otomanskom carstvu te tvojom logikom Srbije kao države nije niti vidio, a također tvojom logikom se može tvrditi da Srbija kulturološki pripada Turskoj. Na stranu to iz tvog posta jasno je da Dalmacije nisi ni primirisala inaće nebi tako lupala. Otiđi na Korčulu pa pogledaj koliko je Talijanska.

Keti S.

pre 9 godina

@lovro,Nino

Vas osnovni problem u Hrvatskoj je sto povest posmatrate kroz "prizmu" sadasnjosti,sto je potpuno besmisleno. U vreme kada je Marco Polo rodjen nije postojala nikakva drzava Hrvatska(u doba vladavine Stefana Nemanje i njegovog najstarijeg sina Stefana Prvovencanog,Korcula je stavise bila u sastavu srednjovekovne Srbije zajedno sa juznim delom Dalmacije) Sto se tice "etnickog backgrounda" Marca Pola,svakome iole pismenom je jasno da je njegovo poreklo latinsko,te da "blage veze" sa slovenstvom nema.Uostalom,Dalmacija je i danas bez obzira na neospornu slovensku prisutnost ostala u kulturoloskom smislu dominantno italijanska,a takva ce uvek i biti uzimajuci u obzir velicinu i znacaj tako velike kulture.

michele

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele

a ne,marco polo je rodjen u okolici leskovca,jer kako nam je poznato,celokupnasvetska civilizacija potice iz srbije,vince i grocke. Ti si michele slika i prilika danasnje srbije,bezobrazne,neuke i bahate.
(lovro, 29. januar 2015 16:32)

Nemam pojma sta me cini bezobraznim,pogotovo neukim ali ne sumnjam da si ti to kao hrvat odmah primjetio sta ne valja kod nas Srba.

Don Hihot

pre 9 godina

Serije i filmovi se odavno koriste u propagandne svrshe. Verovatno ovu koriste u svrhu sirenja ideje o razdvajanju Mongolije i Kine, t.j njihovih naroda. Ono sto me takodje iznenadjuje je broj komentatora koji na prvo citanje deluju obrazovano a veruju History kanalu, kao da oni prikazuju neku istinu, samo zato sto je u pitanju dokumentarna forma i zovu se Istorija! Opametite se ljudi i zauzmite po malo kriticki stav prema vestima koje procitate, a nije na odmet ni zdrava logika u nacinu razmisljanja.

dario

pre 9 godina

''Zvanicno je rodjen u Veneciji a ne na Korculi.Prezime Polo je italijansko i ima ga po celoj Italiji tako da to sto na Korculi zivi neko ko se preziva Depolo ne znaci nista.Zvanican stav istoricara je da je da je to sto Hrvati tvde cista izmisljotina jer nemaju konkretan dokaz da je Polo rodjen na Korculi vec nagadjaju.Mozda i jeste rodjen na Korculi,jednostavno nema dokaza za to.''

Isto tako nema dokaza niti da je rođen u Veneciji, a osim što na Korčuli i danas postoji prezime Depolo koje se ne tako davno pisalo odvojeno (De Polo- od Polovih) postoje pisani tragovi u samoj Veneciji da se on potpisivao sa Pol, a ne Polo što je latinizirani oblik. Na Korčuli se jedna vrsta ptice vodarice kolokvijalno naziva pol, a na porodičnom grbu Marka Pola se nalaze 4 ptice vodarice što upučuje upravo na Slavenko porijeklo njegova prezimena. Indicije su preočite da bi se olako odbacile.

wrong

pre 9 godina

A ako želiš vidjeti otok na kojem je rođen ti ces otici u Japan? (dddd, 29. januar 2015 15:19)

Mesto rodjenja ne odredjuje nacionalnu pripadnost. Sledeci tvoju logiku neko bi mogao da zakljuci da je Car Konstantin Srbin.

Laca

pre 9 godina

@Nino
Marko Polo je rođen i odrastao u Veneciji, ako si mislio da je sa Korčule, samo se pretpostavlja da su njegovi roditelji odatle, ali nije utvrđeno. A i da jesu, nikako ne znači da su bili Hrvati.

hoki

pre 9 godina

Zvanicno je rodjen u Veneciji a ne na Korculi.Prezime Polo je italijansko i ima ga po celoj Italiji tako da to sto na Korculi zivi neko ko se preziva Depolo ne znaci nista.Zvanican stav istoricara je da je da je to sto Hrvati tvde cista izmisljotina jer nemaju konkretan dokaz da je Polo rodjen na Korculi vec nagadjaju.Mozda i jeste rodjen na Korculi,jednostavno nema dokaza za to.Covek je bio Mlečanin,ziveo u Veneciji a moderni pogled na njegova putovanja je takav da se sad smatra da je zaista zapisivao price drugih ljudi i oblikovao svoje delo na osnovu tih prica kao da je on putovao i prozivljavao sve to.Realno,tesko da bi u 13.veku on mogao da dozivi takve pustolovine i da ostane ziv,kao druzio se sa mongolskim kanom koji su bili legendarno surovi i nemilosrdni ali su nekim cudom tolerisali trgovca s drugog kraja sveta sa kojim nisu mogli ni da se sporazumeju kako treba.

duje

pre 9 godina

Me
arko Polo je naš Korčulanin, a potomci odnosno prezime i danas živi, ali kao Depolo, poznam ih čak tri, koji žive u Rijeci, dr.Miljenko, dr.Arsen, te Srđan Depolo.http://imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Depolo, premda to ne znači da su izvorni Hrvati odnosno Delmati, jer i moj rođak je rođen kao Dušan Tomašić, ali su ga talijani 1938. prekrstili u Spiritudo Tomassi, pa je on tako i ostao, a mlađa braća se prezivaju Tomašić. Tako je to čak i normalno bilo u to vrijeme na Krku, Cresu, Istri, Rijeci, pa često imamo braću koja se različito pišu.

Zoki

pre 9 godina

Ovo je serija koja je pravljena za Netflix (Internet) i u Americi se ne emituje preko TV. Sve epizode su se pojavile istog dana. Ne sumnjam da će većina pretplatnika na Netflix odgledati seriju. A što se tiče istorijskih netačnosti, njih treba prepustiti istoričarima. Ni jedan holivudski spektakl nije istorijski tačan, ali se ljudi dobro zabave.

m

pre 9 godina

Spartak je dobra serija(moje subjektivno mišljenje), ali isto nije istorijski potpuno tačna. Spartak je rođen kao slobodan građanin i bio je rimski vojnik, dezertirao pa poslat u ropstvo. Gladijatorkse borbe su preterivanje. Neki likovi su stvarno postojali Kriks, Ganikus, Onomej, ali Ganikus je isto poveo deo vojske kao i Kriks. Za Cezara nije potvrđeno da je učestvovao u gušenju ovog ustanka, ali pisci vole da ubace njegov lik jer je jedan od najpoznatijih vladara. Ima još izmišljenih delova, ali su se držali glavne priče. I u kostimima ima dosta propusta, gladijatori i nakon podizanja ustanka nose kostime koji su slični onim iz gladijatorskih borbi. Pantalone su postojale, naročito kod varvara, Rimljani su se prvo držali svoje odeće ali zbog praktičnosti pantalone su postale uobičajena odeća, naročito u vojsci i naročito zimi (stvarno mislite da je vojska mogla da ide golih nogu i ruku preko zavejanih planina). Ono što je meni možda bilo i najuočljivije kao propust je purpurna maramam koju nosi Spartak i to kada ulazi u grad među narod. Treba da bude manje uočljiv i niko ne nosi purpur. To je bila boja imperatora, onaj ko nosi purpurni ogrtač je vladar, ali iako je ovo vreme republike purpur je bio veoma skup i samim tim veoma ste uočljivi ako se umešate među narod sa purpurnom maramom. Primer najveće izmišljotine o nekom događaju iz istorije koja je imala i veliki uticaj na formiranje mišljenja ljudi je knjiga, a posle i film Quo vadis.

zele

pre 9 godina

Citao sam dosta o Marku Polu i dosao sam do zakljucka da on nikad nije ni bio u Kini i dalekom istoku. Prica se da nikad nije pronadjen ninjedan zapis u kineskoj istoriji o njemu. Kineska pisana istorija je jedna od najtacnijih ma svetu. Postu svaki gradic i selo su imali svog tzv. pisca koji je pisao o zivotu u selu i vodio drzavne knjige o izborima guvernera i ostalih vidjenijih seljana. I niko nikad nije spomenuo belca u tim spisima. Mislim da bi to bilo vredno paznje. Btw. Marko Polo nikad nije spomenuo da su Kinezi jeli stapicima. To bi mu bar prvo zapalo za oko. Prica se da su sve price izmisljenje negde u nekom podrumu u Veneciji.

Divos

pre 9 godina

Сасвим сигурно примедбе које је изнио ова Батсук стоје, има подоста историјских рупа и нетачности.
Иако је ово заиста јако добра серија, и Кублај кан и Монголи су приказани доста позитивно, више су наглашене врлине него суровост (сасвим исправан приступ), ова серија је могла ипак имати доста већу вредност, могла је више испоштовати ту историјску епоху, више се држати историјских чињеница, али и више дочарати начин живота и дух тог времена (рецимо како се то успело у одличним серијама серијама "Стубови земље", "Тјудорови" или "Викинзи", или још неким углавном енглеским серијама које обрађују разне ист.епохе). На жалост, вероватно угађајући публици и њиховим стереотипима и уверењима, у серију су убачене надреалне сцене макљаже, тривијални заплети и расплети препуни клишеа, а нису довољно уважене ни ист. чињенице о чему и говори текст.
Како написах, заиста јако добра серија, никако је не треба пропустити, посебно гледаоци које воле историјске теме, али могло је то и боље испасти.

Papa

pre 9 godina

Mongoli i tatri i jesu bi okrutni! Kuda su prošli sve su ubijali i opustošili! Pogledajte samo šta su radili u Rusiji i Poljskoj u 13. veku. A u 1241 su istrebili pola stanovništva u Mađarskoj!

michele

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele, 29. januar 2015 13:39) … A znaš li Ti gde je rođen i odrastao M.Polo? Da znaš nebi Ti bilo smešno!
(Nino, 29. januar 2015 15:11)
Upravo zbog toga,nije tamo gdje bi ti i hrvati volili da jeste. Pa zaboga,oni cak predstavljaju Teslu kao hrvata!?

tetka pola

pre 9 godina

Ja neznam uopste sta se tu ameri prosipaju i kopiraju srbe. Istorijska licnost Marko Kraljevic je narodnim pesmama tako sikanirao i maltretirao Musu Kesedziju da mu je ovaj kasnije dozvolio da ore pute i drumove. Pa se moze dovesti u vezu Marko Polo serija i Marko Kraljevic narodne pesme. I svi znamo na kraju Kraljevic poginu kao turski vazal. A za Pola videcemo.

lovro

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele

a ne,marco polo je rodjen u okolici leskovca,jer kako nam je poznato,celokupnasvetska civilizacija potice iz srbije,vince i grocke. Ti si michele slika i prilika danasnje srbije,bezobrazne,neuke i bahate.

Dušan

pre 9 godina

Uvek sam se pitao zašto se diže frka kad neki film ili serija nije istorijski tačna? Nije dokumentarac i nije udžbenik... Onda pogledam neke naše patriJote, koji svoju istoriju jedino i "znaju" iz filmova i narodnih pesama, i gde nas to često odvede, pa shvatim koliko slobodno tumačenje istorijskih događaja može lošeg da donese...

esma

pre 9 godina

Iako sam mislila da je za mnoge istorijske filmove potrebno ,barem minimalno predznanje sve vise me protivrecnost mnogih istorijskih podataka uverava u cinjenicu da se istorijski filmovi iskljucivo dozivljavaju na sopstveni nacin uz olaksavajuce jasne naznake i putokaze kojima su zacinjeni dobri filmovi jer podrazumevaju verovatnocu informisanosti prosecnog gldaoca ,koji zeli da dozivi film sa sto moguce jasnijim kontekstom.

Nino

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele, 29. januar 2015 13:39) A znaš li Ti gde je rođen i odrastao M.Polo? Da znaš nebi Ti bilo smešno!

Pametnjaković

pre 9 godina

To i jesu izmišljene priče za zabavu, isto kao i Da Vinci's Demons, zabavna avantura za one koji vole misterije, avanture, inženjering i akciju. Isto kao i "Linkoln lovac na vampire", ako ima neko ko misli da je Linkoln lovio vampire, taj nije normalan, ili "Abraham Lincoln vs. Zombies", mislim stvarno smešno, ali zabavno isto koliko i glupo, ali ima onih koji plate to da gledaju, verovali vi ili ne, a pare predstavljaju stub sistema u SAD.

Dzouni

pre 9 godina

Nedokumentarna serija pa jos nije istorijski tacna, zamisli...to je kao da odgledas Lord of the Rings i onda kritikujes kako Orci zapravo ne postoje...

The Saint

pre 9 godina

Suvišno je komentarisati istorijsku validnost serije! Ali ipak da dodam još jednu stvar koju većina ljudi (čak i obrazovanih) ne zna jer se ne uči u istorijskim udžbenicima koji su prepuni zastarelih informacija. Poslednjih godina je u istorijskim krugovima opšte poznata i prihvaćena teorija po kojoj Marko Polo nikada nije bio na dalekom istoku (Kini, Mongoliji...) jer za to ne postoji ni jedan jedini fizički dokaz. Osim toga knjiga koju je napisao je prepuna rupa i dezinformacija a i onaj manji deo koji je tačan čine po svemu sudeći prepričana iskustva nekih trgovaca koji su zaista bili u Kini. Dakle kao što je ova serija "romantizovana bajka" zasnovana na nekim istorijskim činjenicama, tako je i knjiga Marka Pola bila "bajka" zasnovana na pričama trgovaca o dalekim svetovima.

DaSa

pre 9 godina

dajte seksa!
(bar da ga gledam, 29. januar 2015 13:16)

Imas vladu a ona te **** svaki dan ;)
Inace ovaj Marko je uvrsten medju 100 najznamenitijih kroasana.

Dule Astro

pre 9 godina

A Hrabro srce sa Mel Gibsonom je potpuno tačno?

Koga zanimaju istorijske činjenice neka čita knjige ili gleda History ili Discovery. Sve što je visokobudžetno mora da bude ulepšano jer istorija nije uvek toliko zanimljiva sa prosečnog gledaoca.

Milojko

pre 9 godina

Kad prave serije a nisu pazljivi sto se tice detalja- ja poludim. Tako sam prestao da gledam seriju Under The Dome, ona epizda kad im je zahladnelo a svi se setaju u letnjoj garderobi i kao smrzavaju se... PA MARS KUCI I OBUCI ZIMSKU GARDEROBU, PA VAM NECE BITI HLADNO!!!?? Ja razumem da je serija naucna fantastika, al da bas niko ne obuce zimsku garderobu kad je hladno... mislim stvaaaarno... ;-)

Torrente

pre 9 godina

Marko Polo mini serija iz 1982 god, u produkciji italijanskog RAI i engleskog BBC sa maestralnom glumačkom ekipom i muzikom Enia Morikonea je najbolja verzija koja je snimljena IKADA! Ko nije gledao ima cele epizode na you-tube pa nek proveri!

Реалан

pre 9 godina

Исто као "Да Винчијеви демони" - прављено да буде атрактивно а то што нема везе са историјом или ментатлитетом народа у то време - то и није тако битно

....,,

pre 9 godina

@MaxHorowitz, nevazno je to da li je u pitanju dokumentarni program ili serija. U oba slucaja se govori o istorijskoj licnosti, sto znaci da sve mora biti potkrepljeno cinjenicnim stanjima, najcesce za zapad. Oni cesto uce iz filmova i serija. Falsifikovana istorija se radja upravo na ovakav nacin. Umetnost mora da poznaje i priznaje granice.

Jovan

pre 9 godina

Borilačke veštine i mongoli. Nigde veze. Ako su već želeli da prikažu sve to mogli su da naprave seriju o nekoj od kineskih dinastija pa bi jos mogli i da svarimo sve prikazano.
Kao dodatak svemu tome je odabir glumca za ulogu Marka Pola. Dečko je lep ali je drven i ne snalazi se sa ulogom.

MaxHorowitz

pre 9 godina

U pitanju je igrana serija a ne dokumentarac, pa je i razumljiva sloboda scenarista. Benedict Wong je maestralno odigrao ulogu Kublai Khana.

michele

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?

michele

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?

MaxHorowitz

pre 9 godina

U pitanju je igrana serija a ne dokumentarac, pa je i razumljiva sloboda scenarista. Benedict Wong je maestralno odigrao ulogu Kublai Khana.

Dzouni

pre 9 godina

Nedokumentarna serija pa jos nije istorijski tacna, zamisli...to je kao da odgledas Lord of the Rings i onda kritikujes kako Orci zapravo ne postoje...

Dule Astro

pre 9 godina

A Hrabro srce sa Mel Gibsonom je potpuno tačno?

Koga zanimaju istorijske činjenice neka čita knjige ili gleda History ili Discovery. Sve što je visokobudžetno mora da bude ulepšano jer istorija nije uvek toliko zanimljiva sa prosečnog gledaoca.

Torrente

pre 9 godina

Marko Polo mini serija iz 1982 god, u produkciji italijanskog RAI i engleskog BBC sa maestralnom glumačkom ekipom i muzikom Enia Morikonea je najbolja verzija koja je snimljena IKADA! Ko nije gledao ima cele epizode na you-tube pa nek proveri!

DaSa

pre 9 godina

dajte seksa!
(bar da ga gledam, 29. januar 2015 13:16)

Imas vladu a ona te **** svaki dan ;)
Inace ovaj Marko je uvrsten medju 100 najznamenitijih kroasana.

The Saint

pre 9 godina

Suvišno je komentarisati istorijsku validnost serije! Ali ipak da dodam još jednu stvar koju većina ljudi (čak i obrazovanih) ne zna jer se ne uči u istorijskim udžbenicima koji su prepuni zastarelih informacija. Poslednjih godina je u istorijskim krugovima opšte poznata i prihvaćena teorija po kojoj Marko Polo nikada nije bio na dalekom istoku (Kini, Mongoliji...) jer za to ne postoji ni jedan jedini fizički dokaz. Osim toga knjiga koju je napisao je prepuna rupa i dezinformacija a i onaj manji deo koji je tačan čine po svemu sudeći prepričana iskustva nekih trgovaca koji su zaista bili u Kini. Dakle kao što je ova serija "romantizovana bajka" zasnovana na nekim istorijskim činjenicama, tako je i knjiga Marka Pola bila "bajka" zasnovana na pričama trgovaca o dalekim svetovima.

Milojko

pre 9 godina

Kad prave serije a nisu pazljivi sto se tice detalja- ja poludim. Tako sam prestao da gledam seriju Under The Dome, ona epizda kad im je zahladnelo a svi se setaju u letnjoj garderobi i kao smrzavaju se... PA MARS KUCI I OBUCI ZIMSKU GARDEROBU, PA VAM NECE BITI HLADNO!!!?? Ja razumem da je serija naucna fantastika, al da bas niko ne obuce zimsku garderobu kad je hladno... mislim stvaaaarno... ;-)

Nino

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele, 29. januar 2015 13:39) A znaš li Ti gde je rođen i odrastao M.Polo? Da znaš nebi Ti bilo smešno!

Laca

pre 9 godina

@Nino
Marko Polo je rođen i odrastao u Veneciji, ako si mislio da je sa Korčule, samo se pretpostavlja da su njegovi roditelji odatle, ali nije utvrđeno. A i da jesu, nikako ne znači da su bili Hrvati.

Реалан

pre 9 godina

Исто као "Да Винчијеви демони" - прављено да буде атрактивно а то што нема везе са историјом или ментатлитетом народа у то време - то и није тако битно

wrong

pre 9 godina

A ako želiš vidjeti otok na kojem je rođen ti ces otici u Japan? (dddd, 29. januar 2015 15:19)

Mesto rodjenja ne odredjuje nacionalnu pripadnost. Sledeci tvoju logiku neko bi mogao da zakljuci da je Car Konstantin Srbin.

Pametnjaković

pre 9 godina

To i jesu izmišljene priče za zabavu, isto kao i Da Vinci's Demons, zabavna avantura za one koji vole misterije, avanture, inženjering i akciju. Isto kao i "Linkoln lovac na vampire", ako ima neko ko misli da je Linkoln lovio vampire, taj nije normalan, ili "Abraham Lincoln vs. Zombies", mislim stvarno smešno, ali zabavno isto koliko i glupo, ali ima onih koji plate to da gledaju, verovali vi ili ne, a pare predstavljaju stub sistema u SAD.

hoki

pre 9 godina

Zvanicno je rodjen u Veneciji a ne na Korculi.Prezime Polo je italijansko i ima ga po celoj Italiji tako da to sto na Korculi zivi neko ko se preziva Depolo ne znaci nista.Zvanican stav istoricara je da je da je to sto Hrvati tvde cista izmisljotina jer nemaju konkretan dokaz da je Polo rodjen na Korculi vec nagadjaju.Mozda i jeste rodjen na Korculi,jednostavno nema dokaza za to.Covek je bio Mlečanin,ziveo u Veneciji a moderni pogled na njegova putovanja je takav da se sad smatra da je zaista zapisivao price drugih ljudi i oblikovao svoje delo na osnovu tih prica kao da je on putovao i prozivljavao sve to.Realno,tesko da bi u 13.veku on mogao da dozivi takve pustolovine i da ostane ziv,kao druzio se sa mongolskim kanom koji su bili legendarno surovi i nemilosrdni ali su nekim cudom tolerisali trgovca s drugog kraja sveta sa kojim nisu mogli ni da se sporazumeju kako treba.

m

pre 9 godina

Spartak je dobra serija(moje subjektivno mišljenje), ali isto nije istorijski potpuno tačna. Spartak je rođen kao slobodan građanin i bio je rimski vojnik, dezertirao pa poslat u ropstvo. Gladijatorkse borbe su preterivanje. Neki likovi su stvarno postojali Kriks, Ganikus, Onomej, ali Ganikus je isto poveo deo vojske kao i Kriks. Za Cezara nije potvrđeno da je učestvovao u gušenju ovog ustanka, ali pisci vole da ubace njegov lik jer je jedan od najpoznatijih vladara. Ima još izmišljenih delova, ali su se držali glavne priče. I u kostimima ima dosta propusta, gladijatori i nakon podizanja ustanka nose kostime koji su slični onim iz gladijatorskih borbi. Pantalone su postojale, naročito kod varvara, Rimljani su se prvo držali svoje odeće ali zbog praktičnosti pantalone su postale uobičajena odeća, naročito u vojsci i naročito zimi (stvarno mislite da je vojska mogla da ide golih nogu i ruku preko zavejanih planina). Ono što je meni možda bilo i najuočljivije kao propust je purpurna maramam koju nosi Spartak i to kada ulazi u grad među narod. Treba da bude manje uočljiv i niko ne nosi purpur. To je bila boja imperatora, onaj ko nosi purpurni ogrtač je vladar, ali iako je ovo vreme republike purpur je bio veoma skup i samim tim veoma ste uočljivi ako se umešate među narod sa purpurnom maramom. Primer najveće izmišljotine o nekom događaju iz istorije koja je imala i veliki uticaj na formiranje mišljenja ljudi je knjiga, a posle i film Quo vadis.

Jovan

pre 9 godina

Borilačke veštine i mongoli. Nigde veze. Ako su već želeli da prikažu sve to mogli su da naprave seriju o nekoj od kineskih dinastija pa bi jos mogli i da svarimo sve prikazano.
Kao dodatak svemu tome je odabir glumca za ulogu Marka Pola. Dečko je lep ali je drven i ne snalazi se sa ulogom.

....,,

pre 9 godina

@MaxHorowitz, nevazno je to da li je u pitanju dokumentarni program ili serija. U oba slucaja se govori o istorijskoj licnosti, sto znaci da sve mora biti potkrepljeno cinjenicnim stanjima, najcesce za zapad. Oni cesto uce iz filmova i serija. Falsifikovana istorija se radja upravo na ovakav nacin. Umetnost mora da poznaje i priznaje granice.

zele

pre 9 godina

Citao sam dosta o Marku Polu i dosao sam do zakljucka da on nikad nije ni bio u Kini i dalekom istoku. Prica se da nikad nije pronadjen ninjedan zapis u kineskoj istoriji o njemu. Kineska pisana istorija je jedna od najtacnijih ma svetu. Postu svaki gradic i selo su imali svog tzv. pisca koji je pisao o zivotu u selu i vodio drzavne knjige o izborima guvernera i ostalih vidjenijih seljana. I niko nikad nije spomenuo belca u tim spisima. Mislim da bi to bilo vredno paznje. Btw. Marko Polo nikad nije spomenuo da su Kinezi jeli stapicima. To bi mu bar prvo zapalo za oko. Prica se da su sve price izmisljenje negde u nekom podrumu u Veneciji.

Don Hihot

pre 9 godina

Serije i filmovi se odavno koriste u propagandne svrshe. Verovatno ovu koriste u svrhu sirenja ideje o razdvajanju Mongolije i Kine, t.j njihovih naroda. Ono sto me takodje iznenadjuje je broj komentatora koji na prvo citanje deluju obrazovano a veruju History kanalu, kao da oni prikazuju neku istinu, samo zato sto je u pitanju dokumentarna forma i zovu se Istorija! Opametite se ljudi i zauzmite po malo kriticki stav prema vestima koje procitate, a nije na odmet ni zdrava logika u nacinu razmisljanja.

dario

pre 9 godina

''Zvanicno je rodjen u Veneciji a ne na Korculi.Prezime Polo je italijansko i ima ga po celoj Italiji tako da to sto na Korculi zivi neko ko se preziva Depolo ne znaci nista.Zvanican stav istoricara je da je da je to sto Hrvati tvde cista izmisljotina jer nemaju konkretan dokaz da je Polo rodjen na Korculi vec nagadjaju.Mozda i jeste rodjen na Korculi,jednostavno nema dokaza za to.''

Isto tako nema dokaza niti da je rođen u Veneciji, a osim što na Korčuli i danas postoji prezime Depolo koje se ne tako davno pisalo odvojeno (De Polo- od Polovih) postoje pisani tragovi u samoj Veneciji da se on potpisivao sa Pol, a ne Polo što je latinizirani oblik. Na Korčuli se jedna vrsta ptice vodarice kolokvijalno naziva pol, a na porodičnom grbu Marka Pola se nalaze 4 ptice vodarice što upučuje upravo na Slavenko porijeklo njegova prezimena. Indicije su preočite da bi se olako odbacile.

lovro

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele

a ne,marco polo je rodjen u okolici leskovca,jer kako nam je poznato,celokupnasvetska civilizacija potice iz srbije,vince i grocke. Ti si michele slika i prilika danasnje srbije,bezobrazne,neuke i bahate.

Zoki

pre 9 godina

Ovo je serija koja je pravljena za Netflix (Internet) i u Americi se ne emituje preko TV. Sve epizode su se pojavile istog dana. Ne sumnjam da će većina pretplatnika na Netflix odgledati seriju. A što se tiče istorijskih netačnosti, njih treba prepustiti istoričarima. Ni jedan holivudski spektakl nije istorijski tačan, ali se ljudi dobro zabave.

michele

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele

a ne,marco polo je rodjen u okolici leskovca,jer kako nam je poznato,celokupnasvetska civilizacija potice iz srbije,vince i grocke. Ti si michele slika i prilika danasnje srbije,bezobrazne,neuke i bahate.
(lovro, 29. januar 2015 16:32)

Nemam pojma sta me cini bezobraznim,pogotovo neukim ali ne sumnjam da si ti to kao hrvat odmah primjetio sta ne valja kod nas Srba.

michele

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele, 29. januar 2015 13:39) … A znaš li Ti gde je rođen i odrastao M.Polo? Da znaš nebi Ti bilo smešno!
(Nino, 29. januar 2015 15:11)
Upravo zbog toga,nije tamo gdje bi ti i hrvati volili da jeste. Pa zaboga,oni cak predstavljaju Teslu kao hrvata!?

esma

pre 9 godina

Iako sam mislila da je za mnoge istorijske filmove potrebno ,barem minimalno predznanje sve vise me protivrecnost mnogih istorijskih podataka uverava u cinjenicu da se istorijski filmovi iskljucivo dozivljavaju na sopstveni nacin uz olaksavajuce jasne naznake i putokaze kojima su zacinjeni dobri filmovi jer podrazumevaju verovatnocu informisanosti prosecnog gldaoca ,koji zeli da dozivi film sa sto moguce jasnijim kontekstom.

duje

pre 9 godina

Me
arko Polo je naš Korčulanin, a potomci odnosno prezime i danas živi, ali kao Depolo, poznam ih čak tri, koji žive u Rijeci, dr.Miljenko, dr.Arsen, te Srđan Depolo.http://imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Depolo, premda to ne znači da su izvorni Hrvati odnosno Delmati, jer i moj rođak je rođen kao Dušan Tomašić, ali su ga talijani 1938. prekrstili u Spiritudo Tomassi, pa je on tako i ostao, a mlađa braća se prezivaju Tomašić. Tako je to čak i normalno bilo u to vrijeme na Krku, Cresu, Istri, Rijeci, pa često imamo braću koja se različito pišu.

Papa

pre 9 godina

Mongoli i tatri i jesu bi okrutni! Kuda su prošli sve su ubijali i opustošili! Pogledajte samo šta su radili u Rusiji i Poljskoj u 13. veku. A u 1241 su istrebili pola stanovništva u Mađarskoj!

Dušan

pre 9 godina

Uvek sam se pitao zašto se diže frka kad neki film ili serija nije istorijski tačna? Nije dokumentarac i nije udžbenik... Onda pogledam neke naše patriJote, koji svoju istoriju jedino i "znaju" iz filmova i narodnih pesama, i gde nas to često odvede, pa shvatim koliko slobodno tumačenje istorijskih događaja može lošeg da donese...

Keti S.

pre 9 godina

@lovro,Nino

Vas osnovni problem u Hrvatskoj je sto povest posmatrate kroz "prizmu" sadasnjosti,sto je potpuno besmisleno. U vreme kada je Marco Polo rodjen nije postojala nikakva drzava Hrvatska(u doba vladavine Stefana Nemanje i njegovog najstarijeg sina Stefana Prvovencanog,Korcula je stavise bila u sastavu srednjovekovne Srbije zajedno sa juznim delom Dalmacije) Sto se tice "etnickog backgrounda" Marca Pola,svakome iole pismenom je jasno da je njegovo poreklo latinsko,te da "blage veze" sa slovenstvom nema.Uostalom,Dalmacija je i danas bez obzira na neospornu slovensku prisutnost ostala u kulturoloskom smislu dominantno italijanska,a takva ce uvek i biti uzimajuci u obzir velicinu i znacaj tako velike kulture.

Divos

pre 9 godina

Сасвим сигурно примедбе које је изнио ова Батсук стоје, има подоста историјских рупа и нетачности.
Иако је ово заиста јако добра серија, и Кублај кан и Монголи су приказани доста позитивно, више су наглашене врлине него суровост (сасвим исправан приступ), ова серија је могла ипак имати доста већу вредност, могла је више испоштовати ту историјску епоху, више се држати историјских чињеница, али и више дочарати начин живота и дух тог времена (рецимо како се то успело у одличним серијама серијама "Стубови земље", "Тјудорови" или "Викинзи", или још неким углавном енглеским серијама које обрађују разне ист.епохе). На жалост, вероватно угађајући публици и њиховим стереотипима и уверењима, у серију су убачене надреалне сцене макљаже, тривијални заплети и расплети препуни клишеа, а нису довољно уважене ни ист. чињенице о чему и говори текст.
Како написах, заиста јако добра серија, никако је не треба пропустити, посебно гледаоци које воле историјске теме, али могло је то и боље испасти.

tetka pola

pre 9 godina

Ja neznam uopste sta se tu ameri prosipaju i kopiraju srbe. Istorijska licnost Marko Kraljevic je narodnim pesmama tako sikanirao i maltretirao Musu Kesedziju da mu je ovaj kasnije dozvolio da ore pute i drumove. Pa se moze dovesti u vezu Marko Polo serija i Marko Kraljevic narodne pesme. I svi znamo na kraju Kraljevic poginu kao turski vazal. A za Pola videcemo.

dario

pre 9 godina

keti@ Vuk Karadžić je rođen u Otomanskom carstvu te tvojom logikom Srbije kao države nije niti vidio, a također tvojom logikom se može tvrditi da Srbija kulturološki pripada Turskoj. Na stranu to iz tvog posta jasno je da Dalmacije nisi ni primirisala inaće nebi tako lupala. Otiđi na Korčulu pa pogledaj koliko je Talijanska.

Dario

pre 9 godina

Keti jedina cinjeni a koja je autenticna i bez pogovora, a koja se odnosi na Srbe i Dubrovnik jest ta da su isti opsjedali i unistavali taj grad kako u starijoj tako i u nedavnoj povijesti.

Zagrepcanin

pre 9 godina

Marko Polo je zaista rođen kao Hrvat, a prezime mu je italijanizirano u "Polo", dok mu je pravo ime i prezime Maffeo (vjerojatno Mateo) Pilic . O tome su pisali brojni svjetski mediji, uključujući i britanski "Telegraf" (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/8471174/Italians-furious-as-Croatia-lays-claim-to-Marco-Polo.html)

Nije to nista cudno, moj pradjed je bio trgovacki putnik iz Venecije koji se ozenio za Dalmatinku, s time da je on vjerojatno bio baš Talijan, no po prezimenu je jako teško znati pravo porijeklo. To pokazuje i slučaj Marka Polo-a. Nemojte zaboraviti da će Talijani sve svojatati, lukava je to nacija.

Dejan

pre 9 godina

Ne znam kakve veze ima da li je neka igrana serija istinita ili ne. Igrane serije uzmu malo istine a malo vise maste, jer poenta dobre serije je da ima dobar scenario, dramaturgiju, da su likovi dobro razradjeni, da se autenticno glumi...
Kome je do istorije, neka gleda dokumentarce a ne igrane filmove i serije.

Keti S.

pre 9 godina

@dario

Prvo i osnovno,potpuno je nebitno gde je neko rodjen,vec je sustina u njegovoj etnickoj pripadnosti. Vuk Karadzic je rodjen u Otomanskom carstvu,ali to ne znaci da je Turcin. Naprotiv,zna se kom narodu i kojoj kulturnoj matrici doticni pripada. Drugo,Dalmacija je potpuno zasebna i izrazito multikulturna teritorija koja bastini nasledje mnogih naroda koji su u njoj vekovima ziveli,odnosno zive i danas nezavisno od konkretne brojnosti. Moja opaska da je Dalmacija(uz njenu neospornu slovensku dimenziju)izrazito kulturoloski italijanska,odnosi se na dominantnost italijanske kulturne matrice koja je veoma uticala i na tamosnje slovenske kulture,ukljucujuci i srpsku. Trece,to sto je Dalmacija danas u sastavu Hrvatske ne cini je nista manje ni srpskom ni italijanskom,jer se njena visedimenzionalnost u povesno-politickom i kulturnom smislu mora postovati. Zar to nije jedno od osnovnih nacela savremene politicke filozofije? Konacno,u danasnje vreme razvijene tehnologije citavu zemaljsku kuglu mozes da posetis iz sopstvene dnevne sobe,zar ne? Inace na teritoriji danasnje Srbije,kada od Slovena nije bilo "ni traga ni glasa" rodjeno je 17 rimskih imperatora,ukljucujuci i cara Konstantina.Po vasoj "hrvatskoj"logici svi su oni Srbi,sto je za bilo koga iole pismenog,"utter nonsense".Shodno tome,nikome u Srbiji na pamet ne pada da svojata tudje,a i sto bismo to cinili kad imammo svoje slavne dinastije poput Nemanjica,Lazarevica,Brankovica,Obrenovica,Karadjordjevica.Pozz!

dario

pre 9 godina

Shodno tome,nikome u Srbiji na pamet ne pada da svojata tudje,a i sto bismo to cinili kad imammo svoje slavne dinastije poput Nemanjica,Lazarevica,Brankovica,Obrenovica,Karadjordjevica.Pozz!

Ima i kod Hrvata Zrinskih, Frankopana i mnogih drugih. A šta je onda s Ruđerom Boškovićem, ako se ne svojata. Da ne pominjem mnoge druge... Ove koje nabroja slobodno si zadržite!

činjenica

pre 9 godina

Apsolutno nikakav dokaz ne postoji da Marko Polo nije Korčulanin, a priloga toj teoriji ima napretek. Prirodno je da je živio u Veneciji jer je Korčula u to doba bila u sastavu Mletačke republike. S druge strane Dubrovnik je uvijek bio povijesno hrvatski grad koji su odvajkada dominantno nastanjivali Hrvati i iako je spletom povijesnih okolnosti znao pripadati i drugim državama, pa i biti samostalan ipak sunjegovi stanovnici znali očuvati svoje kulturno nasljeđe do današnjih dana i upravo su mu Hrvati dali prepoznatljiv pečat po kojemu je i danas prepoznat u svijetu. Ista stvar je i s Ruđerom Boškovićem koji se i zaredio za katoličkog svećenika upravo prema hrvatskom vjerskom i kulturnom nasljeđu kojemu je pripadao kao i Marko Polo.

dario

pre 9 godina

@dario

Po kojoj to osnovi zakljucujes da je Rudjer Boskovic Hrvat? Zato sto je Dubrovcanin,a Dubrovnik je danas u sastavu Hrvatske.U vreme R.Boskovica u Dubrovniku nije bilo ni H od "hrvatstva".

Dubrovnik je oduvijek bio hrvatski grad koji su nastanjivali dominantno Hrvati i kojemu su shodno tome dali i svoj kulturološki pečat po čemu je i prepoznatljiv u svijetu! O ocu Ruđera Boškovića nisam ni komentirao ali ta priča o boravku u pravoslavnom samostanu bi trebalo da po tebi posvjedoči o njegovom srpskom nasljeđu možda. Neznam kako se onda u tu tvoju teoriju uklapa to što je Ruđer Bošković bio katolički svećenik iz reda Isusovaca??

Keti S.

pre 9 godina

@cinjenica,dario

Ne znam da li ce mi prvi post kao odgovor na vase tvrdnje biti objavljen,ali bih jos dodala da je srpska kulturna matrica dovoljno autenticna jer je preplitanjem razlicitih kulturnih uticaja stvoren samosvojan kulturni izraz koji karakterise mesavina Istoka i Zapada.Primera radi,srednjovekovno rasko graditeljstvo i vajarstvo,slikarstvo na razini italijanskog trecenta,a sve to kao posledica pomesanih utucaja Vizantije i Venecije.U razdoblju nakon pada Srbije pod Turke,celokupna kulturna aktivnost se "seli" na prostor Mletacke,te Ugarske i H.Monarhije,gde se pod njihovim kulturnim i umetnickim uticajem javlja svojevrsna varijanta srpsko-slovenskog baroka,koja svoj vrhunac dostize u Sremskim Karlovcima i fruskogorskim manastirima.Inace,razdoblje ranofeudalne Trpimirovica Hrvatske sasvim dobro poznajem,i to smatram i jedinim pravim,autenticnim izrazom hrvatske politicke i kulturne povesti,koji je nazalost nedovoljno rasvetljen,jer je vama u Hrvatskoj lakse "da se kitite tudjim perjem"nego da svetu priblizite vrednosti sopstvene kulturne matrice.Primera radi velika je steta,sto u turistickim vodicima o Hrvatskoj nema prakticno ni pomena o necemu istinski hrvatskom,vec se svaki opis kulturnog nasledja svodi na izraze "Venetian,Austro-Hungarian,Habsburg"....Takodje nije zastupljena ni srpska kulturna bastina u danasnjoj Hrvatskoj(srpsko-pravoslavni manastiri,te bogate riznice istih)Za takvo stanje stvari ste sami krivi,a ne neko ko toboze ne poznaje povest.

Keti S.

pre 9 godina

@dario

Po kojoj to osnovi zakljucujes da je Rudjer Boskovic Hrvat? Zato sto je Dubrovcanin,a Dubrovnik je danas u sastavu Hrvatske.U vreme R.Boskovica u Dubrovniku nije bilo ni H od "hrvatstva".Dubrovcani,kao i svi juznoslovenski katolici nisu uopste imali osecaj pripadnosti naciji(uosatlom to su i u celoj Evropi bila "pre-ethnic times")vec su sebe nazivali Slovenima ili Slovinima ili prosto Dubrovcanima.Otac R.Boskovica Nikola vodi poreklo od srpsko-hercegovacke loze Boskovica i tokom svog zivota u vise navrata je boravio u srpskim nemanjickim manastirima.Sto nije otisao u neki Trpimirovica manastir?Subici(bribirski,a ne hrvatski knezovi,koji su inace slavili Sv.Jovana)su bili u rodbinskim vezama sa Nemanjicima,a njihovi izravni potomci Zrinjski i Frankopani sa Brankovicima.Inace,Zrinjski su se vremenom potpuno "utopili" u madjarsko plemstvo,te povesno pravo na njih polazu i Madjari.A koga to mi u Srbiji svojatamo? Mozda Teslu ili Milankovica?!Inace,u sustini uopste nisi odgovorio na kljucne stavke moga prethodnog posta.Shodno tome,kako bih ja za razliku od tebe izbegla "offside zamku",jos jednom cu apostrofirati multidimenzionalnost Dalmacije u cemu i jeste njena velicina kao povesne regije.Takodje srpsku kulturu karakterise isprepletenost istocnih i zapadnih uticaja,te su uticaji Otomana samo jedan izraz te kulturoloske raznolikosti.Ne sumnjam da za tebe bilo sta u vezi sa politickom i kulturnom povescu Srba predstavlja "spanska sela,portugalske gradove".Nazalost!

dario

pre 9 godina

@keti@ Od kuda ti ideja da se Dubrovčani nisu osjećali Hrvatima?? Zar misliš da su se preko noći počeli osjećati tako. Uostalom ti nisi odgovorila niti na jednu moju tezu već nekakvom kvazi istorijom i poluistinama nastojiš dokazati neznam šta, valjda kako su svi oko Srbije Srbi ili šta. Kakve veze ima što je otac Ruđera Boškovića otišao u nekakav manastir. Riječ je o njemu, a ne o ocu i on je otišao u Rim gdje se zaredio kao katolički svećenik. Valjda je to u duhu srpske vjere i tradicije ili šta?? Na moj raniji post o marku Polu i indicijama koje bacaju sumnju u njegovo Korčulansko porijeklo tvoj jedini protuargument je bio da ''svako pametan zna da nije tako'' i onda to ničim ne argumentiraš, a istovremeno meni imputiraš da nisam odgovorio na neke tvoje kvaziteorije.

dario

pre 9 godina

''Otac R.Boskovica Nikola vodi poreklo od srpsko-hercegovacke loze Boskovica i tokom svog zivota u vise navrata je boravio u srpskim nemanjickim manastirima.Sto nije otisao u neki Trpimirovica manastir?

Takodje srpsku kulturu karakterise isprepletenost istocnih i zapadnih uticaja,te su uticaji Otomana samo jedan izraz te kulturoloske raznolikosti.Ne sumnjam da za tebe bilo sta u vezi sa politickom i kulturnom povescu Srba predstavlja "spanska sela,portugalske gradove".Nazalost!''
(Keti S., 1. februar 2015 01:44)

Kakve veze ima otac Ruđera Boškovića i njegov boravak u manastiru. Da li bi to trebalo da naglasi njegovu srpsko nasljeđe. Sam Ruđer je bio katolički svećenik. Da li je i to u duhu srpskog nasljeđa?

A srpsku kulturu kažeš karakteriše isprepletenost drugih kultura sa srpskom dok za tebe hrvatsku kulturu ne karakteriše isprepletenost već je dominantno tuđa. Ne samo da ne poštuješ tuđe kulturno nasljeđe već hrvatska povijest upravo za tebe predstavlja španjolska sela.

Keti S.

pre 9 godina

@cinjenica,dario

Vase tvrdnje o Dubrovniku samo jos jednom potvrdjuju da su gradjani Hrvatske nespremni da prihvate multikulturalnost sopstvene drzave.Reci da je Dubrovnik hrvatski grad uz to potpuno prenebregavajuci njegovu mletacku i srpsku dimenziju je svojevrsni skandal.Hrvatska nacionalnaa svest i u Dubrovniku i generalno na podrucju danasnje Hrvatske se javlja tek u drugoj polovici 19-og veka,i to u uzem krugu intelektualaca okupljenih oko Ilirskog pokreta.Sve do tog doba juznoslovenski katolici uopste nisu imali osecaj pripadnosti nekoj naciji.Svako ko iole poznaje povest srednjeg veka zna da je Dubrovnik vekovima bio i u politickom i u kulturnom smislu povezan sa nemanjickom Srbijom,ciji su ga vladari obilato darivali raznim povlasticama.Mnogi uceni Dubrovcani i Dalmatinci u razdoblju od 16 do 19-og veka su se poistovecivali sa kulturnom i politickom tradicijom nemanjicke Srbije i dozivljavali je delom sopstvenog identiteta.U 19-om veku jedan veliki deo obrazovanih i ucenih Dubrovcana i Dalmatinaca su se izjasnjavali kao Srbi katolici,te je vase poistovecivanje hrvatstva sa katolicizmom,pogotovo u proslosti kada svest o podeli hriscanstva nije ni bila tako razvijena,predstavlja cistu besmislicu.Osim toga u Dubrovniku postoji i srpsko-pravoslavna crkva cije su podizanje pomagali i Srbi katolici,dok je srednjovekovna Srbija itekako bila pod uticajem Rima.Povest Hrvatske poznajem sasvim solidno,dok je Du.u svetu prepoznatljiv upravo zbog svoje multikulturalnosti.

Keti S.

pre 9 godina

@dario

Sto se tice tvojih jeftinih i prizemnih diskvalifikacija,koje su verovatno najjasniji dokaz "jacine" tvojih "argumenata",pokusacu da budem konkretna pa da te uputim na relevantne povesne izvore koji spominju ili se pak bave etnickim fenomenom juznoslovenskih katolika,odnosno nacinom na koji su oni sebe,odnosno drugi njih dozivljavali.Odsutstvo bilo kakve etnicke odredjenosti istih sve do 19-og veka,ima svoje dokaze u izvorima pohranjenim od Vatikanske knjiznice i Zavoda Sv.Jeronima,pa sve do najnovijih izvora poput knjige jednog od najkredibilnijh savremenih balkanologa,John V.A.Fine Jr-a koji taj fenomen podrobno i vrlo analiticki i studiozno razradjuje u svom delu iz 2006e godine,a ciji je naslov dovoljno znakovit.Dakle,"When Ethnicity did not matter in the Balkans.A study of identity in pre-nationalist Croatia,Dalmatia and Slavonia in medieval and early-modern periods." Necu da ti je "dajem na tacni",nadji sam,ima na Google Books.Inace prvi,kratki pasus prvog poglavlja nakon uvoda je antologijski.Obavezno ga procitaj,spominje se cak i vas prvi pokojni predsednik.Nadam se da ti engleski nije problem te da ces razumeti sve "nebuloze i kvaziteorije"ovog eminentnog americkog strucnjaka za povest Balkana.A sto se tice Nikole Boskovica,on je otisao ne u tamo neke vec u manastire od kojih se mnogi nalaze na listi Svetske Bastine Unesca,jer se sa njima prosto receno identifikovao,te ih i darivao i nastojao da zastiti njihove riznice od turskih pljacki.Pametnom,dovoljno.

michele

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?

Nino

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele, 29. januar 2015 13:39) A znaš li Ti gde je rođen i odrastao M.Polo? Da znaš nebi Ti bilo smešno!

MaxHorowitz

pre 9 godina

U pitanju je igrana serija a ne dokumentarac, pa je i razumljiva sloboda scenarista. Benedict Wong je maestralno odigrao ulogu Kublai Khana.

lovro

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele

a ne,marco polo je rodjen u okolici leskovca,jer kako nam je poznato,celokupnasvetska civilizacija potice iz srbije,vince i grocke. Ti si michele slika i prilika danasnje srbije,bezobrazne,neuke i bahate.

....,,

pre 9 godina

@MaxHorowitz, nevazno je to da li je u pitanju dokumentarni program ili serija. U oba slucaja se govori o istorijskoj licnosti, sto znaci da sve mora biti potkrepljeno cinjenicnim stanjima, najcesce za zapad. Oni cesto uce iz filmova i serija. Falsifikovana istorija se radja upravo na ovakav nacin. Umetnost mora da poznaje i priznaje granice.

Jovan

pre 9 godina

Borilačke veštine i mongoli. Nigde veze. Ako su već želeli da prikažu sve to mogli su da naprave seriju o nekoj od kineskih dinastija pa bi jos mogli i da svarimo sve prikazano.
Kao dodatak svemu tome je odabir glumca za ulogu Marka Pola. Dečko je lep ali je drven i ne snalazi se sa ulogom.

dario

pre 9 godina

''Zvanicno je rodjen u Veneciji a ne na Korculi.Prezime Polo je italijansko i ima ga po celoj Italiji tako da to sto na Korculi zivi neko ko se preziva Depolo ne znaci nista.Zvanican stav istoricara je da je da je to sto Hrvati tvde cista izmisljotina jer nemaju konkretan dokaz da je Polo rodjen na Korculi vec nagadjaju.Mozda i jeste rodjen na Korculi,jednostavno nema dokaza za to.''

Isto tako nema dokaza niti da je rođen u Veneciji, a osim što na Korčuli i danas postoji prezime Depolo koje se ne tako davno pisalo odvojeno (De Polo- od Polovih) postoje pisani tragovi u samoj Veneciji da se on potpisivao sa Pol, a ne Polo što je latinizirani oblik. Na Korčuli se jedna vrsta ptice vodarice kolokvijalno naziva pol, a na porodičnom grbu Marka Pola se nalaze 4 ptice vodarice što upučuje upravo na Slavenko porijeklo njegova prezimena. Indicije su preočite da bi se olako odbacile.

Dule Astro

pre 9 godina

A Hrabro srce sa Mel Gibsonom je potpuno tačno?

Koga zanimaju istorijske činjenice neka čita knjige ili gleda History ili Discovery. Sve što je visokobudžetno mora da bude ulepšano jer istorija nije uvek toliko zanimljiva sa prosečnog gledaoca.

DaSa

pre 9 godina

dajte seksa!
(bar da ga gledam, 29. januar 2015 13:16)

Imas vladu a ona te **** svaki dan ;)
Inace ovaj Marko je uvrsten medju 100 najznamenitijih kroasana.

Keti S.

pre 9 godina

@lovro,Nino

Vas osnovni problem u Hrvatskoj je sto povest posmatrate kroz "prizmu" sadasnjosti,sto je potpuno besmisleno. U vreme kada je Marco Polo rodjen nije postojala nikakva drzava Hrvatska(u doba vladavine Stefana Nemanje i njegovog najstarijeg sina Stefana Prvovencanog,Korcula je stavise bila u sastavu srednjovekovne Srbije zajedno sa juznim delom Dalmacije) Sto se tice "etnickog backgrounda" Marca Pola,svakome iole pismenom je jasno da je njegovo poreklo latinsko,te da "blage veze" sa slovenstvom nema.Uostalom,Dalmacija je i danas bez obzira na neospornu slovensku prisutnost ostala u kulturoloskom smislu dominantno italijanska,a takva ce uvek i biti uzimajuci u obzir velicinu i znacaj tako velike kulture.

Laca

pre 9 godina

@Nino
Marko Polo je rođen i odrastao u Veneciji, ako si mislio da je sa Korčule, samo se pretpostavlja da su njegovi roditelji odatle, ali nije utvrđeno. A i da jesu, nikako ne znači da su bili Hrvati.

michele

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele

a ne,marco polo je rodjen u okolici leskovca,jer kako nam je poznato,celokupnasvetska civilizacija potice iz srbije,vince i grocke. Ti si michele slika i prilika danasnje srbije,bezobrazne,neuke i bahate.
(lovro, 29. januar 2015 16:32)

Nemam pojma sta me cini bezobraznim,pogotovo neukim ali ne sumnjam da si ti to kao hrvat odmah primjetio sta ne valja kod nas Srba.

The Saint

pre 9 godina

Suvišno je komentarisati istorijsku validnost serije! Ali ipak da dodam još jednu stvar koju većina ljudi (čak i obrazovanih) ne zna jer se ne uči u istorijskim udžbenicima koji su prepuni zastarelih informacija. Poslednjih godina je u istorijskim krugovima opšte poznata i prihvaćena teorija po kojoj Marko Polo nikada nije bio na dalekom istoku (Kini, Mongoliji...) jer za to ne postoji ni jedan jedini fizički dokaz. Osim toga knjiga koju je napisao je prepuna rupa i dezinformacija a i onaj manji deo koji je tačan čine po svemu sudeći prepričana iskustva nekih trgovaca koji su zaista bili u Kini. Dakle kao što je ova serija "romantizovana bajka" zasnovana na nekim istorijskim činjenicama, tako je i knjiga Marka Pola bila "bajka" zasnovana na pričama trgovaca o dalekim svetovima.

Don Hihot

pre 9 godina

Serije i filmovi se odavno koriste u propagandne svrshe. Verovatno ovu koriste u svrhu sirenja ideje o razdvajanju Mongolije i Kine, t.j njihovih naroda. Ono sto me takodje iznenadjuje je broj komentatora koji na prvo citanje deluju obrazovano a veruju History kanalu, kao da oni prikazuju neku istinu, samo zato sto je u pitanju dokumentarna forma i zovu se Istorija! Opametite se ljudi i zauzmite po malo kriticki stav prema vestima koje procitate, a nije na odmet ni zdrava logika u nacinu razmisljanja.

Dzouni

pre 9 godina

Nedokumentarna serija pa jos nije istorijski tacna, zamisli...to je kao da odgledas Lord of the Rings i onda kritikujes kako Orci zapravo ne postoje...

michele

pre 9 godina

A sta reci,vole ovi zapadnjaci da malo falcifikuju istorije,pogotovo ovi sto je nemaju!! Ja sam se pravo nasmijao neki dan kad sam prvi put cuo "croatia,home of Marco Polo"...!!?
(michele, 29. januar 2015 13:39) … A znaš li Ti gde je rođen i odrastao M.Polo? Da znaš nebi Ti bilo smešno!
(Nino, 29. januar 2015 15:11)
Upravo zbog toga,nije tamo gdje bi ti i hrvati volili da jeste. Pa zaboga,oni cak predstavljaju Teslu kao hrvata!?

Milojko

pre 9 godina

Kad prave serije a nisu pazljivi sto se tice detalja- ja poludim. Tako sam prestao da gledam seriju Under The Dome, ona epizda kad im je zahladnelo a svi se setaju u letnjoj garderobi i kao smrzavaju se... PA MARS KUCI I OBUCI ZIMSKU GARDEROBU, PA VAM NECE BITI HLADNO!!!?? Ja razumem da je serija naucna fantastika, al da bas niko ne obuce zimsku garderobu kad je hladno... mislim stvaaaarno... ;-)

Dušan

pre 9 godina

Uvek sam se pitao zašto se diže frka kad neki film ili serija nije istorijski tačna? Nije dokumentarac i nije udžbenik... Onda pogledam neke naše patriJote, koji svoju istoriju jedino i "znaju" iz filmova i narodnih pesama, i gde nas to često odvede, pa shvatim koliko slobodno tumačenje istorijskih događaja može lošeg da donese...

hoki

pre 9 godina

Zvanicno je rodjen u Veneciji a ne na Korculi.Prezime Polo je italijansko i ima ga po celoj Italiji tako da to sto na Korculi zivi neko ko se preziva Depolo ne znaci nista.Zvanican stav istoricara je da je da je to sto Hrvati tvde cista izmisljotina jer nemaju konkretan dokaz da je Polo rodjen na Korculi vec nagadjaju.Mozda i jeste rodjen na Korculi,jednostavno nema dokaza za to.Covek je bio Mlečanin,ziveo u Veneciji a moderni pogled na njegova putovanja je takav da se sad smatra da je zaista zapisivao price drugih ljudi i oblikovao svoje delo na osnovu tih prica kao da je on putovao i prozivljavao sve to.Realno,tesko da bi u 13.veku on mogao da dozivi takve pustolovine i da ostane ziv,kao druzio se sa mongolskim kanom koji su bili legendarno surovi i nemilosrdni ali su nekim cudom tolerisali trgovca s drugog kraja sveta sa kojim nisu mogli ni da se sporazumeju kako treba.

duje

pre 9 godina

Me
arko Polo je naš Korčulanin, a potomci odnosno prezime i danas živi, ali kao Depolo, poznam ih čak tri, koji žive u Rijeci, dr.Miljenko, dr.Arsen, te Srđan Depolo.http://imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Depolo, premda to ne znači da su izvorni Hrvati odnosno Delmati, jer i moj rođak je rođen kao Dušan Tomašić, ali su ga talijani 1938. prekrstili u Spiritudo Tomassi, pa je on tako i ostao, a mlađa braća se prezivaju Tomašić. Tako je to čak i normalno bilo u to vrijeme na Krku, Cresu, Istri, Rijeci, pa često imamo braću koja se različito pišu.

Keti S.

pre 9 godina

@dario

Prvo i osnovno,potpuno je nebitno gde je neko rodjen,vec je sustina u njegovoj etnickoj pripadnosti. Vuk Karadzic je rodjen u Otomanskom carstvu,ali to ne znaci da je Turcin. Naprotiv,zna se kom narodu i kojoj kulturnoj matrici doticni pripada. Drugo,Dalmacija je potpuno zasebna i izrazito multikulturna teritorija koja bastini nasledje mnogih naroda koji su u njoj vekovima ziveli,odnosno zive i danas nezavisno od konkretne brojnosti. Moja opaska da je Dalmacija(uz njenu neospornu slovensku dimenziju)izrazito kulturoloski italijanska,odnosi se na dominantnost italijanske kulturne matrice koja je veoma uticala i na tamosnje slovenske kulture,ukljucujuci i srpsku. Trece,to sto je Dalmacija danas u sastavu Hrvatske ne cini je nista manje ni srpskom ni italijanskom,jer se njena visedimenzionalnost u povesno-politickom i kulturnom smislu mora postovati. Zar to nije jedno od osnovnih nacela savremene politicke filozofije? Konacno,u danasnje vreme razvijene tehnologije citavu zemaljsku kuglu mozes da posetis iz sopstvene dnevne sobe,zar ne? Inace na teritoriji danasnje Srbije,kada od Slovena nije bilo "ni traga ni glasa" rodjeno je 17 rimskih imperatora,ukljucujuci i cara Konstantina.Po vasoj "hrvatskoj"logici svi su oni Srbi,sto je za bilo koga iole pismenog,"utter nonsense".Shodno tome,nikome u Srbiji na pamet ne pada da svojata tudje,a i sto bismo to cinili kad imammo svoje slavne dinastije poput Nemanjica,Lazarevica,Brankovica,Obrenovica,Karadjordjevica.Pozz!

Реалан

pre 9 godina

Исто као "Да Винчијеви демони" - прављено да буде атрактивно а то што нема везе са историјом или ментатлитетом народа у то време - то и није тако битно

tetka pola

pre 9 godina

Ja neznam uopste sta se tu ameri prosipaju i kopiraju srbe. Istorijska licnost Marko Kraljevic je narodnim pesmama tako sikanirao i maltretirao Musu Kesedziju da mu je ovaj kasnije dozvolio da ore pute i drumove. Pa se moze dovesti u vezu Marko Polo serija i Marko Kraljevic narodne pesme. I svi znamo na kraju Kraljevic poginu kao turski vazal. A za Pola videcemo.

wrong

pre 9 godina

A ako želiš vidjeti otok na kojem je rođen ti ces otici u Japan? (dddd, 29. januar 2015 15:19)

Mesto rodjenja ne odredjuje nacionalnu pripadnost. Sledeci tvoju logiku neko bi mogao da zakljuci da je Car Konstantin Srbin.

Pametnjaković

pre 9 godina

To i jesu izmišljene priče za zabavu, isto kao i Da Vinci's Demons, zabavna avantura za one koji vole misterije, avanture, inženjering i akciju. Isto kao i "Linkoln lovac na vampire", ako ima neko ko misli da je Linkoln lovio vampire, taj nije normalan, ili "Abraham Lincoln vs. Zombies", mislim stvarno smešno, ali zabavno isto koliko i glupo, ali ima onih koji plate to da gledaju, verovali vi ili ne, a pare predstavljaju stub sistema u SAD.

Divos

pre 9 godina

Сасвим сигурно примедбе које је изнио ова Батсук стоје, има подоста историјских рупа и нетачности.
Иако је ово заиста јако добра серија, и Кублај кан и Монголи су приказани доста позитивно, више су наглашене врлине него суровост (сасвим исправан приступ), ова серија је могла ипак имати доста већу вредност, могла је више испоштовати ту историјску епоху, више се држати историјских чињеница, али и више дочарати начин живота и дух тог времена (рецимо како се то успело у одличним серијама серијама "Стубови земље", "Тјудорови" или "Викинзи", или још неким углавном енглеским серијама које обрађују разне ист.епохе). На жалост, вероватно угађајући публици и њиховим стереотипима и уверењима, у серију су убачене надреалне сцене макљаже, тривијални заплети и расплети препуни клишеа, а нису довољно уважене ни ист. чињенице о чему и говори текст.
Како написах, заиста јако добра серија, никако је не треба пропустити, посебно гледаоци које воле историјске теме, али могло је то и боље испасти.

dario

pre 9 godina

keti@ Vuk Karadžić je rođen u Otomanskom carstvu te tvojom logikom Srbije kao države nije niti vidio, a također tvojom logikom se može tvrditi da Srbija kulturološki pripada Turskoj. Na stranu to iz tvog posta jasno je da Dalmacije nisi ni primirisala inaće nebi tako lupala. Otiđi na Korčulu pa pogledaj koliko je Talijanska.

Keti S.

pre 9 godina

@dario

Po kojoj to osnovi zakljucujes da je Rudjer Boskovic Hrvat? Zato sto je Dubrovcanin,a Dubrovnik je danas u sastavu Hrvatske.U vreme R.Boskovica u Dubrovniku nije bilo ni H od "hrvatstva".Dubrovcani,kao i svi juznoslovenski katolici nisu uopste imali osecaj pripadnosti naciji(uosatlom to su i u celoj Evropi bila "pre-ethnic times")vec su sebe nazivali Slovenima ili Slovinima ili prosto Dubrovcanima.Otac R.Boskovica Nikola vodi poreklo od srpsko-hercegovacke loze Boskovica i tokom svog zivota u vise navrata je boravio u srpskim nemanjickim manastirima.Sto nije otisao u neki Trpimirovica manastir?Subici(bribirski,a ne hrvatski knezovi,koji su inace slavili Sv.Jovana)su bili u rodbinskim vezama sa Nemanjicima,a njihovi izravni potomci Zrinjski i Frankopani sa Brankovicima.Inace,Zrinjski su se vremenom potpuno "utopili" u madjarsko plemstvo,te povesno pravo na njih polazu i Madjari.A koga to mi u Srbiji svojatamo? Mozda Teslu ili Milankovica?!Inace,u sustini uopste nisi odgovorio na kljucne stavke moga prethodnog posta.Shodno tome,kako bih ja za razliku od tebe izbegla "offside zamku",jos jednom cu apostrofirati multidimenzionalnost Dalmacije u cemu i jeste njena velicina kao povesne regije.Takodje srpsku kulturu karakterise isprepletenost istocnih i zapadnih uticaja,te su uticaji Otomana samo jedan izraz te kulturoloske raznolikosti.Ne sumnjam da za tebe bilo sta u vezi sa politickom i kulturnom povescu Srba predstavlja "spanska sela,portugalske gradove".Nazalost!

Keti S.

pre 9 godina

@cinjenica,dario

Vase tvrdnje o Dubrovniku samo jos jednom potvrdjuju da su gradjani Hrvatske nespremni da prihvate multikulturalnost sopstvene drzave.Reci da je Dubrovnik hrvatski grad uz to potpuno prenebregavajuci njegovu mletacku i srpsku dimenziju je svojevrsni skandal.Hrvatska nacionalnaa svest i u Dubrovniku i generalno na podrucju danasnje Hrvatske se javlja tek u drugoj polovici 19-og veka,i to u uzem krugu intelektualaca okupljenih oko Ilirskog pokreta.Sve do tog doba juznoslovenski katolici uopste nisu imali osecaj pripadnosti nekoj naciji.Svako ko iole poznaje povest srednjeg veka zna da je Dubrovnik vekovima bio i u politickom i u kulturnom smislu povezan sa nemanjickom Srbijom,ciji su ga vladari obilato darivali raznim povlasticama.Mnogi uceni Dubrovcani i Dalmatinci u razdoblju od 16 do 19-og veka su se poistovecivali sa kulturnom i politickom tradicijom nemanjicke Srbije i dozivljavali je delom sopstvenog identiteta.U 19-om veku jedan veliki deo obrazovanih i ucenih Dubrovcana i Dalmatinaca su se izjasnjavali kao Srbi katolici,te je vase poistovecivanje hrvatstva sa katolicizmom,pogotovo u proslosti kada svest o podeli hriscanstva nije ni bila tako razvijena,predstavlja cistu besmislicu.Osim toga u Dubrovniku postoji i srpsko-pravoslavna crkva cije su podizanje pomagali i Srbi katolici,dok je srednjovekovna Srbija itekako bila pod uticajem Rima.Povest Hrvatske poznajem sasvim solidno,dok je Du.u svetu prepoznatljiv upravo zbog svoje multikulturalnosti.

Keti S.

pre 9 godina

@cinjenica,dario

Ne znam da li ce mi prvi post kao odgovor na vase tvrdnje biti objavljen,ali bih jos dodala da je srpska kulturna matrica dovoljno autenticna jer je preplitanjem razlicitih kulturnih uticaja stvoren samosvojan kulturni izraz koji karakterise mesavina Istoka i Zapada.Primera radi,srednjovekovno rasko graditeljstvo i vajarstvo,slikarstvo na razini italijanskog trecenta,a sve to kao posledica pomesanih utucaja Vizantije i Venecije.U razdoblju nakon pada Srbije pod Turke,celokupna kulturna aktivnost se "seli" na prostor Mletacke,te Ugarske i H.Monarhije,gde se pod njihovim kulturnim i umetnickim uticajem javlja svojevrsna varijanta srpsko-slovenskog baroka,koja svoj vrhunac dostize u Sremskim Karlovcima i fruskogorskim manastirima.Inace,razdoblje ranofeudalne Trpimirovica Hrvatske sasvim dobro poznajem,i to smatram i jedinim pravim,autenticnim izrazom hrvatske politicke i kulturne povesti,koji je nazalost nedovoljno rasvetljen,jer je vama u Hrvatskoj lakse "da se kitite tudjim perjem"nego da svetu priblizite vrednosti sopstvene kulturne matrice.Primera radi velika je steta,sto u turistickim vodicima o Hrvatskoj nema prakticno ni pomena o necemu istinski hrvatskom,vec se svaki opis kulturnog nasledja svodi na izraze "Venetian,Austro-Hungarian,Habsburg"....Takodje nije zastupljena ni srpska kulturna bastina u danasnjoj Hrvatskoj(srpsko-pravoslavni manastiri,te bogate riznice istih)Za takvo stanje stvari ste sami krivi,a ne neko ko toboze ne poznaje povest.

Keti S.

pre 9 godina

@dario

Sto se tice tvojih jeftinih i prizemnih diskvalifikacija,koje su verovatno najjasniji dokaz "jacine" tvojih "argumenata",pokusacu da budem konkretna pa da te uputim na relevantne povesne izvore koji spominju ili se pak bave etnickim fenomenom juznoslovenskih katolika,odnosno nacinom na koji su oni sebe,odnosno drugi njih dozivljavali.Odsutstvo bilo kakve etnicke odredjenosti istih sve do 19-og veka,ima svoje dokaze u izvorima pohranjenim od Vatikanske knjiznice i Zavoda Sv.Jeronima,pa sve do najnovijih izvora poput knjige jednog od najkredibilnijh savremenih balkanologa,John V.A.Fine Jr-a koji taj fenomen podrobno i vrlo analiticki i studiozno razradjuje u svom delu iz 2006e godine,a ciji je naslov dovoljno znakovit.Dakle,"When Ethnicity did not matter in the Balkans.A study of identity in pre-nationalist Croatia,Dalmatia and Slavonia in medieval and early-modern periods." Necu da ti je "dajem na tacni",nadji sam,ima na Google Books.Inace prvi,kratki pasus prvog poglavlja nakon uvoda je antologijski.Obavezno ga procitaj,spominje se cak i vas prvi pokojni predsednik.Nadam se da ti engleski nije problem te da ces razumeti sve "nebuloze i kvaziteorije"ovog eminentnog americkog strucnjaka za povest Balkana.A sto se tice Nikole Boskovica,on je otisao ne u tamo neke vec u manastire od kojih se mnogi nalaze na listi Svetske Bastine Unesca,jer se sa njima prosto receno identifikovao,te ih i darivao i nastojao da zastiti njihove riznice od turskih pljacki.Pametnom,dovoljno.

Dario

pre 9 godina

Keti jedina cinjeni a koja je autenticna i bez pogovora, a koja se odnosi na Srbe i Dubrovnik jest ta da su isti opsjedali i unistavali taj grad kako u starijoj tako i u nedavnoj povijesti.

Torrente

pre 9 godina

Marko Polo mini serija iz 1982 god, u produkciji italijanskog RAI i engleskog BBC sa maestralnom glumačkom ekipom i muzikom Enia Morikonea je najbolja verzija koja je snimljena IKADA! Ko nije gledao ima cele epizode na you-tube pa nek proveri!

esma

pre 9 godina

Iako sam mislila da je za mnoge istorijske filmove potrebno ,barem minimalno predznanje sve vise me protivrecnost mnogih istorijskih podataka uverava u cinjenicu da se istorijski filmovi iskljucivo dozivljavaju na sopstveni nacin uz olaksavajuce jasne naznake i putokaze kojima su zacinjeni dobri filmovi jer podrazumevaju verovatnocu informisanosti prosecnog gldaoca ,koji zeli da dozivi film sa sto moguce jasnijim kontekstom.

zele

pre 9 godina

Citao sam dosta o Marku Polu i dosao sam do zakljucka da on nikad nije ni bio u Kini i dalekom istoku. Prica se da nikad nije pronadjen ninjedan zapis u kineskoj istoriji o njemu. Kineska pisana istorija je jedna od najtacnijih ma svetu. Postu svaki gradic i selo su imali svog tzv. pisca koji je pisao o zivotu u selu i vodio drzavne knjige o izborima guvernera i ostalih vidjenijih seljana. I niko nikad nije spomenuo belca u tim spisima. Mislim da bi to bilo vredno paznje. Btw. Marko Polo nikad nije spomenuo da su Kinezi jeli stapicima. To bi mu bar prvo zapalo za oko. Prica se da su sve price izmisljenje negde u nekom podrumu u Veneciji.

Zagrepcanin

pre 9 godina

Marko Polo je zaista rođen kao Hrvat, a prezime mu je italijanizirano u "Polo", dok mu je pravo ime i prezime Maffeo (vjerojatno Mateo) Pilic . O tome su pisali brojni svjetski mediji, uključujući i britanski "Telegraf" (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/8471174/Italians-furious-as-Croatia-lays-claim-to-Marco-Polo.html)

Nije to nista cudno, moj pradjed je bio trgovacki putnik iz Venecije koji se ozenio za Dalmatinku, s time da je on vjerojatno bio baš Talijan, no po prezimenu je jako teško znati pravo porijeklo. To pokazuje i slučaj Marka Polo-a. Nemojte zaboraviti da će Talijani sve svojatati, lukava je to nacija.

m

pre 9 godina

Spartak je dobra serija(moje subjektivno mišljenje), ali isto nije istorijski potpuno tačna. Spartak je rođen kao slobodan građanin i bio je rimski vojnik, dezertirao pa poslat u ropstvo. Gladijatorkse borbe su preterivanje. Neki likovi su stvarno postojali Kriks, Ganikus, Onomej, ali Ganikus je isto poveo deo vojske kao i Kriks. Za Cezara nije potvrđeno da je učestvovao u gušenju ovog ustanka, ali pisci vole da ubace njegov lik jer je jedan od najpoznatijih vladara. Ima još izmišljenih delova, ali su se držali glavne priče. I u kostimima ima dosta propusta, gladijatori i nakon podizanja ustanka nose kostime koji su slični onim iz gladijatorskih borbi. Pantalone su postojale, naročito kod varvara, Rimljani su se prvo držali svoje odeće ali zbog praktičnosti pantalone su postale uobičajena odeća, naročito u vojsci i naročito zimi (stvarno mislite da je vojska mogla da ide golih nogu i ruku preko zavejanih planina). Ono što je meni možda bilo i najuočljivije kao propust je purpurna maramam koju nosi Spartak i to kada ulazi u grad među narod. Treba da bude manje uočljiv i niko ne nosi purpur. To je bila boja imperatora, onaj ko nosi purpurni ogrtač je vladar, ali iako je ovo vreme republike purpur je bio veoma skup i samim tim veoma ste uočljivi ako se umešate među narod sa purpurnom maramom. Primer najveće izmišljotine o nekom događaju iz istorije koja je imala i veliki uticaj na formiranje mišljenja ljudi je knjiga, a posle i film Quo vadis.

Dejan

pre 9 godina

Ne znam kakve veze ima da li je neka igrana serija istinita ili ne. Igrane serije uzmu malo istine a malo vise maste, jer poenta dobre serije je da ima dobar scenario, dramaturgiju, da su likovi dobro razradjeni, da se autenticno glumi...
Kome je do istorije, neka gleda dokumentarce a ne igrane filmove i serije.

dario

pre 9 godina

@dario

Po kojoj to osnovi zakljucujes da je Rudjer Boskovic Hrvat? Zato sto je Dubrovcanin,a Dubrovnik je danas u sastavu Hrvatske.U vreme R.Boskovica u Dubrovniku nije bilo ni H od "hrvatstva".

Dubrovnik je oduvijek bio hrvatski grad koji su nastanjivali dominantno Hrvati i kojemu su shodno tome dali i svoj kulturološki pečat po čemu je i prepoznatljiv u svijetu! O ocu Ruđera Boškovića nisam ni komentirao ali ta priča o boravku u pravoslavnom samostanu bi trebalo da po tebi posvjedoči o njegovom srpskom nasljeđu možda. Neznam kako se onda u tu tvoju teoriju uklapa to što je Ruđer Bošković bio katolički svećenik iz reda Isusovaca??

činjenica

pre 9 godina

Apsolutno nikakav dokaz ne postoji da Marko Polo nije Korčulanin, a priloga toj teoriji ima napretek. Prirodno je da je živio u Veneciji jer je Korčula u to doba bila u sastavu Mletačke republike. S druge strane Dubrovnik je uvijek bio povijesno hrvatski grad koji su odvajkada dominantno nastanjivali Hrvati i iako je spletom povijesnih okolnosti znao pripadati i drugim državama, pa i biti samostalan ipak sunjegovi stanovnici znali očuvati svoje kulturno nasljeđe do današnjih dana i upravo su mu Hrvati dali prepoznatljiv pečat po kojemu je i danas prepoznat u svijetu. Ista stvar je i s Ruđerom Boškovićem koji se i zaredio za katoličkog svećenika upravo prema hrvatskom vjerskom i kulturnom nasljeđu kojemu je pripadao kao i Marko Polo.

Papa

pre 9 godina

Mongoli i tatri i jesu bi okrutni! Kuda su prošli sve su ubijali i opustošili! Pogledajte samo šta su radili u Rusiji i Poljskoj u 13. veku. A u 1241 su istrebili pola stanovništva u Mađarskoj!

Zoki

pre 9 godina

Ovo je serija koja je pravljena za Netflix (Internet) i u Americi se ne emituje preko TV. Sve epizode su se pojavile istog dana. Ne sumnjam da će većina pretplatnika na Netflix odgledati seriju. A što se tiče istorijskih netačnosti, njih treba prepustiti istoričarima. Ni jedan holivudski spektakl nije istorijski tačan, ali se ljudi dobro zabave.

dario

pre 9 godina

Shodno tome,nikome u Srbiji na pamet ne pada da svojata tudje,a i sto bismo to cinili kad imammo svoje slavne dinastije poput Nemanjica,Lazarevica,Brankovica,Obrenovica,Karadjordjevica.Pozz!

Ima i kod Hrvata Zrinskih, Frankopana i mnogih drugih. A šta je onda s Ruđerom Boškovićem, ako se ne svojata. Da ne pominjem mnoge druge... Ove koje nabroja slobodno si zadržite!

dario

pre 9 godina

@keti@ Od kuda ti ideja da se Dubrovčani nisu osjećali Hrvatima?? Zar misliš da su se preko noći počeli osjećati tako. Uostalom ti nisi odgovorila niti na jednu moju tezu već nekakvom kvazi istorijom i poluistinama nastojiš dokazati neznam šta, valjda kako su svi oko Srbije Srbi ili šta. Kakve veze ima što je otac Ruđera Boškovića otišao u nekakav manastir. Riječ je o njemu, a ne o ocu i on je otišao u Rim gdje se zaredio kao katolički svećenik. Valjda je to u duhu srpske vjere i tradicije ili šta?? Na moj raniji post o marku Polu i indicijama koje bacaju sumnju u njegovo Korčulansko porijeklo tvoj jedini protuargument je bio da ''svako pametan zna da nije tako'' i onda to ničim ne argumentiraš, a istovremeno meni imputiraš da nisam odgovorio na neke tvoje kvaziteorije.

dario

pre 9 godina

''Otac R.Boskovica Nikola vodi poreklo od srpsko-hercegovacke loze Boskovica i tokom svog zivota u vise navrata je boravio u srpskim nemanjickim manastirima.Sto nije otisao u neki Trpimirovica manastir?

Takodje srpsku kulturu karakterise isprepletenost istocnih i zapadnih uticaja,te su uticaji Otomana samo jedan izraz te kulturoloske raznolikosti.Ne sumnjam da za tebe bilo sta u vezi sa politickom i kulturnom povescu Srba predstavlja "spanska sela,portugalske gradove".Nazalost!''
(Keti S., 1. februar 2015 01:44)

Kakve veze ima otac Ruđera Boškovića i njegov boravak u manastiru. Da li bi to trebalo da naglasi njegovu srpsko nasljeđe. Sam Ruđer je bio katolički svećenik. Da li je i to u duhu srpskog nasljeđa?

A srpsku kulturu kažeš karakteriše isprepletenost drugih kultura sa srpskom dok za tebe hrvatsku kulturu ne karakteriše isprepletenost već je dominantno tuđa. Ne samo da ne poštuješ tuđe kulturno nasljeđe već hrvatska povijest upravo za tebe predstavlja španjolska sela.