Petak, 09.01.2015.

08:28

Kako je francuski Orvel pomogao ekstremnoj desnici

Izvor: Izvor: Zorana Šuvakoviæ / Politika

Kako je francuski Orvel pomogao ekstremnoj desnici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 9 godina

Bas me interesuje kako su to ismevane srpske zrtve tokom bombardovanja? Snaga satire je u tome da nema nedodirljivih. Zasto bi odvajanja Kosova bilo zabranjena tema, posebno u casopisu koji je opleo i Papu, Sarkozija, Muhameda, pa i samog Misela Velbeka?
(Velbek, 9. januar 2015 12:04)

Da su se malo bavili sa UCK i NATO-om(a imali su materijala), apsolutno ne bih imao nista protiv ismejavanja srpske strane, ovako se svodi na obicnu propagandu... inace ostro osudjujem napad na te ljude, ali da su bili fer devedesetih, nisu.

ibro

pre 9 godina

Istina je da su u vrijeme bombardovanja Jugoslavije u sarliju izlazili tekstovi koji su podrzavali NATO i bombardovanje. Ali to je bio direktor Philippe Val koji je branio tu liniju. A u istom tom Sarliju su se pojavljivali i oni koji su se protivili tom misljenju. A jedan od glavnih protivnika Val-ove pozicije je bio... Charb!

momak

pre 9 godina

@Velbek: nato teroristi su u Srbiji ubili dvanaest novinara RTS bombom iz aviona. Ne sećam se nešto da se neko u Francuskoj rastužio, poslao "i ja sam čarli" (tj.miodrag, recimo), niti bilo šta slično, a ni ove novine nisu reagovale...Podsećam na Kušnera koji je do grla upetljan u drogu, organe i podršku islamskim teroristima OVK. Primera ima još, ali malo mesta.

utisak nakon odgledanog intervjua

pre 9 godina

Licno smatram razocaravajucim da svo troje kriticara koji u ovom intervjuu daju misljenje o knjizi, precutkuje da je glavni akter romana - novoizabrani muslimanski predsednik republike, ustvari aluzija Sarkoziju.

Sam pisac u intervjuu govori da je glavna licnost ambiciozna i talentovana i zarad licnih interesa i udobnosti spremna na POTCINJAVANJE bilo kojoj ideologiji, u ovom slucaju populistickom islamu. Pisac navodi da licno veruje da bi i Napoleon da mu je svojevremeno bilo u interesu da predje u islam u Egiptu to i ucinio....u Francuskoj se inace paralela sarkasticno povlaci izmedju Sarkozija i Napoleona.

Uelbek je u intervjuu nakon preslisavanja kritike vidno emotivan zbog namernog odvodjenja javnog misljenja u pogresnom smeru, daleko od tabu teme o politickoj hipokriziji.

Roman ocigledno ne govori o islamu no o korumpiranosti savremenog politickog tela kojemu je svaka ideologija podobna ukoliko ga odrzava na vlasti.

Uelbek na kraju i sam uvidevsi da javnost NIKADA nije spremna za polemiku na ovu temu, gorko daje neko besmisleno obrazlozenje kako je savremenom coveku iscrpljujuce da zivi bez smisla, te da eto TU POSTOJI rizik od 'povratka' religiji.

Po svemu sudeci, precutkivanje nepozeljnih tema je politicki korektno ocekivanje. U intervjuu je Uelbeku vidno tesko da se sa time nosi, no se svejedno 'potcinjava' te i sam skrece sa teme.

Istini je tesko pogledati u oci. Ponovo se hvatamo Javne Babaroge.

ibro

pre 9 godina

Izajava Charb-a 1999-te : "Miroljubivi casopis ne moze da podrzava bombardovanje civila" (odgovor Philippe Val-u koji je podrzavao NATO bombardovanje!
A sad vi pljujte po njemu ...
PS A i da se nije protivio Val-u, ne bi to bio razlog da ga se danas ubije.

Jamesdin

pre 9 godina

Mrtvo slovo na papiru, mogo je(ko kolega mu Limonov na opsadi Sarajeva) da se okali npr. u Libiji osnuje pravu ekstremno desnu partiju nacionalista(opet primer Limonov) i ko zna, mozda to da rezultate. Ovako Francuzi su vec izgubili Pariz a Rusi osvojili Krim ,a planiraju i dalje.

lola

pre 9 godina

Ljudi su poginuli na novinarskoj dužnosti. Znali su rizike posla i nisu odustajali. Imali su upozorenja, pretnje, dobili i policijsku pratnju...neko bi rekao heroji a neko: za ideale ginu budale. Kako god svako ipak na kraju bira svoju sudbinu. A što se tiče samog lista, on je kvazi levičarskog opredjenja. Naravno da su ismevali i papu i Sarkozija...ali nešto ne videh da su isto radili sa Marksom, petokrakom ili Olandom. Nikada mi neće biti jasno šta ima smešno i zanimljivo u ismevanju nečijih verskih i bilo kojih drugih osećanja. Uostalom zapadne sile su vekovima nametale svoje sisteme vrednosti po belom svetu, sada se u manjem obliku to dešava njima. Ja samo ne vidim šta mi imamo sa ovim? Kao da nam nije dosta naših problema. Dok smo se mi borili sa džihadistima u Bosni i na Kosovu i dok su našim ljudima odsecali glave, taj isti "civilizovani" svet ih je podržavao. Bumerang ili Treći Njutnov zakon akcije i reakcije, šta ja znam.

Marsovac

pre 9 godina

"Taj časopis je ismevao i srpske žrtve tokom bombardovanja i to na naslovnoj strani, pa nikom ništa. Radio je direktno u interesu nezavisnog Kosova, zbog čega je ambasada Kosova (o da, Kosovo ima ambasadu) otvorila knjigu žalosti juče. Tada je, bar od strane Srba, bilo nikom niša, a i trebalo je da bude nikom ništa, iako je karikatura proroka Muhameda za mene mnogo manje provokativna od one gde se Srbija oprašta od Kosova. Opet, prag tolerancije muslimana širom sveta je mnogo niži od praga tolerancije Srba. Da li su Srbi civilizovani ili lišeni svakog nacionalnog ponosa, stvar je za zanimljivu političku analizu, koju u Srbiji niko ne ume neostrašćeno da napiše...
(Srbin_, 9. januar 2015 08:52)"

Svako sprdanje i zevzecenje na neku temu, bez ulazenja u njene detalje niti ozbiljnije analize, je uvek bilo i ostace necivilizovano ponasanje, slicno kao i ovoliko krvava odmazda za (nazovi) "salu". Nacin pristupa "neduznih" novinara tog casopisa prema temama kojima se bavio, ga samo stavlja na poduzi spisak propagandnih casopisa (nije cak ni satirican!), nebitno je, iako nejasno, ko ih je za to finansirao... za teroriste otprilike znamo barem, ko ih finansira. Ne podrzavam ovakvu "odmazdu", ali gospoda iz EU ne bi trebala da uzimaju u usta rec "tolerancija" samo kada ostali moraju biti tolerantni prema njihovim necivilizovanim potezima, ukljucujuci i bombardovanje Srbije (i ne samo Srbije)... (ne)tolerancija, odnosno medjusobno (ne)uvazavanje, mora biti obostrano...

realan

pre 9 godina

Zasto toliko minusa prvom komentaru ... Evo link, pa se uverite ... http://srbin.info/2015/01/08/pogledajte-naslovne-strane-lista-sarli-ebdo-pred-bombardovanje-srbije-1999-foto/

Velbek

pre 9 godina

@Srbin
Bas me interesuje kako su to ismevane srpske zrtve tokom bombardovanja? Snaga satire je u tome da nema nedodirljivih. Zasto bi odvajanja Kosova bilo zabranjena tema, posebno u casopisu koji je opleo i Papu, Sarkozija, Muhameda, pa i samog Misela Velbeka?

Marko

pre 9 godina

I šta sad? Treba da čekamo da počne rat pa da desnidesnica sama sebi dodeli pravo da tuži i sudi?
Počelo je nešto što se meni nikako ne sviđa, pada mrak brže nego što su se i najpesimičniji među nama pribojavali.

k

pre 9 godina

Da, ovde nije problem samo u ubistvima. Evropljani su pobili mnogo vise Muslimana nego obrnuto. Tu je sukob izmedju glupog fanatizma i Razuma, koga Francuzi cene iznad svega. Stvarno izgleda da ce Francuska morati da prodje kroz jos jednu revoluciju,da bi dobila stvarno sekularnu drzavu.

serbus

pre 9 godina

(Srbin_, 9. januar 2015 08:52)
U pravu si. Nase licemerje, ili tacnije politicara je tolko veliko da je to ponizavajuce. Gospodar Vucic se tokom posete francuskog premijera tolko ulizivao, da je zaboravio da pomene francuskom kolegi da istorija ova dva naroda nije samo ona od 1914 do 1918 pa i za vreme De Gola, nego i ona od devedesetih pa na dalje. Od raspada SFRJ, bombardovanja, preko Kusnera pa sve do priznavanje Kosova.
Velika je nesreca za francuze jucerasnji dan. Ali jos veca je bila za citavo novinarstvo bombardovanje RTS-a jer nisu je napali teroristi, vec svet koji se zalaze za "slobodu i demokratiju". Novinari i zaposleni koji su poginuli nisu ni sa cim isprovocirali i ponizili nekog. Zanima me da li je neko tada napao karikaturama NATO i zlocin nad jednim suverenim narodom.
Novinari ste, istrazite. Ne znam i ne zelim da kritikujem unapred.

The Count of Monte Cristo

pre 9 godina

Izizetan pisac, a sto se Orvela tice svakome bih preporucio "Orvela 1984" da procita. Knjiga je napisana jos daleke 1948-e god, a u njoj je opisano vrlo dobro ono sto se danas desava u svijetu. Tako da ko ne vjeruje u teorije zavjere ovo mu je izuzetan primjerak da nisu sve teorije zavjere.

Хари Х.

pre 9 godina

Овај би у Србији био разапет и етикетиран као ксенофоб, националиста, следбеник Коштунице, Шешеља, Кроулија...

маринко

pre 9 godina

Nebi bilo lose pokazati naslovne strane tog "satiricnog lista" iz vrmena bombardovanja Srbije cisto da se vidi kakva je njihova "satira"

sofronije

pre 9 godina

(Srbin_, 9. januar 2015 08:52)
Pa sta ako su pravili i za nas strip? Kod nas je stvar morala da pukne da bi se neki dozvali pameti, a neki kao sto vidim jos nisu. Zamislite da se ovako nesto desi vasim bliznjima, da li biste se bavili teorijama zavere ili bi samo hteli pravdu!

glas razuma

pre 9 godina

Zapadna Evropa sa ponosom naglasava da zivi u posthriscanskoj eri. Odrekli su se Hrista i Boga a zale za svojim tradicionalnim vrednostima koje gube. Evropa je duhovno mrtva, raspada se u grehu, materijalizmu i nemoralu svake vrste. Ona nema duhovnu snagu i silu da se odupre islamu i to je svakom jasno. Nabrojana knjizevna dela su nekome razlog za ismejavanje a nekome vrlo moguca buducnost. Na zalost ni posle ove tragedije evropljani to nece razumeti. Ovo je dobra lekcija za sve nas u Srbiji. Drzimo se Boga i Hrista i zivimo u skladu sa svojom verom.

ana

pre 9 godina

Ferenc, šta lupetaš o stvarima o kojima nemas pojma; šta nije dozvoljeno u EU demokratiji, nisi pročitao da je knjiga izašla u visokom tiražu?!

Block

pre 9 godina

Koliko je sve apsurdno. Casopis koji je bio satirican i prema piscu romana koji je u osnovi islamofobican, je napadnut od strane islamskih terorista!?! Ludilo mozga.

Inace procitao sam prosle godine Velbekov roman Elementarne Cestice. Sjajan roman, provokativan pre svega, sa puno nesvakidasnjih razmisljanja. Obavezno procitati. Kod Velbeka nema umerenosti, konformizma i tabua. Sve je predmet preispitivanja - ljubav, porodica, istorija, buducnost, nauka, religija, umetnost. I sve ovo Mishel dovodi do apsurda. Upravo kao i ceo napad na SharlEbdo.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Da li je "francuski Orvel" ili ne nije ni važno. Samo je izneo surovu stvarnost, koja više nije ni bliža budućnost. Mislim da mu, gledajući situaciju, nije bilo teško da bude "prorok". Zapadna demagogija kombinovana sa licemerjem, koje ne rešava ništa već samo odlaže nesreću, doći će glave zapadnoj civilizaciji, prevashodno Evropi, sa čime će se SAD i Velika Britanija lagano i lagodno pomiriti jer im EU ne odgovara ni u kom obliku. Da bi se shvatilo kako se radi o sukobu civilizacija i, da se rat vodi več odavno, ne mora se biti posebno načitan, obrazovan ili pametan. To se dešava javno, rušenjem institucija, uglavljivanjem u sisteme država koje predstavljaju njihov "target". Ubedjen sam da se vreme odnosno neki dogadjaji vraćaju i ponavljaju samo pod drugačijim imenima i ostvaruju drugačijim oružjem. Ne želim da uvredim bilo kog vernika ali, muslimani, generalno, ŽELE DA VLADAJU. Oni ne žele kompromis, ne žele suživot, nemaju namere da prihvataju deo kulture koja im je strana i odvratna već, da nametnu svoje sisteme. Tako im sugeriše i "sveta knjiga", i to nije nikakva tajna. Da li ćemo mi, radi političke oportunosti, to okretati ili pred tim zatvarati oči, nije važno. Ovaj gospodin je rekao ISTINU. Ona se oseća u svim državama Evrope. Osmanlije nisu više prd zidinama Beča. Oni su iza, uspeli su neprimetno da preskoče zid i iskoriste zapadne demagoške parole. U početku su bili Srbi, Madjari, Grci, Bugari i Rumuni, koji su se "integrisali" i nestali. Ovi to ne žele.

Mirko

pre 9 godina

Lik, istina, deluje malo bolesno, ali takvi su svi zanesenjaci, manje više.
Mada, posle ovoga što se desilo, više niko neće moći da ismeva njegovu satiru. Verovatno će početi da ga smatraju za vizionara, što u srži i jeste.

Ja ipak ne bih generalizovao muslimane, jer i kod njih postoje umereni i teroristi ili potencijalni teroristi, ali je teško proceniti ko može biti terorista, jednostavno previše ih je u Francuskoj.

Svi relativno mladi narodi imaju periode svoje ekspanzije pa tako je i sa delom ili većinom muslimanskog sveta. Zna se naravno šta ide sa time - najpre brojnost, a onda i političke i teritorijalne aspiracije.
Otprilike ono što se i nama dešavalo na Kosovu i Metohiji.
"Stari narodi" pak, počinju da odumiru zbog slabijeg nataliteta.
Zato ću biti slobodan da kažem, da će Francuzi i Nemci tek da dobiju svoje Kosovo. Možda i Švajcarci, i Belgijanci, Norvežani, Danci i Šveđani.
Za Engleze je manja šansa da će biti tako, oni su se spasili pošto su kolonizirali Indiju i neke druge, kasnije - mahom hrišćanske zemlje.

jonson

pre 9 godina

Moj razredni iz osnovne, jos davne1994 , je govorio o toj temi kako Francuska gubi svoju drzavu i kako je samo pitanje vremena kada ce postati muslimanska drzava. Nije nam bio mnogo zanimljiv, inace covek je Nemac ....

Slobodan

pre 9 godina

Slican roman je napisala i Jelena Čudinova pre 2007 godine (nisam siguran kada). Izgleda da je preveden i kod nas. U orginalu se zove Мечеть Парижской Богоматери (Džamija Majke Božije - misli se na crkvu Notr Dam). Radnja se odvije u Parizu, u Evropi kojom vlada Islam, a glavni junaci su iz francuskog pokreta otpora koji se bori protiv vlasti. Njima (nevoljno) pomaže ruski špijun (inače Srbin). Za nas je zanimljivo da je "poslednjih 300.000 Srba, pod pritiskom Albanaca, iz Srbije iseljeno u Rusiju" (Sibir, naravno) jer niko drugi nije hteo da ih primi. Preporučujem da se knjiga pročita i shvati kao upozorenje

volim njegove knjige

pre 9 godina

Misel je sjajan pisac i vec je napisao dovoljno da udje u istoriju. Njegove misli su ostre, pero britko a um ocigledno jako razgiban. Ko nije citao njegov opus redom kako je pisao to ne moze da razume. Iskreno sumnjam da je covek zeleo bilo sta da dodaje nekome (desnici), pre bih rekao da on zeli da oduzima (lazan moral i mnogo toga jos). Nacin na koji pise o muslimanima se nije menjao, ali na isti nacin on zigose i hriscansku dogmu. U svakom slucaju nadam se da ce neko uskoro prevesti na srpski.

Srbin_

pre 9 godina

Taj časopis je ismevao i srpske žrtve tokom bombardovanja i to na naslovnoj strani, pa nikom ništa. Radio je direktno u interesu nezavisnog Kosova, zbog čega je ambasada Kosova (o da, Kosovo ima ambasadu) otvorila knjigu žalosti juče. Tada je, bar od strane Srba, bilo nikom niša, a i trebalo je da bude nikom ništa, iako je karikatura proroka Muhameda za mene mnogo manje provokativna od one gde se Srbija oprašta od Kosova. Opet, prag tolerancije muslimana širom sveta je mnogo niži od praga tolerancije Srba. Da li su Srbi civilizovani ili lišeni svakog nacionalnog ponosa, stvar je za zanimljivu političku analizu, koju u Srbiji niko ne ume neostrašćeno da napiše. Još jednom: strašan događaj, ne ponovilo se nikada, ali bilo bi lepo da neko od medija u Srbiji prenese i te karikature, čisto da ih se podsetimo.

Srbin_

pre 9 godina

Taj časopis je ismevao i srpske žrtve tokom bombardovanja i to na naslovnoj strani, pa nikom ništa. Radio je direktno u interesu nezavisnog Kosova, zbog čega je ambasada Kosova (o da, Kosovo ima ambasadu) otvorila knjigu žalosti juče. Tada je, bar od strane Srba, bilo nikom niša, a i trebalo je da bude nikom ništa, iako je karikatura proroka Muhameda za mene mnogo manje provokativna od one gde se Srbija oprašta od Kosova. Opet, prag tolerancije muslimana širom sveta je mnogo niži od praga tolerancije Srba. Da li su Srbi civilizovani ili lišeni svakog nacionalnog ponosa, stvar je za zanimljivu političku analizu, koju u Srbiji niko ne ume neostrašćeno da napiše. Još jednom: strašan događaj, ne ponovilo se nikada, ali bilo bi lepo da neko od medija u Srbiji prenese i te karikature, čisto da ih se podsetimo.

Slobodan

pre 9 godina

Slican roman je napisala i Jelena Čudinova pre 2007 godine (nisam siguran kada). Izgleda da je preveden i kod nas. U orginalu se zove Мечеть Парижской Богоматери (Džamija Majke Božije - misli se na crkvu Notr Dam). Radnja se odvije u Parizu, u Evropi kojom vlada Islam, a glavni junaci su iz francuskog pokreta otpora koji se bori protiv vlasti. Njima (nevoljno) pomaže ruski špijun (inače Srbin). Za nas je zanimljivo da je "poslednjih 300.000 Srba, pod pritiskom Albanaca, iz Srbije iseljeno u Rusiju" (Sibir, naravno) jer niko drugi nije hteo da ih primi. Preporučujem da se knjiga pročita i shvati kao upozorenje

volim njegove knjige

pre 9 godina

Misel je sjajan pisac i vec je napisao dovoljno da udje u istoriju. Njegove misli su ostre, pero britko a um ocigledno jako razgiban. Ko nije citao njegov opus redom kako je pisao to ne moze da razume. Iskreno sumnjam da je covek zeleo bilo sta da dodaje nekome (desnici), pre bih rekao da on zeli da oduzima (lazan moral i mnogo toga jos). Nacin na koji pise o muslimanima se nije menjao, ali na isti nacin on zigose i hriscansku dogmu. U svakom slucaju nadam se da ce neko uskoro prevesti na srpski.

Mirko

pre 9 godina

Lik, istina, deluje malo bolesno, ali takvi su svi zanesenjaci, manje više.
Mada, posle ovoga što se desilo, više niko neće moći da ismeva njegovu satiru. Verovatno će početi da ga smatraju za vizionara, što u srži i jeste.

Ja ipak ne bih generalizovao muslimane, jer i kod njih postoje umereni i teroristi ili potencijalni teroristi, ali je teško proceniti ko može biti terorista, jednostavno previše ih je u Francuskoj.

Svi relativno mladi narodi imaju periode svoje ekspanzije pa tako je i sa delom ili većinom muslimanskog sveta. Zna se naravno šta ide sa time - najpre brojnost, a onda i političke i teritorijalne aspiracije.
Otprilike ono što se i nama dešavalo na Kosovu i Metohiji.
"Stari narodi" pak, počinju da odumiru zbog slabijeg nataliteta.
Zato ću biti slobodan da kažem, da će Francuzi i Nemci tek da dobiju svoje Kosovo. Možda i Švajcarci, i Belgijanci, Norvežani, Danci i Šveđani.
Za Engleze je manja šansa da će biti tako, oni su se spasili pošto su kolonizirali Indiju i neke druge, kasnije - mahom hrišćanske zemlje.

Хари Х.

pre 9 godina

Овај би у Србији био разапет и етикетиран као ксенофоб, националиста, следбеник Коштунице, Шешеља, Кроулија...

jonson

pre 9 godina

Moj razredni iz osnovne, jos davne1994 , je govorio o toj temi kako Francuska gubi svoju drzavu i kako je samo pitanje vremena kada ce postati muslimanska drzava. Nije nam bio mnogo zanimljiv, inace covek je Nemac ....

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Da li je "francuski Orvel" ili ne nije ni važno. Samo je izneo surovu stvarnost, koja više nije ni bliža budućnost. Mislim da mu, gledajući situaciju, nije bilo teško da bude "prorok". Zapadna demagogija kombinovana sa licemerjem, koje ne rešava ništa već samo odlaže nesreću, doći će glave zapadnoj civilizaciji, prevashodno Evropi, sa čime će se SAD i Velika Britanija lagano i lagodno pomiriti jer im EU ne odgovara ni u kom obliku. Da bi se shvatilo kako se radi o sukobu civilizacija i, da se rat vodi več odavno, ne mora se biti posebno načitan, obrazovan ili pametan. To se dešava javno, rušenjem institucija, uglavljivanjem u sisteme država koje predstavljaju njihov "target". Ubedjen sam da se vreme odnosno neki dogadjaji vraćaju i ponavljaju samo pod drugačijim imenima i ostvaruju drugačijim oružjem. Ne želim da uvredim bilo kog vernika ali, muslimani, generalno, ŽELE DA VLADAJU. Oni ne žele kompromis, ne žele suživot, nemaju namere da prihvataju deo kulture koja im je strana i odvratna već, da nametnu svoje sisteme. Tako im sugeriše i "sveta knjiga", i to nije nikakva tajna. Da li ćemo mi, radi političke oportunosti, to okretati ili pred tim zatvarati oči, nije važno. Ovaj gospodin je rekao ISTINU. Ona se oseća u svim državama Evrope. Osmanlije nisu više prd zidinama Beča. Oni su iza, uspeli su neprimetno da preskoče zid i iskoriste zapadne demagoške parole. U početku su bili Srbi, Madjari, Grci, Bugari i Rumuni, koji su se "integrisali" i nestali. Ovi to ne žele.

The Count of Monte Cristo

pre 9 godina

Izizetan pisac, a sto se Orvela tice svakome bih preporucio "Orvela 1984" da procita. Knjiga je napisana jos daleke 1948-e god, a u njoj je opisano vrlo dobro ono sto se danas desava u svijetu. Tako da ko ne vjeruje u teorije zavjere ovo mu je izuzetan primjerak da nisu sve teorije zavjere.

momak

pre 9 godina

@Velbek: nato teroristi su u Srbiji ubili dvanaest novinara RTS bombom iz aviona. Ne sećam se nešto da se neko u Francuskoj rastužio, poslao "i ja sam čarli" (tj.miodrag, recimo), niti bilo šta slično, a ni ove novine nisu reagovale...Podsećam na Kušnera koji je do grla upetljan u drogu, organe i podršku islamskim teroristima OVK. Primera ima još, ali malo mesta.

Velbek

pre 9 godina

@Srbin
Bas me interesuje kako su to ismevane srpske zrtve tokom bombardovanja? Snaga satire je u tome da nema nedodirljivih. Zasto bi odvajanja Kosova bilo zabranjena tema, posebno u casopisu koji je opleo i Papu, Sarkozija, Muhameda, pa i samog Misela Velbeka?

Block

pre 9 godina

Koliko je sve apsurdno. Casopis koji je bio satirican i prema piscu romana koji je u osnovi islamofobican, je napadnut od strane islamskih terorista!?! Ludilo mozga.

Inace procitao sam prosle godine Velbekov roman Elementarne Cestice. Sjajan roman, provokativan pre svega, sa puno nesvakidasnjih razmisljanja. Obavezno procitati. Kod Velbeka nema umerenosti, konformizma i tabua. Sve je predmet preispitivanja - ljubav, porodica, istorija, buducnost, nauka, religija, umetnost. I sve ovo Mishel dovodi do apsurda. Upravo kao i ceo napad na SharlEbdo.

маринко

pre 9 godina

Nebi bilo lose pokazati naslovne strane tog "satiricnog lista" iz vrmena bombardovanja Srbije cisto da se vidi kakva je njihova "satira"

realan

pre 9 godina

Zasto toliko minusa prvom komentaru ... Evo link, pa se uverite ... http://srbin.info/2015/01/08/pogledajte-naslovne-strane-lista-sarli-ebdo-pred-bombardovanje-srbije-1999-foto/

glas razuma

pre 9 godina

Zapadna Evropa sa ponosom naglasava da zivi u posthriscanskoj eri. Odrekli su se Hrista i Boga a zale za svojim tradicionalnim vrednostima koje gube. Evropa je duhovno mrtva, raspada se u grehu, materijalizmu i nemoralu svake vrste. Ona nema duhovnu snagu i silu da se odupre islamu i to je svakom jasno. Nabrojana knjizevna dela su nekome razlog za ismejavanje a nekome vrlo moguca buducnost. Na zalost ni posle ove tragedije evropljani to nece razumeti. Ovo je dobra lekcija za sve nas u Srbiji. Drzimo se Boga i Hrista i zivimo u skladu sa svojom verom.

serbus

pre 9 godina

(Srbin_, 9. januar 2015 08:52)
U pravu si. Nase licemerje, ili tacnije politicara je tolko veliko da je to ponizavajuce. Gospodar Vucic se tokom posete francuskog premijera tolko ulizivao, da je zaboravio da pomene francuskom kolegi da istorija ova dva naroda nije samo ona od 1914 do 1918 pa i za vreme De Gola, nego i ona od devedesetih pa na dalje. Od raspada SFRJ, bombardovanja, preko Kusnera pa sve do priznavanje Kosova.
Velika je nesreca za francuze jucerasnji dan. Ali jos veca je bila za citavo novinarstvo bombardovanje RTS-a jer nisu je napali teroristi, vec svet koji se zalaze za "slobodu i demokratiju". Novinari i zaposleni koji su poginuli nisu ni sa cim isprovocirali i ponizili nekog. Zanima me da li je neko tada napao karikaturama NATO i zlocin nad jednim suverenim narodom.
Novinari ste, istrazite. Ne znam i ne zelim da kritikujem unapred.

Marsovac

pre 9 godina

"Taj časopis je ismevao i srpske žrtve tokom bombardovanja i to na naslovnoj strani, pa nikom ništa. Radio je direktno u interesu nezavisnog Kosova, zbog čega je ambasada Kosova (o da, Kosovo ima ambasadu) otvorila knjigu žalosti juče. Tada je, bar od strane Srba, bilo nikom niša, a i trebalo je da bude nikom ništa, iako je karikatura proroka Muhameda za mene mnogo manje provokativna od one gde se Srbija oprašta od Kosova. Opet, prag tolerancije muslimana širom sveta je mnogo niži od praga tolerancije Srba. Da li su Srbi civilizovani ili lišeni svakog nacionalnog ponosa, stvar je za zanimljivu političku analizu, koju u Srbiji niko ne ume neostrašćeno da napiše...
(Srbin_, 9. januar 2015 08:52)"

Svako sprdanje i zevzecenje na neku temu, bez ulazenja u njene detalje niti ozbiljnije analize, je uvek bilo i ostace necivilizovano ponasanje, slicno kao i ovoliko krvava odmazda za (nazovi) "salu". Nacin pristupa "neduznih" novinara tog casopisa prema temama kojima se bavio, ga samo stavlja na poduzi spisak propagandnih casopisa (nije cak ni satirican!), nebitno je, iako nejasno, ko ih je za to finansirao... za teroriste otprilike znamo barem, ko ih finansira. Ne podrzavam ovakvu "odmazdu", ali gospoda iz EU ne bi trebala da uzimaju u usta rec "tolerancija" samo kada ostali moraju biti tolerantni prema njihovim necivilizovanim potezima, ukljucujuci i bombardovanje Srbije (i ne samo Srbije)... (ne)tolerancija, odnosno medjusobno (ne)uvazavanje, mora biti obostrano...

ibro

pre 9 godina

Izajava Charb-a 1999-te : "Miroljubivi casopis ne moze da podrzava bombardovanje civila" (odgovor Philippe Val-u koji je podrzavao NATO bombardovanje!
A sad vi pljujte po njemu ...
PS A i da se nije protivio Val-u, ne bi to bio razlog da ga se danas ubije.

ibro

pre 9 godina

Istina je da su u vrijeme bombardovanja Jugoslavije u sarliju izlazili tekstovi koji su podrzavali NATO i bombardovanje. Ali to je bio direktor Philippe Val koji je branio tu liniju. A u istom tom Sarliju su se pojavljivali i oni koji su se protivili tom misljenju. A jedan od glavnih protivnika Val-ove pozicije je bio... Charb!

Marko

pre 9 godina

I šta sad? Treba da čekamo da počne rat pa da desnidesnica sama sebi dodeli pravo da tuži i sudi?
Počelo je nešto što se meni nikako ne sviđa, pada mrak brže nego što su se i najpesimičniji među nama pribojavali.

lola

pre 9 godina

Ljudi su poginuli na novinarskoj dužnosti. Znali su rizike posla i nisu odustajali. Imali su upozorenja, pretnje, dobili i policijsku pratnju...neko bi rekao heroji a neko: za ideale ginu budale. Kako god svako ipak na kraju bira svoju sudbinu. A što se tiče samog lista, on je kvazi levičarskog opredjenja. Naravno da su ismevali i papu i Sarkozija...ali nešto ne videh da su isto radili sa Marksom, petokrakom ili Olandom. Nikada mi neće biti jasno šta ima smešno i zanimljivo u ismevanju nečijih verskih i bilo kojih drugih osećanja. Uostalom zapadne sile su vekovima nametale svoje sisteme vrednosti po belom svetu, sada se u manjem obliku to dešava njima. Ja samo ne vidim šta mi imamo sa ovim? Kao da nam nije dosta naših problema. Dok smo se mi borili sa džihadistima u Bosni i na Kosovu i dok su našim ljudima odsecali glave, taj isti "civilizovani" svet ih je podržavao. Bumerang ili Treći Njutnov zakon akcije i reakcije, šta ja znam.

ana

pre 9 godina

Ferenc, šta lupetaš o stvarima o kojima nemas pojma; šta nije dozvoljeno u EU demokratiji, nisi pročitao da je knjiga izašla u visokom tiražu?!

sofronije

pre 9 godina

(Srbin_, 9. januar 2015 08:52)
Pa sta ako su pravili i za nas strip? Kod nas je stvar morala da pukne da bi se neki dozvali pameti, a neki kao sto vidim jos nisu. Zamislite da se ovako nesto desi vasim bliznjima, da li biste se bavili teorijama zavere ili bi samo hteli pravdu!

utisak nakon odgledanog intervjua

pre 9 godina

Licno smatram razocaravajucim da svo troje kriticara koji u ovom intervjuu daju misljenje o knjizi, precutkuje da je glavni akter romana - novoizabrani muslimanski predsednik republike, ustvari aluzija Sarkoziju.

Sam pisac u intervjuu govori da je glavna licnost ambiciozna i talentovana i zarad licnih interesa i udobnosti spremna na POTCINJAVANJE bilo kojoj ideologiji, u ovom slucaju populistickom islamu. Pisac navodi da licno veruje da bi i Napoleon da mu je svojevremeno bilo u interesu da predje u islam u Egiptu to i ucinio....u Francuskoj se inace paralela sarkasticno povlaci izmedju Sarkozija i Napoleona.

Uelbek je u intervjuu nakon preslisavanja kritike vidno emotivan zbog namernog odvodjenja javnog misljenja u pogresnom smeru, daleko od tabu teme o politickoj hipokriziji.

Roman ocigledno ne govori o islamu no o korumpiranosti savremenog politickog tela kojemu je svaka ideologija podobna ukoliko ga odrzava na vlasti.

Uelbek na kraju i sam uvidevsi da javnost NIKADA nije spremna za polemiku na ovu temu, gorko daje neko besmisleno obrazlozenje kako je savremenom coveku iscrpljujuce da zivi bez smisla, te da eto TU POSTOJI rizik od 'povratka' religiji.

Po svemu sudeci, precutkivanje nepozeljnih tema je politicki korektno ocekivanje. U intervjuu je Uelbeku vidno tesko da se sa time nosi, no se svejedno 'potcinjava' te i sam skrece sa teme.

Istini je tesko pogledati u oci. Ponovo se hvatamo Javne Babaroge.

k

pre 9 godina

Da, ovde nije problem samo u ubistvima. Evropljani su pobili mnogo vise Muslimana nego obrnuto. Tu je sukob izmedju glupog fanatizma i Razuma, koga Francuzi cene iznad svega. Stvarno izgleda da ce Francuska morati da prodje kroz jos jednu revoluciju,da bi dobila stvarno sekularnu drzavu.

Mile

pre 9 godina

Bas me interesuje kako su to ismevane srpske zrtve tokom bombardovanja? Snaga satire je u tome da nema nedodirljivih. Zasto bi odvajanja Kosova bilo zabranjena tema, posebno u casopisu koji je opleo i Papu, Sarkozija, Muhameda, pa i samog Misela Velbeka?
(Velbek, 9. januar 2015 12:04)

Da su se malo bavili sa UCK i NATO-om(a imali su materijala), apsolutno ne bih imao nista protiv ismejavanja srpske strane, ovako se svodi na obicnu propagandu... inace ostro osudjujem napad na te ljude, ali da su bili fer devedesetih, nisu.

Jamesdin

pre 9 godina

Mrtvo slovo na papiru, mogo je(ko kolega mu Limonov na opsadi Sarajeva) da se okali npr. u Libiji osnuje pravu ekstremno desnu partiju nacionalista(opet primer Limonov) i ko zna, mozda to da rezultate. Ovako Francuzi su vec izgubili Pariz a Rusi osvojili Krim ,a planiraju i dalje.

Srbin_

pre 9 godina

Taj časopis je ismevao i srpske žrtve tokom bombardovanja i to na naslovnoj strani, pa nikom ništa. Radio je direktno u interesu nezavisnog Kosova, zbog čega je ambasada Kosova (o da, Kosovo ima ambasadu) otvorila knjigu žalosti juče. Tada je, bar od strane Srba, bilo nikom niša, a i trebalo je da bude nikom ništa, iako je karikatura proroka Muhameda za mene mnogo manje provokativna od one gde se Srbija oprašta od Kosova. Opet, prag tolerancije muslimana širom sveta je mnogo niži od praga tolerancije Srba. Da li su Srbi civilizovani ili lišeni svakog nacionalnog ponosa, stvar je za zanimljivu političku analizu, koju u Srbiji niko ne ume neostrašćeno da napiše. Još jednom: strašan događaj, ne ponovilo se nikada, ali bilo bi lepo da neko od medija u Srbiji prenese i te karikature, čisto da ih se podsetimo.

Velbek

pre 9 godina

@Srbin
Bas me interesuje kako su to ismevane srpske zrtve tokom bombardovanja? Snaga satire je u tome da nema nedodirljivih. Zasto bi odvajanja Kosova bilo zabranjena tema, posebno u casopisu koji je opleo i Papu, Sarkozija, Muhameda, pa i samog Misela Velbeka?

glas razuma

pre 9 godina

Zapadna Evropa sa ponosom naglasava da zivi u posthriscanskoj eri. Odrekli su se Hrista i Boga a zale za svojim tradicionalnim vrednostima koje gube. Evropa je duhovno mrtva, raspada se u grehu, materijalizmu i nemoralu svake vrste. Ona nema duhovnu snagu i silu da se odupre islamu i to je svakom jasno. Nabrojana knjizevna dela su nekome razlog za ismejavanje a nekome vrlo moguca buducnost. Na zalost ni posle ove tragedije evropljani to nece razumeti. Ovo je dobra lekcija za sve nas u Srbiji. Drzimo se Boga i Hrista i zivimo u skladu sa svojom verom.

sofronije

pre 9 godina

(Srbin_, 9. januar 2015 08:52)
Pa sta ako su pravili i za nas strip? Kod nas je stvar morala da pukne da bi se neki dozvali pameti, a neki kao sto vidim jos nisu. Zamislite da se ovako nesto desi vasim bliznjima, da li biste se bavili teorijama zavere ili bi samo hteli pravdu!

Slobodan

pre 9 godina

Slican roman je napisala i Jelena Čudinova pre 2007 godine (nisam siguran kada). Izgleda da je preveden i kod nas. U orginalu se zove Мечеть Парижской Богоматери (Džamija Majke Božije - misli se na crkvu Notr Dam). Radnja se odvije u Parizu, u Evropi kojom vlada Islam, a glavni junaci su iz francuskog pokreta otpora koji se bori protiv vlasti. Njima (nevoljno) pomaže ruski špijun (inače Srbin). Za nas je zanimljivo da je "poslednjih 300.000 Srba, pod pritiskom Albanaca, iz Srbije iseljeno u Rusiju" (Sibir, naravno) jer niko drugi nije hteo da ih primi. Preporučujem da se knjiga pročita i shvati kao upozorenje

Mirko

pre 9 godina

Lik, istina, deluje malo bolesno, ali takvi su svi zanesenjaci, manje više.
Mada, posle ovoga što se desilo, više niko neće moći da ismeva njegovu satiru. Verovatno će početi da ga smatraju za vizionara, što u srži i jeste.

Ja ipak ne bih generalizovao muslimane, jer i kod njih postoje umereni i teroristi ili potencijalni teroristi, ali je teško proceniti ko može biti terorista, jednostavno previše ih je u Francuskoj.

Svi relativno mladi narodi imaju periode svoje ekspanzije pa tako je i sa delom ili većinom muslimanskog sveta. Zna se naravno šta ide sa time - najpre brojnost, a onda i političke i teritorijalne aspiracije.
Otprilike ono što se i nama dešavalo na Kosovu i Metohiji.
"Stari narodi" pak, počinju da odumiru zbog slabijeg nataliteta.
Zato ću biti slobodan da kažem, da će Francuzi i Nemci tek da dobiju svoje Kosovo. Možda i Švajcarci, i Belgijanci, Norvežani, Danci i Šveđani.
Za Engleze je manja šansa da će biti tako, oni su se spasili pošto su kolonizirali Indiju i neke druge, kasnije - mahom hrišćanske zemlje.

k

pre 9 godina

Da, ovde nije problem samo u ubistvima. Evropljani su pobili mnogo vise Muslimana nego obrnuto. Tu je sukob izmedju glupog fanatizma i Razuma, koga Francuzi cene iznad svega. Stvarno izgleda da ce Francuska morati da prodje kroz jos jednu revoluciju,da bi dobila stvarno sekularnu drzavu.

маринко

pre 9 godina

Nebi bilo lose pokazati naslovne strane tog "satiricnog lista" iz vrmena bombardovanja Srbije cisto da se vidi kakva je njihova "satira"

Marko

pre 9 godina

I šta sad? Treba da čekamo da počne rat pa da desnidesnica sama sebi dodeli pravo da tuži i sudi?
Počelo je nešto što se meni nikako ne sviđa, pada mrak brže nego što su se i najpesimičniji među nama pribojavali.

volim njegove knjige

pre 9 godina

Misel je sjajan pisac i vec je napisao dovoljno da udje u istoriju. Njegove misli su ostre, pero britko a um ocigledno jako razgiban. Ko nije citao njegov opus redom kako je pisao to ne moze da razume. Iskreno sumnjam da je covek zeleo bilo sta da dodaje nekome (desnici), pre bih rekao da on zeli da oduzima (lazan moral i mnogo toga jos). Nacin na koji pise o muslimanima se nije menjao, ali na isti nacin on zigose i hriscansku dogmu. U svakom slucaju nadam se da ce neko uskoro prevesti na srpski.

Marsovac

pre 9 godina

"Taj časopis je ismevao i srpske žrtve tokom bombardovanja i to na naslovnoj strani, pa nikom ništa. Radio je direktno u interesu nezavisnog Kosova, zbog čega je ambasada Kosova (o da, Kosovo ima ambasadu) otvorila knjigu žalosti juče. Tada je, bar od strane Srba, bilo nikom niša, a i trebalo je da bude nikom ništa, iako je karikatura proroka Muhameda za mene mnogo manje provokativna od one gde se Srbija oprašta od Kosova. Opet, prag tolerancije muslimana širom sveta je mnogo niži od praga tolerancije Srba. Da li su Srbi civilizovani ili lišeni svakog nacionalnog ponosa, stvar je za zanimljivu političku analizu, koju u Srbiji niko ne ume neostrašćeno da napiše...
(Srbin_, 9. januar 2015 08:52)"

Svako sprdanje i zevzecenje na neku temu, bez ulazenja u njene detalje niti ozbiljnije analize, je uvek bilo i ostace necivilizovano ponasanje, slicno kao i ovoliko krvava odmazda za (nazovi) "salu". Nacin pristupa "neduznih" novinara tog casopisa prema temama kojima se bavio, ga samo stavlja na poduzi spisak propagandnih casopisa (nije cak ni satirican!), nebitno je, iako nejasno, ko ih je za to finansirao... za teroriste otprilike znamo barem, ko ih finansira. Ne podrzavam ovakvu "odmazdu", ali gospoda iz EU ne bi trebala da uzimaju u usta rec "tolerancija" samo kada ostali moraju biti tolerantni prema njihovim necivilizovanim potezima, ukljucujuci i bombardovanje Srbije (i ne samo Srbije)... (ne)tolerancija, odnosno medjusobno (ne)uvazavanje, mora biti obostrano...

lola

pre 9 godina

Ljudi su poginuli na novinarskoj dužnosti. Znali su rizike posla i nisu odustajali. Imali su upozorenja, pretnje, dobili i policijsku pratnju...neko bi rekao heroji a neko: za ideale ginu budale. Kako god svako ipak na kraju bira svoju sudbinu. A što se tiče samog lista, on je kvazi levičarskog opredjenja. Naravno da su ismevali i papu i Sarkozija...ali nešto ne videh da su isto radili sa Marksom, petokrakom ili Olandom. Nikada mi neće biti jasno šta ima smešno i zanimljivo u ismevanju nečijih verskih i bilo kojih drugih osećanja. Uostalom zapadne sile su vekovima nametale svoje sisteme vrednosti po belom svetu, sada se u manjem obliku to dešava njima. Ja samo ne vidim šta mi imamo sa ovim? Kao da nam nije dosta naših problema. Dok smo se mi borili sa džihadistima u Bosni i na Kosovu i dok su našim ljudima odsecali glave, taj isti "civilizovani" svet ih je podržavao. Bumerang ili Treći Njutnov zakon akcije i reakcije, šta ja znam.

Jamesdin

pre 9 godina

Mrtvo slovo na papiru, mogo je(ko kolega mu Limonov na opsadi Sarajeva) da se okali npr. u Libiji osnuje pravu ekstremno desnu partiju nacionalista(opet primer Limonov) i ko zna, mozda to da rezultate. Ovako Francuzi su vec izgubili Pariz a Rusi osvojili Krim ,a planiraju i dalje.

momak

pre 9 godina

@Velbek: nato teroristi su u Srbiji ubili dvanaest novinara RTS bombom iz aviona. Ne sećam se nešto da se neko u Francuskoj rastužio, poslao "i ja sam čarli" (tj.miodrag, recimo), niti bilo šta slično, a ni ove novine nisu reagovale...Podsećam na Kušnera koji je do grla upetljan u drogu, organe i podršku islamskim teroristima OVK. Primera ima još, ali malo mesta.

realan

pre 9 godina

Zasto toliko minusa prvom komentaru ... Evo link, pa se uverite ... http://srbin.info/2015/01/08/pogledajte-naslovne-strane-lista-sarli-ebdo-pred-bombardovanje-srbije-1999-foto/

Хари Х.

pre 9 godina

Овај би у Србији био разапет и етикетиран као ксенофоб, националиста, следбеник Коштунице, Шешеља, Кроулија...

jonson

pre 9 godina

Moj razredni iz osnovne, jos davne1994 , je govorio o toj temi kako Francuska gubi svoju drzavu i kako je samo pitanje vremena kada ce postati muslimanska drzava. Nije nam bio mnogo zanimljiv, inace covek je Nemac ....

ana

pre 9 godina

Ferenc, šta lupetaš o stvarima o kojima nemas pojma; šta nije dozvoljeno u EU demokratiji, nisi pročitao da je knjiga izašla u visokom tiražu?!

The Count of Monte Cristo

pre 9 godina

Izizetan pisac, a sto se Orvela tice svakome bih preporucio "Orvela 1984" da procita. Knjiga je napisana jos daleke 1948-e god, a u njoj je opisano vrlo dobro ono sto se danas desava u svijetu. Tako da ko ne vjeruje u teorije zavjere ovo mu je izuzetan primjerak da nisu sve teorije zavjere.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Da li je "francuski Orvel" ili ne nije ni važno. Samo je izneo surovu stvarnost, koja više nije ni bliža budućnost. Mislim da mu, gledajući situaciju, nije bilo teško da bude "prorok". Zapadna demagogija kombinovana sa licemerjem, koje ne rešava ništa već samo odlaže nesreću, doći će glave zapadnoj civilizaciji, prevashodno Evropi, sa čime će se SAD i Velika Britanija lagano i lagodno pomiriti jer im EU ne odgovara ni u kom obliku. Da bi se shvatilo kako se radi o sukobu civilizacija i, da se rat vodi več odavno, ne mora se biti posebno načitan, obrazovan ili pametan. To se dešava javno, rušenjem institucija, uglavljivanjem u sisteme država koje predstavljaju njihov "target". Ubedjen sam da se vreme odnosno neki dogadjaji vraćaju i ponavljaju samo pod drugačijim imenima i ostvaruju drugačijim oružjem. Ne želim da uvredim bilo kog vernika ali, muslimani, generalno, ŽELE DA VLADAJU. Oni ne žele kompromis, ne žele suživot, nemaju namere da prihvataju deo kulture koja im je strana i odvratna već, da nametnu svoje sisteme. Tako im sugeriše i "sveta knjiga", i to nije nikakva tajna. Da li ćemo mi, radi političke oportunosti, to okretati ili pred tim zatvarati oči, nije važno. Ovaj gospodin je rekao ISTINU. Ona se oseća u svim državama Evrope. Osmanlije nisu više prd zidinama Beča. Oni su iza, uspeli su neprimetno da preskoče zid i iskoriste zapadne demagoške parole. U početku su bili Srbi, Madjari, Grci, Bugari i Rumuni, koji su se "integrisali" i nestali. Ovi to ne žele.

Block

pre 9 godina

Koliko je sve apsurdno. Casopis koji je bio satirican i prema piscu romana koji je u osnovi islamofobican, je napadnut od strane islamskih terorista!?! Ludilo mozga.

Inace procitao sam prosle godine Velbekov roman Elementarne Cestice. Sjajan roman, provokativan pre svega, sa puno nesvakidasnjih razmisljanja. Obavezno procitati. Kod Velbeka nema umerenosti, konformizma i tabua. Sve je predmet preispitivanja - ljubav, porodica, istorija, buducnost, nauka, religija, umetnost. I sve ovo Mishel dovodi do apsurda. Upravo kao i ceo napad na SharlEbdo.

serbus

pre 9 godina

(Srbin_, 9. januar 2015 08:52)
U pravu si. Nase licemerje, ili tacnije politicara je tolko veliko da je to ponizavajuce. Gospodar Vucic se tokom posete francuskog premijera tolko ulizivao, da je zaboravio da pomene francuskom kolegi da istorija ova dva naroda nije samo ona od 1914 do 1918 pa i za vreme De Gola, nego i ona od devedesetih pa na dalje. Od raspada SFRJ, bombardovanja, preko Kusnera pa sve do priznavanje Kosova.
Velika je nesreca za francuze jucerasnji dan. Ali jos veca je bila za citavo novinarstvo bombardovanje RTS-a jer nisu je napali teroristi, vec svet koji se zalaze za "slobodu i demokratiju". Novinari i zaposleni koji su poginuli nisu ni sa cim isprovocirali i ponizili nekog. Zanima me da li je neko tada napao karikaturama NATO i zlocin nad jednim suverenim narodom.
Novinari ste, istrazite. Ne znam i ne zelim da kritikujem unapred.

Mile

pre 9 godina

Bas me interesuje kako su to ismevane srpske zrtve tokom bombardovanja? Snaga satire je u tome da nema nedodirljivih. Zasto bi odvajanja Kosova bilo zabranjena tema, posebno u casopisu koji je opleo i Papu, Sarkozija, Muhameda, pa i samog Misela Velbeka?
(Velbek, 9. januar 2015 12:04)

Da su se malo bavili sa UCK i NATO-om(a imali su materijala), apsolutno ne bih imao nista protiv ismejavanja srpske strane, ovako se svodi na obicnu propagandu... inace ostro osudjujem napad na te ljude, ali da su bili fer devedesetih, nisu.

ibro

pre 9 godina

Istina je da su u vrijeme bombardovanja Jugoslavije u sarliju izlazili tekstovi koji su podrzavali NATO i bombardovanje. Ali to je bio direktor Philippe Val koji je branio tu liniju. A u istom tom Sarliju su se pojavljivali i oni koji su se protivili tom misljenju. A jedan od glavnih protivnika Val-ove pozicije je bio... Charb!

ibro

pre 9 godina

Izajava Charb-a 1999-te : "Miroljubivi casopis ne moze da podrzava bombardovanje civila" (odgovor Philippe Val-u koji je podrzavao NATO bombardovanje!
A sad vi pljujte po njemu ...
PS A i da se nije protivio Val-u, ne bi to bio razlog da ga se danas ubije.

utisak nakon odgledanog intervjua

pre 9 godina

Licno smatram razocaravajucim da svo troje kriticara koji u ovom intervjuu daju misljenje o knjizi, precutkuje da je glavni akter romana - novoizabrani muslimanski predsednik republike, ustvari aluzija Sarkoziju.

Sam pisac u intervjuu govori da je glavna licnost ambiciozna i talentovana i zarad licnih interesa i udobnosti spremna na POTCINJAVANJE bilo kojoj ideologiji, u ovom slucaju populistickom islamu. Pisac navodi da licno veruje da bi i Napoleon da mu je svojevremeno bilo u interesu da predje u islam u Egiptu to i ucinio....u Francuskoj se inace paralela sarkasticno povlaci izmedju Sarkozija i Napoleona.

Uelbek je u intervjuu nakon preslisavanja kritike vidno emotivan zbog namernog odvodjenja javnog misljenja u pogresnom smeru, daleko od tabu teme o politickoj hipokriziji.

Roman ocigledno ne govori o islamu no o korumpiranosti savremenog politickog tela kojemu je svaka ideologija podobna ukoliko ga odrzava na vlasti.

Uelbek na kraju i sam uvidevsi da javnost NIKADA nije spremna za polemiku na ovu temu, gorko daje neko besmisleno obrazlozenje kako je savremenom coveku iscrpljujuce da zivi bez smisla, te da eto TU POSTOJI rizik od 'povratka' religiji.

Po svemu sudeci, precutkivanje nepozeljnih tema je politicki korektno ocekivanje. U intervjuu je Uelbeku vidno tesko da se sa time nosi, no se svejedno 'potcinjava' te i sam skrece sa teme.

Istini je tesko pogledati u oci. Ponovo se hvatamo Javne Babaroge.