Petak, 25.07.2014.

10:58

Linč: Novi Tvin Piks? U nekom drugom životu

Izvor: Guardian

Linè: Novi Tvin Piks? U nekom drugom životu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

umjetnik

pre 9 godina

Mullholand Drive, Inland Empire, Lost Highway su konceptualno veoma slicni filmovi, po meni Lost Highway je daleko bolji od ova dva koja su usput odlicna. Koncept filmova je san/java - ili bolje receno personalni imaginarni dozivljaj dogadjaja, koji su se vec desili. To je Dejvid Linc najprostije moguce obljasnjeno. Sekvence snova uvek idu na pocetku filma, tj prvi deo filma, sve krece nekom bajkovitom idilom da bi kako vreme prolazi film postajao sve tezi / napetiji , mucniji za gledanje.

Mullholand Drive je vrhunski film, scena kada ona plavusa Naomi u pozoristu uz pesmu "Llorando" pocinje da shvata da je sve ... sjajno!

Sta tek reci za Blue Velvet i pokojnog Denis Hoppera, film je losa voznja totalno. Neverovatno do koje mere film moze biti napet i uvrnut... majstorija!

Twin Peaks, Dina, Covek Slon, Eraserhead, Lunch je majstor svog zanata. Radujem se svakog njegovom novom izdanju, masu puta je covek morao brisati scene zbog raznih gluposti. Jedan je od najboljih reditelja ikada.

m

pre 9 godina

Mullholand Drive=umetnicarenje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kada ostanes bez teksta ,kada se isposte sve tvoje muze.krenes da glumis budalu I pocnes da lupetas a kvazi poznavaoci sedme umetnosti krenu da svrsavaju na to misleci kako su presli na sledeci nivo samospoznaje!!!!!!!!!!!!!jadno bre!

milan

pre 9 godina

serija je nesto sto bi mogli da kazemo kamen medjas,etalon,mera...za serije koje se bave slicnom tematikom u zadnjih tridesetak godina.ako bi smo tu tematiku podveli pod mistery ili krimi zanr naravno.najvise mi se svidjala atmosfera,ritam svega sto se desavalo.sva ta hrpa nelogicnosti poturena namerno da te zbuni I saplete u razmisljanju,kako lukavo.a u pozadini svega angelo badalamenti koji ti filuje usi.sto se tice Mullholand Drive-a zalosno je sto neko treba da mi objasni kako je to dobar film??!!znas to je sve super ali ti se malo prispavalo,bio si umoran,pomesalo ti se pa nisi ukapirao...daj molim te!enemy koji spomenuse takodje glupost zesca!

v.j

pre 9 godina

za mnoge Linchovce ce ovo biti putokaz za razumevanje njegovog stvaralastva,u jednom skorasnjem razgovoru sa Mobijem,(kultnim muzirarem koji uzgred obozava srbiju )mu je rekao ,da se nikad ne oslanja previse na sud javnosti,i da se ne dodvorava masi u muzickom stvaralastvu,,njegov stav Licha) pristup filmu je bio i ostao radi ono sto volis idi za onim sto ti srce zeli cista improvizacija ,,

Sevastokrator

pre 9 godina

@(zoe, 25. jul 2014 12:25)
Mulholland Drive se još i može interpretirati. Inland empire, s druge strane, je teško shavtiti i posle milion gledanja. Potpuni mindfuck.

stecky

pre 9 godina

za Zoe:
Lunča sam otkrio sa 10ak godina preko filma Dina i odmah sam morao da pogledam sve njegove filmove. Moram priznati da je imao velikog uticaja na moje odrastanje. Dugo sam se trudio da prokljuvim šta je hteo da kaže i pokaže, od iskrivljene realnosti do multidimenzionog oblika egzistencije, a onda sam shvatio da se treba opustiti, prepustiti i uživati u apstrakciji njegovih filmova.

za Igora:
Film je sniman bez scenarija, samo na osnovu ideje i uz put su se dogovarali šta dalje i kako, kad im se svidi nešto, onda je ok i hajmo dalje?

majstor

pre 9 godina

serija bez premca. prvi put sam ke gledao kada sam imao 16-17 godina i bio sam odusevljen njome. posle u 35-oj sam slucajno dosao do svih epizoda i odlucio da provjerim da li je moje odusevljenje bilo rezultat mladosti i nezrelosti? posle novog gledanja svih epizoda jos vise sam zavolio seriju i gledao sam je sa jos vecim ushicenjem nego prvi put. slojevitost serije i dubina likova mi i dalje posle treceg gledanja omogucuje da otkrijem nove perspektive i interpretacije.

Tori

pre 9 godina

Nemojte traziti previse smisla u nekim od Dejvidovih radova (sa izuzetkom npr. Coveka slona ili Strejtove price). To je njegov nacin. Snima onako kako vidi u svojoj masti,te scene usput dobiju manje ili vise smisla. Zato se ne osecajte fustriranim,tako mu je to. Neke od ideja iz Tvin Piksa (npr negativac Bob je bio u stvari rekviziter u ekipi,sasvim slucajno je covek dobio ulogu u seriji) su nastajale u hodu. U toku snimanja niko nije znao za koga ce se ispostaviti da je ubica,cak je i Ben Horn bio kandidat..zapoceto bez pocetka,zavrseno bez kraja. Dejvid je to.

Dvojnik

pre 9 godina

@ZOE

Film je simbolican, moras da obratis paznju na sitne detalje, dialoge. Recimo na pocetku jasno pokazuje ime ulice gde ide na Holivudsku zurku, to simbolizuje put do Holivuda o kojem mnogi mladi u Los Andjelesu fantaziraju, stoga je i pola filma u njenoj glavi, nije stvaran drugim recima. Mladi tamo se cesto tripuju da su nesto uspeli a nisu, tako i polude malo.
Bio je nedavno slican film na taj fazon "Enemy", ljudi su uglavnom mislili da film nema nikakvog smisla, a film jednostavno nije bukvalan, cak nije tesko ni reci koje scene su fantazija.
probaj sad odgledaj jos jednom

Slavisa

pre 9 godina

Naravno da ni samom Dejvidu Lincu u njegovim filmovima mnogo toga nije jasno. Inace, kakav tip licnosti je Linc mozda najbolje pokazuje da je u to vreme spavao u praznoj baraci na patosu, pored nekoliko mrtvih pacova. A, Tvin Piks sam voleo kako neko rece do 17 epizode, posle toga reditelj je tonuo u sve vece dubioze koje ni sam nije razumeo.

cuj cito odo

pre 9 godina

Koga zanima, sam gradic i vodopadi jesu istiniti i zaista postoje, zove se Snoqualmie i Snoqualmie Falls. Igrom slucaja sam isao bas tamo u gimnaziju. Pokazali su mi i mali restoran gde je Agent Kuper jeo cuvenu pitu od jabuka, nalazi sea u gradicu koji se zove North Bend. Sve je u drzavi Washington. Takvu neponovljivu i bujnu prirodu u Americi imaju drzave Washington (cesto u filmovima gde se radnja odvija u gradicima okruzeni prelepim sumama) i Oregon a u Kanadi British Columbia (Vankuver).

Igor

pre 9 godina

Za Zoe:

Mulholland Drive je zapravo meni najrazumljiviji Lynch-ev film (pored Straight Story, naravno, cije i ime odaje da je to Lynch-ev izlet u konvencionalne vode). Da se razumemo, na kraju filma sam skroz smeteno treptao pred ekranom, ali obrisi price su se polako pojavljivali.
Kljuc shvatanja je da do trenutka kada se ona (Naomi Watts) budi u sobi, film je zapravo njen san, a posle pocinje java. U snu je ona vedra, nesebicna, uspesna, sve joj polazi od ruke i u karijeri i u ljubavi - kao na filmu (i to 'kao na filmu' je meni jako upecatljivo). Ali svaki san je satkan od delova realnosti, pa se u san uvlaci njen pravi zivot na vrlo iskrivljen nacin. U svetu jave vidimo da je njen zivot u snu moguc samo na filmu (ah taj Holivud, unisti nas!), a da je ona depresivna isfrustrirana osoba koja nije uspela da odgovori na sve sto civilizacija namece. I tako ide u propast, a u poslednjoj sceni stid od bake i deke (simbolicno) sto nije 'uspela' u zivotu je dokusuruje.
Naravno, ovo je samo moj pogled na film i vrlo uproscen. Ima caka koje me i danas donekle zbunjuju (recimo scena u i iza dinersa, pozoriste), pa ako neko ima da doda nesto nek izvoli.
Btw, ako neko moze da mi objasni Inland Empire, ili da me uputi na neki sajt, bas bih bio zahvalan.

Prorok

pre 9 godina

Devedesetih,inspirisani Tvin Piksom,bese puno grafita : Bobi je u Slobi!
Danasnje vreme podrazumeva novi grafit : Bobi je u Vucicu,samo steta sto se ne rimuje:-)

ohomarko

pre 9 godina

Obozavam ovu seriju, iako nisam bio ni rodjen kad je snimana, i kolko sam bio zaludjen trazio sam grad Twin Peaks na google earth i nasao sam ga (mada pitanje je da li je bas tu i snimana serija), a u tekstu pise da je grad izmisljen.

lincovanje

pre 9 godina

@(zoe, 25. jul 2014 12:25)

Prvi deo filma je san, ili nesto slicno. Posle budjenja, obrati paznju na pikslu koju uzima komsinica od naomi vots, tu se radnja prebacuje na dogadjaje pre sna i objasnjava kako je doslo do ubistva. Desavaju se slicne scene onima u snu, i pojavljuju se likovi kojima su u snu promenjene uloge. To je neka osnova price, ali ima tu gomila stvari za razmisljanje i svako moze izvuci svoj zakljucak, ali glavno je uzivati u scenama i atmosferi, prepustiti se dozivljaju. Pozdrav :)

LoraPalmer

pre 9 godina

Linč je nameravao da ima i treću sezonu, poslednja epizoda nije kraj serije, ali je ABC raskinuo ugovor sa njim. Takodje su Frost i Linč bili u obavezi da otkriju ko je ubica,opet nametnuto od strane tv-kompanije, iako im to uopšte nije bila namera. Film je logična preteča serije iako snimljena nakon nje.Linč nikada nije hrlio ka komercijalnom uspehu, da jeste snimio bi u proteklih 25 godina Twin Peaks 1,2,3... Linč je neponovljiv i reak primer genijalnog talenta.

zoe

pre 9 godina

Da li je neko gledao Lincov film Mullholand Drive preveden kao Bulevar zvezda sa Naomi Watts? Misterijs Twin Peaks-a je mala beba u odnosu na ovaj film. Da li je neko ista razumeo? Neka me prosvetli. Film sam pogledala 4 ili 5 puta i nista mi nije jasno, kritike nista nisu pomogle. Sta je pisac hteo da kaze?

Boris

pre 9 godina

Apsolutno se slažem sa gospodinom Linčom, rimejk filma i serije "Twin peaks" ne bi imao nikakav smisao i sigurno da nijedna glumačka ekipa ne može da adekvatno zameni originalnu postavu iz 1990. godine. Kao što su i sam scenario, muzika, scenski momenti, epizodisti bili obavijeni ezoterijom i neobjašnjivim, tako i svi mi koji obožavamo ovu seriju imamo neki svoj, lični pogled na "iščašeni svet" koji nam je na briljantan način Dejvid Linč otkrio.

conan

pre 9 godina

Atmosfera u seriji odlicna mozda i neprevazidjena. Ali to je sve. Serija bi prema mom misljenju bila kultna da su Linc i Frost znali kada da stanu. (npr 17. epizoda kada je postalo jasno da je otac ubica) Ali nisu i to je upropastilo seriju. Dodatno, film je jos gori i kapiram da su kraj serije i film u celini jasni samo Lincu a mozda cak ni njemu.
Sto se ovog novog materijala tice, te "vinjete" odnosno ta nekoherentnost, uzimajuci u obzir gore navedeno, nimalo ne
iznenadjuju. povrh svega cini mi se da se i ovde radi o pokusaju da se zaradi na staroj slavi...

LoraPalmer

pre 9 godina

Linč je nameravao da ima i treću sezonu, poslednja epizoda nije kraj serije, ali je ABC raskinuo ugovor sa njim. Takodje su Frost i Linč bili u obavezi da otkriju ko je ubica,opet nametnuto od strane tv-kompanije, iako im to uopšte nije bila namera. Film je logična preteča serije iako snimljena nakon nje.Linč nikada nije hrlio ka komercijalnom uspehu, da jeste snimio bi u proteklih 25 godina Twin Peaks 1,2,3... Linč je neponovljiv i reak primer genijalnog talenta.

Boris

pre 9 godina

Apsolutno se slažem sa gospodinom Linčom, rimejk filma i serije "Twin peaks" ne bi imao nikakav smisao i sigurno da nijedna glumačka ekipa ne može da adekvatno zameni originalnu postavu iz 1990. godine. Kao što su i sam scenario, muzika, scenski momenti, epizodisti bili obavijeni ezoterijom i neobjašnjivim, tako i svi mi koji obožavamo ovu seriju imamo neki svoj, lični pogled na "iščašeni svet" koji nam je na briljantan način Dejvid Linč otkrio.

cuj cito odo

pre 9 godina

Koga zanima, sam gradic i vodopadi jesu istiniti i zaista postoje, zove se Snoqualmie i Snoqualmie Falls. Igrom slucaja sam isao bas tamo u gimnaziju. Pokazali su mi i mali restoran gde je Agent Kuper jeo cuvenu pitu od jabuka, nalazi sea u gradicu koji se zove North Bend. Sve je u drzavi Washington. Takvu neponovljivu i bujnu prirodu u Americi imaju drzave Washington (cesto u filmovima gde se radnja odvija u gradicima okruzeni prelepim sumama) i Oregon a u Kanadi British Columbia (Vankuver).

Prorok

pre 9 godina

Devedesetih,inspirisani Tvin Piksom,bese puno grafita : Bobi je u Slobi!
Danasnje vreme podrazumeva novi grafit : Bobi je u Vucicu,samo steta sto se ne rimuje:-)

majstor

pre 9 godina

serija bez premca. prvi put sam ke gledao kada sam imao 16-17 godina i bio sam odusevljen njome. posle u 35-oj sam slucajno dosao do svih epizoda i odlucio da provjerim da li je moje odusevljenje bilo rezultat mladosti i nezrelosti? posle novog gledanja svih epizoda jos vise sam zavolio seriju i gledao sam je sa jos vecim ushicenjem nego prvi put. slojevitost serije i dubina likova mi i dalje posle treceg gledanja omogucuje da otkrijem nove perspektive i interpretacije.

Igor

pre 9 godina

Za Zoe:

Mulholland Drive je zapravo meni najrazumljiviji Lynch-ev film (pored Straight Story, naravno, cije i ime odaje da je to Lynch-ev izlet u konvencionalne vode). Da se razumemo, na kraju filma sam skroz smeteno treptao pred ekranom, ali obrisi price su se polako pojavljivali.
Kljuc shvatanja je da do trenutka kada se ona (Naomi Watts) budi u sobi, film je zapravo njen san, a posle pocinje java. U snu je ona vedra, nesebicna, uspesna, sve joj polazi od ruke i u karijeri i u ljubavi - kao na filmu (i to 'kao na filmu' je meni jako upecatljivo). Ali svaki san je satkan od delova realnosti, pa se u san uvlaci njen pravi zivot na vrlo iskrivljen nacin. U svetu jave vidimo da je njen zivot u snu moguc samo na filmu (ah taj Holivud, unisti nas!), a da je ona depresivna isfrustrirana osoba koja nije uspela da odgovori na sve sto civilizacija namece. I tako ide u propast, a u poslednjoj sceni stid od bake i deke (simbolicno) sto nije 'uspela' u zivotu je dokusuruje.
Naravno, ovo je samo moj pogled na film i vrlo uproscen. Ima caka koje me i danas donekle zbunjuju (recimo scena u i iza dinersa, pozoriste), pa ako neko ima da doda nesto nek izvoli.
Btw, ako neko moze da mi objasni Inland Empire, ili da me uputi na neki sajt, bas bih bio zahvalan.

Tori

pre 9 godina

Nemojte traziti previse smisla u nekim od Dejvidovih radova (sa izuzetkom npr. Coveka slona ili Strejtove price). To je njegov nacin. Snima onako kako vidi u svojoj masti,te scene usput dobiju manje ili vise smisla. Zato se ne osecajte fustriranim,tako mu je to. Neke od ideja iz Tvin Piksa (npr negativac Bob je bio u stvari rekviziter u ekipi,sasvim slucajno je covek dobio ulogu u seriji) su nastajale u hodu. U toku snimanja niko nije znao za koga ce se ispostaviti da je ubica,cak je i Ben Horn bio kandidat..zapoceto bez pocetka,zavrseno bez kraja. Dejvid je to.

conan

pre 9 godina

Atmosfera u seriji odlicna mozda i neprevazidjena. Ali to je sve. Serija bi prema mom misljenju bila kultna da su Linc i Frost znali kada da stanu. (npr 17. epizoda kada je postalo jasno da je otac ubica) Ali nisu i to je upropastilo seriju. Dodatno, film je jos gori i kapiram da su kraj serije i film u celini jasni samo Lincu a mozda cak ni njemu.
Sto se ovog novog materijala tice, te "vinjete" odnosno ta nekoherentnost, uzimajuci u obzir gore navedeno, nimalo ne
iznenadjuju. povrh svega cini mi se da se i ovde radi o pokusaju da se zaradi na staroj slavi...

lincovanje

pre 9 godina

@(zoe, 25. jul 2014 12:25)

Prvi deo filma je san, ili nesto slicno. Posle budjenja, obrati paznju na pikslu koju uzima komsinica od naomi vots, tu se radnja prebacuje na dogadjaje pre sna i objasnjava kako je doslo do ubistva. Desavaju se slicne scene onima u snu, i pojavljuju se likovi kojima su u snu promenjene uloge. To je neka osnova price, ali ima tu gomila stvari za razmisljanje i svako moze izvuci svoj zakljucak, ali glavno je uzivati u scenama i atmosferi, prepustiti se dozivljaju. Pozdrav :)

ohomarko

pre 9 godina

Obozavam ovu seriju, iako nisam bio ni rodjen kad je snimana, i kolko sam bio zaludjen trazio sam grad Twin Peaks na google earth i nasao sam ga (mada pitanje je da li je bas tu i snimana serija), a u tekstu pise da je grad izmisljen.

zoe

pre 9 godina

Da li je neko gledao Lincov film Mullholand Drive preveden kao Bulevar zvezda sa Naomi Watts? Misterijs Twin Peaks-a je mala beba u odnosu na ovaj film. Da li je neko ista razumeo? Neka me prosvetli. Film sam pogledala 4 ili 5 puta i nista mi nije jasno, kritike nista nisu pomogle. Sta je pisac hteo da kaze?

stecky

pre 9 godina

za Zoe:
Lunča sam otkrio sa 10ak godina preko filma Dina i odmah sam morao da pogledam sve njegove filmove. Moram priznati da je imao velikog uticaja na moje odrastanje. Dugo sam se trudio da prokljuvim šta je hteo da kaže i pokaže, od iskrivljene realnosti do multidimenzionog oblika egzistencije, a onda sam shvatio da se treba opustiti, prepustiti i uživati u apstrakciji njegovih filmova.

za Igora:
Film je sniman bez scenarija, samo na osnovu ideje i uz put su se dogovarali šta dalje i kako, kad im se svidi nešto, onda je ok i hajmo dalje?

Dvojnik

pre 9 godina

@ZOE

Film je simbolican, moras da obratis paznju na sitne detalje, dialoge. Recimo na pocetku jasno pokazuje ime ulice gde ide na Holivudsku zurku, to simbolizuje put do Holivuda o kojem mnogi mladi u Los Andjelesu fantaziraju, stoga je i pola filma u njenoj glavi, nije stvaran drugim recima. Mladi tamo se cesto tripuju da su nesto uspeli a nisu, tako i polude malo.
Bio je nedavno slican film na taj fazon "Enemy", ljudi su uglavnom mislili da film nema nikakvog smisla, a film jednostavno nije bukvalan, cak nije tesko ni reci koje scene su fantazija.
probaj sad odgledaj jos jednom

Sevastokrator

pre 9 godina

@(zoe, 25. jul 2014 12:25)
Mulholland Drive se još i može interpretirati. Inland empire, s druge strane, je teško shavtiti i posle milion gledanja. Potpuni mindfuck.

Slavisa

pre 9 godina

Naravno da ni samom Dejvidu Lincu u njegovim filmovima mnogo toga nije jasno. Inace, kakav tip licnosti je Linc mozda najbolje pokazuje da je u to vreme spavao u praznoj baraci na patosu, pored nekoliko mrtvih pacova. A, Tvin Piks sam voleo kako neko rece do 17 epizode, posle toga reditelj je tonuo u sve vece dubioze koje ni sam nije razumeo.

v.j

pre 9 godina

za mnoge Linchovce ce ovo biti putokaz za razumevanje njegovog stvaralastva,u jednom skorasnjem razgovoru sa Mobijem,(kultnim muzirarem koji uzgred obozava srbiju )mu je rekao ,da se nikad ne oslanja previse na sud javnosti,i da se ne dodvorava masi u muzickom stvaralastvu,,njegov stav Licha) pristup filmu je bio i ostao radi ono sto volis idi za onim sto ti srce zeli cista improvizacija ,,

milan

pre 9 godina

serija je nesto sto bi mogli da kazemo kamen medjas,etalon,mera...za serije koje se bave slicnom tematikom u zadnjih tridesetak godina.ako bi smo tu tematiku podveli pod mistery ili krimi zanr naravno.najvise mi se svidjala atmosfera,ritam svega sto se desavalo.sva ta hrpa nelogicnosti poturena namerno da te zbuni I saplete u razmisljanju,kako lukavo.a u pozadini svega angelo badalamenti koji ti filuje usi.sto se tice Mullholand Drive-a zalosno je sto neko treba da mi objasni kako je to dobar film??!!znas to je sve super ali ti se malo prispavalo,bio si umoran,pomesalo ti se pa nisi ukapirao...daj molim te!enemy koji spomenuse takodje glupost zesca!

m

pre 9 godina

Mullholand Drive=umetnicarenje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kada ostanes bez teksta ,kada se isposte sve tvoje muze.krenes da glumis budalu I pocnes da lupetas a kvazi poznavaoci sedme umetnosti krenu da svrsavaju na to misleci kako su presli na sledeci nivo samospoznaje!!!!!!!!!!!!!jadno bre!

umjetnik

pre 9 godina

Mullholand Drive, Inland Empire, Lost Highway su konceptualno veoma slicni filmovi, po meni Lost Highway je daleko bolji od ova dva koja su usput odlicna. Koncept filmova je san/java - ili bolje receno personalni imaginarni dozivljaj dogadjaja, koji su se vec desili. To je Dejvid Linc najprostije moguce obljasnjeno. Sekvence snova uvek idu na pocetku filma, tj prvi deo filma, sve krece nekom bajkovitom idilom da bi kako vreme prolazi film postajao sve tezi / napetiji , mucniji za gledanje.

Mullholand Drive je vrhunski film, scena kada ona plavusa Naomi u pozoristu uz pesmu "Llorando" pocinje da shvata da je sve ... sjajno!

Sta tek reci za Blue Velvet i pokojnog Denis Hoppera, film je losa voznja totalno. Neverovatno do koje mere film moze biti napet i uvrnut... majstorija!

Twin Peaks, Dina, Covek Slon, Eraserhead, Lunch je majstor svog zanata. Radujem se svakog njegovom novom izdanju, masu puta je covek morao brisati scene zbog raznih gluposti. Jedan je od najboljih reditelja ikada.

conan

pre 9 godina

Atmosfera u seriji odlicna mozda i neprevazidjena. Ali to je sve. Serija bi prema mom misljenju bila kultna da su Linc i Frost znali kada da stanu. (npr 17. epizoda kada je postalo jasno da je otac ubica) Ali nisu i to je upropastilo seriju. Dodatno, film je jos gori i kapiram da su kraj serije i film u celini jasni samo Lincu a mozda cak ni njemu.
Sto se ovog novog materijala tice, te "vinjete" odnosno ta nekoherentnost, uzimajuci u obzir gore navedeno, nimalo ne
iznenadjuju. povrh svega cini mi se da se i ovde radi o pokusaju da se zaradi na staroj slavi...

zoe

pre 9 godina

Da li je neko gledao Lincov film Mullholand Drive preveden kao Bulevar zvezda sa Naomi Watts? Misterijs Twin Peaks-a je mala beba u odnosu na ovaj film. Da li je neko ista razumeo? Neka me prosvetli. Film sam pogledala 4 ili 5 puta i nista mi nije jasno, kritike nista nisu pomogle. Sta je pisac hteo da kaze?

Slavisa

pre 9 godina

Naravno da ni samom Dejvidu Lincu u njegovim filmovima mnogo toga nije jasno. Inace, kakav tip licnosti je Linc mozda najbolje pokazuje da je u to vreme spavao u praznoj baraci na patosu, pored nekoliko mrtvih pacova. A, Tvin Piks sam voleo kako neko rece do 17 epizode, posle toga reditelj je tonuo u sve vece dubioze koje ni sam nije razumeo.

m

pre 9 godina

Mullholand Drive=umetnicarenje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kada ostanes bez teksta ,kada se isposte sve tvoje muze.krenes da glumis budalu I pocnes da lupetas a kvazi poznavaoci sedme umetnosti krenu da svrsavaju na to misleci kako su presli na sledeci nivo samospoznaje!!!!!!!!!!!!!jadno bre!

milan

pre 9 godina

serija je nesto sto bi mogli da kazemo kamen medjas,etalon,mera...za serije koje se bave slicnom tematikom u zadnjih tridesetak godina.ako bi smo tu tematiku podveli pod mistery ili krimi zanr naravno.najvise mi se svidjala atmosfera,ritam svega sto se desavalo.sva ta hrpa nelogicnosti poturena namerno da te zbuni I saplete u razmisljanju,kako lukavo.a u pozadini svega angelo badalamenti koji ti filuje usi.sto se tice Mullholand Drive-a zalosno je sto neko treba da mi objasni kako je to dobar film??!!znas to je sve super ali ti se malo prispavalo,bio si umoran,pomesalo ti se pa nisi ukapirao...daj molim te!enemy koji spomenuse takodje glupost zesca!

Prorok

pre 9 godina

Devedesetih,inspirisani Tvin Piksom,bese puno grafita : Bobi je u Slobi!
Danasnje vreme podrazumeva novi grafit : Bobi je u Vucicu,samo steta sto se ne rimuje:-)

Igor

pre 9 godina

Za Zoe:

Mulholland Drive je zapravo meni najrazumljiviji Lynch-ev film (pored Straight Story, naravno, cije i ime odaje da je to Lynch-ev izlet u konvencionalne vode). Da se razumemo, na kraju filma sam skroz smeteno treptao pred ekranom, ali obrisi price su se polako pojavljivali.
Kljuc shvatanja je da do trenutka kada se ona (Naomi Watts) budi u sobi, film je zapravo njen san, a posle pocinje java. U snu je ona vedra, nesebicna, uspesna, sve joj polazi od ruke i u karijeri i u ljubavi - kao na filmu (i to 'kao na filmu' je meni jako upecatljivo). Ali svaki san je satkan od delova realnosti, pa se u san uvlaci njen pravi zivot na vrlo iskrivljen nacin. U svetu jave vidimo da je njen zivot u snu moguc samo na filmu (ah taj Holivud, unisti nas!), a da je ona depresivna isfrustrirana osoba koja nije uspela da odgovori na sve sto civilizacija namece. I tako ide u propast, a u poslednjoj sceni stid od bake i deke (simbolicno) sto nije 'uspela' u zivotu je dokusuruje.
Naravno, ovo je samo moj pogled na film i vrlo uproscen. Ima caka koje me i danas donekle zbunjuju (recimo scena u i iza dinersa, pozoriste), pa ako neko ima da doda nesto nek izvoli.
Btw, ako neko moze da mi objasni Inland Empire, ili da me uputi na neki sajt, bas bih bio zahvalan.

Boris

pre 9 godina

Apsolutno se slažem sa gospodinom Linčom, rimejk filma i serije "Twin peaks" ne bi imao nikakav smisao i sigurno da nijedna glumačka ekipa ne može da adekvatno zameni originalnu postavu iz 1990. godine. Kao što su i sam scenario, muzika, scenski momenti, epizodisti bili obavijeni ezoterijom i neobjašnjivim, tako i svi mi koji obožavamo ovu seriju imamo neki svoj, lični pogled na "iščašeni svet" koji nam je na briljantan način Dejvid Linč otkrio.

LoraPalmer

pre 9 godina

Linč je nameravao da ima i treću sezonu, poslednja epizoda nije kraj serije, ali je ABC raskinuo ugovor sa njim. Takodje su Frost i Linč bili u obavezi da otkriju ko je ubica,opet nametnuto od strane tv-kompanije, iako im to uopšte nije bila namera. Film je logična preteča serije iako snimljena nakon nje.Linč nikada nije hrlio ka komercijalnom uspehu, da jeste snimio bi u proteklih 25 godina Twin Peaks 1,2,3... Linč je neponovljiv i reak primer genijalnog talenta.

ohomarko

pre 9 godina

Obozavam ovu seriju, iako nisam bio ni rodjen kad je snimana, i kolko sam bio zaludjen trazio sam grad Twin Peaks na google earth i nasao sam ga (mada pitanje je da li je bas tu i snimana serija), a u tekstu pise da je grad izmisljen.

Tori

pre 9 godina

Nemojte traziti previse smisla u nekim od Dejvidovih radova (sa izuzetkom npr. Coveka slona ili Strejtove price). To je njegov nacin. Snima onako kako vidi u svojoj masti,te scene usput dobiju manje ili vise smisla. Zato se ne osecajte fustriranim,tako mu je to. Neke od ideja iz Tvin Piksa (npr negativac Bob je bio u stvari rekviziter u ekipi,sasvim slucajno je covek dobio ulogu u seriji) su nastajale u hodu. U toku snimanja niko nije znao za koga ce se ispostaviti da je ubica,cak je i Ben Horn bio kandidat..zapoceto bez pocetka,zavrseno bez kraja. Dejvid je to.

lincovanje

pre 9 godina

@(zoe, 25. jul 2014 12:25)

Prvi deo filma je san, ili nesto slicno. Posle budjenja, obrati paznju na pikslu koju uzima komsinica od naomi vots, tu se radnja prebacuje na dogadjaje pre sna i objasnjava kako je doslo do ubistva. Desavaju se slicne scene onima u snu, i pojavljuju se likovi kojima su u snu promenjene uloge. To je neka osnova price, ali ima tu gomila stvari za razmisljanje i svako moze izvuci svoj zakljucak, ali glavno je uzivati u scenama i atmosferi, prepustiti se dozivljaju. Pozdrav :)

majstor

pre 9 godina

serija bez premca. prvi put sam ke gledao kada sam imao 16-17 godina i bio sam odusevljen njome. posle u 35-oj sam slucajno dosao do svih epizoda i odlucio da provjerim da li je moje odusevljenje bilo rezultat mladosti i nezrelosti? posle novog gledanja svih epizoda jos vise sam zavolio seriju i gledao sam je sa jos vecim ushicenjem nego prvi put. slojevitost serije i dubina likova mi i dalje posle treceg gledanja omogucuje da otkrijem nove perspektive i interpretacije.

umjetnik

pre 9 godina

Mullholand Drive, Inland Empire, Lost Highway su konceptualno veoma slicni filmovi, po meni Lost Highway je daleko bolji od ova dva koja su usput odlicna. Koncept filmova je san/java - ili bolje receno personalni imaginarni dozivljaj dogadjaja, koji su se vec desili. To je Dejvid Linc najprostije moguce obljasnjeno. Sekvence snova uvek idu na pocetku filma, tj prvi deo filma, sve krece nekom bajkovitom idilom da bi kako vreme prolazi film postajao sve tezi / napetiji , mucniji za gledanje.

Mullholand Drive je vrhunski film, scena kada ona plavusa Naomi u pozoristu uz pesmu "Llorando" pocinje da shvata da je sve ... sjajno!

Sta tek reci za Blue Velvet i pokojnog Denis Hoppera, film je losa voznja totalno. Neverovatno do koje mere film moze biti napet i uvrnut... majstorija!

Twin Peaks, Dina, Covek Slon, Eraserhead, Lunch je majstor svog zanata. Radujem se svakog njegovom novom izdanju, masu puta je covek morao brisati scene zbog raznih gluposti. Jedan je od najboljih reditelja ikada.

stecky

pre 9 godina

za Zoe:
Lunča sam otkrio sa 10ak godina preko filma Dina i odmah sam morao da pogledam sve njegove filmove. Moram priznati da je imao velikog uticaja na moje odrastanje. Dugo sam se trudio da prokljuvim šta je hteo da kaže i pokaže, od iskrivljene realnosti do multidimenzionog oblika egzistencije, a onda sam shvatio da se treba opustiti, prepustiti i uživati u apstrakciji njegovih filmova.

za Igora:
Film je sniman bez scenarija, samo na osnovu ideje i uz put su se dogovarali šta dalje i kako, kad im se svidi nešto, onda je ok i hajmo dalje?

Dvojnik

pre 9 godina

@ZOE

Film je simbolican, moras da obratis paznju na sitne detalje, dialoge. Recimo na pocetku jasno pokazuje ime ulice gde ide na Holivudsku zurku, to simbolizuje put do Holivuda o kojem mnogi mladi u Los Andjelesu fantaziraju, stoga je i pola filma u njenoj glavi, nije stvaran drugim recima. Mladi tamo se cesto tripuju da su nesto uspeli a nisu, tako i polude malo.
Bio je nedavno slican film na taj fazon "Enemy", ljudi su uglavnom mislili da film nema nikakvog smisla, a film jednostavno nije bukvalan, cak nije tesko ni reci koje scene su fantazija.
probaj sad odgledaj jos jednom

cuj cito odo

pre 9 godina

Koga zanima, sam gradic i vodopadi jesu istiniti i zaista postoje, zove se Snoqualmie i Snoqualmie Falls. Igrom slucaja sam isao bas tamo u gimnaziju. Pokazali su mi i mali restoran gde je Agent Kuper jeo cuvenu pitu od jabuka, nalazi sea u gradicu koji se zove North Bend. Sve je u drzavi Washington. Takvu neponovljivu i bujnu prirodu u Americi imaju drzave Washington (cesto u filmovima gde se radnja odvija u gradicima okruzeni prelepim sumama) i Oregon a u Kanadi British Columbia (Vankuver).

Sevastokrator

pre 9 godina

@(zoe, 25. jul 2014 12:25)
Mulholland Drive se još i može interpretirati. Inland empire, s druge strane, je teško shavtiti i posle milion gledanja. Potpuni mindfuck.

v.j

pre 9 godina

za mnoge Linchovce ce ovo biti putokaz za razumevanje njegovog stvaralastva,u jednom skorasnjem razgovoru sa Mobijem,(kultnim muzirarem koji uzgred obozava srbiju )mu je rekao ,da se nikad ne oslanja previse na sud javnosti,i da se ne dodvorava masi u muzickom stvaralastvu,,njegov stav Licha) pristup filmu je bio i ostao radi ono sto volis idi za onim sto ti srce zeli cista improvizacija ,,