Utorak, 30.07.2013.

09:46

Mark Tompson: Najveći grijeh Danila Kiša

Izvor: Razgovarala: Ines Sabaliæ/Globus

Mark Tompson: Najveæi grijeh Danila Kiša IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

singer

pre 9 godina

nacionalisti su uvredljivi. naciju niko ne sme da im dira. kao ni veru. to je njihov plast, kostim, njime maskiraju sopstvenu ispraznost. otuda toliko uvredjenosti u komentarima.

Tanasije

pre 9 godina

Ne bih da polemišem. Jedan je od mojih najomiljenijih pisaca,naravno posle Andrića,Pekića,Krleže...
Predložio bih nešto:
Neka neko napravi paralelnu analizu broja izdatih i broja pročitanih knjiga Danila Kiša u Srbiji , Hrvatskoj i Sloveniji.
To je jedino merilo , sve drugo su prazna naklapanja od čega očigledno nije imun ni taj Thompson.

samo_globus

pre 10 godina

Ipak, sa ove distance se cini da je hrvatski nacionalizam bio zapravo mnogo veca opasnost nego srpski nacionalizam u bivsoj nam drzavi, o cemu recito govori broj proteranih srpskih civila, a ni drugi nacionalizmi nisu za potceniti. Projekat razbijanja Jugoslavije se pripremao godinama i svi drugi su o njemu znali mnogo vise nego sami Srbi. Zato, Jugoslavija - bilo, ne ponovilo se.

gfhfg

pre 10 godina

(AB, 1. avgust 2013 14:17)

E vidis, nije problem to sto je Kis bio anti-nacionalista koji je pisao protiv srpskog nacionalizma (mada je iskreno mislio u globalnom smislu). Problem je u tome sto je ovaj tekst pisan kao da su svi Srbi genocidni manijaci dok su svi Hrvati i Slovenci obrazovana gospoda koja mirisu cvece svakog dana i koja imaju mnogo napredniju kulturu od Srba. Tompson je tipican primer nacionaliste koga bi Kis ismevao.

AB

pre 10 godina

Komentar iz Zagreba: Ovo je intervju za hrvatsku publiku. Imam želju pročitati Thompsonovu knjigu. Nego, mi više nismo mnogo godina zajedno, tako da ni iskustva ni sjećanja ne mogu biti ista. Zato je sigurno Kiš puno prisutniji u Srbiji, nego u Hrvatskoj ili u pravom inozemstvu. Knjiga Marka Thompsona ga, na toj sceni, vraća u orbitu. Ali, kako ste vi u tom tekstu vidjeli mržnju prema Srbima, i podvalu, "opelo Kišu", to me, što bi vi rekli, prevazilazi. Šta se toliko vrijeđate? Da je živio u Hrvatskoj, bio bi osjetljiviji na hrvatski nacionalizam, a ovako je bio više na srpski, jer ga je on opleo. I naravno, komunizam, a i to piše u intervjuu.

istina

pre 10 godina

U Srbiji Kiš niti je zaboravljen niti je malo čitan. Nalazi se u školskoj lektiri a RTS je nedavno uradio i film o njemu. Toliko o obaveštenosti i kompetentnosti autora Tompsona. Objektivnost da ne pominjem.

proxima centauri

pre 10 godina

Prilicno davno, na pocetku gimnazije, pocele su moje prve upitanosti i prva ozbiljnija trazenja odgovora na vazna pitanja. Tih godina, pocela sam da se upoznajem sa mitovima, legendama, religijama. Pojavilo se i pitanje boga, i bozjih kazni.
Veoma brzo, a tako mislim i danas, zakljucila sam da je najstrasnija bozja kazna od kaznjavanja Prometeja pa na dalje, bila kazna kojom je bog kaznio ljude zbog izgradnje Vavilonske kule i time nam uskratio mogucnost medjusobnog razumevanja i sporazumevanja.
Ali, covek je nasao nacin da tome doskoci.
Smislio je matematiku, univerzalni jezik prirodnih nauka, i poceo da se bavi umetnoscu kojom uspeva da premosti jezicke barijere. Knjizevnost je posebna, ali tu su prevodioci koji nam omogucavaju da se citanjem upoznajemo i sporazumevamo.
I sada dolazim do onog bitnog sto zelim da kazem. Zasto neki od vas tako reaguju na ovaj clanak? Sta vas briga kako neko tumaci odnos prema Kisu? I zasto se najvise sporimo sa onima ciji jezik razumemo u potpunosti, do finesa (mislim na hrvatski, bosnjacki i crnogorski).
Kis je napisao knjige koje, po mom misljenju, imaju svetski nivo. "Rani jadi" i "Pescanik" su knjige o univerzalnoj potrazi coveka za identitetom u svakom smislu, a vi(ne svi), umesto da se podsetite i u Kisovu cast, procitate koji redak, raspravljate da li je tekst pretnciozan ili ne. Sta vas briga.

klempo

pre 10 godina

@ (dejan, 30. jul 2013 21:08)
Ne bih da komentarisem isprazan i eksplicitan komentar, ali moram da ti saopstim da se "domorodcima" pise bez "d" (ne prvo "d"; bez njega se ocigledno ne moze). Nadam se da sam bio od pomoci.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Vrlo je vazno za velikog pisca da on u nekakvoj formi nesvjesno ne postane politicar i
podijeli citaoce u dva fronta.Onda je njegova vrijednost,kao pisca,radikalno umanjena.
Bas zbog toga je Andric velikan jer nije politicki kontraverzan,upleten.Kada je podjela
istok-zapad postala stvarnost,pojavio se veliki broj pisaca koji su svojim pisanjem
pomagali zapad i za to dobijali ogromne svote. Skoro niko nije citao te knjige jer
su u sustini bile dosadne i jednolicne ali su bile vazno oruzje u hladnom ratu
Sa podrucja bivse Jugoslavije nije postojao veliki interest na zapadu pa su nasi
drugorazredni pisci to osjecali.Neki od njih su ipak stvarali kontraverzu na
domacem ognjistu da bi tako postali "slavni".U sustini srpski ili hrvatski
nacionalizam nije je postojao niti ce postojati.To je samo obicna etnicka mrznja
tipicna za nase krajeve pa cak se radilo o dva rodjena brata sto nalazimo u narodnoj
pjesmi "Dioba Jaksica"."Vidosava moja vjerna ljubo,otruj meni mog' brata Bogdana.
Ako l' mi ga otrovati neces ne cekaj me u dvoru bijelom".U lovu Dmitar dozivljava
nezgodu ."Utva zlatokrila scepa sivoga sokola i slomi mu ono desno krilo".Dmitar
pita sivoga sokola:"kako ti je,moj sivi sokole,kako ti je bez krila tvojega-meni jeste
bez krila mojega kao bratu jednom bez drugoga".I tako kao da Kis nije razumio
mentalitet naseg covjeka nego je pisao prema licnim prohtjevima i tako stvarao
"razdor misljenja".
vasilije knezevic 31 jula 2013

NN_70

pre 10 godina

Sustina je u tome, da je Kis kao veliki pisac (srpski, srpsko-hrvatski, jugoslovenski, balkanski, srednjeevropski, kako god hocete…) zloupotrebljen na jedan krajnje podmukao nacin, i to od onih sredina koje su bile i ostale malogradjanska periferija Austro-ugarske monarhije, pune kompleksa u odnosu na kosmopolitizam i otvorenost Beograda i veceg dela njegove kulturne javnosti.
Sve i da je bilo nekorektnosti i uskogrudosti prema Kisu (nema razloga da u to sumnjamo), ova sredina je bila najotvorenija i slobodnija u odnosu na ostale iz bivse nam zajednicke drzave.
Ukoliko Beograd postane u kulturnom smislu palanacka kasaba, za to cemo sami biti krivi, a na dobrom smo putu da nam se to i desi, s obzirom na to da su generacije koje dolaze skandalozno neobrazovane i nekulturne.

slavko

pre 10 godina

Da, bas se ceo Beograd okrenuo protiv njega, i da, bas je Kis zaboravljen. Dve recenice iz kojih se vidi da lik, bas ,lik, ima neke cudne namere. Ali , uvek ce biti takvih likova, nisu bitni ,sitni su i smesni, bitno je da imamo Kisa i da ga cenimo !

covek tezi slavi a zena sreci

pre 10 godina

Ima vas suvise koji bas i niste razumeli intervju, ili vam smeta sto je uradjen u Globusu, a ne u nekom nasem listu? Mozda zato sto je na jekavici, ili sto je Hrvatica vodila intervju?
Evo, za sve vas, sasvim ukratko. Kis je bio napadan u Beogradu. Celom Beogradu, zato sto ga je napadao ceo Beograd koji je tad smatran vrhom knjizevnosti. Jeremic, Bulatovic, Scepanovic i ostali su bili u svim odborima i krojili koji ce pisac da dobije nagrade. Pisao je protiv nacionalizma, svakog, a posebno srpskog jer srpski nacionalizam ga je i dohvatio. Takodje su ga dohvatila osinja gnezda u koja je svojim kosmopolitizmom dirao. Nikola Milosevic i Matvejevic su bili na njegovoj strani, ali ne onoliko glasno koliko je trebalo da budu.
Nema nikakve perfidne igre, nikakvog svojatanja u ovom tekstu. Autor lepo kaze da Kis ne moze da se svede na jednu naciju, ma koju, dakle ni hrvatsku. Citajte 'Cas anatomije', videcete sta znaci dici se protiv svoje sredine. Koliko ste puta vi tako nesto ucinili. Zadojeni smo konformizmom, idemo linijom manjeg otpora. Eto, protiv toga se Kis borio, i zbog toga su ga napadali.

Mara vracara

pre 10 godina

Kis, Pekic, Crnjanski, Selimovic, Andric - kakvo kulturno blago ovih prostora!!! Elem, uopste mi nisu jasne neke opservacije u ovom tekstu - Kis zaboravljen? U kom smislu? Od strane koga? Jedno vreme, a svi znamo kada to bese, jeste bio na listi nepozeljnih, bio je skrajnut, nedovoljno dobar jer ga nisu razumeli ili to jednostavno nisu hteli, pa i nepodoban, ali to su toliko davni dani - mnogi od nas nisu bili ni rodjeni. Kis je sada bitan i knjizevnosti i knjizevnoj kritici i knjizevnoj istoriji i svakom vrsnom citaocu. I jos nesto - Krleza mu je polaziste? Hm - ne bih se bas slozila, nikada se ne bih slozila, nigde ne vidim to...pre bih rekla da je Kisovo polaziste celokupna svetska knjizevnost. Njegova dela vrcaju od intertekstualnosti ona se svesno pozivaju na sva vazna dela koja su neki drugi pisci sacinili... na knjizevno nasledje uopste...njegova dela su prava savremena knjizevnost - u njima ima uticaja na desetine ako ne i stotine stvaralaca pre njega... nepravedno je prema Kisu toliko izdvajati Krlezu - on je Krlezu toliko zasenio i prevazisao i toliko ga jedva ima /ima ga ali ne ovoliko koliko gospodin pominje/ da nije u redu toliko to isticati.

Sudden Twist

pre 10 godina

Kiš je svetski, jugoslovenski pisac. Činjenica da je pisao na srpskom čini ga delom srpske kulture, a srpska kultura ne prebrojava krvna zrnca svojih velikana, bilo da se prezivaju Andrić, Njegoš, Selimović, Tišma, Kiš, Kulenović... Štaviše, napisao je neke od najboljih stranica na našem jeziku. Zapravo oni koji relativizuju pripadnost ovih pisaca srpskoj kulturi su ti koji prebrojavaju krvna zrnca, gazeći njihovo opredeljenje da pripadaju određenoj kulturi (Andrić, Selimović, Kulenović) ili činjenicom jezika na kojem su pisali (Tišma, Kiš). Dakle, zašto bi nekome bilo izrazito važno da relativizuje Kišov izbor obreda, osim ako mu je posebno stalo da izvede Kiša iz srpske kulture, ako već preko krvnih zrnaca ne može da ga uvede u svoju, kao što to čine sa Andrićem. Pa da je sahranjen kao Jevrejin, ili komunista, ili Jugosloven, to ne menja činjenicu da je pripadao srpskoj književnosti po jeziku na kojem je pisao. To što je bio kosmopolita samo je učinio da srpska kultura bude bogatija. Dakle nije problem u krvnim zrncima već, upravo u izvitoperenom nacionalizmu koji pokušava da nečiju kulturu svodi na ono što odgovara njegovoj političkoj potrebi. Uostalom neretki su tekstovi u Srbiji koji govore o značaju Krleže i njegovom uticaju na srpsku književnost. Možda bi bilo lepo čuti o tome kako su srpski pisci uticali na hrvatsku kulturu umesto što se svojataju. Na kraju krajeva, kada je u pitanju Kiš, preko njega je u srpsku književnost ušlo više Borhesa nego Krleže.

dejan

pre 10 godina

balkanskim domorodcima smetaju svi koji nisu nacionalisticko nastrojeni, koji ne proizvode mitove o nebeskim narodima, koji na jedan ili drugi nacin ne siju mrznju na sve razlicite. Zato za prodavanje balkanskih mitova imamo vrlo poputlarnog "oca nacije" Dobricu Cosisu i slicne, i zbog takvih uzduz i popreko Balkana smo doziveli sve ratove i sranja, zbog takvih smo danas bedna nacija, u svakom smislu reci

Da smo sredina u kojoj se cene veliki pisci kao Kis, ziveli bi daleko bolje

A.

pre 10 godina

Je li moguće da se ovaj jako dobar intervju čita tako bijesno i negativno, da se učitava ono šta ne piše unutra? Ovi gnjevni komentari su smiješni svakome ko je čitao Kiša. Pa vi ste kao oni o kojima je pisao u Času anatomije. Sami sebe, u bijesu, ujedate. Da mi je znati koji je vaš ljudski dobitak u tome?

dusan

pre 10 godina

nije bitno ciji je, ali je bitno da nije srpski, sta vise anti-srpski je. mlogo je tompsone, mlogo. sad mi je jasno sto kusturica 30 puta dnevno pomene da je srbin

cencul

pre 10 godina

Kaze autorka

To što je Mark Thompson predstavio, što je izraslo iz njegovih 20-godišnjih istraživanja o Danilu Kišu je jednostavno – točno. Tako je to izgledalo, baš tako.
- autorka da ponovi ovo još jednom, da ubedi i nas i sebe.

Thompson je doktorirao književnost na Cambridgeu, tako da je njegova teorijska i književnopovijesna kompetencija izvan rasprave, ali je stvar u tome da je sam Thompson zaista vrlo dobar, odličan pisac.
- izuzetna moć dedukcije!
- autorka da ponovi još jednom da je thompson vrlo dobar, odličan pisac i ubediće nas.

hvala vam što nam dajete mogućnost da sami imamo svoje mišljenje koje i nije baš tačno. eto, to je baš tačno.

Travis Bickle

pre 10 godina

Interesantno je da su autorica i biograf uredno primetili da je ceo Beograd skočio na Kiša. To što je pola intelektualnog Beograda ustalo u njegovu odbranu je nezgodna činjenca. Nije prvi put da se Kiš perfidno koristi da se kroz njegovu kritiku nacionalizma prikrije hrvatski i pljucne po Beogradu. Naravno Srbi po tom hrvatskom scenariju mogu biti samo staljinisti, hegemoni ili nacionalisti, već po potrebi.

Kaspar

pre 10 godina

Na 2-3 mesta novinarka izjavljuje u ovom intervjuu da je Kis zaboravljen, i da nije citan, a onda se i ovaj "pisac" pridruzuje da kaze kako je Kis previse tezak za citanje. Ako citate izmedju redova, shvaticete da njih dvoje ovim tekstom pokusavaju da sahrane Kisovo delo, to jest da mu odrze opelo. Ili jos gore, da ga komentarisu u svrhu hrvatskih dnevnopolitickih potreba. Zasto bi inace novinarka intervjuisala nekoga o jednom, kako ona kaze "zaboravljenom piscu".

Džeki

pre 10 godina

Ovaj tekst je primer protiv čega je Kiš pisao. Ovde je "urađena spektralna analiza krvi", što bi Kiš rekao. Veličanstven pisac, intelktualac (u pravom smislu te reči ) i stanovnik sveta, a najpre naših duša.
Ako je imao naporan i ne baš srećan život, ne dirajte ga u miru, koji je valjda pronašao..." I biti nagnut nad tudju prazninu, u pokušaju da je ispiniš smisslom, i to je taština, taština nad taštinama "...

snežana

pre 10 godina

Nezaboravljeni KIŠ, je moj-naš pisac. Beograđanka-Srpkinja, a mogla sam biti i Amerikanka. Zašto mi je potreban tekst T..., da obrišem prozore.
Volela bih da je živa danas ta čupava glava. Kao usput, hoće li B92 moja radiostanica, televizija, početi da prave neke emisije iz kulture! Da li je preskupo!!!!!! Mora ova današwa mladost saznati nešto više o velikanima.
Nemojte mi samo reci da je to posao naše nacionalne televizije RTS ili RTV. Pozdrv.

proxima centauri

pre 10 godina

Procitala sam SVE Kisove knjige do kojih sam mogla da dodjem. U kucnoj biblioteci ih imam sedam. Kada sam tuzna, kada mi se cini da se stvari nikada nece promeniti, kada mi se problemi cine neresivim, citam "Rane jade", ili pripovetku "Enciklopedija mrtvih".
Ni jednog drugog pisca ne mogu nanovo da citam sa toliko ushicenja. On pise tako dobro i tako lepo.
Citala sam i Kunderu i Konrada (manje). Ako finese nisu izgubljene u prevodu, usudjujem sa da SAMO kao citalac (bez pretenzija da budem kriticar) kazem da je Kis bolji od obojice.
Ja se ne bojim da ce on biti zaboravljen. Generacije koje dolaze, i koje ce svakako traziti najlepse stranice napisane na srpskom, ce ga otkriti i cudice se zasto ga savremenici nisu citali vise.

naciJonalista

pre 10 godina

Koliko mrznje prema srpskom narodu u ovom tekstu.Srbi kakvi god da su kao narod,mogu se ,,pohvaliti'' da je njihov glavni grad rusen 44 puta,zbog cijeg li je to nacionalizma? Normalno je za mene da slusam ovakve price, i danas srpski narod slavi diktaturu, masinbravare jednoumlje i drugove.Diktature vise nema,masinbravar umro,drugovi vise nismo ostalo samo jednoumlje.Dok vi sanjate i dalje crveni pasos,drugi su postovali sebe i ne treba im crveni pasos da bi putovali,imaju nove modernije,a imaju i para da zaista putuju,i Hrvatska i Slovenija su dokaz da je nacionalizam isplativ,samo treba biti pametan i makar jednom se sloziti oko bitnih stvari.Postujem druge,zelim najbolje za sebe i svoju drzavu,bilo bi pametno da makar jednom zaboravite masinbravare,i okrenete se sadasnjosti i buducnosti. Djindjic je govorio da moramo postovati sebe,isto koliko drugi postuje sebe,inace necemo uspeti. Nazalost on nije uspeo,nista cekamo onda nekog novog masinbravara.

milanko

pre 10 godina

Ovaj tekst koji bi trebalo da govori o pogubnosti shovinizma mrznje itd je sam toliko zadojen ociglednom mrznjom i necim podlim u svakoj svojoj recenici a taj isti stil moze da prepozna svako ko ponekad ode do Zagreba. Iskreno muka mi je vise o tome da slusam i citam a sto je najgore u nasim medijima. Znate kad bi neki hr medij objavio integralni tekst na ekavici? Nikad! Danilo Kish je fantastican pisac i o njemu smo ucili u skoli i profesorka u gimnaziji mu je posvetila veliki znacaj i puno casova smo analizirali njegova dela a ovaj tekst je ruglo i totalno i vise nego kontradiktoran, on ne vredja nacionalizam vec ima nameru da izvredja iskljucivo jedan narod u ex drzavi, ne vredi vise ni trositi reci na ovakve stvari i zaista bi mogli da se potrudite da nas postedite ovakvih malicioznih tekstova jer je puno nas koji smo zbog hrvatskog nacionalizma doziveli velike neproijatnosti i onda treba jos ovako nesto da citam. Hvala

Vlada

pre 10 godina

Gospodin ocigledno nije shvatio sustinu Kisa i njegovog pisanja protiv kolektivnih i zaslepljujucih ideologija poput komunizma, fasizma i nacionalizma. Kis nije na umu imao samo srpski nacionalizam, vec i hrvatski kada je pisao svoje tekstove na tu temu. Covek se prosto gadio odsustva individualnosti i gusenja slobodne misli. Uopste nije bitno da li je Kis jugoslovenskio, srpski, crnogorski ili jevrejski pisac jer su to odrednice koje sustinski nemaju veze sa sutinom njegovog stvaralastva. Ipak reci kako on nije srpski pisac je uvredljivo, jer je Danilo Kis ziveo i studirao u Srbiji,a stvarao na istocnoj varijanti srpskohrvatskog. To mi deluje kao nacionalisticki ispad gospodina Thompsona, a to je upravo ono cega se Kis gadio. Opet, za takvog majstora reci je nebitno odakle je, ali je nama svima na ovim jugoslovenskim prostorima od dragocene vaznosti to sto je ovaj genije stvarao bas na nasem jeziku te mozemo da uzivamo u njegovoj pisanoj reci vise od bilo koga drugog.

eapo

pre 10 godina

majka mu je crnogorka sa cetinja,a ne srpkinja u nacionalnom smislu,dok su bulatovici i scepanovici srbi iz cg.po vjeri srpkinja znaci pravoslavna,a ne brkati vjeru i naciju.crna gora je drzava koliko i srbija u najmanju ruku a mozda i duze.kis je u anatomiji obrazlozio duh palanke i ;ogicnu posledicu nacionalizam,koju je vec naznacio konstatinovic.bulatovic i scepanovic su kao pravi policijski kadrovi iz cg koji su postali nacionalisti.kao poslednje utociste,prije nego sto se ogole udarili su po dobro poznatom metodu po kisu zeleci da nedju svoj poznati prostor vasojevickih sela po kosmopolitskom u najavi beogradu.na kraju zasto ne reci pobijedili su...

тамара

pre 10 godina

Похвалан текст о Србији и Србима постао је чест колико и Халејева комета. Ипак се поносим тиме ко сам, не можете да нас уништите и постидите. Киш је био генијалан и преко његових леђа бомбардовати идиотским политичким ставовима је страшно и, усуђујем се рећи, грех.

Marko

pre 10 godina

@Mapko i ostali zainteresovani:

Hajde jednom za svagda da raščistimo. Nacionalizam nikada nije imao pozitivnu konotaciju i pomalo je žalosno na koje sve načine to danas pokušava da se izvrne (spinuje). Pojam je francuski i nastao je u 19. veku uz pojavu romantičarskih ideala državnosti i nacionalnog jedinstva (uz eksploziju interesovanja za narodne epove).
Prvo izdanje Vujaklije opisivalo je pojam kao nacionalni egoizam, odnosno mišljenje da je sopstvena nacija bolja od drugih. U kasnijim izdanjima je dolazilo do prekrajanja, svesnog ili ne (verujem da je ovo prvo). Ovome su se nažalost priklonili i moderni autori srpskih rečnika, za šta treba okriviti sve što se dešavalo u poslednjih nekoliko decenija na ovim prostorima.
Nacionalizam je agresivnog karaktera, za razliku od patriotizma koji bi trebalo da bude isključivo odbrambenog (međutim, i pojam patriotizma su svojim višedecenijskim nastojanjima Amerikanci najviše relativizovali i gotovo izjednačili sa nacionalizmom).

fast forward shund

pre 10 godina

@ iskrivljeniGlobus - ne vidim razliku izmedju njegovog vredjanja vidjenja stvari i tvog uvredjenog stava. Sami se ljudi otkriju i svi, ama bas svi, rade to sto je i sam Danilo - razotkrivao izme.

Jagoda

pre 10 godina

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija."

Danilo Kiš

Jagoda

pre 10 godina

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija."

Danilo Kiš

dzontra volta

pre 10 godina

@Zahvalni šegrt

Thomson se ne zalaze za Danila Kisa, vec ga koristi da bi propagirao vestacku konstrukciju koja jasna vec iz prve recenice ovog teksta.

darky

pre 10 godina

Kiš je pripadao rijetkim izdancima kulture ovih prostora kojeg nije mogao da "svari" bipolarno nacionalistički srpsko-hrvatski (polu)svijet umiruće Jugosalavije. Nešto kao Tin ujević, na primjer. Ni Hrvati ni Srbi (svakako, oni koji su to po zanimanju) ne mogu prihvatiti njegov kosmopolitski značaj i veličinu, do dana današnjeg. On je od početka preskočio lokalne nacionalističke tarabe, naivno vjerujući da mu ova zla sredina neće vratiti kako mu je, sve do same smrti, vraćala. Bezbroj puta je ponavljao da je on srednjeevropski, jugoslovenski pisac koji piše i misli srpskohrvatskim jezikom; to je za njega, što je sasvim normalno, bio jednistven kulturni prostor; bezbroj puta je rekao da ga ne interesuju bilo kakvi nacionalni torovi, a ponajmanje politički. Nije se udvarao nikome, naročito ne pariskim intelektualnim kugovima, koje je prezirao zbog njihovih stavova prema sovjetskim logorima, između ostalog.

Simbolički i tragično, umro je baš u osvit, buđenje novih, krvožednih balkanskih vampira.

novosadjanin

pre 10 godina

@Марко: Taj isti ton ti koristis u svojim komentarima. Mozda za pocetak da procitas knjigu, pa se onda bacis na kafansku politiku? Te price sovinizam i nacionalizam, one ovde u Srbiji idu ruku pod ruku i cesto se upotpunjuju, a retko razdvajaju. Dokaz tome je, osim svakodnevnice, stav da Srbin ne moze biti katolik ili musliman, da obavezno mora biti pravoslavac, a nikako ateista, jer ce biti prozvan najgorim imenima. Inace, svako svoju reputaciju gradi, te mu zvanje ispred imena nista ne donosi, moze biti i drmr, dzabe mu sve kada se ne ponasa u skladu sa svojim zvanjem. A zvanje danas svako dobije u par telefonskih poziva i po koji dukat. Toliko to zvanje i vredi. Ta potreba da se zahteva postovanje tome je sama po sebi pogresna. Zvanje i godine te ne rezervisu na mudrost, vec ljudskost, koji mnogi od njih ne pokazuju, duboko verujuci da su vise od ljudi.

davidovic

pre 10 godina

pustite velikog Danila Kisa najveceg pisca sa ovih prostora na miru. On se nikada nije izjasnjavao ni kao srpski ni kao jevrejski pisac vec kao jugoslovenski pisac i ostavimo to tako kakao je on hteo. On u grobnici ne dotice srpski nacionalizam jer ga u to vreme nije ni bilo, vec razotkriva ideologiju kao masinu za mlevenje ljudi i prozdiranje svoje dece. kakve to veze ima sa srbima, to ima veze sa golim otokom i tome slicnim temama . Bice da beznacajan novinar pokusava da malo prekroji stvari onako kako ih on, hrvartski zet vidi. dalje ruke

iskrivljeniGlobus

pre 10 godina

Mark Thompson UN-proforac i novinar 90-tih u sluzbi oficijelne antisrpske propagande, ozenjen Hrvaticom, i zadojen ocigledno anti-srpskim sentimentom. Kisu pripisuje stavove koje ovaj nikada nije imao. Koliko treba mrzeti Srbe, da bi se (makar i za zagrebacki list) izgovorilo kako su Srbi bili ljubomorni sto je Kis "bolje znao njihov jezik od njih"? Pa Krlezina majka je Crnogorka, srpski je njegov maternji jezik (mada je znao i madjarski, jer mu je otac bio madjarski Jevrejin koji je stradao u Ausvicu). Od Globusa ne iznenadjuje da intervjuise ovakve likove, primitivni nacionalizam o kome je Kis pisao mogli bi najpre da prepoznaju kod sebe, a B92 ume da "odabere" ovakve bisere, pri cemu cenzurise komentare poput ovog. Nek vam je na cast...

Бранислав

pre 10 godina

То што је крштен у српској православној цркви није био његов избор - но изризита жеља му је била да буде сахрањен по обреду српске православне цркве. Мало се зна и да је аутор изванредног документарног филма "Голи живот" (можете га наћи на youtube), који је снимио само пар месеци пре смрти. Вечна слава!

"Zahvalni šegrt"

pre 10 godina

Danilo Kiš...Pisac čije ime mi je sigurna "najjača karta" kad se povede razgovor o književnosti. Znam , sebičan sam što ga svojatam. I ko god me je poslušao i upoznao se sa njegovim delom- prisvojio ga je. Duhovna gromada i znalac pisane reči.

Hvala gospodinu Thompsonu na zalaganju...

Darko

pre 10 godina

Eeee

Mislim da bi kritika pre svega trebala da se odnosi na tekst gospodina Tompsona koji je celu tu ujdurmu i pokrenuo oko srpskog nacionalizma, pokrštavanja i svega sličnog.

Nada

pre 10 godina

Zahvalna sam životu na postojanju pisca kakav je Danilo Kiš. Njegova emocionalnost i suptilnost ispunjavaju dušu. Ako bude zaboravljen, a nadam se da neće, biće to pobeda siromšnih duhom. Hvala i gospodinu Tompsonu na trudu i umeću.

Boris Davidovich

pre 10 godina

Ok, manje vise nisam toliko potkovan, niti sam procitao sve njegove knjige da mogu da komentarisem sve postulate ovog strucnjaka. Medjutim, onoliko koliko sam mogao da saznam i gledajuci dokumentarce o njemu, ne mogu da se slazem da je razotkrio srpski nacionalizam (a ovde se potire sve opste hrvatski i svaki drugi sto je nebulozno, ali blago receno).
Imao je veoma lose misljenje o nacionalizmu kao necemu palanackom i opasnom. I da mozda je mogao da ga kritikuje tamo gde je i bio. A kako bi tek onda to radio da je ziveo u Hrvatskoj?

Veoma je ruzno kada se jedan veliki pisac kao Kis koristi opet kao propagandni materijal za jednu stranu novcica.

Meni Kis je bio i ostace jedan od najvecih pisaca sa ovih prostora i za mene deo vecite cetvorke (Andric, Selimovic, Crnjanski i Kis).

Voleo bih i jednog dana da citam Krlezu ali nazalost nemam vremena...

rato

pre 10 godina

Sanja Mabaša,kardiolog, Tompsonova supruga je srpkinja i po ocu i po majci i njihova deca ne mogu biti poluhrvati.Tompson ju je upoznao za vreme rata kada je bio Gardijanov dopisnik iz Zagreba.

Rory

pre 10 godina

Jedna "mala" korekcija. Kis sa knjigom "Grobnica za Borisa Davidovica" nije razotkrio srpski nacionalizam u povoju, vec probudio komunisticke zle duhove, koji se nijesu mogli pomiriti uzasima opisanim u knjizi, a koji su se svi od reda dogodili u SSSR-u (poslije 1917). Ko je citao, to bi trebalo da zna.

Марко

pre 10 godina

Лично ми се не свиђа тон којим је овај чланак писан. Покушава се са неке научне, новинарске и уметничке стране ући у индиректне политичке субјективности. Нпр. зашти би српски национализам био лош сам по себи, а Киш га је као "разоткрио" па био нападан. Нико не спомиње шовинизам или нацизам, једноставно сваки народ има право да воли своју нацију па тако ваљда и српски. Чуђење што је сахрањен по православном обреду и одмах ограђивање како је то ето тек ради мајке. То је једна тешка и изузетно важна одлука коју човек доноси и не доноси се тако олако без неког значајног разлога. Тај неки поменути Амфилохије је заправо митрополит и прилично је непристојно човека спомиљати само именом: председник, амбасадор, господин....па и чак и ето митрополит има право на неку титулу испред свог имена. Мајка му је била Српкиња из Црне Горе, а не Црногорка, што је данас нажалост велика разлика, исто као што жена господина Томпсона није само Славонка, већ Хрватица.
Данас нам се објашљава да Киш није српски писац, па добро и није, а сутра ће се већ наћи неки стручњак који ће тврдити да је он заправо хрватски писац, као и све што је вредело у Југославији од Андрића, Тесле, Миланковића...
Надао сам се да ћу прочитати нешто ново и лепо о писцу којег волим, али сам текст је пун политичких конотација и скривених коментара, тако да ми се искрено смучио.

Iza Brda

pre 10 godina

Veću stupidariju, da budem "politički korektan", skoro nisam pročitao! Kiš razotkrio srpski nacionalizam. Kiša su napadali komunisti, centralni komiteti i kulturni aparačici zato što je u "Grobnici za Borisa Davidoviča" na maestralan način opisao kako deluje totalitarno društvo u KOMUNIZMU. Hajka je bila ogromna, a Krleža ga je "sa elegantnom šutnjom" odbio da se ne bi zamerao Doživotnom Predsedniku i Trostrukom Narodnom Heroju (Ej, bre! Trostruki!!!). Otpisao im je, svima, u "Času Anatomije", i otišao u egzil. Dovoljna je paralela da je Srbija duboko u korenu komunistička zemlja i dan-danas to da dva, možda, najveća intelektualca u XX veku, su još uvek "meko" cenzurisana, i o njima i njihovom delima u "intelektualnim krugovima" nije poželjno govoriti. To su Slobodan Jovanović i Danilo Kiš.

Eeee

pre 10 godina

Marko , DArko i ostali, da ste slova procitali od Kisa ne bi ovako komentarisali. Kada pročitate "Grobnicu" odmah nAkon nje uzmite " cas anatomije. Nece vam trebati ni vicevi ni njuz net, ismejacete se kao ludi. Jos nesto... Na temi o D.K. Najgluplje je prebrojavati krvne zrnce jer to je upravo on u svojim knjigama obesmisljavao...

Марко

pre 10 godina

Лично ми се не свиђа тон којим је овај чланак писан. Покушава се са неке научне, новинарске и уметничке стране ући у индиректне политичке субјективности. Нпр. зашти би српски национализам био лош сам по себи, а Киш га је као "разоткрио" па био нападан. Нико не спомиње шовинизам или нацизам, једноставно сваки народ има право да воли своју нацију па тако ваљда и српски. Чуђење што је сахрањен по православном обреду и одмах ограђивање како је то ето тек ради мајке. То је једна тешка и изузетно важна одлука коју човек доноси и не доноси се тако олако без неког значајног разлога. Тај неки поменути Амфилохије је заправо митрополит и прилично је непристојно човека спомиљати само именом: председник, амбасадор, господин....па и чак и ето митрополит има право на неку титулу испред свог имена. Мајка му је била Српкиња из Црне Горе, а не Црногорка, што је данас нажалост велика разлика, исто као што жена господина Томпсона није само Славонка, већ Хрватица.
Данас нам се објашљава да Киш није српски писац, па добро и није, а сутра ће се већ наћи неки стручњак који ће тврдити да је он заправо хрватски писац, као и све што је вредело у Југославији од Андрића, Тесле, Миланковића...
Надао сам се да ћу прочитати нешто ново и лепо о писцу којег волим, али сам текст је пун политичких конотација и скривених коментара, тако да ми се искрено смучио.

Rory

pre 10 godina

Jedna "mala" korekcija. Kis sa knjigom "Grobnica za Borisa Davidovica" nije razotkrio srpski nacionalizam u povoju, vec probudio komunisticke zle duhove, koji se nijesu mogli pomiriti uzasima opisanim u knjizi, a koji su se svi od reda dogodili u SSSR-u (poslije 1917). Ko je citao, to bi trebalo da zna.

iskrivljeniGlobus

pre 10 godina

Mark Thompson UN-proforac i novinar 90-tih u sluzbi oficijelne antisrpske propagande, ozenjen Hrvaticom, i zadojen ocigledno anti-srpskim sentimentom. Kisu pripisuje stavove koje ovaj nikada nije imao. Koliko treba mrzeti Srbe, da bi se (makar i za zagrebacki list) izgovorilo kako su Srbi bili ljubomorni sto je Kis "bolje znao njihov jezik od njih"? Pa Krlezina majka je Crnogorka, srpski je njegov maternji jezik (mada je znao i madjarski, jer mu je otac bio madjarski Jevrejin koji je stradao u Ausvicu). Od Globusa ne iznenadjuje da intervjuise ovakve likove, primitivni nacionalizam o kome je Kis pisao mogli bi najpre da prepoznaju kod sebe, a B92 ume da "odabere" ovakve bisere, pri cemu cenzurise komentare poput ovog. Nek vam je na cast...

Iza Brda

pre 10 godina

Veću stupidariju, da budem "politički korektan", skoro nisam pročitao! Kiš razotkrio srpski nacionalizam. Kiša su napadali komunisti, centralni komiteti i kulturni aparačici zato što je u "Grobnici za Borisa Davidoviča" na maestralan način opisao kako deluje totalitarno društvo u KOMUNIZMU. Hajka je bila ogromna, a Krleža ga je "sa elegantnom šutnjom" odbio da se ne bi zamerao Doživotnom Predsedniku i Trostrukom Narodnom Heroju (Ej, bre! Trostruki!!!). Otpisao im je, svima, u "Času Anatomije", i otišao u egzil. Dovoljna je paralela da je Srbija duboko u korenu komunistička zemlja i dan-danas to da dva, možda, najveća intelektualca u XX veku, su još uvek "meko" cenzurisana, i o njima i njihovom delima u "intelektualnim krugovima" nije poželjno govoriti. To su Slobodan Jovanović i Danilo Kiš.

davidovic

pre 10 godina

pustite velikog Danila Kisa najveceg pisca sa ovih prostora na miru. On se nikada nije izjasnjavao ni kao srpski ni kao jevrejski pisac vec kao jugoslovenski pisac i ostavimo to tako kakao je on hteo. On u grobnici ne dotice srpski nacionalizam jer ga u to vreme nije ni bilo, vec razotkriva ideologiju kao masinu za mlevenje ljudi i prozdiranje svoje dece. kakve to veze ima sa srbima, to ima veze sa golim otokom i tome slicnim temama . Bice da beznacajan novinar pokusava da malo prekroji stvari onako kako ih on, hrvartski zet vidi. dalje ruke

Boris Davidovich

pre 10 godina

Ok, manje vise nisam toliko potkovan, niti sam procitao sve njegove knjige da mogu da komentarisem sve postulate ovog strucnjaka. Medjutim, onoliko koliko sam mogao da saznam i gledajuci dokumentarce o njemu, ne mogu da se slazem da je razotkrio srpski nacionalizam (a ovde se potire sve opste hrvatski i svaki drugi sto je nebulozno, ali blago receno).
Imao je veoma lose misljenje o nacionalizmu kao necemu palanackom i opasnom. I da mozda je mogao da ga kritikuje tamo gde je i bio. A kako bi tek onda to radio da je ziveo u Hrvatskoj?

Veoma je ruzno kada se jedan veliki pisac kao Kis koristi opet kao propagandni materijal za jednu stranu novcica.

Meni Kis je bio i ostace jedan od najvecih pisaca sa ovih prostora i za mene deo vecite cetvorke (Andric, Selimovic, Crnjanski i Kis).

Voleo bih i jednog dana da citam Krlezu ali nazalost nemam vremena...

Vlada

pre 10 godina

Gospodin ocigledno nije shvatio sustinu Kisa i njegovog pisanja protiv kolektivnih i zaslepljujucih ideologija poput komunizma, fasizma i nacionalizma. Kis nije na umu imao samo srpski nacionalizam, vec i hrvatski kada je pisao svoje tekstove na tu temu. Covek se prosto gadio odsustva individualnosti i gusenja slobodne misli. Uopste nije bitno da li je Kis jugoslovenskio, srpski, crnogorski ili jevrejski pisac jer su to odrednice koje sustinski nemaju veze sa sutinom njegovog stvaralastva. Ipak reci kako on nije srpski pisac je uvredljivo, jer je Danilo Kis ziveo i studirao u Srbiji,a stvarao na istocnoj varijanti srpskohrvatskog. To mi deluje kao nacionalisticki ispad gospodina Thompsona, a to je upravo ono cega se Kis gadio. Opet, za takvog majstora reci je nebitno odakle je, ali je nama svima na ovim jugoslovenskim prostorima od dragocene vaznosti to sto je ovaj genije stvarao bas na nasem jeziku te mozemo da uzivamo u njegovoj pisanoj reci vise od bilo koga drugog.

тамара

pre 10 godina

Похвалан текст о Србији и Србима постао је чест колико и Халејева комета. Ипак се поносим тиме ко сам, не можете да нас уништите и постидите. Киш је био генијалан и преко његових леђа бомбардовати идиотским политичким ставовима је страшно и, усуђујем се рећи, грех.

Travis Bickle

pre 10 godina

Interesantno je da su autorica i biograf uredno primetili da je ceo Beograd skočio na Kiša. To što je pola intelektualnog Beograda ustalo u njegovu odbranu je nezgodna činjenca. Nije prvi put da se Kiš perfidno koristi da se kroz njegovu kritiku nacionalizma prikrije hrvatski i pljucne po Beogradu. Naravno Srbi po tom hrvatskom scenariju mogu biti samo staljinisti, hegemoni ili nacionalisti, već po potrebi.

milanko

pre 10 godina

Ovaj tekst koji bi trebalo da govori o pogubnosti shovinizma mrznje itd je sam toliko zadojen ociglednom mrznjom i necim podlim u svakoj svojoj recenici a taj isti stil moze da prepozna svako ko ponekad ode do Zagreba. Iskreno muka mi je vise o tome da slusam i citam a sto je najgore u nasim medijima. Znate kad bi neki hr medij objavio integralni tekst na ekavici? Nikad! Danilo Kish je fantastican pisac i o njemu smo ucili u skoli i profesorka u gimnaziji mu je posvetila veliki znacaj i puno casova smo analizirali njegova dela a ovaj tekst je ruglo i totalno i vise nego kontradiktoran, on ne vredja nacionalizam vec ima nameru da izvredja iskljucivo jedan narod u ex drzavi, ne vredi vise ni trositi reci na ovakve stvari i zaista bi mogli da se potrudite da nas postedite ovakvih malicioznih tekstova jer je puno nas koji smo zbog hrvatskog nacionalizma doziveli velike neproijatnosti i onda treba jos ovako nesto da citam. Hvala

Бранислав

pre 10 godina

То што је крштен у српској православној цркви није био његов избор - но изризита жеља му је била да буде сахрањен по обреду српске православне цркве. Мало се зна и да је аутор изванредног документарног филма "Голи живот" (можете га наћи на youtube), који је снимио само пар месеци пре смрти. Вечна слава!

Darko

pre 10 godina

Eeee

Mislim da bi kritika pre svega trebala da se odnosi na tekst gospodina Tompsona koji je celu tu ujdurmu i pokrenuo oko srpskog nacionalizma, pokrštavanja i svega sličnog.

proxima centauri

pre 10 godina

Procitala sam SVE Kisove knjige do kojih sam mogla da dodjem. U kucnoj biblioteci ih imam sedam. Kada sam tuzna, kada mi se cini da se stvari nikada nece promeniti, kada mi se problemi cine neresivim, citam "Rane jade", ili pripovetku "Enciklopedija mrtvih".
Ni jednog drugog pisca ne mogu nanovo da citam sa toliko ushicenja. On pise tako dobro i tako lepo.
Citala sam i Kunderu i Konrada (manje). Ako finese nisu izgubljene u prevodu, usudjujem sa da SAMO kao citalac (bez pretenzija da budem kriticar) kazem da je Kis bolji od obojice.
Ja se ne bojim da ce on biti zaboravljen. Generacije koje dolaze, i koje ce svakako traziti najlepse stranice napisane na srpskom, ce ga otkriti i cudice se zasto ga savremenici nisu citali vise.

Eeee

pre 10 godina

Marko , DArko i ostali, da ste slova procitali od Kisa ne bi ovako komentarisali. Kada pročitate "Grobnicu" odmah nAkon nje uzmite " cas anatomije. Nece vam trebati ni vicevi ni njuz net, ismejacete se kao ludi. Jos nesto... Na temi o D.K. Najgluplje je prebrojavati krvne zrnce jer to je upravo on u svojim knjigama obesmisljavao...

dzontra volta

pre 10 godina

@Zahvalni šegrt

Thomson se ne zalaze za Danila Kisa, vec ga koristi da bi propagirao vestacku konstrukciju koja jasna vec iz prve recenice ovog teksta.

Jagoda

pre 10 godina

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija."

Danilo Kiš

Džeki

pre 10 godina

Ovaj tekst je primer protiv čega je Kiš pisao. Ovde je "urađena spektralna analiza krvi", što bi Kiš rekao. Veličanstven pisac, intelktualac (u pravom smislu te reči ) i stanovnik sveta, a najpre naših duša.
Ako je imao naporan i ne baš srećan život, ne dirajte ga u miru, koji je valjda pronašao..." I biti nagnut nad tudju prazninu, u pokušaju da je ispiniš smisslom, i to je taština, taština nad taštinama "...

naciJonalista

pre 10 godina

Koliko mrznje prema srpskom narodu u ovom tekstu.Srbi kakvi god da su kao narod,mogu se ,,pohvaliti'' da je njihov glavni grad rusen 44 puta,zbog cijeg li je to nacionalizma? Normalno je za mene da slusam ovakve price, i danas srpski narod slavi diktaturu, masinbravare jednoumlje i drugove.Diktature vise nema,masinbravar umro,drugovi vise nismo ostalo samo jednoumlje.Dok vi sanjate i dalje crveni pasos,drugi su postovali sebe i ne treba im crveni pasos da bi putovali,imaju nove modernije,a imaju i para da zaista putuju,i Hrvatska i Slovenija su dokaz da je nacionalizam isplativ,samo treba biti pametan i makar jednom se sloziti oko bitnih stvari.Postujem druge,zelim najbolje za sebe i svoju drzavu,bilo bi pametno da makar jednom zaboravite masinbravare,i okrenete se sadasnjosti i buducnosti. Djindjic je govorio da moramo postovati sebe,isto koliko drugi postuje sebe,inace necemo uspeti. Nazalost on nije uspeo,nista cekamo onda nekog novog masinbravara.

darky

pre 10 godina

Kiš je pripadao rijetkim izdancima kulture ovih prostora kojeg nije mogao da "svari" bipolarno nacionalistički srpsko-hrvatski (polu)svijet umiruće Jugosalavije. Nešto kao Tin ujević, na primjer. Ni Hrvati ni Srbi (svakako, oni koji su to po zanimanju) ne mogu prihvatiti njegov kosmopolitski značaj i veličinu, do dana današnjeg. On je od početka preskočio lokalne nacionalističke tarabe, naivno vjerujući da mu ova zla sredina neće vratiti kako mu je, sve do same smrti, vraćala. Bezbroj puta je ponavljao da je on srednjeevropski, jugoslovenski pisac koji piše i misli srpskohrvatskim jezikom; to je za njega, što je sasvim normalno, bio jednistven kulturni prostor; bezbroj puta je rekao da ga ne interesuju bilo kakvi nacionalni torovi, a ponajmanje politički. Nije se udvarao nikome, naročito ne pariskim intelektualnim kugovima, koje je prezirao zbog njihovih stavova prema sovjetskim logorima, između ostalog.

Simbolički i tragično, umro je baš u osvit, buđenje novih, krvožednih balkanskih vampira.

rato

pre 10 godina

Sanja Mabaša,kardiolog, Tompsonova supruga je srpkinja i po ocu i po majci i njihova deca ne mogu biti poluhrvati.Tompson ju je upoznao za vreme rata kada je bio Gardijanov dopisnik iz Zagreba.

Kaspar

pre 10 godina

Na 2-3 mesta novinarka izjavljuje u ovom intervjuu da je Kis zaboravljen, i da nije citan, a onda se i ovaj "pisac" pridruzuje da kaze kako je Kis previse tezak za citanje. Ako citate izmedju redova, shvaticete da njih dvoje ovim tekstom pokusavaju da sahrane Kisovo delo, to jest da mu odrze opelo. Ili jos gore, da ga komentarisu u svrhu hrvatskih dnevnopolitickih potreba. Zasto bi inace novinarka intervjuisala nekoga o jednom, kako ona kaze "zaboravljenom piscu".

Jagoda

pre 10 godina

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija."

Danilo Kiš

Marko

pre 10 godina

@Mapko i ostali zainteresovani:

Hajde jednom za svagda da raščistimo. Nacionalizam nikada nije imao pozitivnu konotaciju i pomalo je žalosno na koje sve načine to danas pokušava da se izvrne (spinuje). Pojam je francuski i nastao je u 19. veku uz pojavu romantičarskih ideala državnosti i nacionalnog jedinstva (uz eksploziju interesovanja za narodne epove).
Prvo izdanje Vujaklije opisivalo je pojam kao nacionalni egoizam, odnosno mišljenje da je sopstvena nacija bolja od drugih. U kasnijim izdanjima je dolazilo do prekrajanja, svesnog ili ne (verujem da je ovo prvo). Ovome su se nažalost priklonili i moderni autori srpskih rečnika, za šta treba okriviti sve što se dešavalo u poslednjih nekoliko decenija na ovim prostorima.
Nacionalizam je agresivnog karaktera, za razliku od patriotizma koji bi trebalo da bude isključivo odbrambenog (međutim, i pojam patriotizma su svojim višedecenijskim nastojanjima Amerikanci najviše relativizovali i gotovo izjednačili sa nacionalizmom).

snežana

pre 10 godina

Nezaboravljeni KIŠ, je moj-naš pisac. Beograđanka-Srpkinja, a mogla sam biti i Amerikanka. Zašto mi je potreban tekst T..., da obrišem prozore.
Volela bih da je živa danas ta čupava glava. Kao usput, hoće li B92 moja radiostanica, televizija, početi da prave neke emisije iz kulture! Da li je preskupo!!!!!! Mora ova današwa mladost saznati nešto više o velikanima.
Nemojte mi samo reci da je to posao naše nacionalne televizije RTS ili RTV. Pozdrv.

cencul

pre 10 godina

Kaze autorka

To što je Mark Thompson predstavio, što je izraslo iz njegovih 20-godišnjih istraživanja o Danilu Kišu je jednostavno – točno. Tako je to izgledalo, baš tako.
- autorka da ponovi ovo još jednom, da ubedi i nas i sebe.

Thompson je doktorirao književnost na Cambridgeu, tako da je njegova teorijska i književnopovijesna kompetencija izvan rasprave, ali je stvar u tome da je sam Thompson zaista vrlo dobar, odličan pisac.
- izuzetna moć dedukcije!
- autorka da ponovi još jednom da je thompson vrlo dobar, odličan pisac i ubediće nas.

hvala vam što nam dajete mogućnost da sami imamo svoje mišljenje koje i nije baš tačno. eto, to je baš tačno.

Nada

pre 10 godina

Zahvalna sam životu na postojanju pisca kakav je Danilo Kiš. Njegova emocionalnost i suptilnost ispunjavaju dušu. Ako bude zaboravljen, a nadam se da neće, biće to pobeda siromšnih duhom. Hvala i gospodinu Tompsonu na trudu i umeću.

gfhfg

pre 10 godina

(AB, 1. avgust 2013 14:17)

E vidis, nije problem to sto je Kis bio anti-nacionalista koji je pisao protiv srpskog nacionalizma (mada je iskreno mislio u globalnom smislu). Problem je u tome sto je ovaj tekst pisan kao da su svi Srbi genocidni manijaci dok su svi Hrvati i Slovenci obrazovana gospoda koja mirisu cvece svakog dana i koja imaju mnogo napredniju kulturu od Srba. Tompson je tipican primer nacionaliste koga bi Kis ismevao.

istina

pre 10 godina

U Srbiji Kiš niti je zaboravljen niti je malo čitan. Nalazi se u školskoj lektiri a RTS je nedavno uradio i film o njemu. Toliko o obaveštenosti i kompetentnosti autora Tompsona. Objektivnost da ne pominjem.

novosadjanin

pre 10 godina

@Марко: Taj isti ton ti koristis u svojim komentarima. Mozda za pocetak da procitas knjigu, pa se onda bacis na kafansku politiku? Te price sovinizam i nacionalizam, one ovde u Srbiji idu ruku pod ruku i cesto se upotpunjuju, a retko razdvajaju. Dokaz tome je, osim svakodnevnice, stav da Srbin ne moze biti katolik ili musliman, da obavezno mora biti pravoslavac, a nikako ateista, jer ce biti prozvan najgorim imenima. Inace, svako svoju reputaciju gradi, te mu zvanje ispred imena nista ne donosi, moze biti i drmr, dzabe mu sve kada se ne ponasa u skladu sa svojim zvanjem. A zvanje danas svako dobije u par telefonskih poziva i po koji dukat. Toliko to zvanje i vredi. Ta potreba da se zahteva postovanje tome je sama po sebi pogresna. Zvanje i godine te ne rezervisu na mudrost, vec ljudskost, koji mnogi od njih ne pokazuju, duboko verujuci da su vise od ljudi.

Sudden Twist

pre 10 godina

Kiš je svetski, jugoslovenski pisac. Činjenica da je pisao na srpskom čini ga delom srpske kulture, a srpska kultura ne prebrojava krvna zrnca svojih velikana, bilo da se prezivaju Andrić, Njegoš, Selimović, Tišma, Kiš, Kulenović... Štaviše, napisao je neke od najboljih stranica na našem jeziku. Zapravo oni koji relativizuju pripadnost ovih pisaca srpskoj kulturi su ti koji prebrojavaju krvna zrnca, gazeći njihovo opredeljenje da pripadaju određenoj kulturi (Andrić, Selimović, Kulenović) ili činjenicom jezika na kojem su pisali (Tišma, Kiš). Dakle, zašto bi nekome bilo izrazito važno da relativizuje Kišov izbor obreda, osim ako mu je posebno stalo da izvede Kiša iz srpske kulture, ako već preko krvnih zrnaca ne može da ga uvede u svoju, kao što to čine sa Andrićem. Pa da je sahranjen kao Jevrejin, ili komunista, ili Jugosloven, to ne menja činjenicu da je pripadao srpskoj književnosti po jeziku na kojem je pisao. To što je bio kosmopolita samo je učinio da srpska kultura bude bogatija. Dakle nije problem u krvnim zrncima već, upravo u izvitoperenom nacionalizmu koji pokušava da nečiju kulturu svodi na ono što odgovara njegovoj političkoj potrebi. Uostalom neretki su tekstovi u Srbiji koji govore o značaju Krleže i njegovom uticaju na srpsku književnost. Možda bi bilo lepo čuti o tome kako su srpski pisci uticali na hrvatsku kulturu umesto što se svojataju. Na kraju krajeva, kada je u pitanju Kiš, preko njega je u srpsku književnost ušlo više Borhesa nego Krleže.

covek tezi slavi a zena sreci

pre 10 godina

Ima vas suvise koji bas i niste razumeli intervju, ili vam smeta sto je uradjen u Globusu, a ne u nekom nasem listu? Mozda zato sto je na jekavici, ili sto je Hrvatica vodila intervju?
Evo, za sve vas, sasvim ukratko. Kis je bio napadan u Beogradu. Celom Beogradu, zato sto ga je napadao ceo Beograd koji je tad smatran vrhom knjizevnosti. Jeremic, Bulatovic, Scepanovic i ostali su bili u svim odborima i krojili koji ce pisac da dobije nagrade. Pisao je protiv nacionalizma, svakog, a posebno srpskog jer srpski nacionalizam ga je i dohvatio. Takodje su ga dohvatila osinja gnezda u koja je svojim kosmopolitizmom dirao. Nikola Milosevic i Matvejevic su bili na njegovoj strani, ali ne onoliko glasno koliko je trebalo da budu.
Nema nikakve perfidne igre, nikakvog svojatanja u ovom tekstu. Autor lepo kaze da Kis ne moze da se svede na jednu naciju, ma koju, dakle ni hrvatsku. Citajte 'Cas anatomije', videcete sta znaci dici se protiv svoje sredine. Koliko ste puta vi tako nesto ucinili. Zadojeni smo konformizmom, idemo linijom manjeg otpora. Eto, protiv toga se Kis borio, i zbog toga su ga napadali.

slavko

pre 10 godina

Da, bas se ceo Beograd okrenuo protiv njega, i da, bas je Kis zaboravljen. Dve recenice iz kojih se vidi da lik, bas ,lik, ima neke cudne namere. Ali , uvek ce biti takvih likova, nisu bitni ,sitni su i smesni, bitno je da imamo Kisa i da ga cenimo !

Mara vracara

pre 10 godina

Kis, Pekic, Crnjanski, Selimovic, Andric - kakvo kulturno blago ovih prostora!!! Elem, uopste mi nisu jasne neke opservacije u ovom tekstu - Kis zaboravljen? U kom smislu? Od strane koga? Jedno vreme, a svi znamo kada to bese, jeste bio na listi nepozeljnih, bio je skrajnut, nedovoljno dobar jer ga nisu razumeli ili to jednostavno nisu hteli, pa i nepodoban, ali to su toliko davni dani - mnogi od nas nisu bili ni rodjeni. Kis je sada bitan i knjizevnosti i knjizevnoj kritici i knjizevnoj istoriji i svakom vrsnom citaocu. I jos nesto - Krleza mu je polaziste? Hm - ne bih se bas slozila, nikada se ne bih slozila, nigde ne vidim to...pre bih rekla da je Kisovo polaziste celokupna svetska knjizevnost. Njegova dela vrcaju od intertekstualnosti ona se svesno pozivaju na sva vazna dela koja su neki drugi pisci sacinili... na knjizevno nasledje uopste...njegova dela su prava savremena knjizevnost - u njima ima uticaja na desetine ako ne i stotine stvaralaca pre njega... nepravedno je prema Kisu toliko izdvajati Krlezu - on je Krlezu toliko zasenio i prevazisao i toliko ga jedva ima /ima ga ali ne ovoliko koliko gospodin pominje/ da nije u redu toliko to isticati.

NN_70

pre 10 godina

Sustina je u tome, da je Kis kao veliki pisac (srpski, srpsko-hrvatski, jugoslovenski, balkanski, srednjeevropski, kako god hocete…) zloupotrebljen na jedan krajnje podmukao nacin, i to od onih sredina koje su bile i ostale malogradjanska periferija Austro-ugarske monarhije, pune kompleksa u odnosu na kosmopolitizam i otvorenost Beograda i veceg dela njegove kulturne javnosti.
Sve i da je bilo nekorektnosti i uskogrudosti prema Kisu (nema razloga da u to sumnjamo), ova sredina je bila najotvorenija i slobodnija u odnosu na ostale iz bivse nam zajednicke drzave.
Ukoliko Beograd postane u kulturnom smislu palanacka kasaba, za to cemo sami biti krivi, a na dobrom smo putu da nam se to i desi, s obzirom na to da su generacije koje dolaze skandalozno neobrazovane i nekulturne.

dusan

pre 10 godina

nije bitno ciji je, ali je bitno da nije srpski, sta vise anti-srpski je. mlogo je tompsone, mlogo. sad mi je jasno sto kusturica 30 puta dnevno pomene da je srbin

"Zahvalni šegrt"

pre 10 godina

Danilo Kiš...Pisac čije ime mi je sigurna "najjača karta" kad se povede razgovor o književnosti. Znam , sebičan sam što ga svojatam. I ko god me je poslušao i upoznao se sa njegovim delom- prisvojio ga je. Duhovna gromada i znalac pisane reči.

Hvala gospodinu Thompsonu na zalaganju...

samo_globus

pre 10 godina

Ipak, sa ove distance se cini da je hrvatski nacionalizam bio zapravo mnogo veca opasnost nego srpski nacionalizam u bivsoj nam drzavi, o cemu recito govori broj proteranih srpskih civila, a ni drugi nacionalizmi nisu za potceniti. Projekat razbijanja Jugoslavije se pripremao godinama i svi drugi su o njemu znali mnogo vise nego sami Srbi. Zato, Jugoslavija - bilo, ne ponovilo se.

dejan

pre 10 godina

balkanskim domorodcima smetaju svi koji nisu nacionalisticko nastrojeni, koji ne proizvode mitove o nebeskim narodima, koji na jedan ili drugi nacin ne siju mrznju na sve razlicite. Zato za prodavanje balkanskih mitova imamo vrlo poputlarnog "oca nacije" Dobricu Cosisu i slicne, i zbog takvih uzduz i popreko Balkana smo doziveli sve ratove i sranja, zbog takvih smo danas bedna nacija, u svakom smislu reci

Da smo sredina u kojoj se cene veliki pisci kao Kis, ziveli bi daleko bolje

proxima centauri

pre 10 godina

Prilicno davno, na pocetku gimnazije, pocele su moje prve upitanosti i prva ozbiljnija trazenja odgovora na vazna pitanja. Tih godina, pocela sam da se upoznajem sa mitovima, legendama, religijama. Pojavilo se i pitanje boga, i bozjih kazni.
Veoma brzo, a tako mislim i danas, zakljucila sam da je najstrasnija bozja kazna od kaznjavanja Prometeja pa na dalje, bila kazna kojom je bog kaznio ljude zbog izgradnje Vavilonske kule i time nam uskratio mogucnost medjusobnog razumevanja i sporazumevanja.
Ali, covek je nasao nacin da tome doskoci.
Smislio je matematiku, univerzalni jezik prirodnih nauka, i poceo da se bavi umetnoscu kojom uspeva da premosti jezicke barijere. Knjizevnost je posebna, ali tu su prevodioci koji nam omogucavaju da se citanjem upoznajemo i sporazumevamo.
I sada dolazim do onog bitnog sto zelim da kazem. Zasto neki od vas tako reaguju na ovaj clanak? Sta vas briga kako neko tumaci odnos prema Kisu? I zasto se najvise sporimo sa onima ciji jezik razumemo u potpunosti, do finesa (mislim na hrvatski, bosnjacki i crnogorski).
Kis je napisao knjige koje, po mom misljenju, imaju svetski nivo. "Rani jadi" i "Pescanik" su knjige o univerzalnoj potrazi coveka za identitetom u svakom smislu, a vi(ne svi), umesto da se podsetite i u Kisovu cast, procitate koji redak, raspravljate da li je tekst pretnciozan ili ne. Sta vas briga.

AB

pre 10 godina

Komentar iz Zagreba: Ovo je intervju za hrvatsku publiku. Imam želju pročitati Thompsonovu knjigu. Nego, mi više nismo mnogo godina zajedno, tako da ni iskustva ni sjećanja ne mogu biti ista. Zato je sigurno Kiš puno prisutniji u Srbiji, nego u Hrvatskoj ili u pravom inozemstvu. Knjiga Marka Thompsona ga, na toj sceni, vraća u orbitu. Ali, kako ste vi u tom tekstu vidjeli mržnju prema Srbima, i podvalu, "opelo Kišu", to me, što bi vi rekli, prevazilazi. Šta se toliko vrijeđate? Da je živio u Hrvatskoj, bio bi osjetljiviji na hrvatski nacionalizam, a ovako je bio više na srpski, jer ga je on opleo. I naravno, komunizam, a i to piše u intervjuu.

eapo

pre 10 godina

majka mu je crnogorka sa cetinja,a ne srpkinja u nacionalnom smislu,dok su bulatovici i scepanovici srbi iz cg.po vjeri srpkinja znaci pravoslavna,a ne brkati vjeru i naciju.crna gora je drzava koliko i srbija u najmanju ruku a mozda i duze.kis je u anatomiji obrazlozio duh palanke i ;ogicnu posledicu nacionalizam,koju je vec naznacio konstatinovic.bulatovic i scepanovic su kao pravi policijski kadrovi iz cg koji su postali nacionalisti.kao poslednje utociste,prije nego sto se ogole udarili su po dobro poznatom metodu po kisu zeleci da nedju svoj poznati prostor vasojevickih sela po kosmopolitskom u najavi beogradu.na kraju zasto ne reci pobijedili su...

A.

pre 10 godina

Je li moguće da se ovaj jako dobar intervju čita tako bijesno i negativno, da se učitava ono šta ne piše unutra? Ovi gnjevni komentari su smiješni svakome ko je čitao Kiša. Pa vi ste kao oni o kojima je pisao u Času anatomije. Sami sebe, u bijesu, ujedate. Da mi je znati koji je vaš ljudski dobitak u tome?

klempo

pre 10 godina

@ (dejan, 30. jul 2013 21:08)
Ne bih da komentarisem isprazan i eksplicitan komentar, ali moram da ti saopstim da se "domorodcima" pise bez "d" (ne prvo "d"; bez njega se ocigledno ne moze). Nadam se da sam bio od pomoci.

fast forward shund

pre 10 godina

@ iskrivljeniGlobus - ne vidim razliku izmedju njegovog vredjanja vidjenja stvari i tvog uvredjenog stava. Sami se ljudi otkriju i svi, ama bas svi, rade to sto je i sam Danilo - razotkrivao izme.

Tanasije

pre 9 godina

Ne bih da polemišem. Jedan je od mojih najomiljenijih pisaca,naravno posle Andrića,Pekića,Krleže...
Predložio bih nešto:
Neka neko napravi paralelnu analizu broja izdatih i broja pročitanih knjiga Danila Kiša u Srbiji , Hrvatskoj i Sloveniji.
To je jedino merilo , sve drugo su prazna naklapanja od čega očigledno nije imun ni taj Thompson.

singer

pre 9 godina

nacionalisti su uvredljivi. naciju niko ne sme da im dira. kao ni veru. to je njihov plast, kostim, njime maskiraju sopstvenu ispraznost. otuda toliko uvredjenosti u komentarima.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Vrlo je vazno za velikog pisca da on u nekakvoj formi nesvjesno ne postane politicar i
podijeli citaoce u dva fronta.Onda je njegova vrijednost,kao pisca,radikalno umanjena.
Bas zbog toga je Andric velikan jer nije politicki kontraverzan,upleten.Kada je podjela
istok-zapad postala stvarnost,pojavio se veliki broj pisaca koji su svojim pisanjem
pomagali zapad i za to dobijali ogromne svote. Skoro niko nije citao te knjige jer
su u sustini bile dosadne i jednolicne ali su bile vazno oruzje u hladnom ratu
Sa podrucja bivse Jugoslavije nije postojao veliki interest na zapadu pa su nasi
drugorazredni pisci to osjecali.Neki od njih su ipak stvarali kontraverzu na
domacem ognjistu da bi tako postali "slavni".U sustini srpski ili hrvatski
nacionalizam nije je postojao niti ce postojati.To je samo obicna etnicka mrznja
tipicna za nase krajeve pa cak se radilo o dva rodjena brata sto nalazimo u narodnoj
pjesmi "Dioba Jaksica"."Vidosava moja vjerna ljubo,otruj meni mog' brata Bogdana.
Ako l' mi ga otrovati neces ne cekaj me u dvoru bijelom".U lovu Dmitar dozivljava
nezgodu ."Utva zlatokrila scepa sivoga sokola i slomi mu ono desno krilo".Dmitar
pita sivoga sokola:"kako ti je,moj sivi sokole,kako ti je bez krila tvojega-meni jeste
bez krila mojega kao bratu jednom bez drugoga".I tako kao da Kis nije razumio
mentalitet naseg covjeka nego je pisao prema licnim prohtjevima i tako stvarao
"razdor misljenja".
vasilije knezevic 31 jula 2013

Марко

pre 10 godina

Лично ми се не свиђа тон којим је овај чланак писан. Покушава се са неке научне, новинарске и уметничке стране ући у индиректне политичке субјективности. Нпр. зашти би српски национализам био лош сам по себи, а Киш га је као "разоткрио" па био нападан. Нико не спомиње шовинизам или нацизам, једноставно сваки народ има право да воли своју нацију па тако ваљда и српски. Чуђење што је сахрањен по православном обреду и одмах ограђивање како је то ето тек ради мајке. То је једна тешка и изузетно важна одлука коју човек доноси и не доноси се тако олако без неког значајног разлога. Тај неки поменути Амфилохије је заправо митрополит и прилично је непристојно човека спомиљати само именом: председник, амбасадор, господин....па и чак и ето митрополит има право на неку титулу испред свог имена. Мајка му је била Српкиња из Црне Горе, а не Црногорка, што је данас нажалост велика разлика, исто као што жена господина Томпсона није само Славонка, већ Хрватица.
Данас нам се објашљава да Киш није српски писац, па добро и није, а сутра ће се већ наћи неки стручњак који ће тврдити да је он заправо хрватски писац, као и све што је вредело у Југославији од Андрића, Тесле, Миланковића...
Надао сам се да ћу прочитати нешто ново и лепо о писцу којег волим, али сам текст је пун политичких конотација и скривених коментара, тако да ми се искрено смучио.

eapo

pre 10 godina

majka mu je crnogorka sa cetinja,a ne srpkinja u nacionalnom smislu,dok su bulatovici i scepanovici srbi iz cg.po vjeri srpkinja znaci pravoslavna,a ne brkati vjeru i naciju.crna gora je drzava koliko i srbija u najmanju ruku a mozda i duze.kis je u anatomiji obrazlozio duh palanke i ;ogicnu posledicu nacionalizam,koju je vec naznacio konstatinovic.bulatovic i scepanovic su kao pravi policijski kadrovi iz cg koji su postali nacionalisti.kao poslednje utociste,prije nego sto se ogole udarili su po dobro poznatom metodu po kisu zeleci da nedju svoj poznati prostor vasojevickih sela po kosmopolitskom u najavi beogradu.na kraju zasto ne reci pobijedili su...

Nada

pre 10 godina

Zahvalna sam životu na postojanju pisca kakav je Danilo Kiš. Njegova emocionalnost i suptilnost ispunjavaju dušu. Ako bude zaboravljen, a nadam se da neće, biće to pobeda siromšnih duhom. Hvala i gospodinu Tompsonu na trudu i umeću.

iskrivljeniGlobus

pre 10 godina

Mark Thompson UN-proforac i novinar 90-tih u sluzbi oficijelne antisrpske propagande, ozenjen Hrvaticom, i zadojen ocigledno anti-srpskim sentimentom. Kisu pripisuje stavove koje ovaj nikada nije imao. Koliko treba mrzeti Srbe, da bi se (makar i za zagrebacki list) izgovorilo kako su Srbi bili ljubomorni sto je Kis "bolje znao njihov jezik od njih"? Pa Krlezina majka je Crnogorka, srpski je njegov maternji jezik (mada je znao i madjarski, jer mu je otac bio madjarski Jevrejin koji je stradao u Ausvicu). Od Globusa ne iznenadjuje da intervjuise ovakve likove, primitivni nacionalizam o kome je Kis pisao mogli bi najpre da prepoznaju kod sebe, a B92 ume da "odabere" ovakve bisere, pri cemu cenzurise komentare poput ovog. Nek vam je na cast...

"Zahvalni šegrt"

pre 10 godina

Danilo Kiš...Pisac čije ime mi je sigurna "najjača karta" kad se povede razgovor o književnosti. Znam , sebičan sam što ga svojatam. I ko god me je poslušao i upoznao se sa njegovim delom- prisvojio ga je. Duhovna gromada i znalac pisane reči.

Hvala gospodinu Thompsonu na zalaganju...

naciJonalista

pre 10 godina

Koliko mrznje prema srpskom narodu u ovom tekstu.Srbi kakvi god da su kao narod,mogu se ,,pohvaliti'' da je njihov glavni grad rusen 44 puta,zbog cijeg li je to nacionalizma? Normalno je za mene da slusam ovakve price, i danas srpski narod slavi diktaturu, masinbravare jednoumlje i drugove.Diktature vise nema,masinbravar umro,drugovi vise nismo ostalo samo jednoumlje.Dok vi sanjate i dalje crveni pasos,drugi su postovali sebe i ne treba im crveni pasos da bi putovali,imaju nove modernije,a imaju i para da zaista putuju,i Hrvatska i Slovenija su dokaz da je nacionalizam isplativ,samo treba biti pametan i makar jednom se sloziti oko bitnih stvari.Postujem druge,zelim najbolje za sebe i svoju drzavu,bilo bi pametno da makar jednom zaboravite masinbravare,i okrenete se sadasnjosti i buducnosti. Djindjic je govorio da moramo postovati sebe,isto koliko drugi postuje sebe,inace necemo uspeti. Nazalost on nije uspeo,nista cekamo onda nekog novog masinbravara.

A.

pre 10 godina

Je li moguće da se ovaj jako dobar intervju čita tako bijesno i negativno, da se učitava ono šta ne piše unutra? Ovi gnjevni komentari su smiješni svakome ko je čitao Kiša. Pa vi ste kao oni o kojima je pisao u Času anatomije. Sami sebe, u bijesu, ujedate. Da mi je znati koji je vaš ljudski dobitak u tome?

davidovic

pre 10 godina

pustite velikog Danila Kisa najveceg pisca sa ovih prostora na miru. On se nikada nije izjasnjavao ni kao srpski ni kao jevrejski pisac vec kao jugoslovenski pisac i ostavimo to tako kakao je on hteo. On u grobnici ne dotice srpski nacionalizam jer ga u to vreme nije ni bilo, vec razotkriva ideologiju kao masinu za mlevenje ljudi i prozdiranje svoje dece. kakve to veze ima sa srbima, to ima veze sa golim otokom i tome slicnim temama . Bice da beznacajan novinar pokusava da malo prekroji stvari onako kako ih on, hrvartski zet vidi. dalje ruke

AB

pre 10 godina

Komentar iz Zagreba: Ovo je intervju za hrvatsku publiku. Imam želju pročitati Thompsonovu knjigu. Nego, mi više nismo mnogo godina zajedno, tako da ni iskustva ni sjećanja ne mogu biti ista. Zato je sigurno Kiš puno prisutniji u Srbiji, nego u Hrvatskoj ili u pravom inozemstvu. Knjiga Marka Thompsona ga, na toj sceni, vraća u orbitu. Ali, kako ste vi u tom tekstu vidjeli mržnju prema Srbima, i podvalu, "opelo Kišu", to me, što bi vi rekli, prevazilazi. Šta se toliko vrijeđate? Da je živio u Hrvatskoj, bio bi osjetljiviji na hrvatski nacionalizam, a ovako je bio više na srpski, jer ga je on opleo. I naravno, komunizam, a i to piše u intervjuu.

novosadjanin

pre 10 godina

@Марко: Taj isti ton ti koristis u svojim komentarima. Mozda za pocetak da procitas knjigu, pa se onda bacis na kafansku politiku? Te price sovinizam i nacionalizam, one ovde u Srbiji idu ruku pod ruku i cesto se upotpunjuju, a retko razdvajaju. Dokaz tome je, osim svakodnevnice, stav da Srbin ne moze biti katolik ili musliman, da obavezno mora biti pravoslavac, a nikako ateista, jer ce biti prozvan najgorim imenima. Inace, svako svoju reputaciju gradi, te mu zvanje ispred imena nista ne donosi, moze biti i drmr, dzabe mu sve kada se ne ponasa u skladu sa svojim zvanjem. A zvanje danas svako dobije u par telefonskih poziva i po koji dukat. Toliko to zvanje i vredi. Ta potreba da se zahteva postovanje tome je sama po sebi pogresna. Zvanje i godine te ne rezervisu na mudrost, vec ljudskost, koji mnogi od njih ne pokazuju, duboko verujuci da su vise od ljudi.

covek tezi slavi a zena sreci

pre 10 godina

Ima vas suvise koji bas i niste razumeli intervju, ili vam smeta sto je uradjen u Globusu, a ne u nekom nasem listu? Mozda zato sto je na jekavici, ili sto je Hrvatica vodila intervju?
Evo, za sve vas, sasvim ukratko. Kis je bio napadan u Beogradu. Celom Beogradu, zato sto ga je napadao ceo Beograd koji je tad smatran vrhom knjizevnosti. Jeremic, Bulatovic, Scepanovic i ostali su bili u svim odborima i krojili koji ce pisac da dobije nagrade. Pisao je protiv nacionalizma, svakog, a posebno srpskog jer srpski nacionalizam ga je i dohvatio. Takodje su ga dohvatila osinja gnezda u koja je svojim kosmopolitizmom dirao. Nikola Milosevic i Matvejevic su bili na njegovoj strani, ali ne onoliko glasno koliko je trebalo da budu.
Nema nikakve perfidne igre, nikakvog svojatanja u ovom tekstu. Autor lepo kaze da Kis ne moze da se svede na jednu naciju, ma koju, dakle ni hrvatsku. Citajte 'Cas anatomije', videcete sta znaci dici se protiv svoje sredine. Koliko ste puta vi tako nesto ucinili. Zadojeni smo konformizmom, idemo linijom manjeg otpora. Eto, protiv toga se Kis borio, i zbog toga su ga napadali.

Iza Brda

pre 10 godina

Veću stupidariju, da budem "politički korektan", skoro nisam pročitao! Kiš razotkrio srpski nacionalizam. Kiša su napadali komunisti, centralni komiteti i kulturni aparačici zato što je u "Grobnici za Borisa Davidoviča" na maestralan način opisao kako deluje totalitarno društvo u KOMUNIZMU. Hajka je bila ogromna, a Krleža ga je "sa elegantnom šutnjom" odbio da se ne bi zamerao Doživotnom Predsedniku i Trostrukom Narodnom Heroju (Ej, bre! Trostruki!!!). Otpisao im je, svima, u "Času Anatomije", i otišao u egzil. Dovoljna je paralela da je Srbija duboko u korenu komunistička zemlja i dan-danas to da dva, možda, najveća intelektualca u XX veku, su još uvek "meko" cenzurisana, i o njima i njihovom delima u "intelektualnim krugovima" nije poželjno govoriti. To su Slobodan Jovanović i Danilo Kiš.

тамара

pre 10 godina

Похвалан текст о Србији и Србима постао је чест колико и Халејева комета. Ипак се поносим тиме ко сам, не можете да нас уништите и постидите. Киш је био генијалан и преко његових леђа бомбардовати идиотским политичким ставовима је страшно и, усуђујем се рећи, грех.

dzontra volta

pre 10 godina

@Zahvalni šegrt

Thomson se ne zalaze za Danila Kisa, vec ga koristi da bi propagirao vestacku konstrukciju koja jasna vec iz prve recenice ovog teksta.

Boris Davidovich

pre 10 godina

Ok, manje vise nisam toliko potkovan, niti sam procitao sve njegove knjige da mogu da komentarisem sve postulate ovog strucnjaka. Medjutim, onoliko koliko sam mogao da saznam i gledajuci dokumentarce o njemu, ne mogu da se slazem da je razotkrio srpski nacionalizam (a ovde se potire sve opste hrvatski i svaki drugi sto je nebulozno, ali blago receno).
Imao je veoma lose misljenje o nacionalizmu kao necemu palanackom i opasnom. I da mozda je mogao da ga kritikuje tamo gde je i bio. A kako bi tek onda to radio da je ziveo u Hrvatskoj?

Veoma je ruzno kada se jedan veliki pisac kao Kis koristi opet kao propagandni materijal za jednu stranu novcica.

Meni Kis je bio i ostace jedan od najvecih pisaca sa ovih prostora i za mene deo vecite cetvorke (Andric, Selimovic, Crnjanski i Kis).

Voleo bih i jednog dana da citam Krlezu ali nazalost nemam vremena...

Travis Bickle

pre 10 godina

Interesantno je da su autorica i biograf uredno primetili da je ceo Beograd skočio na Kiša. To što je pola intelektualnog Beograda ustalo u njegovu odbranu je nezgodna činjenca. Nije prvi put da se Kiš perfidno koristi da se kroz njegovu kritiku nacionalizma prikrije hrvatski i pljucne po Beogradu. Naravno Srbi po tom hrvatskom scenariju mogu biti samo staljinisti, hegemoni ili nacionalisti, već po potrebi.

cencul

pre 10 godina

Kaze autorka

To što je Mark Thompson predstavio, što je izraslo iz njegovih 20-godišnjih istraživanja o Danilu Kišu je jednostavno – točno. Tako je to izgledalo, baš tako.
- autorka da ponovi ovo još jednom, da ubedi i nas i sebe.

Thompson je doktorirao književnost na Cambridgeu, tako da je njegova teorijska i književnopovijesna kompetencija izvan rasprave, ali je stvar u tome da je sam Thompson zaista vrlo dobar, odličan pisac.
- izuzetna moć dedukcije!
- autorka da ponovi još jednom da je thompson vrlo dobar, odličan pisac i ubediće nas.

hvala vam što nam dajete mogućnost da sami imamo svoje mišljenje koje i nije baš tačno. eto, to je baš tačno.

fast forward shund

pre 10 godina

@ iskrivljeniGlobus - ne vidim razliku izmedju njegovog vredjanja vidjenja stvari i tvog uvredjenog stava. Sami se ljudi otkriju i svi, ama bas svi, rade to sto je i sam Danilo - razotkrivao izme.

Darko

pre 10 godina

Eeee

Mislim da bi kritika pre svega trebala da se odnosi na tekst gospodina Tompsona koji je celu tu ujdurmu i pokrenuo oko srpskog nacionalizma, pokrštavanja i svega sličnog.

Kaspar

pre 10 godina

Na 2-3 mesta novinarka izjavljuje u ovom intervjuu da je Kis zaboravljen, i da nije citan, a onda se i ovaj "pisac" pridruzuje da kaze kako je Kis previse tezak za citanje. Ako citate izmedju redova, shvaticete da njih dvoje ovim tekstom pokusavaju da sahrane Kisovo delo, to jest da mu odrze opelo. Ili jos gore, da ga komentarisu u svrhu hrvatskih dnevnopolitickih potreba. Zasto bi inace novinarka intervjuisala nekoga o jednom, kako ona kaze "zaboravljenom piscu".

rato

pre 10 godina

Sanja Mabaša,kardiolog, Tompsonova supruga je srpkinja i po ocu i po majci i njihova deca ne mogu biti poluhrvati.Tompson ju je upoznao za vreme rata kada je bio Gardijanov dopisnik iz Zagreba.

Marko

pre 10 godina

@Mapko i ostali zainteresovani:

Hajde jednom za svagda da raščistimo. Nacionalizam nikada nije imao pozitivnu konotaciju i pomalo je žalosno na koje sve načine to danas pokušava da se izvrne (spinuje). Pojam je francuski i nastao je u 19. veku uz pojavu romantičarskih ideala državnosti i nacionalnog jedinstva (uz eksploziju interesovanja za narodne epove).
Prvo izdanje Vujaklije opisivalo je pojam kao nacionalni egoizam, odnosno mišljenje da je sopstvena nacija bolja od drugih. U kasnijim izdanjima je dolazilo do prekrajanja, svesnog ili ne (verujem da je ovo prvo). Ovome su se nažalost priklonili i moderni autori srpskih rečnika, za šta treba okriviti sve što se dešavalo u poslednjih nekoliko decenija na ovim prostorima.
Nacionalizam je agresivnog karaktera, za razliku od patriotizma koji bi trebalo da bude isključivo odbrambenog (međutim, i pojam patriotizma su svojim višedecenijskim nastojanjima Amerikanci najviše relativizovali i gotovo izjednačili sa nacionalizmom).

milanko

pre 10 godina

Ovaj tekst koji bi trebalo da govori o pogubnosti shovinizma mrznje itd je sam toliko zadojen ociglednom mrznjom i necim podlim u svakoj svojoj recenici a taj isti stil moze da prepozna svako ko ponekad ode do Zagreba. Iskreno muka mi je vise o tome da slusam i citam a sto je najgore u nasim medijima. Znate kad bi neki hr medij objavio integralni tekst na ekavici? Nikad! Danilo Kish je fantastican pisac i o njemu smo ucili u skoli i profesorka u gimnaziji mu je posvetila veliki znacaj i puno casova smo analizirali njegova dela a ovaj tekst je ruglo i totalno i vise nego kontradiktoran, on ne vredja nacionalizam vec ima nameru da izvredja iskljucivo jedan narod u ex drzavi, ne vredi vise ni trositi reci na ovakve stvari i zaista bi mogli da se potrudite da nas postedite ovakvih malicioznih tekstova jer je puno nas koji smo zbog hrvatskog nacionalizma doziveli velike neproijatnosti i onda treba jos ovako nesto da citam. Hvala

dejan

pre 10 godina

balkanskim domorodcima smetaju svi koji nisu nacionalisticko nastrojeni, koji ne proizvode mitove o nebeskim narodima, koji na jedan ili drugi nacin ne siju mrznju na sve razlicite. Zato za prodavanje balkanskih mitova imamo vrlo poputlarnog "oca nacije" Dobricu Cosisu i slicne, i zbog takvih uzduz i popreko Balkana smo doziveli sve ratove i sranja, zbog takvih smo danas bedna nacija, u svakom smislu reci

Da smo sredina u kojoj se cene veliki pisci kao Kis, ziveli bi daleko bolje

Rory

pre 10 godina

Jedna "mala" korekcija. Kis sa knjigom "Grobnica za Borisa Davidovica" nije razotkrio srpski nacionalizam u povoju, vec probudio komunisticke zle duhove, koji se nijesu mogli pomiriti uzasima opisanim u knjizi, a koji su se svi od reda dogodili u SSSR-u (poslije 1917). Ko je citao, to bi trebalo da zna.

Eeee

pre 10 godina

Marko , DArko i ostali, da ste slova procitali od Kisa ne bi ovako komentarisali. Kada pročitate "Grobnicu" odmah nAkon nje uzmite " cas anatomije. Nece vam trebati ni vicevi ni njuz net, ismejacete se kao ludi. Jos nesto... Na temi o D.K. Najgluplje je prebrojavati krvne zrnce jer to je upravo on u svojim knjigama obesmisljavao...

vasilije knezevic

pre 10 godina

Vrlo je vazno za velikog pisca da on u nekakvoj formi nesvjesno ne postane politicar i
podijeli citaoce u dva fronta.Onda je njegova vrijednost,kao pisca,radikalno umanjena.
Bas zbog toga je Andric velikan jer nije politicki kontraverzan,upleten.Kada je podjela
istok-zapad postala stvarnost,pojavio se veliki broj pisaca koji su svojim pisanjem
pomagali zapad i za to dobijali ogromne svote. Skoro niko nije citao te knjige jer
su u sustini bile dosadne i jednolicne ali su bile vazno oruzje u hladnom ratu
Sa podrucja bivse Jugoslavije nije postojao veliki interest na zapadu pa su nasi
drugorazredni pisci to osjecali.Neki od njih su ipak stvarali kontraverzu na
domacem ognjistu da bi tako postali "slavni".U sustini srpski ili hrvatski
nacionalizam nije je postojao niti ce postojati.To je samo obicna etnicka mrznja
tipicna za nase krajeve pa cak se radilo o dva rodjena brata sto nalazimo u narodnoj
pjesmi "Dioba Jaksica"."Vidosava moja vjerna ljubo,otruj meni mog' brata Bogdana.
Ako l' mi ga otrovati neces ne cekaj me u dvoru bijelom".U lovu Dmitar dozivljava
nezgodu ."Utva zlatokrila scepa sivoga sokola i slomi mu ono desno krilo".Dmitar
pita sivoga sokola:"kako ti je,moj sivi sokole,kako ti je bez krila tvojega-meni jeste
bez krila mojega kao bratu jednom bez drugoga".I tako kao da Kis nije razumio
mentalitet naseg covjeka nego je pisao prema licnim prohtjevima i tako stvarao
"razdor misljenja".
vasilije knezevic 31 jula 2013

gfhfg

pre 10 godina

(AB, 1. avgust 2013 14:17)

E vidis, nije problem to sto je Kis bio anti-nacionalista koji je pisao protiv srpskog nacionalizma (mada je iskreno mislio u globalnom smislu). Problem je u tome sto je ovaj tekst pisan kao da su svi Srbi genocidni manijaci dok su svi Hrvati i Slovenci obrazovana gospoda koja mirisu cvece svakog dana i koja imaju mnogo napredniju kulturu od Srba. Tompson je tipican primer nacionaliste koga bi Kis ismevao.

proxima centauri

pre 10 godina

Prilicno davno, na pocetku gimnazije, pocele su moje prve upitanosti i prva ozbiljnija trazenja odgovora na vazna pitanja. Tih godina, pocela sam da se upoznajem sa mitovima, legendama, religijama. Pojavilo se i pitanje boga, i bozjih kazni.
Veoma brzo, a tako mislim i danas, zakljucila sam da je najstrasnija bozja kazna od kaznjavanja Prometeja pa na dalje, bila kazna kojom je bog kaznio ljude zbog izgradnje Vavilonske kule i time nam uskratio mogucnost medjusobnog razumevanja i sporazumevanja.
Ali, covek je nasao nacin da tome doskoci.
Smislio je matematiku, univerzalni jezik prirodnih nauka, i poceo da se bavi umetnoscu kojom uspeva da premosti jezicke barijere. Knjizevnost je posebna, ali tu su prevodioci koji nam omogucavaju da se citanjem upoznajemo i sporazumevamo.
I sada dolazim do onog bitnog sto zelim da kazem. Zasto neki od vas tako reaguju na ovaj clanak? Sta vas briga kako neko tumaci odnos prema Kisu? I zasto se najvise sporimo sa onima ciji jezik razumemo u potpunosti, do finesa (mislim na hrvatski, bosnjacki i crnogorski).
Kis je napisao knjige koje, po mom misljenju, imaju svetski nivo. "Rani jadi" i "Pescanik" su knjige o univerzalnoj potrazi coveka za identitetom u svakom smislu, a vi(ne svi), umesto da se podsetite i u Kisovu cast, procitate koji redak, raspravljate da li je tekst pretnciozan ili ne. Sta vas briga.

samo_globus

pre 10 godina

Ipak, sa ove distance se cini da je hrvatski nacionalizam bio zapravo mnogo veca opasnost nego srpski nacionalizam u bivsoj nam drzavi, o cemu recito govori broj proteranih srpskih civila, a ni drugi nacionalizmi nisu za potceniti. Projekat razbijanja Jugoslavije se pripremao godinama i svi drugi su o njemu znali mnogo vise nego sami Srbi. Zato, Jugoslavija - bilo, ne ponovilo se.

dusan

pre 10 godina

nije bitno ciji je, ali je bitno da nije srpski, sta vise anti-srpski je. mlogo je tompsone, mlogo. sad mi je jasno sto kusturica 30 puta dnevno pomene da je srbin

Jagoda

pre 10 godina

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija."

Danilo Kiš

Džeki

pre 10 godina

Ovaj tekst je primer protiv čega je Kiš pisao. Ovde je "urađena spektralna analiza krvi", što bi Kiš rekao. Veličanstven pisac, intelktualac (u pravom smislu te reči ) i stanovnik sveta, a najpre naših duša.
Ako je imao naporan i ne baš srećan život, ne dirajte ga u miru, koji je valjda pronašao..." I biti nagnut nad tudju prazninu, u pokušaju da je ispiniš smisslom, i to je taština, taština nad taštinama "...

Vlada

pre 10 godina

Gospodin ocigledno nije shvatio sustinu Kisa i njegovog pisanja protiv kolektivnih i zaslepljujucih ideologija poput komunizma, fasizma i nacionalizma. Kis nije na umu imao samo srpski nacionalizam, vec i hrvatski kada je pisao svoje tekstove na tu temu. Covek se prosto gadio odsustva individualnosti i gusenja slobodne misli. Uopste nije bitno da li je Kis jugoslovenskio, srpski, crnogorski ili jevrejski pisac jer su to odrednice koje sustinski nemaju veze sa sutinom njegovog stvaralastva. Ipak reci kako on nije srpski pisac je uvredljivo, jer je Danilo Kis ziveo i studirao u Srbiji,a stvarao na istocnoj varijanti srpskohrvatskog. To mi deluje kao nacionalisticki ispad gospodina Thompsona, a to je upravo ono cega se Kis gadio. Opet, za takvog majstora reci je nebitno odakle je, ali je nama svima na ovim jugoslovenskim prostorima od dragocene vaznosti to sto je ovaj genije stvarao bas na nasem jeziku te mozemo da uzivamo u njegovoj pisanoj reci vise od bilo koga drugog.

NN_70

pre 10 godina

Sustina je u tome, da je Kis kao veliki pisac (srpski, srpsko-hrvatski, jugoslovenski, balkanski, srednjeevropski, kako god hocete…) zloupotrebljen na jedan krajnje podmukao nacin, i to od onih sredina koje su bile i ostale malogradjanska periferija Austro-ugarske monarhije, pune kompleksa u odnosu na kosmopolitizam i otvorenost Beograda i veceg dela njegove kulturne javnosti.
Sve i da je bilo nekorektnosti i uskogrudosti prema Kisu (nema razloga da u to sumnjamo), ova sredina je bila najotvorenija i slobodnija u odnosu na ostale iz bivse nam zajednicke drzave.
Ukoliko Beograd postane u kulturnom smislu palanacka kasaba, za to cemo sami biti krivi, a na dobrom smo putu da nam se to i desi, s obzirom na to da su generacije koje dolaze skandalozno neobrazovane i nekulturne.

proxima centauri

pre 10 godina

Procitala sam SVE Kisove knjige do kojih sam mogla da dodjem. U kucnoj biblioteci ih imam sedam. Kada sam tuzna, kada mi se cini da se stvari nikada nece promeniti, kada mi se problemi cine neresivim, citam "Rane jade", ili pripovetku "Enciklopedija mrtvih".
Ni jednog drugog pisca ne mogu nanovo da citam sa toliko ushicenja. On pise tako dobro i tako lepo.
Citala sam i Kunderu i Konrada (manje). Ako finese nisu izgubljene u prevodu, usudjujem sa da SAMO kao citalac (bez pretenzija da budem kriticar) kazem da je Kis bolji od obojice.
Ja se ne bojim da ce on biti zaboravljen. Generacije koje dolaze, i koje ce svakako traziti najlepse stranice napisane na srpskom, ce ga otkriti i cudice se zasto ga savremenici nisu citali vise.

Sudden Twist

pre 10 godina

Kiš je svetski, jugoslovenski pisac. Činjenica da je pisao na srpskom čini ga delom srpske kulture, a srpska kultura ne prebrojava krvna zrnca svojih velikana, bilo da se prezivaju Andrić, Njegoš, Selimović, Tišma, Kiš, Kulenović... Štaviše, napisao je neke od najboljih stranica na našem jeziku. Zapravo oni koji relativizuju pripadnost ovih pisaca srpskoj kulturi su ti koji prebrojavaju krvna zrnca, gazeći njihovo opredeljenje da pripadaju određenoj kulturi (Andrić, Selimović, Kulenović) ili činjenicom jezika na kojem su pisali (Tišma, Kiš). Dakle, zašto bi nekome bilo izrazito važno da relativizuje Kišov izbor obreda, osim ako mu je posebno stalo da izvede Kiša iz srpske kulture, ako već preko krvnih zrnaca ne može da ga uvede u svoju, kao što to čine sa Andrićem. Pa da je sahranjen kao Jevrejin, ili komunista, ili Jugosloven, to ne menja činjenicu da je pripadao srpskoj književnosti po jeziku na kojem je pisao. To što je bio kosmopolita samo je učinio da srpska kultura bude bogatija. Dakle nije problem u krvnim zrncima već, upravo u izvitoperenom nacionalizmu koji pokušava da nečiju kulturu svodi na ono što odgovara njegovoj političkoj potrebi. Uostalom neretki su tekstovi u Srbiji koji govore o značaju Krleže i njegovom uticaju na srpsku književnost. Možda bi bilo lepo čuti o tome kako su srpski pisci uticali na hrvatsku kulturu umesto što se svojataju. Na kraju krajeva, kada je u pitanju Kiš, preko njega je u srpsku književnost ušlo više Borhesa nego Krleže.

slavko

pre 10 godina

Da, bas se ceo Beograd okrenuo protiv njega, i da, bas je Kis zaboravljen. Dve recenice iz kojih se vidi da lik, bas ,lik, ima neke cudne namere. Ali , uvek ce biti takvih likova, nisu bitni ,sitni su i smesni, bitno je da imamo Kisa i da ga cenimo !

istina

pre 10 godina

U Srbiji Kiš niti je zaboravljen niti je malo čitan. Nalazi se u školskoj lektiri a RTS je nedavno uradio i film o njemu. Toliko o obaveštenosti i kompetentnosti autora Tompsona. Objektivnost da ne pominjem.

Бранислав

pre 10 godina

То што је крштен у српској православној цркви није био његов избор - но изризита жеља му је била да буде сахрањен по обреду српске православне цркве. Мало се зна и да је аутор изванредног документарног филма "Голи живот" (можете га наћи на youtube), који је снимио само пар месеци пре смрти. Вечна слава!

Jagoda

pre 10 godina

"Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija."

Danilo Kiš

Mara vracara

pre 10 godina

Kis, Pekic, Crnjanski, Selimovic, Andric - kakvo kulturno blago ovih prostora!!! Elem, uopste mi nisu jasne neke opservacije u ovom tekstu - Kis zaboravljen? U kom smislu? Od strane koga? Jedno vreme, a svi znamo kada to bese, jeste bio na listi nepozeljnih, bio je skrajnut, nedovoljno dobar jer ga nisu razumeli ili to jednostavno nisu hteli, pa i nepodoban, ali to su toliko davni dani - mnogi od nas nisu bili ni rodjeni. Kis je sada bitan i knjizevnosti i knjizevnoj kritici i knjizevnoj istoriji i svakom vrsnom citaocu. I jos nesto - Krleza mu je polaziste? Hm - ne bih se bas slozila, nikada se ne bih slozila, nigde ne vidim to...pre bih rekla da je Kisovo polaziste celokupna svetska knjizevnost. Njegova dela vrcaju od intertekstualnosti ona se svesno pozivaju na sva vazna dela koja su neki drugi pisci sacinili... na knjizevno nasledje uopste...njegova dela su prava savremena knjizevnost - u njima ima uticaja na desetine ako ne i stotine stvaralaca pre njega... nepravedno je prema Kisu toliko izdvajati Krlezu - on je Krlezu toliko zasenio i prevazisao i toliko ga jedva ima /ima ga ali ne ovoliko koliko gospodin pominje/ da nije u redu toliko to isticati.

darky

pre 10 godina

Kiš je pripadao rijetkim izdancima kulture ovih prostora kojeg nije mogao da "svari" bipolarno nacionalistički srpsko-hrvatski (polu)svijet umiruće Jugosalavije. Nešto kao Tin ujević, na primjer. Ni Hrvati ni Srbi (svakako, oni koji su to po zanimanju) ne mogu prihvatiti njegov kosmopolitski značaj i veličinu, do dana današnjeg. On je od početka preskočio lokalne nacionalističke tarabe, naivno vjerujući da mu ova zla sredina neće vratiti kako mu je, sve do same smrti, vraćala. Bezbroj puta je ponavljao da je on srednjeevropski, jugoslovenski pisac koji piše i misli srpskohrvatskim jezikom; to je za njega, što je sasvim normalno, bio jednistven kulturni prostor; bezbroj puta je rekao da ga ne interesuju bilo kakvi nacionalni torovi, a ponajmanje politički. Nije se udvarao nikome, naročito ne pariskim intelektualnim kugovima, koje je prezirao zbog njihovih stavova prema sovjetskim logorima, između ostalog.

Simbolički i tragično, umro je baš u osvit, buđenje novih, krvožednih balkanskih vampira.

snežana

pre 10 godina

Nezaboravljeni KIŠ, je moj-naš pisac. Beograđanka-Srpkinja, a mogla sam biti i Amerikanka. Zašto mi je potreban tekst T..., da obrišem prozore.
Volela bih da je živa danas ta čupava glava. Kao usput, hoće li B92 moja radiostanica, televizija, početi da prave neke emisije iz kulture! Da li je preskupo!!!!!! Mora ova današwa mladost saznati nešto više o velikanima.
Nemojte mi samo reci da je to posao naše nacionalne televizije RTS ili RTV. Pozdrv.

Tanasije

pre 9 godina

Ne bih da polemišem. Jedan je od mojih najomiljenijih pisaca,naravno posle Andrića,Pekića,Krleže...
Predložio bih nešto:
Neka neko napravi paralelnu analizu broja izdatih i broja pročitanih knjiga Danila Kiša u Srbiji , Hrvatskoj i Sloveniji.
To je jedino merilo , sve drugo su prazna naklapanja od čega očigledno nije imun ni taj Thompson.

klempo

pre 10 godina

@ (dejan, 30. jul 2013 21:08)
Ne bih da komentarisem isprazan i eksplicitan komentar, ali moram da ti saopstim da se "domorodcima" pise bez "d" (ne prvo "d"; bez njega se ocigledno ne moze). Nadam se da sam bio od pomoci.

singer

pre 9 godina

nacionalisti su uvredljivi. naciju niko ne sme da im dira. kao ni veru. to je njihov plast, kostim, njime maskiraju sopstvenu ispraznost. otuda toliko uvredjenosti u komentarima.