Utorak, 18.06.2013.

09:41

Ivan Jevtović: 1389. kao mantra

Izvor: Razgovarala: Sonja Goèanin

Ivan Jevtoviæ: 1389. kao mantra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Zoran Simic

pre 10 godina

Dobro je da se neko setio da snimi nesto normalno. Muka mi je od ovih likova koji snimaju razne bljuvotine da bi izazvali paznju na festivalima. Ne da ne bih finansirao razne tkzv. projekte pune nepotrebnih scena seksa, ustvari soft pornica kao sto je film Klip ili preteranih scena nasilja u filmovima kao sto su Vir, Sisanje, Skidanje, nego bi ih dodatno oporezovao kao sund. Nije mi jasno zasto niko ne snimi film sa obicnom ovozemaljskom pricom, sa srecnim krajem a ne stalno neko sizenje, silovanje, maltretiarnje, crno, crno, crno, pa dokle bre vise. Aman bre drugovi umetnici, vidite li vi u ovom zivotu nesto lepo?

Srbin

pre 10 godina

Turci nisu culi za Kosovski boj i znaju ga kao neku usputnu bitku... pa ok, a jesu li culi da im je sultan ubijen u tom nekom usputnom boju? Smesno.

ni ne pokustavajte da protivrecite

pre 10 godina

Prosle godine ili 2011. je gospodin premijer Izraela Netanjahu govorio pred UN ravno pola sata. Prva recenica mu je bila otprilike "kada mi kazu da Jevrejima tamo nije mesto, da Izrael nema pravo na postojanje, ja im svima kazem da je pre 3000 godina kralj David tamo osnovao drzavu"!
Nikome nikada ni zasta u Izraelu, bilo kom Jevreju nece pasti na pamet da kaze bilo sta ovako kao sto je ovako gospodin rekao. Nikada! Niti da je povratak u proslost, niti da je retrogradno... nista!
A on je premijer, tamo traje rat, Izrael je bogata i demokratska drzava!
Ali Jevreji su ponosan narod koji nikada, nikada ne zaboravlja, mada i ne oprasta, ako uopste oprastaju. Zato Izrael sa manjom drzavom, priblizno sveukupnim brojem Jeverja slicnim kao Srbi opstaju i idu napred.
Sa ovakvim razmisljanjem, ne znam da li cemo moci da polazemo pravo na Beograd do kraja veka.
Kazu neki, ako, i zasluzili smo kad smo ovakvi.

Djordje

pre 10 godina

Poštovani sukomentatori.
Svako od nas se fokusira na jednu tačku teme, da li 1371, 1389, 1396, Knjeginja Milica, Olivera, maloletni Stefan itd. Svako o tome piše koliko zna ili veruje da zna. Nisam ništa različitiji od drugih i ja verujem da znam ali...Islam, pa samim tim i Otomanska imperija, je bio tolerantan prema dugim religijama. Njihova osvajanja od VII veka nisu kao Hrišćanska institucionamizovana Crkva (Vatikan) primoravali starosedeoce da promene religiju, naprotiv. Vizantija (Istočno Rimsko carstvo) je bila svetionik kulture Evrope 1000 godina posle pada Rima (411.) I dan danas se izgovara kao Bizant (piše se slovom Ββ (vita), Grci nemaju slovo Бб) pežorativno, jer zaboga kultura se rodila na zapadu. Samo objektivni zapadni istoričari Vizantiju (hrišćanstvo od 325. Nikea) i Islam takođe opisuju kao dva entiteta koji su povukli Evropu ka pismenosti, nauci,
umetnosti..potrudite se saznajte. Evropa (van Vizantije)se budi i kultiviše tek u XIV i XV veku. Što se tiče vojnih uspeha Otomanske imperije osnovni razlog je STAJAĆA VOJSKA koju evropski feudalni vladari pa ni Karlo Veliki (VIII i IX vek) i potonji nisu imali. Prvu stajaću vojsku u Evropi formirao je Luj XIV pa za njim Pruska i Brandenburg što je naravno obezbedilo snagu tih feudalnih zajednica. Namerno ne pišem država jer to nisu ni bile jer, recimo Nemački Car (Rimski i Jerusalimski istovremeno) nije mogao da vlada teritorijom koja ima 300 država i preko 1000 autonomnih oblasti. Napoleon to menja u XIX veku.

expert

pre 10 godina

I jos nesto, zivot obicnih ljudi, bez obzira na versku pripadnost, je bio podnosljiviji u tadasnjoj Turskoj imperiji nego u bilo kojoj hriscanskoj drzavi.
(ken parker, 18. jun 2013 14:18)
Jes vala, evo docarao si mi taj zivot obicnih ljudi pa ko da ga gledam danas. E Keno, keno, sejtan si ti neki bas:)

biti kadar stići i uteći

pre 10 godina

Suština Kosovskog boja je da Srbi nisu želeli da izginu u njemu, već su pobegli čim je knez Lazar otišao da promeni ranjenog konja, pa je i on u bežaniji upao u zamku za medvede i bio zarobljen od Turaka. Što se Olivere tiče, ona je postala miljenica Bajazita koji ju je poveo 1402 kod Angore da gleda kako on dobija bitke. Nažalost, bio je izdan od Tatara i sa njom zarobljen od Tamerlana. Mongoli, opčinjeni Oliverinom lepotom naterali su je da ih polugola služi za stolom. Bajazit nije želeo da gleda njeno ponižavanje i izvršio je samoubistvo. Inače, Mađari kao saveznici kneza Lazara nisu mu poslali pomoć protiv Turaka već su posle Kosovske bitke krenuli da zauzmu njegovu teritoriju, ali su bili odbijeni. Kneginja Milica je zbog toga prihvatila vazalstvo Turcima, a kasnije su neki srpski plemići optuživali Stefana da šuruje s Mađarima. Zato je on morao da pokaže vernost, a ponašanjem u bici kod Nikopolja mnogi su ga želeli za svog saveznika. Da je tada izdao Turke, oni bi pregazili i uništili Srbiju, a ostatke bi zapadnjaci pokatoličili. Sličnu sudbinu je doživeo Đurađ Branković, koji je sa Mađarima i krstašima osvojio pola Bugarske, ali ovi nisu želeli po prekidu pohoda da ostanu na tim teritorijama,pa čak ni u Srbiji iako im je Đurađ nudio zlato i srebro, već su se vratili kući i ostavili Srbiju na milost i nemilost Turcima. Da je Stefan Lazarević bio izdajnik hrišćana ne bi dobio Beograd od Mađara i titulu despota od Vizantinaca.

anbeast

pre 10 godina

@Tekelija: Kazes: ''Па Крсташи су касније заузели и сам Цариград, па опет нису ни прстом мрднули да било шта ураде на Балкану. '' Da nisi mozda nesto pobrkao? Krstasi jesu zauzeli Carigrad, ali skoro 200 godina pre Kosovske bitke.
- Sta ste se svi uhvatili te jedne recenice? Verovatno Kosovska bitka nije najznacajnija na svetu sa turskog aspekta ali sigurno nije ni beznacajna.
Drugo, i nama je ta bitka znacajna vise zbog mita koji je stvoren nego zbog svog realnog znacaja. Lazar je bio samo jedan od oblasnih gospodara koji je nekako isplivao na povrsinu nakon previranja koja su pratila smrt Dusanovu. Za srpsku drzavu je neuporedivo znacajnija Maricka bitka koja je znacila slom najjacih pretendenata na nemanjicki presto. Mrnjavcevici su posedovali snagu da slome feudalne partikularizme i da stvore snaznu centralnu vlast.
- U bici kod Nikopolja Despot Stefan JESTE imao presudnu ulogu. Bezglavi juris burgundskih vitezova jeste zaustavljen ali vecina Zigmundove vojske nije jos bila angazovana. U presudnom trenutku,Despot je s boka udario tu vec pomalo pometenu vojsku. Takav odlucan udar oklopnika mogao je svaku vojsku (a kamoli onu poljuljanog morala i blago dezorganizovanu)da natera u beg. Mozda bi Turci i bez toga pobedili (Burgundski vitezovi jesu bili udarna pesnica krstasa ali nisu predstavljali veci deo)ali bi ta pobeda bila mnoooogo skuplja...

Rade

pre 10 godina

Glumac je priznao da mu istorija nije jaca strana, cak ni ona iz osnovne skole, ali steta sto se nije informisao kao sto se ocekuje od intelektualca pa npr. kad je vec bio u Istambulu mogao je otici u muzej i tu bi cuo o Muratu i Bajazitu. Ako nista ima Wikipedija, ali avaj nista ne pomaze.
Ja sam prosto iznenadjen koliko ljuci koristi tu recenicu " o ovome se jako malo zna", to je samo drugi nacin da se kaze "ovo sam ja tek spoznao".
Da nam je skolstvo lose to znaju svi. Ako se tu nesto uradi onda ce se moci ozbiljnije razgovarati o mnogim temama, ovako u svetu laika je kao setnja kroz "wonderland amusement park".

uroš

pre 10 godina

Ne bih se složio da je bitka na Kosovu nevažna za Turke jer je u toj bici poginuo njihov vladar, jedan njegov sin je pogubljen nedugo zatim a na presto došao jedan od većih turskih sultana, Bajazit. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se sama bitka ne pominje često je taj što Osmansko carstvo tada još nije dostiglo puni sjaj. Pa ko u Srbiji može da nabroji bitke koje je vodio kralj Milutin. Ista priča je i sa Turcima. E sad, ishod bitke je poznat ali problem je taj što smo mi uneli mnogo patetike i lirike u sam događaj, tačnije naša crkva, jer smo u narednih nekoliko vekova pretrpeli pravu golgotu pod Turcima (muslimanima) pa su zbog toga u samu bitku uneti brojni hrišćanski motivi. Na primer Kosovo je tako postalo Jerusalim, knez Lazar je postao Isus, Vuk Branković je Juda, pa onda kneževa večera (poslednja Isusova večera) itd. U suštini, bitka je bitna i za jedne i za druge ali smatram da je Marička bitka imala mnogo veći uticaj na krajnji poraz Srbije, a ta bitka je neopravdano zapostavljena.

markos

pre 10 godina

a bitka na Plocniku???

p.s. tusrki istoricari imaju politiku zanemarivanja ( ne forsiranja ) dogadjaja koji im nisu isli u susret ....

Franc

pre 10 godina

Bez namere da nešto Srbujem ili slično, moram ovo da kažem. U par perioda svog života sretao sam se sa Turcima. Moj zaključak je uvek bio da je istorija koju oni uče mnogo drugačija od one koju učimo mi, Grci, pa i ostali Evropljani. Jednostavno, mislim da njihov obrazovni sistem namerno zanemaruje neke činjenice. Na primer, njihova saznanja o tome da je Carigrad (Istanbul) vekovima bio Grčki grad i veliko sedište crkve i hrišćanske kulture je sasvim zamagljeno. Čuli su da u gradu postoje neki hrišćani, ali ne znaju ni otkuda oni tu, niti prave razliku između pravoslavaca i katolika. Za pokolj Jermena nikada čuli nisu. Ne verujem da su se pravili ludi, pre će biti da im vlasti, jednostavno, prećutkuju dosta toga. Kako god, ovde nije mesto za polemiku ovog tipa. Ušao sam na vest jer sam video da je reč o Jevti, velikom čoveku i glumcu kojem želim mnogo uspeha u daljem radu!

nexus

pre 10 godina

А ми слушамо шта неки глумци(и то не нарочито добри, узгред буди речено...) имају да кажу.
Што би рекао мој бивши професор историје: 'Глумци су људи којима је посао да читају наглас нешто што је неко други написао'
(Tekelija, 18. jun 2013 13:26)

A istoricarima je posao da napisu ono sto je neko drugi uradio.
A bitka je bila bitna ali ni upola toliko koliko je nama. Kneginja Milica je odmah nakon toga dala svoju cerku a Turci se jos dosta godina nisu vracala na Balkan. Bili smo u vazalnom polozaju, i mozda Srbi nisu odlucili bitku na Nikopolju ali su mozda mogli da je preokrenu. U svakom slucaju borili smo se na strani Turaka, to su cinjenice.

McClane

pre 10 godina

Jevta moze da prica sta hoce, jer je dobar covek i ljudina. Jedan od malobrojnih glumaca koji nema kompleks vise vrednosti i koji ne misli da je uhvatio Boga za patku samim tim sto je - mozes misliti glumac. Ziv bio majstore.

Peđa

pre 10 godina

Sticajem okolnosti, pre više od deset godina, mentor na magistarskim studijama u SAD mi je bio profesor iz Turske. Tako, većina studenata i asistenta su bili takođe Turci.
Ne znam kakvi su bili srednjevekovni Srbi, pretpostavljam bolji nego današnji, ali mogu da kažem, na osnovu sopstvenog iskustva, da smo po mentalitetu veoma slični Turcima i da oni itekako dobro znaju za Srbe i o Srbiji. Mnogi od njih, pričali su mi, vode poreklo iz ovih krajeva i kažu kako su njihove babe i dede govorile srpski... Profesor, koji je inače i major u Turskoj armiji, govorio mi je da je imperija, slično kao i nacisti u ll sv. ratu, imala posebne, strože, zakone samo za srbe, koji su bili poznati kao bundzije i narod koji ne poštuje vlast i zakon... Vrlo dobro znaju ko je Miloš Obilic... Jedino, profesor mi nije verovao kada sam mu pričao o uništenim freskama po pravoslavnim bogomoljama i izbodenim očima na likovima svetaca. Kaže, Turska je poštovala i dozvoljavala druge religije. Pre par godina, posle posete Albaniji, setivsi se našeg razgovora, javio mi se preko LinkedIn-a i priznao da se i sam uverio u ono o čemu smo razgovarali.

Glumac je glumac je glumac.

Diplomirani Student Istorije

pre 10 godina

Bitka na Kosovu 1389 je bila izuzetno vazna za Turke a u prilog tome govori i podatak da je i sam sultan ucestvovao u boju,sto je do tada a i nakon toga nezabelezen slucaj u turskoj istoriji.
Takodje,nakon bitke na Kosovu,sultanu su se klanjali samo uz pratnju 2 strazara.
Takodje,od tog boja,vazi pravilo u Turskoj da nikada ne pustate Srbina da vam ide iza ledja jer je navodno sultan Murat bio ubijen s' ledja u boju na Kosovu.
Ako ne verujete,prvom prilikom pitajte nekoga iz Turske i uvericete se i sami.
To sto danas pricaju da i ne znaju za 1389-u je odraz turske politike nipodastavanja prema malim narodima,bivsim podanicima Otomanske imperije.

Nelly

pre 10 godina

Dano,
Nekima ocigledno ne bi pomoglo ni da im je Jim Morrison pevao na brucosijadi. A ako neko sa ovako rigidnim i etnocentricnim stavovima predaje istoriju na nekom UK univerzitetu, to govori dosta i o kvalitetu tamosnjeg skolskog sistema. Diskurs o ljudima bez istorije, kradljivcima identiteta i sl. dostojan je npr. nekog velikog nemackog univerziteta, ali s kraja tridesetih godina proslog veka.

Gogi

pre 10 godina

Lepo bi bilo kad bi glumci glumili, a ne da se bave stvarima o kojima ništa ne znaju. Jakub je bio mladji, a ne stariji brat Bajazitov. Turski istoričari ne pominju kosovsku bitku iz istog onog razloga zbog koga je Srbi i te kako pamte: jedini islamski vladar koji je ikad poginuo u boju sa hrišćanima bio je Murat, što je bila velika sramota za sultanovu gardu. A priča o Oliveri se regularno učila u nastavnom planu i programu, koliko i srpska srednjovekovna istorija uopšte- samo su neki naučili i znaju, a drugi nisu, pa se sad prodaju. Generalni odnos ove zemlje i njenih intelektualaca i ,,intelektualaca" je takav da se srednji vek u kinematografiji radio onoliko i onako koliko i u drugim sferama. I tako, sada je jedan glumac konačno bar nešto pročitao o tom periodu veše no što mu servira ,,pink kultura" i odjednom mu se otvorile oči. A bilo bi lepo samo kad bi glumeo...

Maka@

pre 10 godina

Nije poenta u laziranju istorijskih cinjenica vec o uzimanju tog datuma i pravljenje mita da je tada sve stalo, a zpravo nije. Stefan Lazarevic je markantnija figura od svog oca pravi evropski plemic, ucestvovao je na turnirima, pisao itd. Olivera nije otisla na golgotu nego u harem i bila je miljenica pritom koliko znam ostala je hriscanka. Bila je zajedno sa Bajazitom kada ga je zarobio Tamerlin. Inace Stefan je bio verni vazal Bajazita i sa njim je ratovao tada kod Angore. A veliki evropski hriscanski savez sa Sibinjanin Jankom na celu smo izradili i nismo se prikljucili. Svaka cast Stefanu i Djuradju jer su takvim okolnostima uspeli da zadrze koliko toliko samostalnosti. Ali njih sire narodne mase ne prepoznaju kao model uzor mit, vec smo se zakucali u taj mit o kolektivnoj zrtvi. Ali i to je ok svaka nacija pociva na mitovima ali ne zivi svaka nacija svoj mit i ne dozvoljava da jedan datum u istoriji bude datum po kojem definise buducnost. Lepo je sto snimaju film o Oliveri i jedva cekam da ga vidim

Lidija

pre 10 godina

Ja sam u osnovnoj skoli ucila o Oliveri. Ne secam se da li je bilo u knjigama, ali nam je nastavnik pricao kako je Milica dala cerku Bajazitu za zenu, toga se dobro secam.

ken parker

pre 10 godina

Za Otomansku imperiju, a i za citav Balkan, je mnogo znacajnija bitka na Marici 1371. godine od one na Kosovu 1389, jer su se Otomani posle nje ucvrstili u Evropi, a pri tom unistili jedine ozbiljne protivnike tada, bracu Mrnjavcevic. Tako da je potpuno tacno da Kosovski boj ne predstavlja neki bitniji datum turske istorije.
A Knez, kasnije Despot Stefan Lazarevic je oslanjanjem na Turke od tadasnje Srbije napravio bogatu i mirnu zemlju. I jos nesto, zivot obicnih ljudi, bez obzira na versku pripadnost, je bio podnosljiviji u tadasnjoj Turskoj imperiji nego u bilo kojoj hriscanskoj drzavi.

krug dvojke

pre 10 godina

ako je istorijski turcima kosovski boj bio usputna bitka nama nije. meni recimo nije bitno gde je gospodin jeftovic glumio,dok njemu samom jeste. sve je stvar percepcije,tj. neke stvari ne mogu da se porede. cudi me ova glumceva izjava kao obrazovanog coveka.

Tekelija

pre 10 godina

Наравно да је Турцима неважна битка у којој су изгубили толико војске и у којој им је убијен СУЛТАН!
хахахахахахахаа
А јесмо прејак народ...

И какве има везе битка код Никопоља?
Па Крсташи су касније заузели и сам Цариград, па опет нису ни прстом мрднули да било шта ураде на Балкану.
Католичка црква је вијековима користила присуство Турака овдје да би асимиловала онај дио православног народа који је остао ван граница Османске империје.

А ми слушамо шта неки глумци(и то не нарочито добри, узгред буди речено...) имају да кажу.
Што би рекао мој бивши професор историје: 'Глумци су људи којима је посао да читају наглас нешто што је неко други написао'

Knez Lazar

pre 10 godina

Nasi glumci su postali prosto neverovatni,svi sve znaju o politici,istoriji, kao da su to zavrsili. Ako imaju talenta za glumu,i vrte se po televiziji,zasto onda misle da su toliki pametnjakovici pa moraju u svemu da se mesaju. Za neobavestene,Kosovska bitka je imala ogroman znacaj za Osmansko carstvo,jer su oni mislili da ce lagano proci kroz Srbiju i napasti Bec,a zavrsilo se tako da su posle te bitke Bec napali 200 godina kasnije,i ta bitka bi trebala i u evropi da se izucava, Uostalom procitajte sta o 1389god misli Nikola Tesla i sta je i pricao po Evropi,pa ce te shvatiti.

miloje

pre 10 godina

Стефан Урош IV Душан Немањић, Стефан Урош V Немањић, Симеон Немањић, Синиша Урош или Симеон Урош Палеолог, Јован Урош (Дука Палеолог)су били српски цареви. Дакле нема никаквог Лазара.

Darko

pre 10 godina

Glumac se susretne sa nekim istorijskim motivom i onda čuješ da su neki delovi naše istorije bili skriveni ili prećutkivani. Doduse, čovek se poziva na svoje osnovno i srednjoškolsko iskustvo, ali čak i tamo ova priča je, naravno, prisutna. Naravno, za one koje je to uopšte zanimalo, kao što smo, na primer mi, istoričari, profesori istorije koji smo zavoleli ovu nauku, zajedno sa ovom državom uložili puno truda i godina u njeno izučavanje, sturanje i specijalizaciju.
Međutim, iz nekog razloga ovde je važnije mišljenje jednog glumca, nego nas stručnjaka, pa se onda čudimo što sami stvaramo mitove i njihove negacije umesto da saslušamo šta o tome ima da nam kaže nauka. To će i dalje biti tako sve dok neki matematičar, arheolog ili biolog ne bude makar upola poznat u javnosti kao, na primer, ovaj glumac.

Dana

pre 10 godina

@m
Slazem se sa Vama. Ja sam odgledala i Maggy Smith i Helen Mirren i josh neke od vodecih britanskih glumaca. Ne kazem da su predstave loshe - naprotiv. Jednostavno, drugachiji je senzibilitet. A cepanje i gazenje srpske zastave u predstavi koju rezira Hrvat u Beogradu nije neshto chime bi se bilo ko ponosio. Meni su, inache, DLM svirali na brucoshijadi, pa mi nedostaju i KST i "Paket Aranzman" - chisto da se setim kako je izgledalo bit r'n'r u Beogradu. A zashto nije bilo srpskih filmova o Srednjem veku - pa, imali smo "bratstvo i jedinstvo" - nismo smeli da vredjamo bracu i sestre bez istorije. Iste one koji nam sada kradu istoriju i nasledje. A za to je opet kriv Hrvat na chelu drzave. Jevtovic neka glumi, ali ne pricha previshe. Laz je da turski istorichari ne pominju Kosovo - to je jedina bitka u kojoj je sultan poginuo (poshto predajem istoriju na jednom UK univerzitetu, trebalo bi da znam). Ili je Jevtovic sreo kvazi-istorichare ili pricha iz neznanja, kako bi sebi pridao na znachaju.

Zdravko

pre 10 godina

Da je pogledao najskuplji turski film u istoriji Fetih 1453, shvatio bi da im je Kosovski boj bio itekako vazan, ali nasa je odlika da verujemo vise turskim nego nasim istoricarima :) Neki ce za 50 godina verovati u milosrdnog andjela. Glupi smo za medalju.

micoopoo

pre 10 godina

ima mnogo dogadjaja i ličnosti u našoj istoriji, na osnovu kojih bi se mogli napraviti odlični filmovi..npr.Мilunka Savić, ili srpska Jovanka Orleanka,odlicna prica sa tragicnim krajem..jedina zena u svetu sa ordenom francuske legije,odbila da zivi u fr, a na kraju bila cistacica u srbiji

srki

pre 10 godina

Miki tacno je da je u bici kod Nikotopolja Stefan pomogao Bajazitu da pobedi krstase ali vidim da nisi upoznat zbog cega. Ti krstasi su godinama pljackali Srpska sela i gradove i ubijali Srbe, ti krstasi su oslabili Vizantiju, isavsi na pohod cesto su skretali sa svog puta i harali po bogatim Vizantiskim gradovima. Sa druge strane Turci za vreme Bajazita nisu dirali Srbiju. Posle smrti Bajazita Stefan vise nije imao obavezu prema Turcima, izvukao je svoju sestru i napravio savez sa Madjarima koji se zvao *zmaj reda*. Do Stefanove smrti Srbi su se uspesno branili od Turaka a Stefan je bio jedan od najvecih vitezova tog doba, njegova skola viteza je bila najpoznatija u svetu.

анти

pre 10 godina

Та прича о Косову не пије воду. Битка је била веома битна за Турке јер је на бој дошла цела свита са Царом Муратом на челу.

Константин

pre 10 godina

Битка на Ровинама (1395, у којој је Марко Краљевић погинуо борећи се на турској страни), као и поменута битка код Никопоља (1396) се итекако учи у шестом разреду, као и Маричка (1371), Косоваска (1389) и Ангорска (1402) и многе друге. Стефан Лазаревић није био "син цара" (последњи цар, Урош умро је крајем 1371), већ кнеза Лазара. Битку код Никопоља Бајазит I је решио одмах уништењем охолих француских витезова на челу са бургундским војводом. Французи су наиме очекивали да ће се Османлије разбежати само кад их виде. То се наравно није десило. Напад српских помоћних одреда, предвођених кнезом Стефаном, уследио је када је други део хришћанске војске, угарски, кренуо у бежанију и тада су Срби уграбили заставу краља Жигмунда Луксембуршког. Дакле, Никопољска битка није решена јуришом српске коњице и то просто ниједан извор не тврди, ни хришћански ни османски. Такође, иако је поход из 1396. третиран као крсташки, не убраја се у "традиционалне" крсташке ратове. Четврти крсташки рат био је много раније (1202-1204) и то је онај поход у коме су крсташи, помогнути Венецијанцима, заузели Константинпољ за свој рачун, разделили византијске територије и основали кратковеке крсташке државе у егејском басену.
Дакле, више озбиљнијих историографских дела, а мање разних форума, новинских фељтона и сл.
ПС Најранија османска минијатура са ликом Бајазита I (15. век) приказује га га као риђег човека са плавим очима.

Miki

pre 10 godina

A bitka kod nikopolja par godina kasnije kao da nije ni postojala. Momenat kada je hrabri srpski vitez, sin nasega cara uleteo u boj i samostalno porazio kompletne hriscanske snage zaustavivsi 4 krstaski pohod i spasivsi svog goapodara koji je u tom momentu bio pred porazom. Tu bitku nismo ucili u skolama. Ta bitka je zacementirala 500 god tiranije.

Apache

pre 10 godina

A bitka kod nikopolja par godina kasnije kao da nije ni postojala. Momenat kada je hrabri srpski vitez, sin nasega cara uleteo u boj i samostalno porazio kompletne hriscanske snage zaustavivsi 4 krstaski pohod i spasivsi svog goapodara koji je u tom momentu bio pred porazom. Tu bitku nismo ucili u skolama. Ta bitka je zacementirala 500 god tiranije.
(Miki, 18. jun 2013 12:07)
Stefan Lazarevic nije bio sin cara, jer Lazar nije bio car vec knez. Poslednji car je bio sin Dusana Silnog, Uros nejaki.

Nikada nazad

pre 10 godina

@m,
kada Vam tako puno toga nedostaje a Vi se vratite. Samo izgleda da je u tom Londonu ipak bolje cim ostajete.
Toliko licemerje ovih koji zive u zemljama Zapada i sve ocrnjuju ali da se vrate jok.
Ja sam otisao, snasao se i vratiti se nikada necu jer ovde je svet normalan.

Milos

pre 10 godina

Sve pohvale za ovaj film..jedva cekam kad ce da izadje,mi nemamo mnogo srednjevekovnih filmova,a mogli bismo i mi da snimimo ovako nesto,smatram da mi smo mi to cak i bolje uradili od Turaka(Sulejman Velicinastveni)...Mi na primer nemo ni jedan film o Nemanjicima,o Dusanu Silnnom,Svetom Savi itd..Snimi smo:Boj na Kosovu,koji neki smatraju propagadnim filmom,Dorotej,Banovic Strahinja..i to je sve...a toliko podloge..neki ce me proglasti nacionalistom,ali sta reci za Neretve,Sutjeske i ostale filmove...

Miloje

pre 10 godina

Kad se glumac već pohvalio da nije znao mnogo o našoj istoriji onda ne treba ni da usvaja izjave navodnih turskih istoričara kao tačne. Naravno da se u Turskoj ne zna mnogo o Kosovskoj bici jer je to jedina bitka u kojoj je Sultan ubijen i posle koje je Bajazit ubio zakonitog naslednika da bi postao novi Sultan, a glavni cilj Osmanskog carstva nije bio ni Beč, nego da zavladaju celim svetom. Beograd jeste bio jedan od najvažnijih vojnih ciljeva (kao i Rodos, Budimpešta i Malta).

m

pre 10 godina

Okako sam otisla u beli svet, fale mi mnoge stvari, SKC, djir kroz Proleterskih Brigada do Kalenica, hleb sa Bajlonove pijace, Taš, Kinoteka, ali najvise mi fale nase pozorisne predstave. London nema nista od nase umetnicke iskrenosti.

анти

pre 10 godina

Та прича о Косову не пије воду. Битка је била веома битна за Турке јер је на бој дошла цела свита са Царом Муратом на челу.

Miloje

pre 10 godina

Kad se glumac već pohvalio da nije znao mnogo o našoj istoriji onda ne treba ni da usvaja izjave navodnih turskih istoričara kao tačne. Naravno da se u Turskoj ne zna mnogo o Kosovskoj bici jer je to jedina bitka u kojoj je Sultan ubijen i posle koje je Bajazit ubio zakonitog naslednika da bi postao novi Sultan, a glavni cilj Osmanskog carstva nije bio ni Beč, nego da zavladaju celim svetom. Beograd jeste bio jedan od najvažnijih vojnih ciljeva (kao i Rodos, Budimpešta i Malta).

Milos

pre 10 godina

Sve pohvale za ovaj film..jedva cekam kad ce da izadje,mi nemamo mnogo srednjevekovnih filmova,a mogli bismo i mi da snimimo ovako nesto,smatram da mi smo mi to cak i bolje uradili od Turaka(Sulejman Velicinastveni)...Mi na primer nemo ni jedan film o Nemanjicima,o Dusanu Silnnom,Svetom Savi itd..Snimi smo:Boj na Kosovu,koji neki smatraju propagadnim filmom,Dorotej,Banovic Strahinja..i to je sve...a toliko podloge..neki ce me proglasti nacionalistom,ali sta reci za Neretve,Sutjeske i ostale filmove...

Константин

pre 10 godina

Битка на Ровинама (1395, у којој је Марко Краљевић погинуо борећи се на турској страни), као и поменута битка код Никопоља (1396) се итекако учи у шестом разреду, као и Маричка (1371), Косоваска (1389) и Ангорска (1402) и многе друге. Стефан Лазаревић није био "син цара" (последњи цар, Урош умро је крајем 1371), већ кнеза Лазара. Битку код Никопоља Бајазит I је решио одмах уништењем охолих француских витезова на челу са бургундским војводом. Французи су наиме очекивали да ће се Османлије разбежати само кад их виде. То се наравно није десило. Напад српских помоћних одреда, предвођених кнезом Стефаном, уследио је када је други део хришћанске војске, угарски, кренуо у бежанију и тада су Срби уграбили заставу краља Жигмунда Луксембуршког. Дакле, Никопољска битка није решена јуришом српске коњице и то просто ниједан извор не тврди, ни хришћански ни османски. Такође, иако је поход из 1396. третиран као крсташки, не убраја се у "традиционалне" крсташке ратове. Четврти крсташки рат био је много раније (1202-1204) и то је онај поход у коме су крсташи, помогнути Венецијанцима, заузели Константинпољ за свој рачун, разделили византијске територије и основали кратковеке крсташке државе у егејском басену.
Дакле, више озбиљнијих историографских дела, а мање разних форума, новинских фељтона и сл.
ПС Најранија османска минијатура са ликом Бајазита I (15. век) приказује га га као риђег човека са плавим очима.

Nikada nazad

pre 10 godina

@m,
kada Vam tako puno toga nedostaje a Vi se vratite. Samo izgleda da je u tom Londonu ipak bolje cim ostajete.
Toliko licemerje ovih koji zive u zemljama Zapada i sve ocrnjuju ali da se vrate jok.
Ja sam otisao, snasao se i vratiti se nikada necu jer ovde je svet normalan.

Darko

pre 10 godina

Glumac se susretne sa nekim istorijskim motivom i onda čuješ da su neki delovi naše istorije bili skriveni ili prećutkivani. Doduse, čovek se poziva na svoje osnovno i srednjoškolsko iskustvo, ali čak i tamo ova priča je, naravno, prisutna. Naravno, za one koje je to uopšte zanimalo, kao što smo, na primer mi, istoričari, profesori istorije koji smo zavoleli ovu nauku, zajedno sa ovom državom uložili puno truda i godina u njeno izučavanje, sturanje i specijalizaciju.
Međutim, iz nekog razloga ovde je važnije mišljenje jednog glumca, nego nas stručnjaka, pa se onda čudimo što sami stvaramo mitove i njihove negacije umesto da saslušamo šta o tome ima da nam kaže nauka. To će i dalje biti tako sve dok neki matematičar, arheolog ili biolog ne bude makar upola poznat u javnosti kao, na primer, ovaj glumac.

Zdravko

pre 10 godina

Da je pogledao najskuplji turski film u istoriji Fetih 1453, shvatio bi da im je Kosovski boj bio itekako vazan, ali nasa je odlika da verujemo vise turskim nego nasim istoricarima :) Neki ce za 50 godina verovati u milosrdnog andjela. Glupi smo za medalju.

Tekelija

pre 10 godina

Наравно да је Турцима неважна битка у којој су изгубили толико војске и у којој им је убијен СУЛТАН!
хахахахахахахаа
А јесмо прејак народ...

И какве има везе битка код Никопоља?
Па Крсташи су касније заузели и сам Цариград, па опет нису ни прстом мрднули да било шта ураде на Балкану.
Католичка црква је вијековима користила присуство Турака овдје да би асимиловала онај дио православног народа који је остао ван граница Османске империје.

А ми слушамо шта неки глумци(и то не нарочито добри, узгред буди речено...) имају да кажу.
Што би рекао мој бивши професор историје: 'Глумци су људи којима је посао да читају наглас нешто што је неко други написао'

Dana

pre 10 godina

@m
Slazem se sa Vama. Ja sam odgledala i Maggy Smith i Helen Mirren i josh neke od vodecih britanskih glumaca. Ne kazem da su predstave loshe - naprotiv. Jednostavno, drugachiji je senzibilitet. A cepanje i gazenje srpske zastave u predstavi koju rezira Hrvat u Beogradu nije neshto chime bi se bilo ko ponosio. Meni su, inache, DLM svirali na brucoshijadi, pa mi nedostaju i KST i "Paket Aranzman" - chisto da se setim kako je izgledalo bit r'n'r u Beogradu. A zashto nije bilo srpskih filmova o Srednjem veku - pa, imali smo "bratstvo i jedinstvo" - nismo smeli da vredjamo bracu i sestre bez istorije. Iste one koji nam sada kradu istoriju i nasledje. A za to je opet kriv Hrvat na chelu drzave. Jevtovic neka glumi, ali ne pricha previshe. Laz je da turski istorichari ne pominju Kosovo - to je jedina bitka u kojoj je sultan poginuo (poshto predajem istoriju na jednom UK univerzitetu, trebalo bi da znam). Ili je Jevtovic sreo kvazi-istorichare ili pricha iz neznanja, kako bi sebi pridao na znachaju.

Knez Lazar

pre 10 godina

Nasi glumci su postali prosto neverovatni,svi sve znaju o politici,istoriji, kao da su to zavrsili. Ako imaju talenta za glumu,i vrte se po televiziji,zasto onda misle da su toliki pametnjakovici pa moraju u svemu da se mesaju. Za neobavestene,Kosovska bitka je imala ogroman znacaj za Osmansko carstvo,jer su oni mislili da ce lagano proci kroz Srbiju i napasti Bec,a zavrsilo se tako da su posle te bitke Bec napali 200 godina kasnije,i ta bitka bi trebala i u evropi da se izucava, Uostalom procitajte sta o 1389god misli Nikola Tesla i sta je i pricao po Evropi,pa ce te shvatiti.

srki

pre 10 godina

Miki tacno je da je u bici kod Nikotopolja Stefan pomogao Bajazitu da pobedi krstase ali vidim da nisi upoznat zbog cega. Ti krstasi su godinama pljackali Srpska sela i gradove i ubijali Srbe, ti krstasi su oslabili Vizantiju, isavsi na pohod cesto su skretali sa svog puta i harali po bogatim Vizantiskim gradovima. Sa druge strane Turci za vreme Bajazita nisu dirali Srbiju. Posle smrti Bajazita Stefan vise nije imao obavezu prema Turcima, izvukao je svoju sestru i napravio savez sa Madjarima koji se zvao *zmaj reda*. Do Stefanove smrti Srbi su se uspesno branili od Turaka a Stefan je bio jedan od najvecih vitezova tog doba, njegova skola viteza je bila najpoznatija u svetu.

Gogi

pre 10 godina

Lepo bi bilo kad bi glumci glumili, a ne da se bave stvarima o kojima ništa ne znaju. Jakub je bio mladji, a ne stariji brat Bajazitov. Turski istoričari ne pominju kosovsku bitku iz istog onog razloga zbog koga je Srbi i te kako pamte: jedini islamski vladar koji je ikad poginuo u boju sa hrišćanima bio je Murat, što je bila velika sramota za sultanovu gardu. A priča o Oliveri se regularno učila u nastavnom planu i programu, koliko i srpska srednjovekovna istorija uopšte- samo su neki naučili i znaju, a drugi nisu, pa se sad prodaju. Generalni odnos ove zemlje i njenih intelektualaca i ,,intelektualaca" je takav da se srednji vek u kinematografiji radio onoliko i onako koliko i u drugim sferama. I tako, sada je jedan glumac konačno bar nešto pročitao o tom periodu veše no što mu servira ,,pink kultura" i odjednom mu se otvorile oči. A bilo bi lepo samo kad bi glumeo...

micoopoo

pre 10 godina

ima mnogo dogadjaja i ličnosti u našoj istoriji, na osnovu kojih bi se mogli napraviti odlični filmovi..npr.Мilunka Savić, ili srpska Jovanka Orleanka,odlicna prica sa tragicnim krajem..jedina zena u svetu sa ordenom francuske legije,odbila da zivi u fr, a na kraju bila cistacica u srbiji

Peđa

pre 10 godina

Sticajem okolnosti, pre više od deset godina, mentor na magistarskim studijama u SAD mi je bio profesor iz Turske. Tako, većina studenata i asistenta su bili takođe Turci.
Ne znam kakvi su bili srednjevekovni Srbi, pretpostavljam bolji nego današnji, ali mogu da kažem, na osnovu sopstvenog iskustva, da smo po mentalitetu veoma slični Turcima i da oni itekako dobro znaju za Srbe i o Srbiji. Mnogi od njih, pričali su mi, vode poreklo iz ovih krajeva i kažu kako su njihove babe i dede govorile srpski... Profesor, koji je inače i major u Turskoj armiji, govorio mi je da je imperija, slično kao i nacisti u ll sv. ratu, imala posebne, strože, zakone samo za srbe, koji su bili poznati kao bundzije i narod koji ne poštuje vlast i zakon... Vrlo dobro znaju ko je Miloš Obilic... Jedino, profesor mi nije verovao kada sam mu pričao o uništenim freskama po pravoslavnim bogomoljama i izbodenim očima na likovima svetaca. Kaže, Turska je poštovala i dozvoljavala druge religije. Pre par godina, posle posete Albaniji, setivsi se našeg razgovora, javio mi se preko LinkedIn-a i priznao da se i sam uverio u ono o čemu smo razgovarali.

Glumac je glumac je glumac.

Apache

pre 10 godina

A bitka kod nikopolja par godina kasnije kao da nije ni postojala. Momenat kada je hrabri srpski vitez, sin nasega cara uleteo u boj i samostalno porazio kompletne hriscanske snage zaustavivsi 4 krstaski pohod i spasivsi svog goapodara koji je u tom momentu bio pred porazom. Tu bitku nismo ucili u skolama. Ta bitka je zacementirala 500 god tiranije.
(Miki, 18. jun 2013 12:07)
Stefan Lazarevic nije bio sin cara, jer Lazar nije bio car vec knez. Poslednji car je bio sin Dusana Silnog, Uros nejaki.

Maka@

pre 10 godina

Nije poenta u laziranju istorijskih cinjenica vec o uzimanju tog datuma i pravljenje mita da je tada sve stalo, a zpravo nije. Stefan Lazarevic je markantnija figura od svog oca pravi evropski plemic, ucestvovao je na turnirima, pisao itd. Olivera nije otisla na golgotu nego u harem i bila je miljenica pritom koliko znam ostala je hriscanka. Bila je zajedno sa Bajazitom kada ga je zarobio Tamerlin. Inace Stefan je bio verni vazal Bajazita i sa njim je ratovao tada kod Angore. A veliki evropski hriscanski savez sa Sibinjanin Jankom na celu smo izradili i nismo se prikljucili. Svaka cast Stefanu i Djuradju jer su takvim okolnostima uspeli da zadrze koliko toliko samostalnosti. Ali njih sire narodne mase ne prepoznaju kao model uzor mit, vec smo se zakucali u taj mit o kolektivnoj zrtvi. Ali i to je ok svaka nacija pociva na mitovima ali ne zivi svaka nacija svoj mit i ne dozvoljava da jedan datum u istoriji bude datum po kojem definise buducnost. Lepo je sto snimaju film o Oliveri i jedva cekam da ga vidim

Miki

pre 10 godina

A bitka kod nikopolja par godina kasnije kao da nije ni postojala. Momenat kada je hrabri srpski vitez, sin nasega cara uleteo u boj i samostalno porazio kompletne hriscanske snage zaustavivsi 4 krstaski pohod i spasivsi svog goapodara koji je u tom momentu bio pred porazom. Tu bitku nismo ucili u skolama. Ta bitka je zacementirala 500 god tiranije.

krug dvojke

pre 10 godina

ako je istorijski turcima kosovski boj bio usputna bitka nama nije. meni recimo nije bitno gde je gospodin jeftovic glumio,dok njemu samom jeste. sve je stvar percepcije,tj. neke stvari ne mogu da se porede. cudi me ova glumceva izjava kao obrazovanog coveka.

Diplomirani Student Istorije

pre 10 godina

Bitka na Kosovu 1389 je bila izuzetno vazna za Turke a u prilog tome govori i podatak da je i sam sultan ucestvovao u boju,sto je do tada a i nakon toga nezabelezen slucaj u turskoj istoriji.
Takodje,nakon bitke na Kosovu,sultanu su se klanjali samo uz pratnju 2 strazara.
Takodje,od tog boja,vazi pravilo u Turskoj da nikada ne pustate Srbina da vam ide iza ledja jer je navodno sultan Murat bio ubijen s' ledja u boju na Kosovu.
Ako ne verujete,prvom prilikom pitajte nekoga iz Turske i uvericete se i sami.
To sto danas pricaju da i ne znaju za 1389-u je odraz turske politike nipodastavanja prema malim narodima,bivsim podanicima Otomanske imperije.

miloje

pre 10 godina

Стефан Урош IV Душан Немањић, Стефан Урош V Немањић, Симеон Немањић, Синиша Урош или Симеон Урош Палеолог, Јован Урош (Дука Палеолог)су били српски цареви. Дакле нема никаквог Лазара.

m

pre 10 godina

Okako sam otisla u beli svet, fale mi mnoge stvari, SKC, djir kroz Proleterskih Brigada do Kalenica, hleb sa Bajlonove pijace, Taš, Kinoteka, ali najvise mi fale nase pozorisne predstave. London nema nista od nase umetnicke iskrenosti.

ken parker

pre 10 godina

Za Otomansku imperiju, a i za citav Balkan, je mnogo znacajnija bitka na Marici 1371. godine od one na Kosovu 1389, jer su se Otomani posle nje ucvrstili u Evropi, a pri tom unistili jedine ozbiljne protivnike tada, bracu Mrnjavcevic. Tako da je potpuno tacno da Kosovski boj ne predstavlja neki bitniji datum turske istorije.
A Knez, kasnije Despot Stefan Lazarevic je oslanjanjem na Turke od tadasnje Srbije napravio bogatu i mirnu zemlju. I jos nesto, zivot obicnih ljudi, bez obzira na versku pripadnost, je bio podnosljiviji u tadasnjoj Turskoj imperiji nego u bilo kojoj hriscanskoj drzavi.

Lidija

pre 10 godina

Ja sam u osnovnoj skoli ucila o Oliveri. Ne secam se da li je bilo u knjigama, ali nam je nastavnik pricao kako je Milica dala cerku Bajazitu za zenu, toga se dobro secam.

uroš

pre 10 godina

Ne bih se složio da je bitka na Kosovu nevažna za Turke jer je u toj bici poginuo njihov vladar, jedan njegov sin je pogubljen nedugo zatim a na presto došao jedan od većih turskih sultana, Bajazit. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se sama bitka ne pominje često je taj što Osmansko carstvo tada još nije dostiglo puni sjaj. Pa ko u Srbiji može da nabroji bitke koje je vodio kralj Milutin. Ista priča je i sa Turcima. E sad, ishod bitke je poznat ali problem je taj što smo mi uneli mnogo patetike i lirike u sam događaj, tačnije naša crkva, jer smo u narednih nekoliko vekova pretrpeli pravu golgotu pod Turcima (muslimanima) pa su zbog toga u samu bitku uneti brojni hrišćanski motivi. Na primer Kosovo je tako postalo Jerusalim, knez Lazar je postao Isus, Vuk Branković je Juda, pa onda kneževa večera (poslednja Isusova večera) itd. U suštini, bitka je bitna i za jedne i za druge ali smatram da je Marička bitka imala mnogo veći uticaj na krajnji poraz Srbije, a ta bitka je neopravdano zapostavljena.

McClane

pre 10 godina

Jevta moze da prica sta hoce, jer je dobar covek i ljudina. Jedan od malobrojnih glumaca koji nema kompleks vise vrednosti i koji ne misli da je uhvatio Boga za patku samim tim sto je - mozes misliti glumac. Ziv bio majstore.

ni ne pokustavajte da protivrecite

pre 10 godina

Prosle godine ili 2011. je gospodin premijer Izraela Netanjahu govorio pred UN ravno pola sata. Prva recenica mu je bila otprilike "kada mi kazu da Jevrejima tamo nije mesto, da Izrael nema pravo na postojanje, ja im svima kazem da je pre 3000 godina kralj David tamo osnovao drzavu"!
Nikome nikada ni zasta u Izraelu, bilo kom Jevreju nece pasti na pamet da kaze bilo sta ovako kao sto je ovako gospodin rekao. Nikada! Niti da je povratak u proslost, niti da je retrogradno... nista!
A on je premijer, tamo traje rat, Izrael je bogata i demokratska drzava!
Ali Jevreji su ponosan narod koji nikada, nikada ne zaboravlja, mada i ne oprasta, ako uopste oprastaju. Zato Izrael sa manjom drzavom, priblizno sveukupnim brojem Jeverja slicnim kao Srbi opstaju i idu napred.
Sa ovakvim razmisljanjem, ne znam da li cemo moci da polazemo pravo na Beograd do kraja veka.
Kazu neki, ako, i zasluzili smo kad smo ovakvi.

Franc

pre 10 godina

Bez namere da nešto Srbujem ili slično, moram ovo da kažem. U par perioda svog života sretao sam se sa Turcima. Moj zaključak je uvek bio da je istorija koju oni uče mnogo drugačija od one koju učimo mi, Grci, pa i ostali Evropljani. Jednostavno, mislim da njihov obrazovni sistem namerno zanemaruje neke činjenice. Na primer, njihova saznanja o tome da je Carigrad (Istanbul) vekovima bio Grčki grad i veliko sedište crkve i hrišćanske kulture je sasvim zamagljeno. Čuli su da u gradu postoje neki hrišćani, ali ne znaju ni otkuda oni tu, niti prave razliku između pravoslavaca i katolika. Za pokolj Jermena nikada čuli nisu. Ne verujem da su se pravili ludi, pre će biti da im vlasti, jednostavno, prećutkuju dosta toga. Kako god, ovde nije mesto za polemiku ovog tipa. Ušao sam na vest jer sam video da je reč o Jevti, velikom čoveku i glumcu kojem želim mnogo uspeha u daljem radu!

Srbin

pre 10 godina

Turci nisu culi za Kosovski boj i znaju ga kao neku usputnu bitku... pa ok, a jesu li culi da im je sultan ubijen u tom nekom usputnom boju? Smesno.

nexus

pre 10 godina

А ми слушамо шта неки глумци(и то не нарочито добри, узгред буди речено...) имају да кажу.
Што би рекао мој бивши професор историје: 'Глумци су људи којима је посао да читају наглас нешто што је неко други написао'
(Tekelija, 18. jun 2013 13:26)

A istoricarima je posao da napisu ono sto je neko drugi uradio.
A bitka je bila bitna ali ni upola toliko koliko je nama. Kneginja Milica je odmah nakon toga dala svoju cerku a Turci se jos dosta godina nisu vracala na Balkan. Bili smo u vazalnom polozaju, i mozda Srbi nisu odlucili bitku na Nikopolju ali su mozda mogli da je preokrenu. U svakom slucaju borili smo se na strani Turaka, to su cinjenice.

Rade

pre 10 godina

Glumac je priznao da mu istorija nije jaca strana, cak ni ona iz osnovne skole, ali steta sto se nije informisao kao sto se ocekuje od intelektualca pa npr. kad je vec bio u Istambulu mogao je otici u muzej i tu bi cuo o Muratu i Bajazitu. Ako nista ima Wikipedija, ali avaj nista ne pomaze.
Ja sam prosto iznenadjen koliko ljuci koristi tu recenicu " o ovome se jako malo zna", to je samo drugi nacin da se kaze "ovo sam ja tek spoznao".
Da nam je skolstvo lose to znaju svi. Ako se tu nesto uradi onda ce se moci ozbiljnije razgovarati o mnogim temama, ovako u svetu laika je kao setnja kroz "wonderland amusement park".

markos

pre 10 godina

a bitka na Plocniku???

p.s. tusrki istoricari imaju politiku zanemarivanja ( ne forsiranja ) dogadjaja koji im nisu isli u susret ....

expert

pre 10 godina

I jos nesto, zivot obicnih ljudi, bez obzira na versku pripadnost, je bio podnosljiviji u tadasnjoj Turskoj imperiji nego u bilo kojoj hriscanskoj drzavi.
(ken parker, 18. jun 2013 14:18)
Jes vala, evo docarao si mi taj zivot obicnih ljudi pa ko da ga gledam danas. E Keno, keno, sejtan si ti neki bas:)

Nelly

pre 10 godina

Dano,
Nekima ocigledno ne bi pomoglo ni da im je Jim Morrison pevao na brucosijadi. A ako neko sa ovako rigidnim i etnocentricnim stavovima predaje istoriju na nekom UK univerzitetu, to govori dosta i o kvalitetu tamosnjeg skolskog sistema. Diskurs o ljudima bez istorije, kradljivcima identiteta i sl. dostojan je npr. nekog velikog nemackog univerziteta, ali s kraja tridesetih godina proslog veka.

Djordje

pre 10 godina

Poštovani sukomentatori.
Svako od nas se fokusira na jednu tačku teme, da li 1371, 1389, 1396, Knjeginja Milica, Olivera, maloletni Stefan itd. Svako o tome piše koliko zna ili veruje da zna. Nisam ništa različitiji od drugih i ja verujem da znam ali...Islam, pa samim tim i Otomanska imperija, je bio tolerantan prema dugim religijama. Njihova osvajanja od VII veka nisu kao Hrišćanska institucionamizovana Crkva (Vatikan) primoravali starosedeoce da promene religiju, naprotiv. Vizantija (Istočno Rimsko carstvo) je bila svetionik kulture Evrope 1000 godina posle pada Rima (411.) I dan danas se izgovara kao Bizant (piše se slovom Ββ (vita), Grci nemaju slovo Бб) pežorativno, jer zaboga kultura se rodila na zapadu. Samo objektivni zapadni istoričari Vizantiju (hrišćanstvo od 325. Nikea) i Islam takođe opisuju kao dva entiteta koji su povukli Evropu ka pismenosti, nauci,
umetnosti..potrudite se saznajte. Evropa (van Vizantije)se budi i kultiviše tek u XIV i XV veku. Što se tiče vojnih uspeha Otomanske imperije osnovni razlog je STAJAĆA VOJSKA koju evropski feudalni vladari pa ni Karlo Veliki (VIII i IX vek) i potonji nisu imali. Prvu stajaću vojsku u Evropi formirao je Luj XIV pa za njim Pruska i Brandenburg što je naravno obezbedilo snagu tih feudalnih zajednica. Namerno ne pišem država jer to nisu ni bile jer, recimo Nemački Car (Rimski i Jerusalimski istovremeno) nije mogao da vlada teritorijom koja ima 300 država i preko 1000 autonomnih oblasti. Napoleon to menja u XIX veku.

anbeast

pre 10 godina

@Tekelija: Kazes: ''Па Крсташи су касније заузели и сам Цариград, па опет нису ни прстом мрднули да било шта ураде на Балкану. '' Da nisi mozda nesto pobrkao? Krstasi jesu zauzeli Carigrad, ali skoro 200 godina pre Kosovske bitke.
- Sta ste se svi uhvatili te jedne recenice? Verovatno Kosovska bitka nije najznacajnija na svetu sa turskog aspekta ali sigurno nije ni beznacajna.
Drugo, i nama je ta bitka znacajna vise zbog mita koji je stvoren nego zbog svog realnog znacaja. Lazar je bio samo jedan od oblasnih gospodara koji je nekako isplivao na povrsinu nakon previranja koja su pratila smrt Dusanovu. Za srpsku drzavu je neuporedivo znacajnija Maricka bitka koja je znacila slom najjacih pretendenata na nemanjicki presto. Mrnjavcevici su posedovali snagu da slome feudalne partikularizme i da stvore snaznu centralnu vlast.
- U bici kod Nikopolja Despot Stefan JESTE imao presudnu ulogu. Bezglavi juris burgundskih vitezova jeste zaustavljen ali vecina Zigmundove vojske nije jos bila angazovana. U presudnom trenutku,Despot je s boka udario tu vec pomalo pometenu vojsku. Takav odlucan udar oklopnika mogao je svaku vojsku (a kamoli onu poljuljanog morala i blago dezorganizovanu)da natera u beg. Mozda bi Turci i bez toga pobedili (Burgundski vitezovi jesu bili udarna pesnica krstasa ali nisu predstavljali veci deo)ali bi ta pobeda bila mnoooogo skuplja...

biti kadar stići i uteći

pre 10 godina

Suština Kosovskog boja je da Srbi nisu želeli da izginu u njemu, već su pobegli čim je knez Lazar otišao da promeni ranjenog konja, pa je i on u bežaniji upao u zamku za medvede i bio zarobljen od Turaka. Što se Olivere tiče, ona je postala miljenica Bajazita koji ju je poveo 1402 kod Angore da gleda kako on dobija bitke. Nažalost, bio je izdan od Tatara i sa njom zarobljen od Tamerlana. Mongoli, opčinjeni Oliverinom lepotom naterali su je da ih polugola služi za stolom. Bajazit nije želeo da gleda njeno ponižavanje i izvršio je samoubistvo. Inače, Mađari kao saveznici kneza Lazara nisu mu poslali pomoć protiv Turaka već su posle Kosovske bitke krenuli da zauzmu njegovu teritoriju, ali su bili odbijeni. Kneginja Milica je zbog toga prihvatila vazalstvo Turcima, a kasnije su neki srpski plemići optuživali Stefana da šuruje s Mađarima. Zato je on morao da pokaže vernost, a ponašanjem u bici kod Nikopolja mnogi su ga želeli za svog saveznika. Da je tada izdao Turke, oni bi pregazili i uništili Srbiju, a ostatke bi zapadnjaci pokatoličili. Sličnu sudbinu je doživeo Đurađ Branković, koji je sa Mađarima i krstašima osvojio pola Bugarske, ali ovi nisu želeli po prekidu pohoda da ostanu na tim teritorijama,pa čak ni u Srbiji iako im je Đurađ nudio zlato i srebro, već su se vratili kući i ostavili Srbiju na milost i nemilost Turcima. Da je Stefan Lazarević bio izdajnik hrišćana ne bi dobio Beograd od Mađara i titulu despota od Vizantinaca.

Zoran Simic

pre 10 godina

Dobro je da se neko setio da snimi nesto normalno. Muka mi je od ovih likova koji snimaju razne bljuvotine da bi izazvali paznju na festivalima. Ne da ne bih finansirao razne tkzv. projekte pune nepotrebnih scena seksa, ustvari soft pornica kao sto je film Klip ili preteranih scena nasilja u filmovima kao sto su Vir, Sisanje, Skidanje, nego bi ih dodatno oporezovao kao sund. Nije mi jasno zasto niko ne snimi film sa obicnom ovozemaljskom pricom, sa srecnim krajem a ne stalno neko sizenje, silovanje, maltretiarnje, crno, crno, crno, pa dokle bre vise. Aman bre drugovi umetnici, vidite li vi u ovom zivotu nesto lepo?

m

pre 10 godina

Okako sam otisla u beli svet, fale mi mnoge stvari, SKC, djir kroz Proleterskih Brigada do Kalenica, hleb sa Bajlonove pijace, Taš, Kinoteka, ali najvise mi fale nase pozorisne predstave. London nema nista od nase umetnicke iskrenosti.

Nikada nazad

pre 10 godina

@m,
kada Vam tako puno toga nedostaje a Vi se vratite. Samo izgleda da je u tom Londonu ipak bolje cim ostajete.
Toliko licemerje ovih koji zive u zemljama Zapada i sve ocrnjuju ali da se vrate jok.
Ja sam otisao, snasao se i vratiti se nikada necu jer ovde je svet normalan.

анти

pre 10 godina

Та прича о Косову не пије воду. Битка је била веома битна за Турке јер је на бој дошла цела свита са Царом Муратом на челу.

nexus

pre 10 godina

А ми слушамо шта неки глумци(и то не нарочито добри, узгред буди речено...) имају да кажу.
Што би рекао мој бивши професор историје: 'Глумци су људи којима је посао да читају наглас нешто што је неко други написао'
(Tekelija, 18. jun 2013 13:26)

A istoricarima je posao da napisu ono sto je neko drugi uradio.
A bitka je bila bitna ali ni upola toliko koliko je nama. Kneginja Milica je odmah nakon toga dala svoju cerku a Turci se jos dosta godina nisu vracala na Balkan. Bili smo u vazalnom polozaju, i mozda Srbi nisu odlucili bitku na Nikopolju ali su mozda mogli da je preokrenu. U svakom slucaju borili smo se na strani Turaka, to su cinjenice.

Dana

pre 10 godina

@m
Slazem se sa Vama. Ja sam odgledala i Maggy Smith i Helen Mirren i josh neke od vodecih britanskih glumaca. Ne kazem da su predstave loshe - naprotiv. Jednostavno, drugachiji je senzibilitet. A cepanje i gazenje srpske zastave u predstavi koju rezira Hrvat u Beogradu nije neshto chime bi se bilo ko ponosio. Meni su, inache, DLM svirali na brucoshijadi, pa mi nedostaju i KST i "Paket Aranzman" - chisto da se setim kako je izgledalo bit r'n'r u Beogradu. A zashto nije bilo srpskih filmova o Srednjem veku - pa, imali smo "bratstvo i jedinstvo" - nismo smeli da vredjamo bracu i sestre bez istorije. Iste one koji nam sada kradu istoriju i nasledje. A za to je opet kriv Hrvat na chelu drzave. Jevtovic neka glumi, ali ne pricha previshe. Laz je da turski istorichari ne pominju Kosovo - to je jedina bitka u kojoj je sultan poginuo (poshto predajem istoriju na jednom UK univerzitetu, trebalo bi da znam). Ili je Jevtovic sreo kvazi-istorichare ili pricha iz neznanja, kako bi sebi pridao na znachaju.

Zdravko

pre 10 godina

Da je pogledao najskuplji turski film u istoriji Fetih 1453, shvatio bi da im je Kosovski boj bio itekako vazan, ali nasa je odlika da verujemo vise turskim nego nasim istoricarima :) Neki ce za 50 godina verovati u milosrdnog andjela. Glupi smo za medalju.

Milos

pre 10 godina

Sve pohvale za ovaj film..jedva cekam kad ce da izadje,mi nemamo mnogo srednjevekovnih filmova,a mogli bismo i mi da snimimo ovako nesto,smatram da mi smo mi to cak i bolje uradili od Turaka(Sulejman Velicinastveni)...Mi na primer nemo ni jedan film o Nemanjicima,o Dusanu Silnnom,Svetom Savi itd..Snimi smo:Boj na Kosovu,koji neki smatraju propagadnim filmom,Dorotej,Banovic Strahinja..i to je sve...a toliko podloge..neki ce me proglasti nacionalistom,ali sta reci za Neretve,Sutjeske i ostale filmove...

Miki

pre 10 godina

A bitka kod nikopolja par godina kasnije kao da nije ni postojala. Momenat kada je hrabri srpski vitez, sin nasega cara uleteo u boj i samostalno porazio kompletne hriscanske snage zaustavivsi 4 krstaski pohod i spasivsi svog goapodara koji je u tom momentu bio pred porazom. Tu bitku nismo ucili u skolama. Ta bitka je zacementirala 500 god tiranije.

McClane

pre 10 godina

Jevta moze da prica sta hoce, jer je dobar covek i ljudina. Jedan od malobrojnih glumaca koji nema kompleks vise vrednosti i koji ne misli da je uhvatio Boga za patku samim tim sto je - mozes misliti glumac. Ziv bio majstore.

Miloje

pre 10 godina

Kad se glumac već pohvalio da nije znao mnogo o našoj istoriji onda ne treba ni da usvaja izjave navodnih turskih istoričara kao tačne. Naravno da se u Turskoj ne zna mnogo o Kosovskoj bici jer je to jedina bitka u kojoj je Sultan ubijen i posle koje je Bajazit ubio zakonitog naslednika da bi postao novi Sultan, a glavni cilj Osmanskog carstva nije bio ni Beč, nego da zavladaju celim svetom. Beograd jeste bio jedan od najvažnijih vojnih ciljeva (kao i Rodos, Budimpešta i Malta).

Knez Lazar

pre 10 godina

Nasi glumci su postali prosto neverovatni,svi sve znaju o politici,istoriji, kao da su to zavrsili. Ako imaju talenta za glumu,i vrte se po televiziji,zasto onda misle da su toliki pametnjakovici pa moraju u svemu da se mesaju. Za neobavestene,Kosovska bitka je imala ogroman znacaj za Osmansko carstvo,jer su oni mislili da ce lagano proci kroz Srbiju i napasti Bec,a zavrsilo se tako da su posle te bitke Bec napali 200 godina kasnije,i ta bitka bi trebala i u evropi da se izucava, Uostalom procitajte sta o 1389god misli Nikola Tesla i sta je i pricao po Evropi,pa ce te shvatiti.

ken parker

pre 10 godina

Za Otomansku imperiju, a i za citav Balkan, je mnogo znacajnija bitka na Marici 1371. godine od one na Kosovu 1389, jer su se Otomani posle nje ucvrstili u Evropi, a pri tom unistili jedine ozbiljne protivnike tada, bracu Mrnjavcevic. Tako da je potpuno tacno da Kosovski boj ne predstavlja neki bitniji datum turske istorije.
A Knez, kasnije Despot Stefan Lazarevic je oslanjanjem na Turke od tadasnje Srbije napravio bogatu i mirnu zemlju. I jos nesto, zivot obicnih ljudi, bez obzira na versku pripadnost, je bio podnosljiviji u tadasnjoj Turskoj imperiji nego u bilo kojoj hriscanskoj drzavi.

srki

pre 10 godina

Miki tacno je da je u bici kod Nikotopolja Stefan pomogao Bajazitu da pobedi krstase ali vidim da nisi upoznat zbog cega. Ti krstasi su godinama pljackali Srpska sela i gradove i ubijali Srbe, ti krstasi su oslabili Vizantiju, isavsi na pohod cesto su skretali sa svog puta i harali po bogatim Vizantiskim gradovima. Sa druge strane Turci za vreme Bajazita nisu dirali Srbiju. Posle smrti Bajazita Stefan vise nije imao obavezu prema Turcima, izvukao je svoju sestru i napravio savez sa Madjarima koji se zvao *zmaj reda*. Do Stefanove smrti Srbi su se uspesno branili od Turaka a Stefan je bio jedan od najvecih vitezova tog doba, njegova skola viteza je bila najpoznatija u svetu.

Tekelija

pre 10 godina

Наравно да је Турцима неважна битка у којој су изгубили толико војске и у којој им је убијен СУЛТАН!
хахахахахахахаа
А јесмо прејак народ...

И какве има везе битка код Никопоља?
Па Крсташи су касније заузели и сам Цариград, па опет нису ни прстом мрднули да било шта ураде на Балкану.
Католичка црква је вијековима користила присуство Турака овдје да би асимиловала онај дио православног народа који је остао ван граница Османске империје.

А ми слушамо шта неки глумци(и то не нарочито добри, узгред буди речено...) имају да кажу.
Што би рекао мој бивши професор историје: 'Глумци су људи којима је посао да читају наглас нешто што је неко други написао'

Nelly

pre 10 godina

Dano,
Nekima ocigledno ne bi pomoglo ni da im je Jim Morrison pevao na brucosijadi. A ako neko sa ovako rigidnim i etnocentricnim stavovima predaje istoriju na nekom UK univerzitetu, to govori dosta i o kvalitetu tamosnjeg skolskog sistema. Diskurs o ljudima bez istorije, kradljivcima identiteta i sl. dostojan je npr. nekog velikog nemackog univerziteta, ali s kraja tridesetih godina proslog veka.

Diplomirani Student Istorije

pre 10 godina

Bitka na Kosovu 1389 je bila izuzetno vazna za Turke a u prilog tome govori i podatak da je i sam sultan ucestvovao u boju,sto je do tada a i nakon toga nezabelezen slucaj u turskoj istoriji.
Takodje,nakon bitke na Kosovu,sultanu su se klanjali samo uz pratnju 2 strazara.
Takodje,od tog boja,vazi pravilo u Turskoj da nikada ne pustate Srbina da vam ide iza ledja jer je navodno sultan Murat bio ubijen s' ledja u boju na Kosovu.
Ako ne verujete,prvom prilikom pitajte nekoga iz Turske i uvericete se i sami.
To sto danas pricaju da i ne znaju za 1389-u je odraz turske politike nipodastavanja prema malim narodima,bivsim podanicima Otomanske imperije.

Darko

pre 10 godina

Glumac se susretne sa nekim istorijskim motivom i onda čuješ da su neki delovi naše istorije bili skriveni ili prećutkivani. Doduse, čovek se poziva na svoje osnovno i srednjoškolsko iskustvo, ali čak i tamo ova priča je, naravno, prisutna. Naravno, za one koje je to uopšte zanimalo, kao što smo, na primer mi, istoričari, profesori istorije koji smo zavoleli ovu nauku, zajedno sa ovom državom uložili puno truda i godina u njeno izučavanje, sturanje i specijalizaciju.
Međutim, iz nekog razloga ovde je važnije mišljenje jednog glumca, nego nas stručnjaka, pa se onda čudimo što sami stvaramo mitove i njihove negacije umesto da saslušamo šta o tome ima da nam kaže nauka. To će i dalje biti tako sve dok neki matematičar, arheolog ili biolog ne bude makar upola poznat u javnosti kao, na primer, ovaj glumac.

Apache

pre 10 godina

A bitka kod nikopolja par godina kasnije kao da nije ni postojala. Momenat kada je hrabri srpski vitez, sin nasega cara uleteo u boj i samostalno porazio kompletne hriscanske snage zaustavivsi 4 krstaski pohod i spasivsi svog goapodara koji je u tom momentu bio pred porazom. Tu bitku nismo ucili u skolama. Ta bitka je zacementirala 500 god tiranije.
(Miki, 18. jun 2013 12:07)
Stefan Lazarevic nije bio sin cara, jer Lazar nije bio car vec knez. Poslednji car je bio sin Dusana Silnog, Uros nejaki.

miloje

pre 10 godina

Стефан Урош IV Душан Немањић, Стефан Урош V Немањић, Симеон Немањић, Синиша Урош или Симеон Урош Палеолог, Јован Урош (Дука Палеолог)су били српски цареви. Дакле нема никаквог Лазара.

Gogi

pre 10 godina

Lepo bi bilo kad bi glumci glumili, a ne da se bave stvarima o kojima ništa ne znaju. Jakub je bio mladji, a ne stariji brat Bajazitov. Turski istoričari ne pominju kosovsku bitku iz istog onog razloga zbog koga je Srbi i te kako pamte: jedini islamski vladar koji je ikad poginuo u boju sa hrišćanima bio je Murat, što je bila velika sramota za sultanovu gardu. A priča o Oliveri se regularno učila u nastavnom planu i programu, koliko i srpska srednjovekovna istorija uopšte- samo su neki naučili i znaju, a drugi nisu, pa se sad prodaju. Generalni odnos ove zemlje i njenih intelektualaca i ,,intelektualaca" je takav da se srednji vek u kinematografiji radio onoliko i onako koliko i u drugim sferama. I tako, sada je jedan glumac konačno bar nešto pročitao o tom periodu veše no što mu servira ,,pink kultura" i odjednom mu se otvorile oči. A bilo bi lepo samo kad bi glumeo...

krug dvojke

pre 10 godina

ako je istorijski turcima kosovski boj bio usputna bitka nama nije. meni recimo nije bitno gde je gospodin jeftovic glumio,dok njemu samom jeste. sve je stvar percepcije,tj. neke stvari ne mogu da se porede. cudi me ova glumceva izjava kao obrazovanog coveka.

biti kadar stići i uteći

pre 10 godina

Suština Kosovskog boja je da Srbi nisu želeli da izginu u njemu, već su pobegli čim je knez Lazar otišao da promeni ranjenog konja, pa je i on u bežaniji upao u zamku za medvede i bio zarobljen od Turaka. Što se Olivere tiče, ona je postala miljenica Bajazita koji ju je poveo 1402 kod Angore da gleda kako on dobija bitke. Nažalost, bio je izdan od Tatara i sa njom zarobljen od Tamerlana. Mongoli, opčinjeni Oliverinom lepotom naterali su je da ih polugola služi za stolom. Bajazit nije želeo da gleda njeno ponižavanje i izvršio je samoubistvo. Inače, Mađari kao saveznici kneza Lazara nisu mu poslali pomoć protiv Turaka već su posle Kosovske bitke krenuli da zauzmu njegovu teritoriju, ali su bili odbijeni. Kneginja Milica je zbog toga prihvatila vazalstvo Turcima, a kasnije su neki srpski plemići optuživali Stefana da šuruje s Mađarima. Zato je on morao da pokaže vernost, a ponašanjem u bici kod Nikopolja mnogi su ga želeli za svog saveznika. Da je tada izdao Turke, oni bi pregazili i uništili Srbiju, a ostatke bi zapadnjaci pokatoličili. Sličnu sudbinu je doživeo Đurađ Branković, koji je sa Mađarima i krstašima osvojio pola Bugarske, ali ovi nisu želeli po prekidu pohoda da ostanu na tim teritorijama,pa čak ni u Srbiji iako im je Đurađ nudio zlato i srebro, već su se vratili kući i ostavili Srbiju na milost i nemilost Turcima. Da je Stefan Lazarević bio izdajnik hrišćana ne bi dobio Beograd od Mađara i titulu despota od Vizantinaca.

ni ne pokustavajte da protivrecite

pre 10 godina

Prosle godine ili 2011. je gospodin premijer Izraela Netanjahu govorio pred UN ravno pola sata. Prva recenica mu je bila otprilike "kada mi kazu da Jevrejima tamo nije mesto, da Izrael nema pravo na postojanje, ja im svima kazem da je pre 3000 godina kralj David tamo osnovao drzavu"!
Nikome nikada ni zasta u Izraelu, bilo kom Jevreju nece pasti na pamet da kaze bilo sta ovako kao sto je ovako gospodin rekao. Nikada! Niti da je povratak u proslost, niti da je retrogradno... nista!
A on je premijer, tamo traje rat, Izrael je bogata i demokratska drzava!
Ali Jevreji su ponosan narod koji nikada, nikada ne zaboravlja, mada i ne oprasta, ako uopste oprastaju. Zato Izrael sa manjom drzavom, priblizno sveukupnim brojem Jeverja slicnim kao Srbi opstaju i idu napred.
Sa ovakvim razmisljanjem, ne znam da li cemo moci da polazemo pravo na Beograd do kraja veka.
Kazu neki, ako, i zasluzili smo kad smo ovakvi.

Maka@

pre 10 godina

Nije poenta u laziranju istorijskih cinjenica vec o uzimanju tog datuma i pravljenje mita da je tada sve stalo, a zpravo nije. Stefan Lazarevic je markantnija figura od svog oca pravi evropski plemic, ucestvovao je na turnirima, pisao itd. Olivera nije otisla na golgotu nego u harem i bila je miljenica pritom koliko znam ostala je hriscanka. Bila je zajedno sa Bajazitom kada ga je zarobio Tamerlin. Inace Stefan je bio verni vazal Bajazita i sa njim je ratovao tada kod Angore. A veliki evropski hriscanski savez sa Sibinjanin Jankom na celu smo izradili i nismo se prikljucili. Svaka cast Stefanu i Djuradju jer su takvim okolnostima uspeli da zadrze koliko toliko samostalnosti. Ali njih sire narodne mase ne prepoznaju kao model uzor mit, vec smo se zakucali u taj mit o kolektivnoj zrtvi. Ali i to je ok svaka nacija pociva na mitovima ali ne zivi svaka nacija svoj mit i ne dozvoljava da jedan datum u istoriji bude datum po kojem definise buducnost. Lepo je sto snimaju film o Oliveri i jedva cekam da ga vidim

Peđa

pre 10 godina

Sticajem okolnosti, pre više od deset godina, mentor na magistarskim studijama u SAD mi je bio profesor iz Turske. Tako, većina studenata i asistenta su bili takođe Turci.
Ne znam kakvi su bili srednjevekovni Srbi, pretpostavljam bolji nego današnji, ali mogu da kažem, na osnovu sopstvenog iskustva, da smo po mentalitetu veoma slični Turcima i da oni itekako dobro znaju za Srbe i o Srbiji. Mnogi od njih, pričali su mi, vode poreklo iz ovih krajeva i kažu kako su njihove babe i dede govorile srpski... Profesor, koji je inače i major u Turskoj armiji, govorio mi je da je imperija, slično kao i nacisti u ll sv. ratu, imala posebne, strože, zakone samo za srbe, koji su bili poznati kao bundzije i narod koji ne poštuje vlast i zakon... Vrlo dobro znaju ko je Miloš Obilic... Jedino, profesor mi nije verovao kada sam mu pričao o uništenim freskama po pravoslavnim bogomoljama i izbodenim očima na likovima svetaca. Kaže, Turska je poštovala i dozvoljavala druge religije. Pre par godina, posle posete Albaniji, setivsi se našeg razgovora, javio mi se preko LinkedIn-a i priznao da se i sam uverio u ono o čemu smo razgovarali.

Glumac je glumac je glumac.

Djordje

pre 10 godina

Poštovani sukomentatori.
Svako od nas se fokusira na jednu tačku teme, da li 1371, 1389, 1396, Knjeginja Milica, Olivera, maloletni Stefan itd. Svako o tome piše koliko zna ili veruje da zna. Nisam ništa različitiji od drugih i ja verujem da znam ali...Islam, pa samim tim i Otomanska imperija, je bio tolerantan prema dugim religijama. Njihova osvajanja od VII veka nisu kao Hrišćanska institucionamizovana Crkva (Vatikan) primoravali starosedeoce da promene religiju, naprotiv. Vizantija (Istočno Rimsko carstvo) je bila svetionik kulture Evrope 1000 godina posle pada Rima (411.) I dan danas se izgovara kao Bizant (piše se slovom Ββ (vita), Grci nemaju slovo Бб) pežorativno, jer zaboga kultura se rodila na zapadu. Samo objektivni zapadni istoričari Vizantiju (hrišćanstvo od 325. Nikea) i Islam takođe opisuju kao dva entiteta koji su povukli Evropu ka pismenosti, nauci,
umetnosti..potrudite se saznajte. Evropa (van Vizantije)se budi i kultiviše tek u XIV i XV veku. Što se tiče vojnih uspeha Otomanske imperije osnovni razlog je STAJAĆA VOJSKA koju evropski feudalni vladari pa ni Karlo Veliki (VIII i IX vek) i potonji nisu imali. Prvu stajaću vojsku u Evropi formirao je Luj XIV pa za njim Pruska i Brandenburg što je naravno obezbedilo snagu tih feudalnih zajednica. Namerno ne pišem država jer to nisu ni bile jer, recimo Nemački Car (Rimski i Jerusalimski istovremeno) nije mogao da vlada teritorijom koja ima 300 država i preko 1000 autonomnih oblasti. Napoleon to menja u XIX veku.

micoopoo

pre 10 godina

ima mnogo dogadjaja i ličnosti u našoj istoriji, na osnovu kojih bi se mogli napraviti odlični filmovi..npr.Мilunka Savić, ili srpska Jovanka Orleanka,odlicna prica sa tragicnim krajem..jedina zena u svetu sa ordenom francuske legije,odbila da zivi u fr, a na kraju bila cistacica u srbiji

Константин

pre 10 godina

Битка на Ровинама (1395, у којој је Марко Краљевић погинуо борећи се на турској страни), као и поменута битка код Никопоља (1396) се итекако учи у шестом разреду, као и Маричка (1371), Косоваска (1389) и Ангорска (1402) и многе друге. Стефан Лазаревић није био "син цара" (последњи цар, Урош умро је крајем 1371), већ кнеза Лазара. Битку код Никопоља Бајазит I је решио одмах уништењем охолих француских витезова на челу са бургундским војводом. Французи су наиме очекивали да ће се Османлије разбежати само кад их виде. То се наравно није десило. Напад српских помоћних одреда, предвођених кнезом Стефаном, уследио је када је други део хришћанске војске, угарски, кренуо у бежанију и тада су Срби уграбили заставу краља Жигмунда Луксембуршког. Дакле, Никопољска битка није решена јуришом српске коњице и то просто ниједан извор не тврди, ни хришћански ни османски. Такође, иако је поход из 1396. третиран као крсташки, не убраја се у "традиционалне" крсташке ратове. Четврти крсташки рат био је много раније (1202-1204) и то је онај поход у коме су крсташи, помогнути Венецијанцима, заузели Константинпољ за свој рачун, разделили византијске територије и основали кратковеке крсташке државе у егејском басену.
Дакле, више озбиљнијих историографских дела, а мање разних форума, новинских фељтона и сл.
ПС Најранија османска минијатура са ликом Бајазита I (15. век) приказује га га као риђег човека са плавим очима.

uroš

pre 10 godina

Ne bih se složio da je bitka na Kosovu nevažna za Turke jer je u toj bici poginuo njihov vladar, jedan njegov sin je pogubljen nedugo zatim a na presto došao jedan od većih turskih sultana, Bajazit. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se sama bitka ne pominje često je taj što Osmansko carstvo tada još nije dostiglo puni sjaj. Pa ko u Srbiji može da nabroji bitke koje je vodio kralj Milutin. Ista priča je i sa Turcima. E sad, ishod bitke je poznat ali problem je taj što smo mi uneli mnogo patetike i lirike u sam događaj, tačnije naša crkva, jer smo u narednih nekoliko vekova pretrpeli pravu golgotu pod Turcima (muslimanima) pa su zbog toga u samu bitku uneti brojni hrišćanski motivi. Na primer Kosovo je tako postalo Jerusalim, knez Lazar je postao Isus, Vuk Branković je Juda, pa onda kneževa večera (poslednja Isusova večera) itd. U suštini, bitka je bitna i za jedne i za druge ali smatram da je Marička bitka imala mnogo veći uticaj na krajnji poraz Srbije, a ta bitka je neopravdano zapostavljena.

Srbin

pre 10 godina

Turci nisu culi za Kosovski boj i znaju ga kao neku usputnu bitku... pa ok, a jesu li culi da im je sultan ubijen u tom nekom usputnom boju? Smesno.

Franc

pre 10 godina

Bez namere da nešto Srbujem ili slično, moram ovo da kažem. U par perioda svog života sretao sam se sa Turcima. Moj zaključak je uvek bio da je istorija koju oni uče mnogo drugačija od one koju učimo mi, Grci, pa i ostali Evropljani. Jednostavno, mislim da njihov obrazovni sistem namerno zanemaruje neke činjenice. Na primer, njihova saznanja o tome da je Carigrad (Istanbul) vekovima bio Grčki grad i veliko sedište crkve i hrišćanske kulture je sasvim zamagljeno. Čuli su da u gradu postoje neki hrišćani, ali ne znaju ni otkuda oni tu, niti prave razliku između pravoslavaca i katolika. Za pokolj Jermena nikada čuli nisu. Ne verujem da su se pravili ludi, pre će biti da im vlasti, jednostavno, prećutkuju dosta toga. Kako god, ovde nije mesto za polemiku ovog tipa. Ušao sam na vest jer sam video da je reč o Jevti, velikom čoveku i glumcu kojem želim mnogo uspeha u daljem radu!

Rade

pre 10 godina

Glumac je priznao da mu istorija nije jaca strana, cak ni ona iz osnovne skole, ali steta sto se nije informisao kao sto se ocekuje od intelektualca pa npr. kad je vec bio u Istambulu mogao je otici u muzej i tu bi cuo o Muratu i Bajazitu. Ako nista ima Wikipedija, ali avaj nista ne pomaze.
Ja sam prosto iznenadjen koliko ljuci koristi tu recenicu " o ovome se jako malo zna", to je samo drugi nacin da se kaze "ovo sam ja tek spoznao".
Da nam je skolstvo lose to znaju svi. Ako se tu nesto uradi onda ce se moci ozbiljnije razgovarati o mnogim temama, ovako u svetu laika je kao setnja kroz "wonderland amusement park".

expert

pre 10 godina

I jos nesto, zivot obicnih ljudi, bez obzira na versku pripadnost, je bio podnosljiviji u tadasnjoj Turskoj imperiji nego u bilo kojoj hriscanskoj drzavi.
(ken parker, 18. jun 2013 14:18)
Jes vala, evo docarao si mi taj zivot obicnih ljudi pa ko da ga gledam danas. E Keno, keno, sejtan si ti neki bas:)

Zoran Simic

pre 10 godina

Dobro je da se neko setio da snimi nesto normalno. Muka mi je od ovih likova koji snimaju razne bljuvotine da bi izazvali paznju na festivalima. Ne da ne bih finansirao razne tkzv. projekte pune nepotrebnih scena seksa, ustvari soft pornica kao sto je film Klip ili preteranih scena nasilja u filmovima kao sto su Vir, Sisanje, Skidanje, nego bi ih dodatno oporezovao kao sund. Nije mi jasno zasto niko ne snimi film sa obicnom ovozemaljskom pricom, sa srecnim krajem a ne stalno neko sizenje, silovanje, maltretiarnje, crno, crno, crno, pa dokle bre vise. Aman bre drugovi umetnici, vidite li vi u ovom zivotu nesto lepo?

Lidija

pre 10 godina

Ja sam u osnovnoj skoli ucila o Oliveri. Ne secam se da li je bilo u knjigama, ali nam je nastavnik pricao kako je Milica dala cerku Bajazitu za zenu, toga se dobro secam.

markos

pre 10 godina

a bitka na Plocniku???

p.s. tusrki istoricari imaju politiku zanemarivanja ( ne forsiranja ) dogadjaja koji im nisu isli u susret ....

anbeast

pre 10 godina

@Tekelija: Kazes: ''Па Крсташи су касније заузели и сам Цариград, па опет нису ни прстом мрднули да било шта ураде на Балкану. '' Da nisi mozda nesto pobrkao? Krstasi jesu zauzeli Carigrad, ali skoro 200 godina pre Kosovske bitke.
- Sta ste se svi uhvatili te jedne recenice? Verovatno Kosovska bitka nije najznacajnija na svetu sa turskog aspekta ali sigurno nije ni beznacajna.
Drugo, i nama je ta bitka znacajna vise zbog mita koji je stvoren nego zbog svog realnog znacaja. Lazar je bio samo jedan od oblasnih gospodara koji je nekako isplivao na povrsinu nakon previranja koja su pratila smrt Dusanovu. Za srpsku drzavu je neuporedivo znacajnija Maricka bitka koja je znacila slom najjacih pretendenata na nemanjicki presto. Mrnjavcevici su posedovali snagu da slome feudalne partikularizme i da stvore snaznu centralnu vlast.
- U bici kod Nikopolja Despot Stefan JESTE imao presudnu ulogu. Bezglavi juris burgundskih vitezova jeste zaustavljen ali vecina Zigmundove vojske nije jos bila angazovana. U presudnom trenutku,Despot je s boka udario tu vec pomalo pometenu vojsku. Takav odlucan udar oklopnika mogao je svaku vojsku (a kamoli onu poljuljanog morala i blago dezorganizovanu)da natera u beg. Mozda bi Turci i bez toga pobedili (Burgundski vitezovi jesu bili udarna pesnica krstasa ali nisu predstavljali veci deo)ali bi ta pobeda bila mnoooogo skuplja...