Vinča ponovo otvorena za javnost

Posle dve godine renoviranja tokom kojih je Arheološko nalazište Vinča bilo zatvoreno za posetioce, nova stalna postavka biće otvorena 20. septembra, najavljeno je u Turističkoj organizaciji Srbije.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar

 1. Beograd je najstariji grad na svetu, što još jednom dokazuje da su Srbi najstariji narod. I Mona Liza, najveće umetničko delo svih vremena, je delo Srbina iz Vinče!
  Niko nam nije ni do kolena!
  P.S. Hvala muzealcima, jedva čekam da vidim obnovljene prostore. Izložba u akademiji je bila sjajna.
  (Olga, 19. septembar 2012 10:51)

  # Link komentara

 2. @bwana

  Dodjes smederevskim putem do Vince, na semaforu pre skretanja za Lestane skrenes levo. Vozis pravo par kilometara, usput prodjes crkvu i na racvanju puteva kod skole i seoske poste (valjda je posta) skrenes desno, pravac pokazuje nakrviljena braon strelica na kojoj pise "archeological fing" i putokaz za restoran "Belo brdo" (ili prati samo znake za "Belo brdo"). Vozis uskim putem do obale Dunava, prodjes restoran "Belo brdo" i trazis mesto za parkiranje, podjes malo uzvodno i u brdu ces videti stepenice koje vode ka nalazistu. Bar je tako bilo tokom mog poslednjeg bezuspesnog dolaska na tu lokaciju pre dve godine. Ako ides iz pravca Lestana na raskrsnici sa smederevskim putem skrenes levo, zatim na semaforu desno i dalje po uputstvu.
  (dinosaurus jr, 19. septembar 2012 10:20)

  # Link komentara

 3. Cula si za Vincu kao sto si cula za Madagaskar
  (Marko, 19. septembar 2012 09:35)

  # Link komentara

 4. Bwana, 18. septembar 2012 21:09 sasvim ste u pravu! Rođena sam van zemlje, vratila s epre par desetak godina. Prošle godine došli su mi prijatelji iz Nemačke od kojih je jedan želeo da vidi Vinču, puno znao o njoj, čitao o tome... Možete misliti mog blama kada sam morala da priznam da nemam pojma gde je to i da nikada nisam bila! Zašto nisam? zato što se nigde ne reklamira, što kažete nigde putokaza, slike, bilborda... Stvarno sramota!
  (Lola, 19. septembar 2012 09:29)

  # Link komentara

 5. Danas necije kuce losije izgledaju nego ova iz neolita.
  (Ja sam, 19. septembar 2012 09:28)

  # Link komentara

 6. Engleska istraživanja starosti artefakata iz Vinče pomoću ugljenikovih izotopa, pokazuju starost od preko 7000 godina pojedinih predmeta od keramike, na kojima su ispisana pisma Vinčanskog( protovinčanskog) pisma.To pismo je skoro identično današnjoj ćirilici.Objavljivanje takvih informacija povlači za sobom potpuno novi pristup istoriji civilizacije a posebno istoriji >Srba, koja je iz nekog razloga najveća tajna.
  (Ister, 19. septembar 2012 09:27)

  # Link komentara

 7. Samo da Srpsko arheološko nalazište ne bude osudjeno da se zove " evropsko kulturno nasledje" sa strogo vodjenom pažnjom da ima što manje prideva Srpski.Jesenje istorijske manifestacije idu u tom pravcu.Na kraju će i čirilica( srbica, Vinčansko pismo) biti evropsko a ne Srpsko.
  (Dagon, 19. septembar 2012 09:16)

  # Link komentara

 8. Koji je kreten onda stavio deponiju u Vinču?
   (Mile, 19. septembar 2012 05:30)

  # Link komentara

 9. Zasto ne bi stranci nama placali to sto bi im mi dali priliku da otkopavaju nesto tako staro? Lokalitet se proteze na nekoliko hektara, naravno neotkopanih. Ko zna sta sve tamo lezi i ceka da bude otkriveno.
  (pcela, 18. septembar 2012 22:43)

  # Link komentara

 10. Svaka čast. Uz gotovo nepostojeće finansiranje uspeli su da naprave bar nešto. Bio sam pre 3 godine i koliko god bilo u jadnom stanju, nadoknadili su entuzijazmom.
   (Lala Po, 18. septembar 2012 22:40)

  # Link komentara

 11. Apel: dajte samo neki putokaz do tamo, u Srbiji gde god da krenes moras da lutas i pitas mestane.
   (Bwana, 18. septembar 2012 21:09)

  # Link komentara

Film/TV

Oslobađanje bioskopa u Vladimircima

17.12.2014. | Komentari: 14

Grupa mladih ljudi iz Vladimiraca, kod Šapca, podstaknuta događajima u beogradskom bioskopu „Zvezda", stupila je u kontakt s Pokretom za okupaciju bioskopa i zatražila pomoć za obnavljanje lokalnog bioskopa u Vladimircima koji je prestao da

Ivan Blagojevic

Crni Orfej - Miša Blam

Komentari Crni Orfej - Miša Blam

Miša Blam je obožavao kompoziciju "Crni Orfej" (Manha de Caranaval) iz istoimenog filma Marsela Kamija. Planirao je da je izvede na proslavi svog jubileja 50 godina ovozemaljskog rada. Anđeli su bili nestrpljivi da čuju njeno izvodenje i sebično su uskratili

Razno

Kako je izgledao prvi touchscreen u automobilu

17.12.2014. | Komentari: 3

Ekrani osetljivi na dodir danas su dostupni u gotovo svim novim modelima, ali malo je poznato da su se prvi automobili koji su imali touchscreen pojavili još sredinom osamdesetih godina 20. veka.