Ponedeljak, 02.07.2012.

10:30

Duge noći i crne zastave

Izvor: Piše: Vesna Radman

Duge noæi i crne zastave IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

veljko živković

pre 8 godina

Улоге: Зоран Карајић као Кнез Лазар Хребељановић, Оливер Шуклетовић као Мурат I, Александар Маринковић као Али Паша, Дејан Цицмиловић као Едхем, Милош Војновић као Војвода Иван Косанчић, Владимир Милојевић као Војвода Милан Топлица, Страхиња Баровић као Милош Обилић, Сања Крстовић као Кнегиња Милица Хребељановић, Ивана Јокић као Монахиња Јефимија/Вила/Огњана, Наташа Станковић као Јелена Лазаревић, Марјан Тодоровић као Бајазит I, Синиша Максимовић као Лазар Мусић, Љубиша Баровић као Стефан Мусић, Боривој Божанић као Вук Бранковић, Александар Михаиловић као Марко Краљевић, Петар Лазић као Никола Алтомановић/Краљ Стефан Урош III Дечански Немањић/Суманути и Никола Брековић као Капетан Порфирион/Фарис/Младић.
Позоришна представа Дуге ноћи и црне заставе по роману Дејана Стојиљковића који говори о граници Србије била је много одлична!

Branko Colovic

pre 11 godina

Nisam knjizevni kriticar, ali sam po malo pismen i mogu da kazem da mi se roman "Duge noci i crne zastave" veoma dopao. Blagodareci opstem obrazovanju, licnim afinitetima i poznavanju par stranih jezika, bio sam u prilici da procitam najmanje sto ili (verovatnije) dvesta hiljada strana raznih knjiga, cijim je autorima manje ili vise polazilo za rukom ili perom da napisu nesto kvalitetno. Ako sam dobro razumeo knjigu, radi se pre svega o fikciji sa kvazi istorijskom podlogom, sto i sam autor istice. Smeta li nesto Englezima sto je mit o Arturu i njegovim vitezovima potpuno izmisljen da o njemu pisu knjige i snimaju filmove i da to koriste u svrhu vaspitavanja mladih generacija u duhu (mozda i sumnjive) viteske tradicije i ideala, pa cak i svrhu jacanja nacionalnog identiteta? Zar su svi likovi Sjenkjevica (inace nobelovca, zasluznog za budjenje poljske nacije krajem XIX i pocetkom XX veka) istorijske licnosti? Ne budimo smesni! Naravno, ne zelim da poredim Sjenkjevica sa Stojiljkovicem, ali tvrdim da je danas, kada nije moderno biti prezreni Srbin, potrebna velika hrabrost da se o Srbima i Srbiji napise nesto pozitivno, pa makar i sa dozom izmisljenih detalja (sto je inace osnovna karakteristika epske knjizevnosti). Aleksandar Dima je sigurno uradio za Francusku i njenu knjizevnost mnogo vise nego knjizevni kriticari njegovog vremena, iako njegovi musketari nisu postojali ni kao mit. Mi, eto, imamo bar Stojiljkovica, ali imamo i urednicu Velikog brata da nas prosvetli...

Isidora

pre 11 godina

Slažem se da roman ima nedostatke, ali je i pravo osveženje među knjigama naših pisaca. Meni je na plaži baš prijao, a posebno to što su glavni junaci likovi iz narodnih pesama, što je ritam pripovedanja prilično dobar, i što ima elemenata fantastike. Međutim, tajming za čitanje mi nije bio baš najbolji. Posle Stubova zemlje Kena Foleta malo knjiga o srednjem veku može zadovoljiti standarde. Ipak, nastaviću da pratim Dejana i dalje. Mislim da je nama potrebno što više raznovrsnih knjiga, a ovih hejtera što kritikuju iz hobija levo i desno baš mi je dosta.

Žika Vračaruralac

pre 11 godina

Važno je da su Mirko i Slavko istorijske ličnosti, svedoci svih bitaka od Kosovske do NATO agresije. Partizanskoj gluposti kraja nema.

Mirko i Slavko

pre 11 godina

Српски народ је, изгледа, жртва колективне лоботомије, јер сви овде причају да је ово роман о историјским јунацима, али је веома добро познато да Милош Обилић, Иван Косанчић и Милан Топлица то нису. Они су јунаци из српског фолклора и епике, у историјским изворима не постоје. Попут Робина Худа из енглеског фолклора. Самим тим писац има апсолутно право да их представи како год хоће, само док је оно што је написао квалитетно. Нажалост, читајући одломке из овог романа, нисам стекао тај утисак.

Serbinum

pre 11 godina

Roman je zasnovan na dogadjaju koji se stvarno desio,problem je sto malo Srba uopste zna svoju istoriju,i koji pojma nemaju o dvije bitke izmedju Marice i Kosova,koje su Srbi dobili.Jedna je i ova iz 1386.
Likovi u romanu su istorijske licnosti,ostatak je odlicna masta dexy-ja.Meni licno je roman mnogo bolji od Konstantina,a pljuvaci neka kupe sebi Seldona i neka uzivaju.

Misa

pre 11 godina

@Danica:
Pisac i ne mora da se pridrzava istorijskih cinjenica.Jel znas koliko je velikih romana ili filmova stvoreno, a nemaju veze sa istorijskom tacnoscu. Ako hoces istorijske fakte kupi knjige iz istorioje.

Pajko

pre 11 godina

Od 2009. godine se pitam može li nesto gore od "Konstantinovog raskršća" da bude napisano i objavljeno? Konačno sam dobio odgovor.Može i to je ,posle prvog ,smuti pa prospi,drugi, kako mali Đokica zamišlja epsku fantastiku,roman "Duge noći i crne zastave".Žali bože novaca koje sam potrošio kupujući ove knjige.Gospodine Stojiljkoviću nazivajući se književnikom,osim ako pod tim ne podrazumevate nekog ko je par puta nekom pridržavao knjige,dovodite sebe u bizarnu situaciju.

алекса

pre 11 godina

Купио сам књигу и прочитао. Идеја је занимљива али све остало није вредно помена. Човек је једноставно неписмен.

ko se boji vuka jos?

pre 11 godina

Ljudi, procitajte knjigu pa onda komentaristite. Covek nije napisao istorijski roman vec je iskoristio istorijske cinjenice (iako neke bas i nisu tacne) i na to dodao fiktivnu pricu. To je apsolutno pravo svakog pisca da uradi, to su radili i Pekic, Andric, Selimovic, Crnjanski... mislim da se to zove UMETNICKA SLOBODA. Knjiga je literalno daleko bolja od Konstantinovog raskrsca (zbrzano, ne zna gde udara, mada jako originalna ideja), bolje su izgradjeni likovi, Kosancic je totalni ''baja'' Nadam se nastavku :) Preporucio bih knjigu ljudima koji se ne opterecuju istorijom i koji zele da procitaju nesto zabavno i interesantno.

vitor antic

pre 11 godina

Hmm.. Knjiga je sjajna! Mocno slikovita, isprepletana istorijskim dogadjajima i junacima, izmisljenim dogadjajima i junacima, slovenskom mitologijom..Pravo osvezenje na policama knjizara. Apsolutna preporuka za svakoga ko uziva u istorijskim romanima na temu nase burne istorije.

Željko

pre 11 godina

Pre par dana bacih pogled, u knjižari, na strip "Konstantinovo raskršće". Otvorih proizvoljnu stranu kad tamo Nacisti u potrazi za Eskaliburom i Longinovim kopljem. Prisetih se epizode Martija Misterije sa istovetnom tematikom. Zgrozio sam se i vratio strip na policu...

Koja

pre 11 godina

Nit losijeg pisca nit vece reklame.Jos kod prvog romana dalo se videti da je ovaj autor kosmar srpske proze.Ja bih ovo okarakterisao kao bedan pokusaj,trudio se, nije da nije,ali to nije dovoljno.Neka se drzi stripa,to mu bolje ide.Ako je i fantastika lose je.

dd

pre 11 godina

Procitao sam Konstantinovo raskrsce i jako se razocarao-deluje nedovrseno,zbrzano. Na jednom mestu nabacani partizani,cetnici,vermaht,elementi iz mitologije,vampiri... Ako je vec hteo sve to da spoji kniga bi morala da ima barem tri toma-ovako je puno zapoceo i na kraju to nikako nije ispalo, da ne spominjem da ovakvi naslovi ne mogu,niti pretenduju, da imaju neku vecu literarnu vrednost vec predstavljaju razbibrigu za npr. vrele julske dane sa temperaturom od 35+C.
Sto se tice Duge noći i crne zastave nisam je jos procitao-moguce da je ipak ostvaren napredak u odnosu a njegove prethodne naslove ali zasad jos cekam.

marko

pre 11 godina

Kosingas? Covek je stvarno pisao kako je bilo. Nisam pristalica koriscenja tudjih ideja, jer je barem knjizevnost siroko polje. Moze, ali potezati pretkososvski ciklus, pa jos i Red zmaja, hm.

Thug

pre 11 godina

Значи не верујем, лик узима имена попут Марка Краљевића, Милоша Обилића и др и блати по њима! Нити Сам читао књигу нити планирам! Значи не могу да верујем да је имао толико храбрости и глупости да узима таква имена за скрнављење и своју личну промоцију! Па ко си ти да узимаш имана наших јунака и лупеташ о њима? Као што мој ћале каже писац пише да би се читало, тако је и овај налупао да би се продао...Јадно, немам речи...

Stefan

pre 11 godina

Роман није толико лош, али за ову тему је потребна много већа књига. Углавном се слажем са чланком, али бих додао да писац није дао нашим јунацима достојне противнике. Није морао да их толико учини надмоћним. И нема неког негативца или барем његовог помоћника који би могао да им се супростави. Можда и прочитам следећу књигу, видећемо. Поздрав свима и мање свађа.

Nemanja

pre 11 godina

Na srpskom je - SpasiLAC,dok je mozda na Vasem omiljenom BHS-u ipak spasiTELJ. Pozdrav Deksi.
(maks, 2. jul 2012 11:24)

Uff, kad neko lupeta samo da bi lupetao.. .Ajd' crta nazad u školu.

nikola

pre 11 godina

Knjiga je odlicna.Srpska Epska fantastika sa nekim stvarnim likovima. Nemojte da uporodjujete ovo sa Igrom prestola jer Srpske pesme Kosovskog ciklusa i slicne imaju vise fantazije i maste od Igre Prestola koja je stvorena tako stoje Martin uzeo nesto iz Keltske i Slovenske mitologije i napisao knjigu.Zamislite samo kad bi Englezi imali Marka Kraljevica i sve njegove avanture odmah bi narpavili blok buster ili snimali serije.

Coa pantalejac

pre 11 godina

Gospodjo Radman, nije Deksa Pantelijski, nego Pantelejski, posto taj nadimak ne dolazi od licnog imena Pantelija, nego od niskog naselja Pantelej, koje je opet dobilo naziv po svecu Pantelejmonu. Nije lose procitati jos neku knjigu osim ovih novih, popularnih.
(Slavisa, 2. jul 2012 14:32)

Inače, po žiteljima pomenutog naselja bilo bi ispravno Pantalejski (ni Pantelijski, ni Pantelejski)

arnold

pre 11 godina

Posle suvise fine analize srpskih junaka iz tog perioda preko Slavomira Nastasijevica, Stoiljkovic je istim osobama udahnuo toliko realnosti da sam apsolutno odusevljen i od njega ocekujem jos najmanje 5 knjiga iz ovog fantasticnog perioda srpske istorije. Sjajno. Ovo je i idealna prilika novokomponovanim srpskom partiotama da se upoznahju sa svojom istorijom.

Ana Malo Manjana

pre 11 godina

Pateticno i nespretno napisan roman: sve je u njemu opisano ili kao jednostavno, ili kao velicanstveno, a pisac misli da se Srednji vek moze docarati uz pomoc reci "odezda" ili "krcag", kojima roman vrvi! Ovo je trebalo da bude slikovnica. Deksa je neozbiljan.

dragan

pre 11 godina

Knjiga je sjajna.Retko ko je ovako dobro pisao o srednjevekovnoj Srbiji još od knjiga Dušana Baranina.Preporučujem za sve uzraste.Oni koji nisu za ovakvo štivo neka čitaju ''Sponzoruše'' ili slične klasike.

Ted

pre 11 godina

Površna imitacija Igre Prestola, koja se upinje da aktualizuje i odene novo ruho elementima iz srpske istorije/mitologije. Sa druge strane, lako i brzo se čita, što je plus.

Slavisa

pre 11 godina

Gospodjo Radman, nije Deksa Pantelijski, nego Pantelejski, posto taj nadimak ne dolazi od licnog imena Pantelija, nego od niskog naselja Pantelej, koje je opet dobilo naziv po svecu Pantelejmonu. Nije lose procitati jos neku knjigu osim ovih novih, popularnih.

Laki romani

pre 11 godina

Samo još jedan zupčanik u industriji lakih, komercijalno orijentisanih romana. Od njih niko nije postao pametniji, niti načitaniji.
Uostalom, svi ste vi izašli iz Gogoljevog šinjela.

Slavisa

pre 11 godina

Gospodjo Radman, nije Deksa Pantelijski, nego Pantelejski, posto taj nadimak ne dolazi od licnog imena Pantelija, nego od niskog naselja Pantelej, koje je opet dobilo naziv po svecu Pantelejmonu. Nije lose procitati jos neku knjigu osim ovih novih, popularnih.

Ana Malo Manjana

pre 11 godina

Pateticno i nespretno napisan roman: sve je u njemu opisano ili kao jednostavno, ili kao velicanstveno, a pisac misli da se Srednji vek moze docarati uz pomoc reci "odezda" ili "krcag", kojima roman vrvi! Ovo je trebalo da bude slikovnica. Deksa je neozbiljan.

Laki romani

pre 11 godina

Samo još jedan zupčanik u industriji lakih, komercijalno orijentisanih romana. Od njih niko nije postao pametniji, niti načitaniji.
Uostalom, svi ste vi izašli iz Gogoljevog šinjela.

ko se boji vuka jos?

pre 11 godina

Ljudi, procitajte knjigu pa onda komentaristite. Covek nije napisao istorijski roman vec je iskoristio istorijske cinjenice (iako neke bas i nisu tacne) i na to dodao fiktivnu pricu. To je apsolutno pravo svakog pisca da uradi, to su radili i Pekic, Andric, Selimovic, Crnjanski... mislim da se to zove UMETNICKA SLOBODA. Knjiga je literalno daleko bolja od Konstantinovog raskrsca (zbrzano, ne zna gde udara, mada jako originalna ideja), bolje su izgradjeni likovi, Kosancic je totalni ''baja'' Nadam se nastavku :) Preporucio bih knjigu ljudima koji se ne opterecuju istorijom i koji zele da procitaju nesto zabavno i interesantno.

Serbinum

pre 11 godina

Roman je zasnovan na dogadjaju koji se stvarno desio,problem je sto malo Srba uopste zna svoju istoriju,i koji pojma nemaju o dvije bitke izmedju Marice i Kosova,koje su Srbi dobili.Jedna je i ova iz 1386.
Likovi u romanu su istorijske licnosti,ostatak je odlicna masta dexy-ja.Meni licno je roman mnogo bolji od Konstantina,a pljuvaci neka kupe sebi Seldona i neka uzivaju.

nikola

pre 11 godina

Knjiga je odlicna.Srpska Epska fantastika sa nekim stvarnim likovima. Nemojte da uporodjujete ovo sa Igrom prestola jer Srpske pesme Kosovskog ciklusa i slicne imaju vise fantazije i maste od Igre Prestola koja je stvorena tako stoje Martin uzeo nesto iz Keltske i Slovenske mitologije i napisao knjigu.Zamislite samo kad bi Englezi imali Marka Kraljevica i sve njegove avanture odmah bi narpavili blok buster ili snimali serije.

Koja

pre 11 godina

Nit losijeg pisca nit vece reklame.Jos kod prvog romana dalo se videti da je ovaj autor kosmar srpske proze.Ja bih ovo okarakterisao kao bedan pokusaj,trudio se, nije da nije,ali to nije dovoljno.Neka se drzi stripa,to mu bolje ide.Ako je i fantastika lose je.

Coa pantalejac

pre 11 godina

Gospodjo Radman, nije Deksa Pantelijski, nego Pantelejski, posto taj nadimak ne dolazi od licnog imena Pantelija, nego od niskog naselja Pantelej, koje je opet dobilo naziv po svecu Pantelejmonu. Nije lose procitati jos neku knjigu osim ovih novih, popularnih.
(Slavisa, 2. jul 2012 14:32)

Inače, po žiteljima pomenutog naselja bilo bi ispravno Pantalejski (ni Pantelijski, ni Pantelejski)

dragan

pre 11 godina

Knjiga je sjajna.Retko ko je ovako dobro pisao o srednjevekovnoj Srbiji još od knjiga Dušana Baranina.Preporučujem za sve uzraste.Oni koji nisu za ovakvo štivo neka čitaju ''Sponzoruše'' ili slične klasike.

Stefan

pre 11 godina

Роман није толико лош, али за ову тему је потребна много већа књига. Углавном се слажем са чланком, али бих додао да писац није дао нашим јунацима достојне противнике. Није морао да их толико учини надмоћним. И нема неког негативца или барем његовог помоћника који би могао да им се супростави. Можда и прочитам следећу књигу, видећемо. Поздрав свима и мање свађа.

Ted

pre 11 godina

Površna imitacija Igre Prestola, koja se upinje da aktualizuje i odene novo ruho elementima iz srpske istorije/mitologije. Sa druge strane, lako i brzo se čita, što je plus.

arnold

pre 11 godina

Posle suvise fine analize srpskih junaka iz tog perioda preko Slavomira Nastasijevica, Stoiljkovic je istim osobama udahnuo toliko realnosti da sam apsolutno odusevljen i od njega ocekujem jos najmanje 5 knjiga iz ovog fantasticnog perioda srpske istorije. Sjajno. Ovo je i idealna prilika novokomponovanim srpskom partiotama da se upoznahju sa svojom istorijom.

dd

pre 11 godina

Procitao sam Konstantinovo raskrsce i jako se razocarao-deluje nedovrseno,zbrzano. Na jednom mestu nabacani partizani,cetnici,vermaht,elementi iz mitologije,vampiri... Ako je vec hteo sve to da spoji kniga bi morala da ima barem tri toma-ovako je puno zapoceo i na kraju to nikako nije ispalo, da ne spominjem da ovakvi naslovi ne mogu,niti pretenduju, da imaju neku vecu literarnu vrednost vec predstavljaju razbibrigu za npr. vrele julske dane sa temperaturom od 35+C.
Sto se tice Duge noći i crne zastave nisam je jos procitao-moguce da je ipak ostvaren napredak u odnosu a njegove prethodne naslove ali zasad jos cekam.

Misa

pre 11 godina

@Danica:
Pisac i ne mora da se pridrzava istorijskih cinjenica.Jel znas koliko je velikih romana ili filmova stvoreno, a nemaju veze sa istorijskom tacnoscu. Ako hoces istorijske fakte kupi knjige iz istorioje.

алекса

pre 11 godina

Купио сам књигу и прочитао. Идеја је занимљива али све остало није вредно помена. Човек је једноставно неписмен.

Branko Colovic

pre 11 godina

Nisam knjizevni kriticar, ali sam po malo pismen i mogu da kazem da mi se roman "Duge noci i crne zastave" veoma dopao. Blagodareci opstem obrazovanju, licnim afinitetima i poznavanju par stranih jezika, bio sam u prilici da procitam najmanje sto ili (verovatnije) dvesta hiljada strana raznih knjiga, cijim je autorima manje ili vise polazilo za rukom ili perom da napisu nesto kvalitetno. Ako sam dobro razumeo knjigu, radi se pre svega o fikciji sa kvazi istorijskom podlogom, sto i sam autor istice. Smeta li nesto Englezima sto je mit o Arturu i njegovim vitezovima potpuno izmisljen da o njemu pisu knjige i snimaju filmove i da to koriste u svrhu vaspitavanja mladih generacija u duhu (mozda i sumnjive) viteske tradicije i ideala, pa cak i svrhu jacanja nacionalnog identiteta? Zar su svi likovi Sjenkjevica (inace nobelovca, zasluznog za budjenje poljske nacije krajem XIX i pocetkom XX veka) istorijske licnosti? Ne budimo smesni! Naravno, ne zelim da poredim Sjenkjevica sa Stojiljkovicem, ali tvrdim da je danas, kada nije moderno biti prezreni Srbin, potrebna velika hrabrost da se o Srbima i Srbiji napise nesto pozitivno, pa makar i sa dozom izmisljenih detalja (sto je inace osnovna karakteristika epske knjizevnosti). Aleksandar Dima je sigurno uradio za Francusku i njenu knjizevnost mnogo vise nego knjizevni kriticari njegovog vremena, iako njegovi musketari nisu postojali ni kao mit. Mi, eto, imamo bar Stojiljkovica, ali imamo i urednicu Velikog brata da nas prosvetli...

vitor antic

pre 11 godina

Hmm.. Knjiga je sjajna! Mocno slikovita, isprepletana istorijskim dogadjajima i junacima, izmisljenim dogadjajima i junacima, slovenskom mitologijom..Pravo osvezenje na policama knjizara. Apsolutna preporuka za svakoga ko uziva u istorijskim romanima na temu nase burne istorije.

Željko

pre 11 godina

Pre par dana bacih pogled, u knjižari, na strip "Konstantinovo raskršće". Otvorih proizvoljnu stranu kad tamo Nacisti u potrazi za Eskaliburom i Longinovim kopljem. Prisetih se epizode Martija Misterije sa istovetnom tematikom. Zgrozio sam se i vratio strip na policu...

Pajko

pre 11 godina

Od 2009. godine se pitam može li nesto gore od "Konstantinovog raskršća" da bude napisano i objavljeno? Konačno sam dobio odgovor.Može i to je ,posle prvog ,smuti pa prospi,drugi, kako mali Đokica zamišlja epsku fantastiku,roman "Duge noći i crne zastave".Žali bože novaca koje sam potrošio kupujući ove knjige.Gospodine Stojiljkoviću nazivajući se književnikom,osim ako pod tim ne podrazumevate nekog ko je par puta nekom pridržavao knjige,dovodite sebe u bizarnu situaciju.

Mirko i Slavko

pre 11 godina

Српски народ је, изгледа, жртва колективне лоботомије, јер сви овде причају да је ово роман о историјским јунацима, али је веома добро познато да Милош Обилић, Иван Косанчић и Милан Топлица то нису. Они су јунаци из српског фолклора и епике, у историјским изворима не постоје. Попут Робина Худа из енглеског фолклора. Самим тим писац има апсолутно право да их представи како год хоће, само док је оно што је написао квалитетно. Нажалост, читајући одломке из овог романа, нисам стекао тај утисак.

Žika Vračaruralac

pre 11 godina

Važno je da su Mirko i Slavko istorijske ličnosti, svedoci svih bitaka od Kosovske do NATO agresije. Partizanskoj gluposti kraja nema.

Nemanja

pre 11 godina

Na srpskom je - SpasiLAC,dok je mozda na Vasem omiljenom BHS-u ipak spasiTELJ. Pozdrav Deksi.
(maks, 2. jul 2012 11:24)

Uff, kad neko lupeta samo da bi lupetao.. .Ajd' crta nazad u školu.

Isidora

pre 11 godina

Slažem se da roman ima nedostatke, ali je i pravo osveženje među knjigama naših pisaca. Meni je na plaži baš prijao, a posebno to što su glavni junaci likovi iz narodnih pesama, što je ritam pripovedanja prilično dobar, i što ima elemenata fantastike. Međutim, tajming za čitanje mi nije bio baš najbolji. Posle Stubova zemlje Kena Foleta malo knjiga o srednjem veku može zadovoljiti standarde. Ipak, nastaviću da pratim Dejana i dalje. Mislim da je nama potrebno što više raznovrsnih knjiga, a ovih hejtera što kritikuju iz hobija levo i desno baš mi je dosta.

Thug

pre 11 godina

Значи не верујем, лик узима имена попут Марка Краљевића, Милоша Обилића и др и блати по њима! Нити Сам читао књигу нити планирам! Значи не могу да верујем да је имао толико храбрости и глупости да узима таква имена за скрнављење и своју личну промоцију! Па ко си ти да узимаш имана наших јунака и лупеташ о њима? Као што мој ћале каже писац пише да би се читало, тако је и овај налупао да би се продао...Јадно, немам речи...

marko

pre 11 godina

Kosingas? Covek je stvarno pisao kako je bilo. Nisam pristalica koriscenja tudjih ideja, jer je barem knjizevnost siroko polje. Moze, ali potezati pretkososvski ciklus, pa jos i Red zmaja, hm.

veljko živković

pre 8 godina

Улоге: Зоран Карајић као Кнез Лазар Хребељановић, Оливер Шуклетовић као Мурат I, Александар Маринковић као Али Паша, Дејан Цицмиловић као Едхем, Милош Војновић као Војвода Иван Косанчић, Владимир Милојевић као Војвода Милан Топлица, Страхиња Баровић као Милош Обилић, Сања Крстовић као Кнегиња Милица Хребељановић, Ивана Јокић као Монахиња Јефимија/Вила/Огњана, Наташа Станковић као Јелена Лазаревић, Марјан Тодоровић као Бајазит I, Синиша Максимовић као Лазар Мусић, Љубиша Баровић као Стефан Мусић, Боривој Божанић као Вук Бранковић, Александар Михаиловић као Марко Краљевић, Петар Лазић као Никола Алтомановић/Краљ Стефан Урош III Дечански Немањић/Суманути и Никола Брековић као Капетан Порфирион/Фарис/Младић.
Позоришна представа Дуге ноћи и црне заставе по роману Дејана Стојиљковића који говори о граници Србије била је много одлична!

Thug

pre 11 godina

Значи не верујем, лик узима имена попут Марка Краљевића, Милоша Обилића и др и блати по њима! Нити Сам читао књигу нити планирам! Значи не могу да верујем да је имао толико храбрости и глупости да узима таква имена за скрнављење и своју личну промоцију! Па ко си ти да узимаш имана наших јунака и лупеташ о њима? Као што мој ћале каже писац пише да би се читало, тако је и овај налупао да би се продао...Јадно, немам речи...

Pajko

pre 11 godina

Od 2009. godine se pitam može li nesto gore od "Konstantinovog raskršća" da bude napisano i objavljeno? Konačno sam dobio odgovor.Može i to je ,posle prvog ,smuti pa prospi,drugi, kako mali Đokica zamišlja epsku fantastiku,roman "Duge noći i crne zastave".Žali bože novaca koje sam potrošio kupujući ove knjige.Gospodine Stojiljkoviću nazivajući se književnikom,osim ako pod tim ne podrazumevate nekog ko je par puta nekom pridržavao knjige,dovodite sebe u bizarnu situaciju.

dragan

pre 11 godina

Knjiga je sjajna.Retko ko je ovako dobro pisao o srednjevekovnoj Srbiji još od knjiga Dušana Baranina.Preporučujem za sve uzraste.Oni koji nisu za ovakvo štivo neka čitaju ''Sponzoruše'' ili slične klasike.

Koja

pre 11 godina

Nit losijeg pisca nit vece reklame.Jos kod prvog romana dalo se videti da je ovaj autor kosmar srpske proze.Ja bih ovo okarakterisao kao bedan pokusaj,trudio se, nije da nije,ali to nije dovoljno.Neka se drzi stripa,to mu bolje ide.Ako je i fantastika lose je.

алекса

pre 11 godina

Купио сам књигу и прочитао. Идеја је занимљива али све остало није вредно помена. Човек је једноставно неписмен.

Mirko i Slavko

pre 11 godina

Српски народ је, изгледа, жртва колективне лоботомије, јер сви овде причају да је ово роман о историјским јунацима, али је веома добро познато да Милош Обилић, Иван Косанчић и Милан Топлица то нису. Они су јунаци из српског фолклора и епике, у историјским изворима не постоје. Попут Робина Худа из енглеског фолклора. Самим тим писац има апсолутно право да их представи како год хоће, само док је оно што је написао квалитетно. Нажалост, читајући одломке из овог романа, нисам стекао тај утисак.

Laki romani

pre 11 godina

Samo još jedan zupčanik u industriji lakih, komercijalno orijentisanih romana. Od njih niko nije postao pametniji, niti načitaniji.
Uostalom, svi ste vi izašli iz Gogoljevog šinjela.

nikola

pre 11 godina

Knjiga je odlicna.Srpska Epska fantastika sa nekim stvarnim likovima. Nemojte da uporodjujete ovo sa Igrom prestola jer Srpske pesme Kosovskog ciklusa i slicne imaju vise fantazije i maste od Igre Prestola koja je stvorena tako stoje Martin uzeo nesto iz Keltske i Slovenske mitologije i napisao knjigu.Zamislite samo kad bi Englezi imali Marka Kraljevica i sve njegove avanture odmah bi narpavili blok buster ili snimali serije.

Ana Malo Manjana

pre 11 godina

Pateticno i nespretno napisan roman: sve je u njemu opisano ili kao jednostavno, ili kao velicanstveno, a pisac misli da se Srednji vek moze docarati uz pomoc reci "odezda" ili "krcag", kojima roman vrvi! Ovo je trebalo da bude slikovnica. Deksa je neozbiljan.

Žika Vračaruralac

pre 11 godina

Važno je da su Mirko i Slavko istorijske ličnosti, svedoci svih bitaka od Kosovske do NATO agresije. Partizanskoj gluposti kraja nema.

Ted

pre 11 godina

Površna imitacija Igre Prestola, koja se upinje da aktualizuje i odene novo ruho elementima iz srpske istorije/mitologije. Sa druge strane, lako i brzo se čita, što je plus.

Željko

pre 11 godina

Pre par dana bacih pogled, u knjižari, na strip "Konstantinovo raskršće". Otvorih proizvoljnu stranu kad tamo Nacisti u potrazi za Eskaliburom i Longinovim kopljem. Prisetih se epizode Martija Misterije sa istovetnom tematikom. Zgrozio sam se i vratio strip na policu...

arnold

pre 11 godina

Posle suvise fine analize srpskih junaka iz tog perioda preko Slavomira Nastasijevica, Stoiljkovic je istim osobama udahnuo toliko realnosti da sam apsolutno odusevljen i od njega ocekujem jos najmanje 5 knjiga iz ovog fantasticnog perioda srpske istorije. Sjajno. Ovo je i idealna prilika novokomponovanim srpskom partiotama da se upoznahju sa svojom istorijom.

vitor antic

pre 11 godina

Hmm.. Knjiga je sjajna! Mocno slikovita, isprepletana istorijskim dogadjajima i junacima, izmisljenim dogadjajima i junacima, slovenskom mitologijom..Pravo osvezenje na policama knjizara. Apsolutna preporuka za svakoga ko uziva u istorijskim romanima na temu nase burne istorije.

Nemanja

pre 11 godina

Na srpskom je - SpasiLAC,dok je mozda na Vasem omiljenom BHS-u ipak spasiTELJ. Pozdrav Deksi.
(maks, 2. jul 2012 11:24)

Uff, kad neko lupeta samo da bi lupetao.. .Ajd' crta nazad u školu.

marko

pre 11 godina

Kosingas? Covek je stvarno pisao kako je bilo. Nisam pristalica koriscenja tudjih ideja, jer je barem knjizevnost siroko polje. Moze, ali potezati pretkososvski ciklus, pa jos i Red zmaja, hm.

ko se boji vuka jos?

pre 11 godina

Ljudi, procitajte knjigu pa onda komentaristite. Covek nije napisao istorijski roman vec je iskoristio istorijske cinjenice (iako neke bas i nisu tacne) i na to dodao fiktivnu pricu. To je apsolutno pravo svakog pisca da uradi, to su radili i Pekic, Andric, Selimovic, Crnjanski... mislim da se to zove UMETNICKA SLOBODA. Knjiga je literalno daleko bolja od Konstantinovog raskrsca (zbrzano, ne zna gde udara, mada jako originalna ideja), bolje su izgradjeni likovi, Kosancic je totalni ''baja'' Nadam se nastavku :) Preporucio bih knjigu ljudima koji se ne opterecuju istorijom i koji zele da procitaju nesto zabavno i interesantno.

Serbinum

pre 11 godina

Roman je zasnovan na dogadjaju koji se stvarno desio,problem je sto malo Srba uopste zna svoju istoriju,i koji pojma nemaju o dvije bitke izmedju Marice i Kosova,koje su Srbi dobili.Jedna je i ova iz 1386.
Likovi u romanu su istorijske licnosti,ostatak je odlicna masta dexy-ja.Meni licno je roman mnogo bolji od Konstantina,a pljuvaci neka kupe sebi Seldona i neka uzivaju.

Slavisa

pre 11 godina

Gospodjo Radman, nije Deksa Pantelijski, nego Pantelejski, posto taj nadimak ne dolazi od licnog imena Pantelija, nego od niskog naselja Pantelej, koje je opet dobilo naziv po svecu Pantelejmonu. Nije lose procitati jos neku knjigu osim ovih novih, popularnih.

dd

pre 11 godina

Procitao sam Konstantinovo raskrsce i jako se razocarao-deluje nedovrseno,zbrzano. Na jednom mestu nabacani partizani,cetnici,vermaht,elementi iz mitologije,vampiri... Ako je vec hteo sve to da spoji kniga bi morala da ima barem tri toma-ovako je puno zapoceo i na kraju to nikako nije ispalo, da ne spominjem da ovakvi naslovi ne mogu,niti pretenduju, da imaju neku vecu literarnu vrednost vec predstavljaju razbibrigu za npr. vrele julske dane sa temperaturom od 35+C.
Sto se tice Duge noći i crne zastave nisam je jos procitao-moguce da je ipak ostvaren napredak u odnosu a njegove prethodne naslove ali zasad jos cekam.

Branko Colovic

pre 11 godina

Nisam knjizevni kriticar, ali sam po malo pismen i mogu da kazem da mi se roman "Duge noci i crne zastave" veoma dopao. Blagodareci opstem obrazovanju, licnim afinitetima i poznavanju par stranih jezika, bio sam u prilici da procitam najmanje sto ili (verovatnije) dvesta hiljada strana raznih knjiga, cijim je autorima manje ili vise polazilo za rukom ili perom da napisu nesto kvalitetno. Ako sam dobro razumeo knjigu, radi se pre svega o fikciji sa kvazi istorijskom podlogom, sto i sam autor istice. Smeta li nesto Englezima sto je mit o Arturu i njegovim vitezovima potpuno izmisljen da o njemu pisu knjige i snimaju filmove i da to koriste u svrhu vaspitavanja mladih generacija u duhu (mozda i sumnjive) viteske tradicije i ideala, pa cak i svrhu jacanja nacionalnog identiteta? Zar su svi likovi Sjenkjevica (inace nobelovca, zasluznog za budjenje poljske nacije krajem XIX i pocetkom XX veka) istorijske licnosti? Ne budimo smesni! Naravno, ne zelim da poredim Sjenkjevica sa Stojiljkovicem, ali tvrdim da je danas, kada nije moderno biti prezreni Srbin, potrebna velika hrabrost da se o Srbima i Srbiji napise nesto pozitivno, pa makar i sa dozom izmisljenih detalja (sto je inace osnovna karakteristika epske knjizevnosti). Aleksandar Dima je sigurno uradio za Francusku i njenu knjizevnost mnogo vise nego knjizevni kriticari njegovog vremena, iako njegovi musketari nisu postojali ni kao mit. Mi, eto, imamo bar Stojiljkovica, ali imamo i urednicu Velikog brata da nas prosvetli...

Stefan

pre 11 godina

Роман није толико лош, али за ову тему је потребна много већа књига. Углавном се слажем са чланком, али бих додао да писац није дао нашим јунацима достојне противнике. Није морао да их толико учини надмоћним. И нема неког негативца или барем његовог помоћника који би могао да им се супростави. Можда и прочитам следећу књигу, видећемо. Поздрав свима и мање свађа.

Misa

pre 11 godina

@Danica:
Pisac i ne mora da se pridrzava istorijskih cinjenica.Jel znas koliko je velikih romana ili filmova stvoreno, a nemaju veze sa istorijskom tacnoscu. Ako hoces istorijske fakte kupi knjige iz istorioje.

Coa pantalejac

pre 11 godina

Gospodjo Radman, nije Deksa Pantelijski, nego Pantelejski, posto taj nadimak ne dolazi od licnog imena Pantelija, nego od niskog naselja Pantelej, koje je opet dobilo naziv po svecu Pantelejmonu. Nije lose procitati jos neku knjigu osim ovih novih, popularnih.
(Slavisa, 2. jul 2012 14:32)

Inače, po žiteljima pomenutog naselja bilo bi ispravno Pantalejski (ni Pantelijski, ni Pantelejski)

Isidora

pre 11 godina

Slažem se da roman ima nedostatke, ali je i pravo osveženje među knjigama naših pisaca. Meni je na plaži baš prijao, a posebno to što su glavni junaci likovi iz narodnih pesama, što je ritam pripovedanja prilično dobar, i što ima elemenata fantastike. Međutim, tajming za čitanje mi nije bio baš najbolji. Posle Stubova zemlje Kena Foleta malo knjiga o srednjem veku može zadovoljiti standarde. Ipak, nastaviću da pratim Dejana i dalje. Mislim da je nama potrebno što više raznovrsnih knjiga, a ovih hejtera što kritikuju iz hobija levo i desno baš mi je dosta.

veljko živković

pre 8 godina

Улоге: Зоран Карајић као Кнез Лазар Хребељановић, Оливер Шуклетовић као Мурат I, Александар Маринковић као Али Паша, Дејан Цицмиловић као Едхем, Милош Војновић као Војвода Иван Косанчић, Владимир Милојевић као Војвода Милан Топлица, Страхиња Баровић као Милош Обилић, Сања Крстовић као Кнегиња Милица Хребељановић, Ивана Јокић као Монахиња Јефимија/Вила/Огњана, Наташа Станковић као Јелена Лазаревић, Марјан Тодоровић као Бајазит I, Синиша Максимовић као Лазар Мусић, Љубиша Баровић као Стефан Мусић, Боривој Божанић као Вук Бранковић, Александар Михаиловић као Марко Краљевић, Петар Лазић као Никола Алтомановић/Краљ Стефан Урош III Дечански Немањић/Суманути и Никола Брековић као Капетан Порфирион/Фарис/Младић.
Позоришна представа Дуге ноћи и црне заставе по роману Дејана Стојиљковића који говори о граници Србије била је много одлична!