Četvrtak, 09.06.2011.

11:35

Eva Braun – Playback

Izvor: Piše: Vladimir Skoèajiæ

Eva Braun – Playback IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Ledu

pre 12 godina

Mislim da ne bi trebalo da bude mnogo raspravke oko albuma da li je bolji od starih ili ne,vazno je da su oni izdali novi album i neka su ga izdali...neka pesma se mora naci nekada u best of ! ! !

Vojislav, Bgd

pre 12 godina

Stvarno ne shvatam zašto mnogi potcenjuju albume "Heart Core" i "Everest", na kojima su takve pesme kao što su "Lavirint", "Prisluškivanja", "Indigo". "Meg Ryan Blues"... Razapnite me, ali za mene su "Prisluškivanja" najbolja ljubavna pesma ikada jugoslovenskog rokenrola. (Naravno, neko voli Indexe, Bijelo dugme, patetiku...)
"Ona sija ja samo upijam
njene reci su prica dvostrukih zapleta
i ne propustam da slusam ceo dan
al uvek kad se nasmeje
pod se ispod mene pomera"

@zumbul

pre 12 godina

признао си да овде ватрираш због тога што се неко усудио да дирне у јарболе и тиме, чини се, запечатио своју аргументацију. што је сасвим океј, јер беше трансфер непријатности читати на моменте.

Drveni zumbul

pre 12 godina

@Karanfilj, @Prnjavorstock

Bend Eva Braun ima problem sa originalnoscu od samog pocetka, jos od izbora imena za skupinu. Molim vas nemojte da mi objasnjavate da bas to ime ima najvise smisla, da je u pozadini svega jedna velika ljubav, da se bend navise bavi emocijama...

Takodje vas molim da me ne ubedjujete da se Eva Braun (bend) setila Izgubljenog vikenda zbog epizode Dosonovog sveta (mada me ne bi cudilo), a ne zbog toga sto ih je Kole na to podsetio kada je poceo da nastupa pod imenom Izgubljeni vikend Vladimira Kolarica. To sto je gostovao na ploci apsolutno nema nikakve veze sa ovim. Koliko ima referenci na The Lost Weekend u svetu, a koliko na Izgubljeni vikend u Srbiji?

Nemojte se praviti naivni i olaksavati bendu, ozbiljni su muzicari i dovoljno sposobni da rade potpuno originalne stvari, ali im je nekako uvek lakse da se vrate u udobnost citiranja i referenci i deluju odatle. Mozda je kraduckanje za vas prejaka rec, ali je meni potpuno u redu da kazem kraduckanje, a ne "preterano referenciranje".

Pomenuti Jarboli biraju svoj put. Iako se i u njihovom opusu mogu pronaci reference na razlicite popkulturne momente, te reference su zacin, a ne glavni sastojak. Doduse, nije fer da poredimo Evu Braun (bend) i Jarbole, u pitanju je razlicit zanr, ali se neko osvrnuo na politicku korektnost Jarbola i time mi zabio prst u oko. Cekam argument iz Prnjavora koji ce potkrepiti tu tvrdnju.

željko

pre 12 godina

Znam da nema veze s pločom, muzikom, samo jel može neko da mi objasni kako grupa može da se zove Eva Braun? Hitlerova žena, zar ne? Jesu li momci iz grupe neonacisti?

Karanfilj

pre 12 godina

@Zumbulj
Nije sramota ne znati, ali pokusavati sopstveno neznanje predstaviti kao argument i koristiti ga za besmislene diskvalifikacije je u velikoj meri blamantno, prema tome ne brukaj se. Sintagma "izgubljeni vikend" ima najmanje tri reference za koje zna cak i svaki povrsni poznavalac popularne kulture dvadesetog veka i daleko je starija i od Eve Braun i od Velikog Prezira. Evo i linka : http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Weekend

Usput da napomenem da je pevac Velikog Prezira koga je Eva Braun "pokrala" gostovao na ovoj ploci, ali ti to vidim i ne znas jer je nisi ni preslusao.

Prnjavorstock

pre 12 godina

''Politicka korektnost i Jarboli nemaju nikakve veze.''

Besmisleniju stvar nisam pročitao u poslednje vreme.

A ono jeste, mora da je Eva Braun pokrala čoveka koji im i gostuje na albumu. Garant nije ni primetio. Biće belaja kad sazna.

Reference i kraduckanje baš i nisu isto. To se uči još negde u srednjoj kad počnu da vas teraju da u fusnote mećete izvore koje ste koristili pri izradi referata (recimo).

Zumbulj

pre 12 godina

Malo me nervira to sto se potencira "kvalitet" jednog benda koji vrti iste harmonije u krug, a sve pozajmljene od starijih kolega. Ne znam kako niko nije primetio da Eva Braun konstantno "kraducka", cak je ovoga puta i jednu pesmu nazvala po off projektu Vladimira Kolarica iz Velikog prezira (koji je, usput, mnoooogo kvalitetniji bend od Eve Braun). Da li su to negde pomenuli ili se zahvalili?

Politicka korektnost i Jarboli nemaju nikakve veze, besmisleniju stvar nisam procitao u skorije vreme.

Autoru teksta, ljubitelju inostrane muzike i Eve Braun, toplo preporucujem da preslusa poslednja izdanja pomenutih Velikog prezira i Jarbola. Otisla je domaca muzika daleko, mnogo dalje nego sto ce Eva Braun ikada da dobaci.

yep

pre 12 godina

@Nemanja: ne moze mene nista da diskvalifikuje, niti postoji sudija za ukus. Nisam ja jedini sa tim misljenjem da je ovo, jednostavno, dosadno. Imam svoje misljenje pa to sto se ono tebi ne svidja - to nije moj problem. Pratim domacu scenu dovoljno dugo da mogu da kazem to - album je dosadan. Kao, sto rekoh - melodramatican zvuk. Ja ne vidim sta se puno promenilo kod EB, niti zasto je ovaj album bolji nego neki prosli njihov. Vi mi recite "kako ja ne razumem taj zvuk" ili "sta je pisac hteo da kaze" i ostale vec poznate recenice, to je vase pravo, jel (i da ne zaboravim klasicno "idi slusaj Grand ili MTV" lol). Ali ja i dalje stojim pri tome da je njihov zvuk dosadan i kao sto vidimo, nisam jedini. O politickim i slicnim motivima kojima se drugi bave - ja ne zelim i nemam politicku agendu u muzici, bas me briga za to. Komentar mi jedino moze uskratiti moderator, ukoliko nekog vredjam, ali ja to ne radim, niti ikog napadam zbog toga. Svakako hvala moderatoru koji je dosledan tim pravilima, pozdravljam ga.

borislav staničić zuce

pre 12 godina

premda je legitimno da vam se nešto ne sviđa i da ga opljunete arsenalom subjektivnih kvalifikacija (tj. sa stanovišta ukusa) - nije legitimno da pri tome koristite štelovane objektivnosti.

osvrnuo bih se tu posebno na dve bezobrazne podmetačine:

1) ldp linija - koliko sam video, novi spot u ''ustanovi kulture parobrod'' je ipak promovisao kiki lesendric sa pilotima, a ne recimo... eva braun? to bi trebalo dovoljno da govori o političkoj podršci ldp-a u kontekstu promocije ovog albuma.

2) politički korektna linija - rekao bih da se po njoj mogu mnogo više oplesti jarboli, koji takođe imaju značajnu podršku po medijima i oreol u koji niko ne dira, dok se eva braun ipak potkači (ili ignoriše) s' vremena na vreme, na suptilan ili manje suptilan način. uostalom, jarboli i ne mogu da funkcionišu bez tog morališućeg i pravedničkog aspekta svoje muzike, dok eva braun barem pokušava i nikada nije igrala na tu kartu, uprkos jasnim političkim stavovima.

što se teksta tiče - koliko se da primetiti, potpuno je na liniji skočinog interesovanja i muzika koju eva braun pravi i način na koji ju je ''okitio''. meni se čak to i ne sviđa previše, ali ne mogu se osporiti doslednost ili odavde izvlačiti zaključci o protekciji.


o vezama članova eb sa redakcijom b92 se opet može diskutovati, ali teško baš da sa radio friendly stanovišta jednaku šansu za opetovanje u dnevnom programu imaju nihilistička mlaćenja goribora (koja su valjda dovoljno ''duboka'') i ''okreni moj broj'' ili ''istra''.

Nemanja

pre 12 godina

@yep
Nisam neki žešći fan Eve Braun, ali već to što ti je glavni komentar da je nešto 'passe', pa još to onda porediš sa Bobinom emisijom (jer je to, je li, "sooo 90's"), automatski te diskvalifikuje za raspravu o bilo kakvoj muzici koja nije Grand ili MTV škola.

tred

pre 12 godina

Godine, iskustvo, vreme temeljno koje je proslo ucinilo je da ovaj album ima kalitet, lezernost, jednostavnost. Promenili ste se na bolje.

Svaka vam cast.

Saša

pre 12 godina

Odličan album, nije bolji ni od Prisluškivanja (remek delo) ni od Pop Music ( samo sjajan album) ali je za današnje doba i ovo više nego dovoljno. Nikada nisam prihvatio albume posle Pop Music, to nije bilo to...

Žao mi je što klinci danas nemaju pojma o pop muzici, kao što se da videti u dobrom delu komentara ovde, ali jedino što mogu da kažem, želim da Eva Braun potraje bar još nekoliko albuma.

dr

pre 12 godina

Odlican je album. Mozda malo preopsiran, ali ima pregrst dobrih pesama. Eva Braun naravno ne moze da se poredi sa Oasis. Eva Braun je grupa ljudi koja se muzikom bavi iz ciste ljubavi, a Oasis su uvek bili ljigavi plagijatori-pozeri, komercijala bez ikakve vrednosti.

marija

pre 12 godina

Kakav pretenciozan teks o jednom prosecnom bendu. Da nema toliku medijsku paznju od strane B92 niko ne bi ni cuo za njih. Grupa sa toliko gitara??!!, sta reci. Najbolje da su zvali i svoje roditelje da sviraju sa njima, bilo bi ih jos vise. Ja u principu podrzavam to sto becejci rade ali ovaj teks mi se smucio. Kao da je rec o Oasis ili tako nekom velikom bandu .......ccccc..........

pera

pre 12 godina

da li bi recenzija bila tako pozitivna da bend nije politički korektan (čitaj LDP), i da nije u kućno-prijateljskim odnosima sa muzičkom redakcijom B92? dosadno, sve već sto puta odsvirano, neoriginalno recikliranje svoje i tudje prošlosti...dokle god se ovako nešto bude hvalilo na sva usta, nijedan novi bend neće probiti medijsku barijeru za koju je dobrim delom zaslužan i B92 svojim stavom prema muzici u poslednjih 10 godina...

Sara i Mara

pre 12 godina

mislimo da je prava pop muzika ovekovecena u pesmama autora iz berana i niksica. to je prava pop skola.
taj becej i sve to je neka tuga i plasi ljude.

yep

pre 12 godina

boooooooriiiiiing... Muka mi je melodramaticnih bendova. Ima li kakv bend a da nije vec dosadan ili hiper newwave? Osecam se kao u Danu Mrmota, jos samo cekam da Boba Skrbic izleti sa emisijom kao nekad na NS+.

Saša

pre 12 godina

Odličan album, nije bolji ni od Prisluškivanja (remek delo) ni od Pop Music ( samo sjajan album) ali je za današnje doba i ovo više nego dovoljno. Nikada nisam prihvatio albume posle Pop Music, to nije bilo to...

Žao mi je što klinci danas nemaju pojma o pop muzici, kao što se da videti u dobrom delu komentara ovde, ali jedino što mogu da kažem, želim da Eva Braun potraje bar još nekoliko albuma.

tred

pre 12 godina

Godine, iskustvo, vreme temeljno koje je proslo ucinilo je da ovaj album ima kalitet, lezernost, jednostavnost. Promenili ste se na bolje.

Svaka vam cast.

yep

pre 12 godina

boooooooriiiiiing... Muka mi je melodramaticnih bendova. Ima li kakv bend a da nije vec dosadan ili hiper newwave? Osecam se kao u Danu Mrmota, jos samo cekam da Boba Skrbic izleti sa emisijom kao nekad na NS+.

pera

pre 12 godina

da li bi recenzija bila tako pozitivna da bend nije politički korektan (čitaj LDP), i da nije u kućno-prijateljskim odnosima sa muzičkom redakcijom B92? dosadno, sve već sto puta odsvirano, neoriginalno recikliranje svoje i tudje prošlosti...dokle god se ovako nešto bude hvalilo na sva usta, nijedan novi bend neće probiti medijsku barijeru za koju je dobrim delom zaslužan i B92 svojim stavom prema muzici u poslednjih 10 godina...

dr

pre 12 godina

Odlican je album. Mozda malo preopsiran, ali ima pregrst dobrih pesama. Eva Braun naravno ne moze da se poredi sa Oasis. Eva Braun je grupa ljudi koja se muzikom bavi iz ciste ljubavi, a Oasis su uvek bili ljigavi plagijatori-pozeri, komercijala bez ikakve vrednosti.

borislav staničić zuce

pre 12 godina

premda je legitimno da vam se nešto ne sviđa i da ga opljunete arsenalom subjektivnih kvalifikacija (tj. sa stanovišta ukusa) - nije legitimno da pri tome koristite štelovane objektivnosti.

osvrnuo bih se tu posebno na dve bezobrazne podmetačine:

1) ldp linija - koliko sam video, novi spot u ''ustanovi kulture parobrod'' je ipak promovisao kiki lesendric sa pilotima, a ne recimo... eva braun? to bi trebalo dovoljno da govori o političkoj podršci ldp-a u kontekstu promocije ovog albuma.

2) politički korektna linija - rekao bih da se po njoj mogu mnogo više oplesti jarboli, koji takođe imaju značajnu podršku po medijima i oreol u koji niko ne dira, dok se eva braun ipak potkači (ili ignoriše) s' vremena na vreme, na suptilan ili manje suptilan način. uostalom, jarboli i ne mogu da funkcionišu bez tog morališućeg i pravedničkog aspekta svoje muzike, dok eva braun barem pokušava i nikada nije igrala na tu kartu, uprkos jasnim političkim stavovima.

što se teksta tiče - koliko se da primetiti, potpuno je na liniji skočinog interesovanja i muzika koju eva braun pravi i način na koji ju je ''okitio''. meni se čak to i ne sviđa previše, ali ne mogu se osporiti doslednost ili odavde izvlačiti zaključci o protekciji.


o vezama članova eb sa redakcijom b92 se opet može diskutovati, ali teško baš da sa radio friendly stanovišta jednaku šansu za opetovanje u dnevnom programu imaju nihilistička mlaćenja goribora (koja su valjda dovoljno ''duboka'') i ''okreni moj broj'' ili ''istra''.

Nemanja

pre 12 godina

@yep
Nisam neki žešći fan Eve Braun, ali već to što ti je glavni komentar da je nešto 'passe', pa još to onda porediš sa Bobinom emisijom (jer je to, je li, "sooo 90's"), automatski te diskvalifikuje za raspravu o bilo kakvoj muzici koja nije Grand ili MTV škola.

Prnjavorstock

pre 12 godina

''Politicka korektnost i Jarboli nemaju nikakve veze.''

Besmisleniju stvar nisam pročitao u poslednje vreme.

A ono jeste, mora da je Eva Braun pokrala čoveka koji im i gostuje na albumu. Garant nije ni primetio. Biće belaja kad sazna.

Reference i kraduckanje baš i nisu isto. To se uči još negde u srednjoj kad počnu da vas teraju da u fusnote mećete izvore koje ste koristili pri izradi referata (recimo).

marija

pre 12 godina

Kakav pretenciozan teks o jednom prosecnom bendu. Da nema toliku medijsku paznju od strane B92 niko ne bi ni cuo za njih. Grupa sa toliko gitara??!!, sta reci. Najbolje da su zvali i svoje roditelje da sviraju sa njima, bilo bi ih jos vise. Ja u principu podrzavam to sto becejci rade ali ovaj teks mi se smucio. Kao da je rec o Oasis ili tako nekom velikom bandu .......ccccc..........

Karanfilj

pre 12 godina

@Zumbulj
Nije sramota ne znati, ali pokusavati sopstveno neznanje predstaviti kao argument i koristiti ga za besmislene diskvalifikacije je u velikoj meri blamantno, prema tome ne brukaj se. Sintagma "izgubljeni vikend" ima najmanje tri reference za koje zna cak i svaki povrsni poznavalac popularne kulture dvadesetog veka i daleko je starija i od Eve Braun i od Velikog Prezira. Evo i linka : http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Weekend

Usput da napomenem da je pevac Velikog Prezira koga je Eva Braun "pokrala" gostovao na ovoj ploci, ali ti to vidim i ne znas jer je nisi ni preslusao.

Sara i Mara

pre 12 godina

mislimo da je prava pop muzika ovekovecena u pesmama autora iz berana i niksica. to je prava pop skola.
taj becej i sve to je neka tuga i plasi ljude.

@zumbul

pre 12 godina

признао си да овде ватрираш због тога што се неко усудио да дирне у јарболе и тиме, чини се, запечатио своју аргументацију. што је сасвим океј, јер беше трансфер непријатности читати на моменте.

Vojislav, Bgd

pre 12 godina

Stvarno ne shvatam zašto mnogi potcenjuju albume "Heart Core" i "Everest", na kojima su takve pesme kao što su "Lavirint", "Prisluškivanja", "Indigo". "Meg Ryan Blues"... Razapnite me, ali za mene su "Prisluškivanja" najbolja ljubavna pesma ikada jugoslovenskog rokenrola. (Naravno, neko voli Indexe, Bijelo dugme, patetiku...)
"Ona sija ja samo upijam
njene reci su prica dvostrukih zapleta
i ne propustam da slusam ceo dan
al uvek kad se nasmeje
pod se ispod mene pomera"

Zumbulj

pre 12 godina

Malo me nervira to sto se potencira "kvalitet" jednog benda koji vrti iste harmonije u krug, a sve pozajmljene od starijih kolega. Ne znam kako niko nije primetio da Eva Braun konstantno "kraducka", cak je ovoga puta i jednu pesmu nazvala po off projektu Vladimira Kolarica iz Velikog prezira (koji je, usput, mnoooogo kvalitetniji bend od Eve Braun). Da li su to negde pomenuli ili se zahvalili?

Politicka korektnost i Jarboli nemaju nikakve veze, besmisleniju stvar nisam procitao u skorije vreme.

Autoru teksta, ljubitelju inostrane muzike i Eve Braun, toplo preporucujem da preslusa poslednja izdanja pomenutih Velikog prezira i Jarbola. Otisla je domaca muzika daleko, mnogo dalje nego sto ce Eva Braun ikada da dobaci.

Ledu

pre 12 godina

Mislim da ne bi trebalo da bude mnogo raspravke oko albuma da li je bolji od starih ili ne,vazno je da su oni izdali novi album i neka su ga izdali...neka pesma se mora naci nekada u best of ! ! !

yep

pre 12 godina

@Nemanja: ne moze mene nista da diskvalifikuje, niti postoji sudija za ukus. Nisam ja jedini sa tim misljenjem da je ovo, jednostavno, dosadno. Imam svoje misljenje pa to sto se ono tebi ne svidja - to nije moj problem. Pratim domacu scenu dovoljno dugo da mogu da kazem to - album je dosadan. Kao, sto rekoh - melodramatican zvuk. Ja ne vidim sta se puno promenilo kod EB, niti zasto je ovaj album bolji nego neki prosli njihov. Vi mi recite "kako ja ne razumem taj zvuk" ili "sta je pisac hteo da kaze" i ostale vec poznate recenice, to je vase pravo, jel (i da ne zaboravim klasicno "idi slusaj Grand ili MTV" lol). Ali ja i dalje stojim pri tome da je njihov zvuk dosadan i kao sto vidimo, nisam jedini. O politickim i slicnim motivima kojima se drugi bave - ja ne zelim i nemam politicku agendu u muzici, bas me briga za to. Komentar mi jedino moze uskratiti moderator, ukoliko nekog vredjam, ali ja to ne radim, niti ikog napadam zbog toga. Svakako hvala moderatoru koji je dosledan tim pravilima, pozdravljam ga.

Drveni zumbul

pre 12 godina

@Karanfilj, @Prnjavorstock

Bend Eva Braun ima problem sa originalnoscu od samog pocetka, jos od izbora imena za skupinu. Molim vas nemojte da mi objasnjavate da bas to ime ima najvise smisla, da je u pozadini svega jedna velika ljubav, da se bend navise bavi emocijama...

Takodje vas molim da me ne ubedjujete da se Eva Braun (bend) setila Izgubljenog vikenda zbog epizode Dosonovog sveta (mada me ne bi cudilo), a ne zbog toga sto ih je Kole na to podsetio kada je poceo da nastupa pod imenom Izgubljeni vikend Vladimira Kolarica. To sto je gostovao na ploci apsolutno nema nikakve veze sa ovim. Koliko ima referenci na The Lost Weekend u svetu, a koliko na Izgubljeni vikend u Srbiji?

Nemojte se praviti naivni i olaksavati bendu, ozbiljni su muzicari i dovoljno sposobni da rade potpuno originalne stvari, ali im je nekako uvek lakse da se vrate u udobnost citiranja i referenci i deluju odatle. Mozda je kraduckanje za vas prejaka rec, ali je meni potpuno u redu da kazem kraduckanje, a ne "preterano referenciranje".

Pomenuti Jarboli biraju svoj put. Iako se i u njihovom opusu mogu pronaci reference na razlicite popkulturne momente, te reference su zacin, a ne glavni sastojak. Doduse, nije fer da poredimo Evu Braun (bend) i Jarbole, u pitanju je razlicit zanr, ali se neko osvrnuo na politicku korektnost Jarbola i time mi zabio prst u oko. Cekam argument iz Prnjavora koji ce potkrepiti tu tvrdnju.

željko

pre 12 godina

Znam da nema veze s pločom, muzikom, samo jel može neko da mi objasni kako grupa može da se zove Eva Braun? Hitlerova žena, zar ne? Jesu li momci iz grupe neonacisti?

yep

pre 12 godina

boooooooriiiiiing... Muka mi je melodramaticnih bendova. Ima li kakv bend a da nije vec dosadan ili hiper newwave? Osecam se kao u Danu Mrmota, jos samo cekam da Boba Skrbic izleti sa emisijom kao nekad na NS+.

pera

pre 12 godina

da li bi recenzija bila tako pozitivna da bend nije politički korektan (čitaj LDP), i da nije u kućno-prijateljskim odnosima sa muzičkom redakcijom B92? dosadno, sve već sto puta odsvirano, neoriginalno recikliranje svoje i tudje prošlosti...dokle god se ovako nešto bude hvalilo na sva usta, nijedan novi bend neće probiti medijsku barijeru za koju je dobrim delom zaslužan i B92 svojim stavom prema muzici u poslednjih 10 godina...

marija

pre 12 godina

Kakav pretenciozan teks o jednom prosecnom bendu. Da nema toliku medijsku paznju od strane B92 niko ne bi ni cuo za njih. Grupa sa toliko gitara??!!, sta reci. Najbolje da su zvali i svoje roditelje da sviraju sa njima, bilo bi ih jos vise. Ja u principu podrzavam to sto becejci rade ali ovaj teks mi se smucio. Kao da je rec o Oasis ili tako nekom velikom bandu .......ccccc..........

Sara i Mara

pre 12 godina

mislimo da je prava pop muzika ovekovecena u pesmama autora iz berana i niksica. to je prava pop skola.
taj becej i sve to je neka tuga i plasi ljude.

Zumbulj

pre 12 godina

Malo me nervira to sto se potencira "kvalitet" jednog benda koji vrti iste harmonije u krug, a sve pozajmljene od starijih kolega. Ne znam kako niko nije primetio da Eva Braun konstantno "kraducka", cak je ovoga puta i jednu pesmu nazvala po off projektu Vladimira Kolarica iz Velikog prezira (koji je, usput, mnoooogo kvalitetniji bend od Eve Braun). Da li su to negde pomenuli ili se zahvalili?

Politicka korektnost i Jarboli nemaju nikakve veze, besmisleniju stvar nisam procitao u skorije vreme.

Autoru teksta, ljubitelju inostrane muzike i Eve Braun, toplo preporucujem da preslusa poslednja izdanja pomenutih Velikog prezira i Jarbola. Otisla je domaca muzika daleko, mnogo dalje nego sto ce Eva Braun ikada da dobaci.

yep

pre 12 godina

@Nemanja: ne moze mene nista da diskvalifikuje, niti postoji sudija za ukus. Nisam ja jedini sa tim misljenjem da je ovo, jednostavno, dosadno. Imam svoje misljenje pa to sto se ono tebi ne svidja - to nije moj problem. Pratim domacu scenu dovoljno dugo da mogu da kazem to - album je dosadan. Kao, sto rekoh - melodramatican zvuk. Ja ne vidim sta se puno promenilo kod EB, niti zasto je ovaj album bolji nego neki prosli njihov. Vi mi recite "kako ja ne razumem taj zvuk" ili "sta je pisac hteo da kaze" i ostale vec poznate recenice, to je vase pravo, jel (i da ne zaboravim klasicno "idi slusaj Grand ili MTV" lol). Ali ja i dalje stojim pri tome da je njihov zvuk dosadan i kao sto vidimo, nisam jedini. O politickim i slicnim motivima kojima se drugi bave - ja ne zelim i nemam politicku agendu u muzici, bas me briga za to. Komentar mi jedino moze uskratiti moderator, ukoliko nekog vredjam, ali ja to ne radim, niti ikog napadam zbog toga. Svakako hvala moderatoru koji je dosledan tim pravilima, pozdravljam ga.

željko

pre 12 godina

Znam da nema veze s pločom, muzikom, samo jel može neko da mi objasni kako grupa može da se zove Eva Braun? Hitlerova žena, zar ne? Jesu li momci iz grupe neonacisti?

Drveni zumbul

pre 12 godina

@Karanfilj, @Prnjavorstock

Bend Eva Braun ima problem sa originalnoscu od samog pocetka, jos od izbora imena za skupinu. Molim vas nemojte da mi objasnjavate da bas to ime ima najvise smisla, da je u pozadini svega jedna velika ljubav, da se bend navise bavi emocijama...

Takodje vas molim da me ne ubedjujete da se Eva Braun (bend) setila Izgubljenog vikenda zbog epizode Dosonovog sveta (mada me ne bi cudilo), a ne zbog toga sto ih je Kole na to podsetio kada je poceo da nastupa pod imenom Izgubljeni vikend Vladimira Kolarica. To sto je gostovao na ploci apsolutno nema nikakve veze sa ovim. Koliko ima referenci na The Lost Weekend u svetu, a koliko na Izgubljeni vikend u Srbiji?

Nemojte se praviti naivni i olaksavati bendu, ozbiljni su muzicari i dovoljno sposobni da rade potpuno originalne stvari, ali im je nekako uvek lakse da se vrate u udobnost citiranja i referenci i deluju odatle. Mozda je kraduckanje za vas prejaka rec, ali je meni potpuno u redu da kazem kraduckanje, a ne "preterano referenciranje".

Pomenuti Jarboli biraju svoj put. Iako se i u njihovom opusu mogu pronaci reference na razlicite popkulturne momente, te reference su zacin, a ne glavni sastojak. Doduse, nije fer da poredimo Evu Braun (bend) i Jarbole, u pitanju je razlicit zanr, ali se neko osvrnuo na politicku korektnost Jarbola i time mi zabio prst u oko. Cekam argument iz Prnjavora koji ce potkrepiti tu tvrdnju.

dr

pre 12 godina

Odlican je album. Mozda malo preopsiran, ali ima pregrst dobrih pesama. Eva Braun naravno ne moze da se poredi sa Oasis. Eva Braun je grupa ljudi koja se muzikom bavi iz ciste ljubavi, a Oasis su uvek bili ljigavi plagijatori-pozeri, komercijala bez ikakve vrednosti.

Saša

pre 12 godina

Odličan album, nije bolji ni od Prisluškivanja (remek delo) ni od Pop Music ( samo sjajan album) ali je za današnje doba i ovo više nego dovoljno. Nikada nisam prihvatio albume posle Pop Music, to nije bilo to...

Žao mi je što klinci danas nemaju pojma o pop muzici, kao što se da videti u dobrom delu komentara ovde, ali jedino što mogu da kažem, želim da Eva Braun potraje bar još nekoliko albuma.

tred

pre 12 godina

Godine, iskustvo, vreme temeljno koje je proslo ucinilo je da ovaj album ima kalitet, lezernost, jednostavnost. Promenili ste se na bolje.

Svaka vam cast.

Nemanja

pre 12 godina

@yep
Nisam neki žešći fan Eve Braun, ali već to što ti je glavni komentar da je nešto 'passe', pa još to onda porediš sa Bobinom emisijom (jer je to, je li, "sooo 90's"), automatski te diskvalifikuje za raspravu o bilo kakvoj muzici koja nije Grand ili MTV škola.

@zumbul

pre 12 godina

признао си да овде ватрираш због тога што се неко усудио да дирне у јарболе и тиме, чини се, запечатио своју аргументацију. што је сасвим океј, јер беше трансфер непријатности читати на моменте.

borislav staničić zuce

pre 12 godina

premda je legitimno da vam se nešto ne sviđa i da ga opljunete arsenalom subjektivnih kvalifikacija (tj. sa stanovišta ukusa) - nije legitimno da pri tome koristite štelovane objektivnosti.

osvrnuo bih se tu posebno na dve bezobrazne podmetačine:

1) ldp linija - koliko sam video, novi spot u ''ustanovi kulture parobrod'' je ipak promovisao kiki lesendric sa pilotima, a ne recimo... eva braun? to bi trebalo dovoljno da govori o političkoj podršci ldp-a u kontekstu promocije ovog albuma.

2) politički korektna linija - rekao bih da se po njoj mogu mnogo više oplesti jarboli, koji takođe imaju značajnu podršku po medijima i oreol u koji niko ne dira, dok se eva braun ipak potkači (ili ignoriše) s' vremena na vreme, na suptilan ili manje suptilan način. uostalom, jarboli i ne mogu da funkcionišu bez tog morališućeg i pravedničkog aspekta svoje muzike, dok eva braun barem pokušava i nikada nije igrala na tu kartu, uprkos jasnim političkim stavovima.

što se teksta tiče - koliko se da primetiti, potpuno je na liniji skočinog interesovanja i muzika koju eva braun pravi i način na koji ju je ''okitio''. meni se čak to i ne sviđa previše, ali ne mogu se osporiti doslednost ili odavde izvlačiti zaključci o protekciji.


o vezama članova eb sa redakcijom b92 se opet može diskutovati, ali teško baš da sa radio friendly stanovišta jednaku šansu za opetovanje u dnevnom programu imaju nihilistička mlaćenja goribora (koja su valjda dovoljno ''duboka'') i ''okreni moj broj'' ili ''istra''.

Karanfilj

pre 12 godina

@Zumbulj
Nije sramota ne znati, ali pokusavati sopstveno neznanje predstaviti kao argument i koristiti ga za besmislene diskvalifikacije je u velikoj meri blamantno, prema tome ne brukaj se. Sintagma "izgubljeni vikend" ima najmanje tri reference za koje zna cak i svaki povrsni poznavalac popularne kulture dvadesetog veka i daleko je starija i od Eve Braun i od Velikog Prezira. Evo i linka : http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Weekend

Usput da napomenem da je pevac Velikog Prezira koga je Eva Braun "pokrala" gostovao na ovoj ploci, ali ti to vidim i ne znas jer je nisi ni preslusao.

Prnjavorstock

pre 12 godina

''Politicka korektnost i Jarboli nemaju nikakve veze.''

Besmisleniju stvar nisam pročitao u poslednje vreme.

A ono jeste, mora da je Eva Braun pokrala čoveka koji im i gostuje na albumu. Garant nije ni primetio. Biće belaja kad sazna.

Reference i kraduckanje baš i nisu isto. To se uči još negde u srednjoj kad počnu da vas teraju da u fusnote mećete izvore koje ste koristili pri izradi referata (recimo).

Vojislav, Bgd

pre 12 godina

Stvarno ne shvatam zašto mnogi potcenjuju albume "Heart Core" i "Everest", na kojima su takve pesme kao što su "Lavirint", "Prisluškivanja", "Indigo". "Meg Ryan Blues"... Razapnite me, ali za mene su "Prisluškivanja" najbolja ljubavna pesma ikada jugoslovenskog rokenrola. (Naravno, neko voli Indexe, Bijelo dugme, patetiku...)
"Ona sija ja samo upijam
njene reci su prica dvostrukih zapleta
i ne propustam da slusam ceo dan
al uvek kad se nasmeje
pod se ispod mene pomera"

Ledu

pre 12 godina

Mislim da ne bi trebalo da bude mnogo raspravke oko albuma da li je bolji od starih ili ne,vazno je da su oni izdali novi album i neka su ga izdali...neka pesma se mora naci nekada u best of ! ! !